Lankojen Lumo on rohkean yrittäjänaisen luomus
Avaamme oven Lankojen Lumo -puotiin ja olo virittyy heti rauhallisemmille taajuuksille. Yrittäjä Raija Lahti ottaa meidät iloisella lämmöllä vastaan. Silmiä hivelevät lankojen sekä kudonta- ja neulontatuotteiden väriyhdistelmät kiinnittävät huomion. Hetkeksi meinaa melkein unohtua, että tulimme tekemään yrittäjän haastattelua. Mieli kutsuu nimittäin tutkailemaan puodin kasvivärjättyjä lankoja ja muita tuotteita. Sekä kuuntelemaan Raijan innostavaa tarinointia. Tiedätkö jotain inspiroivampaa, kuin että jollakin on ollut iso unelma ja hän on lähtenyt rohkeasti toteuttamaan unelmaa todeksi? Raija on nimittäin tehnyt juuri niin ja siksi olemme kollegani Pohtolan Jorman kanssa täällä.
Raija työskenteli toisen työnantajan palveluksessa 30 vuotta. Idea omasta yrityksestä oli itänyt ja kasvanut kuitenkin jo opinnoista asti. Raija eteni suunnitelmallisesti oman yritysidean kanssa unelmista teoiksi vuonna 2021, keskellä pandemia-aikaa. Palaset loksahtelivat kohdalleen päämäärätietoisella rohkeudella. Raija on pyörittänyt Lankojen Lumon yritystoimintaa vanhassa Postikonttorin tilassa Voikkaalla pian neljä vuotta.
Raija vastaa itse kaikkien tuotteiden suunnittelusta ja toteutuksesta. Hän suunnittelee ja valmistaa kudonta- ja neulontatuotteita sekä tekee korjausompeluita myös asiakkaiden toiveiden perusteella. Hän värjää itse suuren osan villasekoitelangoista erilaisilla luonnonkasveilla, kuten sipulinkuorilla ja puun lehdillä. Lankojen kasvivärjäys on ihan oma luova prosessinsa, josta lisää myöhemmin.

Miten Lankojen Lumo syntyi?
Palataan vielä hieman ajassa taaksepäin. Miten Raijan yrittäjätarina sai alkunsa? Raijan osaamisen taustalla ovat ompelun-, kaavanpiirtäjän- ja leikkaajan sekä tekstiilitekniikan koulutukset. Lisäksi hän on harrastanut aina käsitöitä. Raijan isoäiti oli myös käsitöiden taitaja, joten Raijalla oli yritykseen jo omasta takaa esim. kangaspuut. Isoäiti on kutonut aikanaan samoilla kangaspuilla. Idea omasta yrityksestä oli Raijan mielessä pitkään. Hän ajatteli, että ”sitten kun elämä rauhoittuu”. Opiskeluiden jälkeen tuli perheen perustaminen ja työskentely toisen palveluksessa. Elämä vierii kovaa vauhtia eteenpäin, kuten tiedämme. Raija kävi erilaisilla käsityö- ja kasvivärjäyskursseilla kansalaisopistossa vuosien varrella. Keväällä 2020 Raija teki päätöksen, että on aika edetä yritysunelman kanssa toiveista tekoihin.
Raija halusi edetä suunnitelmallisesti ja rauhallisesti. Hän irtisanoi itsensä pitkäaikaisesta työpaikasta v. 2021 ja ilmoittautui te-toimistoon, josta hänet ohjattiin yritysneuvojan luokse. Raija sai käytännön tukea ja ohjausta yrityksen perustamiseen te-toimistosta ja Kouvola Innovationin eli Kinnon yritysneuvojalta. Yritykselle löytyi tila Voikkaalta kesällä 2021.
