Kouvolan uusi elintarviketekniikan kehitys- ja opetusympäristö sai nimekseen Xamk FoodLab

– Opetus- ja kehitysympäristö on ainutlaatuinen tila, joka tarjoaa loistavat puitteet opiskelijoiden ja työelämän yhteistyöhön, tekniikan koulutusalajohtaja Juho Rajala Xamkista iloitsee.

– Alueen yritykset, säätiöt, kaupunki ja opetus- ja kulttuuriministeriö ovat tukeneet elintarviketekniikan koulutuksen aloittamista Kouvolassa. Tämän lisäksi Xamk on panostanut merkittävästi FoodLabin rakentamiseen.

Kouvolassa on valtakunnallisesti huomattavaa elintarvikkeiden raaka-aineiden alkutuotantoa ja merkittävää jalostusta. Elintarvikeala on vahvassa kasvussa ja kymenlaaksolaiset yritykset ovat viestineet alan huutavasta osaajapulasta. Myös viimeaikaisten globaalien tapahtumien vuoksi elintarvikealan merkitys huoltovarmuudessa on entisestään korostunut.

– Tämä paikka avaa ovia lähialueen elintarvikealan yrityksille, erityisesti niille, joilla ei ole käytössä omaa tuotekehitystilaa ja laitteistoa. Yritykset voivat kehittää tuotteitaan ja parantaa kilpailukykyä. Uskon vakaasti, että tämä laboratorio tuo mukanaan positiivisen sysäyksen ja nostaa Kouvolan alueen elintarvikealan uudelle tasolle, yrittäjäneuvos Raino Kukkonen sanoo.

Elintarviketekniikan koulutus alkoi Kouvolassa syksyllä 2023. Sen tavoitteena on hillitä ilmastonmuutosta lisäämällä kasviperäisten elintarvikkeiden tarjontaa kouluttamalla elintarvikealalle insinöörejä, joilla on vahva osaaminen kasvipohjaisten tuotteiden ja raaka-aineiden prosessoinnista, tuotekehityksestä, pakkaamisesta sekä tuotteistamisesta.

Uuden Xamk FoodLabin tuotekehityskeittiössä voidaan kehittää ja suunnitella uusia tuotteita ja testata niiden valmistusta pienessä mittakaavassa. Prosessihallista löytyy monipuolinen valikoima ammattikeittiölaitteita, jotka mahdollistavat elintarvikkeiden testauksen, kehityksen ja optimoinnin alusta loppuun elintarviketehtaan omaisissa olosuhteissa.  Elintarvikekemian ja mikrobiologian laboratoriossa voidaan määrittää elintarvikkeiden ravintoainekoostumusta, rakenteita ja mikrobiologista laatua ja säilyvyyttä. Aistinvaraisella testauksella pystytään arvioimaan kehitettyjen tuotteiden ominaisuuksia, kuten ulkonäköä, rakennetta, hajua ja makua. Tilojen laitteet ja koneet on hankittu koulutuksen sekä EU-osarahoitteisen hankkeen rahoituksella.

Kutsuvierasjuhlan lisäksi avoimet ovet

Xamk FoodLabin kutsuvierasavajaisia vietettiin maanantaina iltapäivällä. Juhlapuheen tilaisuudessa piti kansanedustaja (kok.) Ville Kaunisto. Kouvolan kaupungin tervehdyksen tilaisuuteen toi Kouvola Innovationin toimitusjohtaja Pasi Miettinen.

Xamk FoodLabin avoimet ovet ja yritysyhteistyöpäivä järjestetään perjantaina 7. helmikuuta klo 12–16. Tuolloin kaikilla kiinnostuneilla on mahdollisuus tutustua elintarviketekniikan insinööriopiskelijoihin, koulutukseen sekä uusiin tiloihin ja laitteisiin Asentajankatu 9 Kouvolassa. 

Uusi elintarvikealan kehitysympäristö Xamk FoodLab on toteutettu osana käynnissä olevaa KEKE – Kymenlaakson elintarvikesektorin kestävä kehitysloikka-hanketta. KEKE-hankkeen tavoitteena on tukea Kymenlaakson elintarvikesektorin yritysten uudistumista, muutoskyvykkyyttä ja kasvuhakuista arvonkehittämistä, nostaa tuotteiden jalostusarvoa sekä edistää alueen elintarvikeyritysten kansainvälistymispotentiaalia. Hanke on EU:n osarahoittama Kymenlaakson liiton JTF-rahoituksesta ja se on käynnissä 30.6.2026 asti.

Lisätiedot:

Koulutusjohtaja Kati Kontinen, p. 0504399498, kati.kontinen@xamk.fi
Projektipäällikkö Anu Koverola, p. 0505708918, 
anu.koverola@xamk.fi

https://www.xamk.fi/xamk-foodlab/
https://www.xamk.fi/keke

Tietoa Kehittyvä elintarviketekniikka -koulutuksesta: https://www.xamk.fi/koulutukset/insinoori-amk-kehittyva-elintarviketekniikka/

HUOM: Mikäli tarvitsette avajaisissa otettuja valokuvia, ottakaa yhteyttä viestintäsuunnittelija Heli Kauppiseen, heli.kauppinen@xamk.fi, p. 0408423413

Yläkuva: Timo Tuviala / Tavaton media

Ihmisiä laboratoriossa.
Elintarvikekemian ja mikrobiologian laboratoriossa voidaan määrittää elintarvikkeiden ravintoainekoostumusta, rakenteita ja mikrobiologista laatua ja säilyvyyttä. Kuva: Darcmedia

Tutustu myös näihin artikkeleihin