Metsätalousinsinööri (AMK)
Opiskele vihreän talouden ammattilaiseksi, metsätalousinsinööriksi, joka auttaa metsänomistajaa käyttämään ja hoitamaan metsäänsä kestävästi!
Yhdistät työssäsi metsänhoidon, tekniikan ja liiketoiminnan tietoa vuorovaikutuksessa asiakkaan kanssa.
Hae kevään 2025 yhteishaussa!
Kevään yhteishaku on 11.3.-25.3.2025.
Päiväopiskelu
Mikkeli
Monimuoto-opiskelu
Mikkeli
Tutkintonimikkeet
- Metsätalousinsinööri (AMK)
Opiskele metsätalouden ammattilaiseksi
Metsätalousinsinöörin koulutuksessa opiskelet ekologiaa ja luonnonhoitoa, metsänhoitoa, puunhankintaa, metsäsuunnittelua, metsätalouden liiketoimintaa sekä metsäomaisuuden hoitoa. Nämä ovat keskeisiä osaamisalueita, joita metsätalousinsinööri tarvitsee työtehtävissään työnantajasta riippumatta.
Monissa metsäalan työtehtävissä on kyse metsäpalveluiden markkinoinnista ja myymisestä, puun ostamisesta, metsäenergian hyödyntämisestä, puunkorjuun ohjaamisesta sekä luonnonhoitohankkeista. Metsäalalla hyödynnetään digitaalisuutta muun muassa paikkatiedon käytössä ja puunhankinnassa.
Opintoihin sisältyvät harjoittelujaksot ovat tärkeä osa opintojasi ja oppimistasi. Harjoittelussa pääset tekemään metsätalousinsinöörin työtehtäviä, mikä valmistaa sinua työelämään ja auttaa verkostoitumaan metsäalan toimijoiden kanssa. Harjoittelujen aikana huomaat, kuinka luennoilla ja tehtävissä opiskellut asiat toimivat käytännössä ja harjoittelujaksolla voi syttyä kipinä urasuunnitteluun. Metsäalalla harjoittelut ovat yleensä palkallisia.
Opiskelet metsäalan ammattilaiseksi niissä paikoissa ja ympäristöissä, joissa työ tehdään. Maasto-opetus erilaisilla metsäkohteilla konkretisoi luennoilla opittua tietoa. Metsässä tulevat tutuiksi myös mittavälineet, metsäsovellukset ja karttaohjelmat. Opit lukemaan metsää ja ymmärrät, mitä hyvä metsänhoito erilaisissa metsissä tarkoittaa.
Koulutuksella on työelämässä kysyntää!
Työelämässä tärkeä yhteistyökumppanisi on asiakkaasi, metsänomistaja. Suomessa on yli 600 000 metsäomistajaa, joiden tavoitteet metsien hoidolle vaihtelevat suuresti. Metsätalouden ammattilaisena osaat neuvoa ja opastaa metsäomistajia hoitamaan metsiään kestävästi. Ymmärrät myös metsän hyödyntämisen merkityksen sekä kansantaloudelle että hiilensidonnalle.
- liiketoiminta
- luonnonhoito
- markkinointi
- metsänhoito
- metsäpalvelut
- metsäsuunnittelu
- metsävaratieto
- puukauppa
- puunhankinta
Miksi kannattaa opiskella metsätalousinsinööriksi Xamkissa?
Kestävä metsänhoito
Monipuoliset uramahdollisuudet
Innovatiiviset teknologiat
Luonnon monimuotoisuuden edistäminen
Yrittäjyysmahdollisuudet
Yhteiskunnallinen vaikuttavuus
Opintojen sisältö
Xamkin metsätalousinsinöörikoulutuksen sisällöt on suunniteltu työelämän tarpeiden mukaan. Opetamme sinulle juuri niitä taitoja, joita metsäalalla nyt tarvitaan.
Ensimmäisenä vuonna opiskelet metsätalouden ekologista perustaa, metsänhoitoa ja puunkorjuuta. Toisen vuoden opinnoissa hyödynnät oppimiasi metsäasioita mm. metsänkasvatuksessa, luonnonhoidossa, leimikonsuunnittelussa ja metsäsuunnitelmassa.
Opintojen loppupuolella keskityt metsätalouden liiketoimintaosaamisen rakentamiseen, metsäomaisuuden hoidon opintoihin ja opinnäytetyöhön. Myös laajat täydentävän osaamisen vaihtoehtoiset opinnot ajoittuvat opintojen loppupuolelle. Täydentävät opinnot syventävät osaamistasi mm. metsätietojärjestelmistä, puunhankinnan johtamisesta, puukaupasta ja metsien monikäytöstä. Täydentävät opinnot antavat sinulle mahdollisuuden suunnata opintojasi kiinnostuksesi mukaan.
