Todistusvalinta

Todistusvalinta on käytössä useissa AMK-koulutuksissa ja joissakin YAMK-koulutuksissa.

Tältä sivulta tietoa esimerkiksi pisterajoista ja todistusvalinnoista

AMK-koulutukset

YAMK-koulutukset

AMK-koulutusten todistusvalinta

Ylioppilastutkinnolla ja ammatillisella perustutkinnolla hakeville on omat aloituspaikkamääränsä, jotka vaihtelevat hakukohteittain. Sinun ei tarvitse itse valita tai ilmoittaa, millä valintatavalla haet. Valinnat tapahtuvat hakulomakkeella ilmoittamiesi tietojen ja KOSKI-palvelussa olevien tutkintotietojen perusteella.

Ammattikorkeakoulut käyttävät todistusvalinnassa yhteisiä pisteytysmalleja. Haussa oleville koulutuksille voidaan määrittää todistusvalinnan vähimmäispisteraja ja/tai kynnysehtoja. Jos olet suorittanut kaksi eri ammatillista perustutkintoa tai sekä ylioppilastutkinnon että ammatillisen perustutkinnon, todistusvalinta tehdään näistä tutkinnoista erikseen.

Jos tulet valituksi todistusvalinnassa, saat tiedon valinnastasi jo ennen AMK-valintakoetta. Englanninkielisten koulutusten (kevään 1. yhteishaku) todistusvalinta tehdään International UAS -valintakokeen jälkeen.

Todistusvalintaa käytetään laajasti etenkin päivätoteutusten opiskelijavalinnassa. Kaikissa hakukohteissa sitä ei kuitenkaan käytetä.

Löydät Xamkissa todistusvalintaan varatut aloituspaikkamäärät sekä käytettävät pisterajat ja kynnysehdot Opintopolusta, hakukohteen valintaperusteista:

Pisteytys

Ammattikorkeakoulujen yhteiset todistusvalinnan pisteytysmallit löydät ammattikorkeakouluun.fi -sivustolta. Myös tiedot kaikista todistusvalintaa käyttävistä ammattikorkeakoulujen suomenkielisistä hakukohteista julkaistaan siellä ennen hakuajan alkua.

Vähimmäispisterajat ja kynnysehdot Xamkissa

Ylioppilastutkinto

Kevään 2024 yhteishaut
  • vähimmäispisteraja: 60/198 pistettä kaikki hakukohteet, paitsi merikapteeni AMK, jossa soveltuvuuskoe, 90/303 pistettä
  • kynnysehdot:
    • insinööri (AMK) ja merikapteeni (AMK) -hakukohteet: pitkä matematiikka vähintään A tai lyhyt matematiikka vähintään C
    • Digital International Business -hakukohde: pitkä englannin kieli vähintään A tai lyhyt vähintään C.

Ammatillinen perustutkinto

Kevään 2024 yhteishaut
  • vähimmäispisteraja:
    • ICT-alan insinööri (AMK) -hakukohteet (kyberturvallisuus, peliohjelmointi, ohjelmistotekniikka ja Information Technology): pisteraja 110/150 pistettä
    • merikapteeni (AMK) -hakukohde, jossa soveltuvuuskoe, 104/233 pistettä.
    • muut hakukohteet: 80/150 pistettä
  • kynnysehdot:
    • sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan hakukohteet sekä Digital International Business -hakukohde: Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen -tutkinnon osa vähintään arvosana 2 (asteikko 1-3) tai arvosana 4 (asteikko 1-5)
    • ICT-alan insinööri (AMK) -hakukohteet (kyberturvallisuus, peliohjelmointi, ohjelmistotekniikka ja Information Technology): Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen -tutkinnon osa vähintään arvosana 3 (asteikko 1-3) tai arvosana 4 (asteikko 1-5)
    • muut tekniikan alan insinööri (AMK) -hakukohteet sekä merenkulun alan hakukohteet: Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen -tutkinnon osa vähintään arvosana 2 (asteikko 1-3) tai arvosana 4 (asteikko 1-5)

Merenkulun alan koulutukset syksyn 2024 yhteishaussa

Insinööri (AMK), merenkulku, laivatekniikka, vahtikonemestareille ja Merikapteeni (AMK), merenkulku, vahtiperämiehille -koulutuksiin valitaan opiskelijat koulumenestyksen ja työkokemuksen perusteella.