Raija kuvaa oman yrityksen perustamista hetkeksi, jolloin hän oli siihen lopulta itse valmis. Hän nostaa tärkeäksi asiaksi myös sen, että oma elämäntilanne on vakaa yritystä perustettaessa. Erityisen tärkeää on ollut myös läheisten tuki ja kannustus. Raija perusti yrityksensä lähellä kotia keskellä koronapandemiaa. Tähän Raija toteaakin:
Voi sanoa, että aika hullu, joka lähtee korona-aikana tällaiseen pienellä paikkakunnalla. Mut se oli ihan ehdoton, että mun ei tarvi lähtee kulkemaan mihinkään.
Voikkaa on entisen Kuusankosken kaupunginosa, joka tunnetaan myös UPM Voikkaan paperitehtaan alasajosta v. 2006. Nykyään Voikkaa kuuluu kuntaliitoksen myötä Kouvolan kaupungin taajama-alueisiin. Vaikka taajama on hiljentynyt paperiteollisuuden kulta-ajoista, pääkadun varrelta löytyvät mm. ruokakaupat, apteekki, kahvila, pizzeria, kampaamo, joogasali sekä Lankojen Lumo -puoti.
Yrityksen nimi on yksi tärkeä päätettävä asia. Lankojen Lumo kuulostaa kutsuvalta, mutta miten idea nimeen syntyi. Nimen ideointia tapahtui omassa mielessä sekä perheen kesken. Siitä tuli ensin sanonta, että ”olen taas ihan lankojen lumoissa.” Lopulta nimi hioutui yrityksen nimeksi. Virallinen nimi on Lankojen Lumo Design Raija Lahti.
Tuotteet ja palvelut tuovat asiakkaita läheltä sekä kaukaa
Miten asiakkaat löysivät Lankojen Lumon, etenkin keskellä pandemia-aikaa? Raija toteaa, että siinä mielessä hänellä kävi tuuri. Paikallislehti teki juttua uusista yrittäjistä ja lehtijutun myötä tuli näkyvyyttä. Facebook ja Instagram ovat olleet myös tärkeässä roolissa tuotteiden ja palveluiden mainostamisessa. Ja puskaradio. Raija käy myös esittelemässä tuotteitaan paikallisissa tapahtumissa, markkinoilla ja käsityömessuilla, joiden kautta hän on löytänyt asiakkaita. Hänellä on ollut tuotteita esillä myös eri yrittäjien yhteisissä tiloissa.
Mainostamisessa on luonnollisesti myös omat haasteensa, miten markkinointia kohdentaa ja missä kanavissa. Raija mainitsee, että oman itsensä esiin tuominen tuntui alussa haastavalta. Someasioihin ja markkinointiin Raija on saanut tukea omasta lähipiiristä. Raija mainitsee, että hän pyörittää uusia ideoita toisinaan ystävien kesken. Tämä auttaa häntä luovissa prosesseissa eteenpäin.
Asiakkaita on löytynyt mm. Kymenlaakson ja pääkaupunkiseudun alueilta. Raija on ollut aiempina kesinä myös Verlan kesätorilla myymässä tuotteita. Verlassa sijaitsee paikallinen Unescon maailmanperintökohde. Verlan kylässä sijaitsevat puuhiomo ja pahvitehdas, jotka muodostavat nykyään museoalueen ja mielenkiintoisen kohteen vierailijoille lähempää ja kaukaa. Verlassa on myös pieniä käsityöpuoteja ja tapahtumia. Verlan kautta myös kansainväliset vieraat löysivät Raijan tuotteet, mm. Japanista ja Yhdysvalloista asti.
Raijan tuotteita on myös TARUkaupassa Verlassa ja Ruukinpuodissa Kuusankosken Taideruukillla. TARUkaupassa on useamman kouvolalaisen naisyrittäjän tuotteita. Raija järjestää myös tutustumiskäyntejä Lankojen Lumo puotiin, esim. Martat ovat käyneet vierailemassa porukalla.
Tällä hetkellä tilauksia tulee tasaisesti neulonnassa, kudonnassa ja korjausompelussa. Jälkimmäisen osalta tilaustöissä näkyy esimerkiksi se, että ihmiset hankkivat vaatteita kierrätysmyymälöistä ja tuovat tarvittaessa muokattavaksi itselleen sopivaksi. Käytetyn vaatteen hankinta on monelle myös arvovalinta. Toisinaan vaatteet kaipaavat vaikka vetoketjun vaihtoa. Korjausompelulla vaatteelle saa vielä lisää käyttöikää.
Lankojen kasvivärjäys on luova prosessi
Raija kertoo mielenkiintoisesta prosessista, jossa hän värjää suuren osan käyttämistään langoista luonnonmukaisesti. Raija värjää langat erilaisilla kasveilla isoissa padoissa ulkona kesäisin. Prosessi kuulostaa lähes meditatiiviselta, vaikka on myös kovaa ja pitkäjänteistä työtä. Tässä prosessissa uteliaisuus ja luovuus kukoistavat. Aina ei voi tietää ennalta, minkälaisia värejä patojen porinasta syntyy. Tätä luovaa prosessia estävät ainoastaan metsäpalovaroitukset.
Raijan suosikit luonnon väriaineista ovat sipulinkuoret ja raparperi. Viime kesänä oman metsän karsimisen seurauksena Raija heitti pataan lepän ja haavan lehtiä, joista tuli upeita vihreän sävyjä. ”Kokeilemalla oppii”, Raija toteaa. Kasvivärjätyt langat tekevät nopeasti kauppansa esim. erilaisilla käsityömessuilla. Aluksi Raija käytti kasvivärjättyjä lankoja vain tilaustuotteisiin, mutta kysyntä kasvoi nopeasti ja Raija alkoi valmistaa näitä myös myyntiin.

Työtä ja kohtaamisia suurella sydämellä
Raija nostaa yrittäjyyden tärkeimmiksi asioiksi asiakkaat, työn monipuolisuuden ja tapahtumat. Raija toteaa, että asiakkaille pitää olla aina aikaa eikä kiire saa näkyä asiakaskohtaamisissa. Myös vaihtelevuus on yksi yrittäjyyden rikkaus. Työpäivät ja -viikot on mahdollista jakaa kudonnan, neulomisen ja korjausompeluiden kesken. Kesäisin tehtäviin kuuluvat myös lankojen kasvivärjäykset. Raija heittäytyy rohkeasti myös uusien asioiden pariin. Jos asiakas pyytää jotakin, mitä hän ei ole vielä tehnyt, hän tutkailee asiaa ja tekee tilaukset mahdollisuuksien mukaan.
Kyl tää on sellainen intohimo ja teen sitä ihan suurella sydämellä. -yrittäjä Raija Lahti
Täytyy todeta, että tämä suurella sydämellä tekeminen kuuluu ja näkyy hänen kertomassaan sekä puodissa. Lämpimät kohtaamiset ovat laadukkaiden tuotteiden lisäksi varmasti yksi asiakaspalvelun merkittävistä tekijöistä. Tulevana kesänä Raijan tuotteita voi bongata Lankojen Lumo -puodin lisäksi ainakin TARUkaupasta Verlasta sekä Ruukinpuodista Kuusankosken Taideruukilla.

Raijan terveiset 50+ ikäisille yrittäjyyttä pohtiville:
Ole rohkea, tartu unelmiin ja toteuta ne. Koska vain sinä itse oot se este, että oot siä itse valmis siihen. Rohkeasti vaan. Mutta katso, että sun taustat on kunnossa. Koska se ei lähde heti puhkeamaan, vaan se vaatii sitä työtä.
Kiinnostaako sinua yrittäjyys? Rohkaisemme 50+ ikäisiä pohtimaan yrittäjyyden mahdollisuuksia. Järjestämme 50+ ikäisille suunnatun Kipinää yrittäjyyteen -valmennuksen Kouvolassa syksyllä 2025 ja Etelä-Kymenlaaksossa keväällä 2026. Lue lisää: 50+ kokeneista konkareista kestävää yrittäjyyttä -hanke Hankkeen päärahoituslähde on Euroopan sosiaalirahasto (ESR+). Hankkeen päätoteuttaja on Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, osatoteuttajat ovat LAB ammattikorkeakoulu ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu.