Löydä sinulle sopiva opiskelumuoto – päivä- , monimuoto- vai verkko-opinnot?

Suurimmassa osassa Xamkin koulutuksista voit valita minkä toteutusmuodon valitset. AMK-koulutuksissa on kaikkia kolmea toteutusmuotoa, koulutuksesta riippuen erilaisilla vaihtoehdoilla. YAMK-koulutukset toteutetaan monimuoto-opintoina tai verkko-opintoina.

Päiväopinnoissa opitaan kampuksilla

Päiväopinnot ovat perinteinen tapa opiskella ammattikorkeakoulussa. Opinnot järjestetään pääosin arkipäivisin kampuksella, ja ne vaativat säännöllistä läsnäoloa. Opetusta järjestetään ryhmäkohtaisen lukujärjestyksen mukaisesti koko lukuvuoden ajan. 

Lähiopetus sisältää teoriaa ja erilaista käytännön opetusta: simulaatio-, laboratorio- ja pajatyöskentelyä tai muuta käytännön tekemistä – koulutuksesta riippuen.  ​Lähiopetuksen lisäksi opiskeluun kuuluu ryhmä- ja projektitöitä, itsenäistä opiskelua, verkko-opiskelua ja harjoittelujaksoja työelämässä.

Päiväopinnot ovat erinomainen valinta niille, jotka haluavat säännöllistä opiskelurutiinia kampuksella, oppivat parhaiten käytännön tekemisen kautta ja arvostavat selkeää aikataulua. Opiskelun lomassa kampuksella voi viettää aikaa opiskelukavereiden kanssa – ravintolat, kahvilat, kirjasto ja muut kampuksen palvelut ovat lähellä.

Lyhyesti

  • noudattavat yleensä kiinteää lukujärjestystä
  • yleensä enemmän läsnäolovaatimuksia
  • tarjoavat mahdollisuuden tiiviiseen opiskelijayhteisöön ja verkostoitumiseen.
  • enemmän kampustapahtumia, aktiviteetteja ja yhteisöllisyyttä
  • hyvä mahdollisuus hyödyntää kampuksen tiloja, kuten kirjastoja, ravintoloita ja laboratorioita

Monimuoto-opinnot – joustavaa opiskelua etänä ja lähiopetuksessa

Monimuoto-opinnoissa yhdistyvät lähiopetus ja itsenäinen opiskelu. Opiskelijat osallistuvat kampuksella järjestettäviin lähipäiviin, mutta suurin osa opinnoista tapahtuu itsenäisesti ja etäopetuksen avulla. Lähiopetus sisältää teoriaa sekä käytäntöä, esimerkiksi simulaatioita, laboratorio- ja pajatyöskentelyä. Lisäksi opintoihin kuuluu ryhmä- ja projektitöitä, itsenäistä opiskelua sekä harjoittelujaksoja.

Monimuoto-opiskelu sopii erityisesti opiskelijoille, jotka haluavat yhdistää opinnot joustavasti työn, perheen tai muun elämän kanssa. Monimuoto-opiskelussa yhdistyvät itsenäinen opiskelu ja lähiopetuspäivät. Ajankäyttöä voi suunnitella joustavasti, mutta tarvittaessa opettajien tukea ja ohjausta on saatavilla myös kampuksella.

Monimuoto-opinnot vaativat hyvää ajanhallintaa ja itseohjautuvuutta, sillä lähiopetusta on harvemmin ja suuri osa opiskelusta tapahtuu itsenäisesti.

Lyhyesti

  • yhdistävät lähi- ja etäopetusta, mikä tarjoaa joustavuutta aikatauluihin
  • vaativat itseohjautuvuutta ja hyvää ajanhallintaa
  • sopivat hyvin työssäkäyville, sillä lähiopetusta on usein iltaisin tai viikonloppuisin
  • lähiopetuspäivät tarjoavat mahdollisuuden henkilökohtaiseen vuorovaikutukseen opettajien ja muiden opiskelijoiden kanssa.

Verkko-opinnot – opiskele missä haluat

Verkko-opinnot tarjoavat paljon joustavuutta. Opiskelu ei ole paikkaan sidottu, eli opetus, tehtävät ja oppimateriaalit ovat saatavilla verkossa. Verkko-opiskelu on muihin opiskelutapoihin verrattuna myös joustavampi aikataulujen suhteen, mutta opinnoissa on myös aikarajoja ja läsnäolovelvoitteita.

Opiskelu etenee opettajien ohjauksessa, sovitussa aikataulussa. Opintojaksoilla on tehtävien palautuspäiviä, ja verkkoluentoja tai -tenttejä voi olla ennakkoon ilmoitettuina ajankohtina. Myös osa tenteistä tulee suorittaa valvotuissa Exam-tenttitiloissa.

Verkko-opiskelu vaatii itsenäistä otetta opiskeluun, vahvaa itseohjautuvuutta ja kykyä pysyä aikataulussa ilman lähiopetuksen tarjoamaa tukea. Se tarjoaa kuitenkin joustavuutta ja mahdollisuuden yhdistää opinnot muuhun elämään saumattomasti.

Lyhyesti

  • voit opiskella mistä tahansa, missä netti toimii
  • joustavuutta myös aikatauluissa, mutta opiskelu on aina ohjattua ja osin myös aikaan sidottua
  • opiskelu on itseohjautuvaa ja edellyttää hyvää itsekuria ja motivaatiota
  • vuorovaikutus opettajien ja muiden opiskelijoiden kanssa verkkoympäristössä

Vinkkejä opiskelutavan valintaan

  1. Arvioi elämäntilanteesi: Mieti, kuinka paljon aikaa ja joustavuutta tarvitset opintojen ja muiden velvollisuuksien, kuten työn tai perheen, yhteensovittamiseen.
  2. Tunne oppimistapasi: Pohdi, opitko parhaiten käytännön tekemisen kautta, itsenäisesti vai vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Tämä auttaa valitsemaan sinulle sopivimman opiskelutavan.
  3. Pohdi tavoitteitasi ja motivaatiotasi: Mieti, mitkä ovat opintojesi pitkän aikavälin tavoitteet ja mikä motivoi sinua eniten. Tämä auttaa sinua valitsemaan opiskelutavan, joka tukee parhaiten tavoitteidesi saavuttamista ja pitää motivaation korkealla.

Tutustu myös näihin artikkeleihin