Malli yhteistyöverkostolle
Osana KEKE – Kymenlaakson elintarvikesektorin kestävä kehitysloikka-hanketta on tavoitteena luoda klusterimalli, joka palvelisi monipuolisesti alueen elintarvikealan toimijoita. KEKE-hanke käynnistyi 1.10.2023 jatkuen 30.6.2026 asti ja se on EU:n osarahoittama. Pääset tutustumaan hankkeeseen oheisesta linkistä www.xamk.fi/keke
Klusterimallin suunnittelutyö käynnistettiin työpajalla Kouvolassa Kohoassa Xamkin tiloissa. Osallistujina olivat KEKE-hankkeen toteuttajia Xamkin lisäksi Kouvola Innovationista, LUT-yliopistosta, Pro Agria Etelä-Suomesta sekä Kouvolan ammattiopisto Edukosta. Työpajaa veti Mari Järvenmäki. Mari opettaa Xamkin kehittyvän elintarviketekniikan insinööriopiskelijoita Kouvolassa sekä toimii asiantuntijana KEKE-hankkeessa. Mari esitteli ensin klusteria käsitteenä sekä erilaisia klusterimalleja. Lisäksi tutustuttiin suomalaisiin jo olemassa oleviin elintarvikealan klustereihin.
Työpaja jatkui pienryhmätyöskentelyllä. Eri organisaatioiden kesken ryhmäydyttiin keskustelemaan, millaisia mielipiteitä klusteri herättää. Pienryhmien ajatukset ja ideat käytiin kaikkien osallistujien kesken läpi ja ne kirjattiin ylös jatkotyöskentelyä varten. Yhteinen mielipide oli, että Kymenlaaksossa on yhteistyöverkostolle tarvetta. Klusterimallin työstämistä jatketaan vielä tämän vuoden puolella.