Työelämäyhteydet ovat Xamkin metsätalouden koulutuksessa hyvin tärkeitä. Koulutus tekee tiivistä yhteistyötä metsäalan toimijoiden kanssa, mikä näkyy sekä opintojen toteutuksessa että niiden ajankohtaisissa sisällöissä. Hyvät työelämäsuhteet edistävät harjoittelupaikkojen saamista ja vaikuttavat myönteisesti myös opinnäytetöiden työelämälähtöisiin aiheisiin.
Yhteistyö työelämän kanssa näkyy myös yksittäisillä opintojaksoilla – esimerkiksi puunkorjuun opintoihin tulleina toimeksiantoina. Luennoilla vierailee metsäammattilaisia eri organisaatioista kertomassa omasta erityisosaamisestaan.
Työharjoittelut voit tehdä joustavasti. Ensimmäisenä vuonna on suorittavan työn harjoittelu, toisena vuonna teet avustavia toimihenkilötöitä. Kolmantena vuonna on pitkä toimihenkilöharjoittelu
Lue lisää opintojen sisällöstä opinto-oppaasta.
Lue opiskelijatarinoita ja artikkeleita
Käytännönläheistä opiskelua
Opintoihin ei tarvitse olla metsätaustaa
Ensimmäinen opiskelupaikka haussa? Ota nämä asiat huomioon
Voit opiskella metsätalousinsinööri (AMK) -tutkintoon joko päivä- tai monimuoto-opinnoissa. Opinnot järjestetään Mikkelin kampuksella ja Mikkeliä ympäröivissä metsissä. Xamkilla on myös oma opetusmetsä.
Päiväopintojen toteutus
Metsätalousinsinööri (AMK) -opinnot päivätoteutuksena alkavat maanantaina 4. elokuuta 2025 Mikkelin kampuksella. Huomaa muuta korkeakouluopetusta aikaisempi aloituspäivä. Loppukesän ja syksyn aikana on paljon maasto-opetusta, johon tarvitset säänmukaiset varusteet. Yleensä lähiopiskelua on neljänä päivänä viikossa.
Päiväopinnot sisältävät lähiopetusta, itsenäistä verkko-opiskelua ja tehtäviä, tenttejä sekä työskentelyä maastossa. Maasto-opetus on metsätalouden opetuksen kovaa ydintä, ja se aikaistaa opintojen aloitusta elokuun alkuun poiketen siten muusta korkeakouluopetuksesta.
Ensimmäiset opiskeluvuodet ovat luento- ja maastopainotteisia. Opit liikkumaan maastossa sekä ymmärtämään metsätalouden ekologisia, taloudellisia ja teknisiä näkökulmia sekä teoriassa että käytännössä maastossa. Myöhemmin kolmantena ja neljäntenä vuonna opiskellaan soveltavia asiantuntijataitoja ja verkko-opintojen osuus kasvaa.
Koulutuksen toteutus
Monimuoto-opintojen toteutus
Metsätalousinsinööri (AMK) -monimuoto-opinnot alkavat Mikkelin kampuksella torstaina 7. elokuuta 2025. Huomaa muuta korkeakouluopetusta aikaisempi aloituspäivä. Loppukesän ja syksyn aikana on paljon maasto-opetusta, johon tarvitset säänmukaiset varusteet.
Monimuoto-opetuksen lähipäivät sijoittuvat työviikon alkuun tai loppuun. Maasto-opetus on metsätalouden opetuksen ydintä, joten lähiopetus keskittyy maastokauteen.
Ensimmäisenä opiskeluvuonna lähiopetus alkaa elokuun alussa ja painottuu elo-syyskuuhun. Elo-syyskuussa maasto-opetukseen painottuvia lähiopetuspäiviä on noin 8 kuukaudessa. Loka-joulukuussa on 2–6 päivää kuukaudessa. 1. opiskeluvuoden keväällä lähipäiviä on 4–5 kuukaudessa. Opetus päättyy huhtikuun loppussa, ja toukokuusta voit aloittaa perusharjoittelun eli suorittavan työn harjoittelun.
Myös toisen opiskeluvuoden lähiopetus painottuu maastokauteen. Lähiopetus alkaa elokuun puolivälissä, ja sitä on elo-syyskuussa noin 6 päivää kuukaudessa. Loka-joulukuussa lähiopetusta on 2–3 päivää kuukaudessa. Toisen vuoden keväällä lähiopetusta on 4–7 päivää kuukaudessa ja lähiopetus päättyy toukokuun puolivälissä.
3. ja 4. opiskeluvuonna opetus on suurelta osin verkossa. Tällöin opinnot painottuvat asiantuntijuutta syventäviin vaihtoehtoisiin täydentäviin opintoihin, opinnäytetyöhön sekä pitkään syventävään harjoitteluun eli toimihenkilötyön harjoitteluun.
Uramahdollisuudet
Metsätalousinsinöörin koulutuksen nimessä näkyvät kaikki koulutuksen osat: ekologia, luonnonhoito ja metsänhoito (metsä), liiketoiminta (talous) sekä tekniikka (insinööri). Koulutuksen sisällöt antavat sinulle monipuolisen osaamisen ja voit työllistyä erilaisiin itseäsi kiinnostaviin työtehtäviin.
Tyypillisiä metsätalousinsinöörin työtehtäviä ovat erilaiset metsäalan asiantuntijatehtävät: puunosto, metsäpalvelujen myyminen ja toteuttaminen, puunkorjuu, luonnonhoito sekä metsävaratiedon kanssa työskenteleminen. Keskeistä on työskentely metsänomistajien kanssa; asiantuntijana autat metsänomistajaa hoitamaan metsäomaisuuttaan hänen tavoitteidensa mukaisesti.
Voit työllistyä metsäteollisuuden puunhankinnan organisaatioihin, metsähoitoyhdistyksiin, Metsäkeskukseen, Metsähallitukseen, metsäpalvelu- ja -koneyrityksiin, kansalaisjärjestöihin tai omaan yritykseen. Metsätalousinsinöörin tehtävissä korostuu taito toimia ihmisten kanssa, olipa kyse viestinnästä työpaikalla, työskentelemisestä tiimissä tai esihenkilönä toimimisesta. Metsäalan töissä käytät sujuvasti tietojärjestelmiä ja hyödynnät paikkatietoa.
Tehtävänimikkeitä voivat olla:
- asiakaspäällikkö
- asiakasvastaava
- hankintaesihenkilö tai -asiantuntija
- kuljetusasiantuntija
- metsäasiantuntija
- metsänhoitoasiantuntija
- metsäneuvoja
- operaatioasiantuntija
- suunnitteluesihenkilö
Usein kysyttyjä kysymyksiä koulutuksesta
Xamkissa tuetaan opiskelijoita kaikissa opiskeluun liittyvissä asioissa. Tukea saat sekä opintojen suorittamiseen, osaamisen kehittämiseen sekä hyvinvointiin ja opiskelukyvyn ylläpitämiseen. Hyvinvointisi eteen tekee töitä koko korkeakoulumme henkilökunta.
- Oppimisen ja opintojen suorittamisen tuki: opettajat, harjoittelun ohjaajat, opintotoimisto, E-kampus ja muut tukipalvelut
- Osaamisen kehittäminen ja urasuunnittelun tuki: opettajat, opiskelijavastaavat, opiskeluhyvinvoinnin asiantuntijat ja Xamkin tukipalvelut
- Hyvinvoinnin ja opiskelukyvyn tuki: opintopsykologit, opiskelijahyvinvoinnin asiantuntijat, erityisopettajat, opiskeluterveydenhuolto, tutorit, Xamk Sports, opiskelijakunta Kaakko, oppilaitospastorit.
Kansainvälinen yhteistyöverkostossa on partnereita kymmenistä eri maista. Xamkissa on mahdollista lisätä opiskeluun kansainvälisyyttä monella tavalla. Voit opiskella tai suorittaa harjoittelun ulkomaisessa yhteistyökorkeakoulussa tai -organisaatiossa joko Erasmus+-, Nordplus- tai kahdenvälisten vaihtosopimusten kautta. Voit myös suorittaa tutkinnon tai osan siitä englannin kielellä.
Ulkomailla opiskelu tarjoaa mielenkiintoisten opintojen lisäksi myös uusia kokemuksia, ystäviä, kielitaitoa sekä itsevarmuutta. Valmiutesi toimia kansainvälisessä ja monikulttuurisessa työelämässä kasvavat. Opiskeluvaihto on osa laadukasta korkeakouluopiskelua ja se edistää ammatillista kasvua ja osaamista.
Xamk on myös mukana Eurooppa -yliopisto INGENIUM-verkostossa, joka tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuksia osallistua kaksi kertaa vuodessa järjestettäviin 10 Days of INGENIUM tapahtumien Junior ja Senior Schooleihin.