YAMK-koulutusten todistusvalinta

YAMK-koulutusten todistusvalinta tehdään hakukelpoisuuden antavan amk-tutkinnon painotetun keskiarvon perusteella. Koulutuksiin voidaan myös määritellä alin hyväksytty keskiarvo.

Todistusvalinta on käytössä seuraavissa kevään 2024 yhteishaun koulutuksissa:

  • HR, viestintä ja johtaminen
  • Kestävän liiketoiminnan kehittäjä

Tulet huomioiduksi todistusvalinnassa, jos täytät koulutuksen hakukelpoisuusvaatimukset ja tallennat yhteishaun hakulomakkeelle linkin hakukelpoisuuden antavan amk-tutkintosi suoritustietoihin Oma Opintopolku -palvelussaTee linkki Oma Opintopolku -palvelussa valinnalla ”Kattavat tiedot valituista suorituksista”. Linkin tulee olla voimassa 30.9.2024 saakka.

  • Jos sinulla on useita hakukelpoisuusvaatimukset täyttäviä amk-tutkintoja, todistusvalinnassa huomioidaan tutkinto, jonka keskiarvo on korkein.
  • Jos et ole tallentanut linkkiä hakulomakkeelle tai jos toimittamasi linkki ei toimi tai se on vanhentunut, tutkintoasi ei huomioida todistusvalinnassa.
  • Jos tutkintosi arvosanatietoja ei näy Oma Opintopolku -palvelun suorituslinkin kautta, tallenna kuitenkin linkki hakulomakkeelle. Voit sen lisäksi tallentaa hakulomakkeelle tai toimittaa Xamkin hakijapalveluihin sähköpostitse tutkintotodistuksesi liitteen, jossa opintosuoritukset ja arvosanat näkyvät (opintosuoritusote). Arvosanat katsotaan erillisestä liitteestä vain siinä tapauksessa, että Oma Opintopolku -palvelussa ei näy lainkaan tutkinnon arvosanatietoja.
  • YAMK-tutkintoja ei huomioida todistusvalinnassa.
Kuinka lasket tutkintosi painotetun keskiarvon?

Laske AMK-tutkinnon painotettu keskiarvo näin:

Kerro jokaisen opintojakson arvosana kyseisen opintojakson opintopistemäärällä (esim. arvosana 3 × 4 op = 12, arvosana 4 × 5 op = 20 jne.). Laske sen jälkeen yhteen kertolaskuista saadut tulot (esim. 12+20=32) ja jaa yhteenlaskettu summa opintojaksojen kokonaisopintopistemäärällä (esim. 32/9=3,56). Pyöristä keskiarvo kahden desimaalin tarkkuuteen.

  • Laske keskiarvoon vain numeerisesti arvioidut opintojaksot ja opinnäytetyö. Sanallisesti arvioituja ei huomioida (esim. hyväksytty H tai suoritettu S).
  • Ota keskiarvoon mukaan vain opintojakson kokonaisarvosana. Opintojaksoon mahdollisesti sisältyvien osa-alueiden tai osioiden arviointeja ei huomioida.
  • Voit hyödyntää painotetun keskiarvon laskemisessa netistä löytyvää laskuria https://www.rapidtables.com/calc/math/weighted-average-calculator.html tai taulukkolaskentasovellusta (esim. Excel tai Sheets).
  • Keskiarvo lasketaan samalla tavalla riippumatta siitä, onko tutkinto suoritettu opintopisteinä vai opintoviikkoina.
Esimerkki

arvosana           op                       kertolaskun tulos

3                          4                         12
4                          5                         20
2                          2                         4
4                          15                       60
H                         (5)                       ei lasketa

yhteensä          26                        96

Painotettu keskiarvo: 96/26=3,692307… eli pyöristettynä kahteen desimaaliin 3,69.

Ota yhteyttä hakijapalveluihin

Xamkin hakijapalvelut palvelee ensisijaisesti tutkinto-opiskeluun hakemiseen liittyvissä asioissa. Voit ottaa meihin yhteyttä soittamalla tai verkkolomakkeellamme.

Puhelinpalvelu heinäkuussa:

  • mape klo 1013

Suomenkielinen tutkintokoulutus:

  • 044 702 8891 
  • 040 585 6610

Englanninkielinen tutkintokoulutus:

  • 040 585 6610

Yhteydenottopyyntö verkkolomakkeella: