Kuudesluokkalaiset sukelsivat työelämään MiniMikkelissä – pelillinen yrittäjyystapahtuma toi työelämän lähelle koululaisia
MiniMikkeli on vuosittainen, Mikkelin kaupungin ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) yhteistyössä järjestämä tapahtuma, jonka tavoitteena on tuoda yrittäjyyskasvatus osaksi koulua innostavalla ja toiminnallisella tavalla. Tapahtuma tavoittaa kaikki alueen kuudesluokkalaiset.

MiniMikkelissä oppilaat pääsivät työskentelemään erilaisissa ammateissa ja tehtävissä eri toimialojen työpisteillä. Pisteitä ohjasivat Xamkin yhteisöpedagogiopiskelijat, jotka työskentelivät eri organisaatioiden pisteillä ja ohjasivat tehtävien toteutusta. Esedun pisteellä työskennellyt Tiitu sekä Xamkin omalla pisteellä toimineet Jenna ja Anna kertovat, että mieleen nousivat omat kokemukset koululaisina vastaavanlaisissa tapahtumissa.
– Nuoret ovat olleet reippaita ja tunnelma iloinen. Tässä on ollut kiva olla mukana, he summaavat kokemustaan.
Miniyrittäjät ideoivat muotilehtiä ja korubrändejä
Päämajakoulun Atte, Samuel ja Joona perustivat tapahtumaa varten Dark Jewelry -nimisen miniyrityksen, joka valmisti rannekoruja, kaulakoruja ja sormuksia. He kertovat, että yrityksen perustaminen tuntui aluksi haastavalta, mutta kun alkuun päästiin, tekeminen oli mukavaa. Kolmikko toteaa, että yrittäjyys voisi hyvinkin olla heille tulevaisuudessa varteenotettava vaihtoehto.
Niin ikään Päämajakoululta olevat Hertta ja Aino perustivat Star Style -muotilehden, jonka kantta koristi lupaus tarjota muotia ja inspiraatiota lukijalleen. Heidän mukaansa yrityksen perustaminen on ollut hauskaa mutta samalla jännittävää. Ideointi sujui nopeasti, mutta toteutus toi mukanaan haasteita.


Yhteistyössä on voimaa
– On ollut hienoa nähdä, miten innostuneesti oppilaat heittäytyivät mukaan rooleihin ja ottivat vastuuta omista tehtävistään. Pelillinen oppimisympäristö tekee työelämästä konkreettista ja helpommin lähestyttävää. MiniMikkeli on erinomainen esimerkki siitä, miten koulut, korkeakoulu ja paikallinen elinkeinoelämä voivat yhdessä rakentaa tulevaisuuden taitoja tukevia oppimisympäristöjä, kertoo projektipäällikkö Maisa Kantanen Xamkilta.
Tänä vuonna MiniMikkelissä oli mukana yhteensä 12 yhteistyökumppania, jotka toivat tapahtumaan oman asiantuntemuksensa ja toimintaympäristönsä.
Yksi pitkäaikaisista yhteistyökumppaneista on Suur-Savon Osuuspankki, joka on ollut mukana MiniMikkelissä sen alusta asti.
– Meillä on ollut ilo olla mukana kehittämässä tätä oppimisympäristöä sen alkuvaiheista saakka. MiniMikkeli on erinomainen esimerkki siitä, mitä paikallisten toimijoiden yhteistyöllä voidaan saada aikaan, kertoo Suur-Savon Osuuspankin viestintäpäällikkö Tarja Wasenius.
Vuoden 2025 MiniMikkelissä olivat mukana mm. Suur-Savon Osuuspankki, Suur-Savon Osuuskauppa, Etelä-Savon pelastuslaitos, Mikkelin teatteri, MPY, Etelä-Savon Energia, Marskidata, Esedu, Mikkelin yliopistokeskuksen Tiedepolku, Visit Mikkeli ja Active Life Lab Xamkilta.
Lisätietoa:
Maisa Kantanen
Projektipäällikkö, Xamk
maisa.kantanen@xamk.fi
p. 040 569 7899

Tutustu MiniMikkeliin
MiniMikkeli on kuudesluokkalaisille järjestettävä pelillinen oppimiskokemus yrittäjyydestä ja yhteiskunnasta. Tapahtuman tarkoituksena on näyttää käytännönomaisesti, kuinka Mikkeli toimii. Oppilaat pääsevät kokeilemaan, millaista on perustaa yritys sekä työskentelemään jo olemassa olevissa yrityksissä ja julkisen sektorin työpaikoissa. .