Xamkin opiskelijoilta edellytetään omien päätelaitteiden käyttöä (esimerkiksi kannettavia tietokoneita).
Xamk ilmoittaa opiskelijalle opintoihin suositellun laitteiston ja opiskelija hankkii laitteen omatoimisesti ja -kustanteisesti. Opetus suunnitellaan ja toteutetaan laitesuosituksen mukaisesti. Joissain koulutuksissa, joissa tarvitaan ohjelmistoja, joita ei ole järkevästi saatavilla omiin päätelaitteisiin, osa opetuksesta järjestetään kampusten atk-luokissa. Microsoft Office -tuotteet saat opintoja varten käyttöösi maksutta.
Jos mietit, onko metsätalousinsinöörin opinnot sinun juttusi, voit tutustua koulutukseen avoimen AMK:n Löydä oma alasi! -opintojaksolla.
Opintojakson suoritettuasi:
- Osaat tunnistaa omia vahvuuksia ja mielenkiinnon kohteita alaa kohtaan.
- Osaat paremmin arvioida alan soveltuvuutta sinulle.
- Ymmärrät mitä opiskelu ammattikorkeakoulussa vaatii.
- Tiedät vaihtoehtoja jatko-opiskelumahdollisuuksista.
Opi ja koe yrittäjyys
Opi ja koe yrittäjyys
Xamk tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet yhdistää yrittäjyys osaksi oman alan opintoja ja urasuunnitelmia.
Opiskeluhyvinvointi
Opiskeluhyvinvointi
Hyvinvointi syntyy monen eri tekijästä, joista valtaosaan voi jokainen vaikuttaa itse. Hyvinvointiin ja jaksamiseen tarvitaan myös muiden tukea ja apua. Xamkissa huolehditaan, että tukea on saatavilla.
Kansainvälisyys
Kansainvälisyys
Voit lisätä opiskeluusi kansainvälisyyttä monin eri tavoin. Lähtemällä itse ulkomaille vaihtoon, opiskelemalla englanniksi tai osallistumalla kv-toimintaan kampuksillamme.
Elä oppiaksesi
Elä oppiaksesi
Xamk Pulsen avoimet ammattikorkeakouluopinnot ja ammattilaisille suunnattu täydennyskoulutus tarjoavat mahdollisuuksia mielen virkistämiseen, uuden oppimiseen ja osaamisen täydentämiseen. Tutustu kurssitarjontaamme ja pysy ajan hermolla.
Xelviydy Mikkelissä!
Pidätkö itseäsi seikkailijana? Haluatko testata rajojasi? Unohda tropiikki ja eksoottiset viidakot, todellinen selviytyjä pistää itsensä likoon Xamkin Mikkelin kampuksella.
Valitse heimosi ja varustaudu äärimmäisiin olosuhteisiin, jotka yllättävät kokeneenkin seikkailijan.
Lue lisää ja katso videot:
Opiskele tutkintoon polkuopinnoilla
Tiesitkö, että voit opiskella tutkintoon myös avoimen ammattikorkeakoulun polkuopintojen kautta.
Polkuopinnoissa suoritetaan AMK-tutkinnon ensimmäisen vuoden opintoja. Suoritetut opinnot antavat hakukelpoisuuden Xamkiin avoimen väylän haussa. Katso polkuopintojen tarjonta ja hakuajat Xamk Pulsen koulutuskalenterista.
Kampukset neljässä kaupungissa
Xamkin kampukset sijaitsevat neljässä kaupungissa: Kotkassa, Kouvolassa, Mikkelissä ja Savonlinnassa. Osa koulutuksista on kokonaan verkossa.
Tutustu omaan kampukseesi!
Voisit olla kiinnostunut myös näistä
Insinööri (AMK), ohjelmistotekniikka
Insinööri (AMK), peliohjelmointi
Insinööri (AMK), kyberturvallisuus
Kysy lisää koulutuksesta
Päiväopinnot: Timo Leinonen
Monimuoto-opinnot: Pasi Pakkala
Ota yhteyttä hakijapalveluihin
Xamkin hakijapalvelut palvelee ensisijaisesti tutkinto-opiskeluun hakemiseen liittyvissä asioissa. Voit ottaa meihin yhteyttä soittamalla tai verkkolomakkeellamme.
Ma-pe klo 09.00-15.00
Suomenkielinen tutkintokoulutus:
- 044 702 8891
- 040 585 6610
Englanninkielinen tutkintokoulutus:
- 040 585 6610
Yhteydenottopyyntö verkkolomakkeella: