Matkailu- ja palveluliiketoiminta
Restonomi (ylempi AMK)
Tule Xamkin restonomi YAMK -koulutukseen!
Matkailu- ja palveluliiketoiminnan YAMK-koulutus tarjoaa sinulle matkailu- ja ravitsemisalan tulevaisuusnäkymiä, palvelualan johtamista, työn kehittämistaitoja ja uralla etenemisen välineitä.
Hae kevään 2025 yhteishaussa!
Kevään yhteishaku on käynnissä 11.-25.3.2025.
Monimuoto-opiskelu
Mikkeli
Tutkintonimikkeet
- Restonomi (ylempi AMK)
Restonomi (YAMK) on matkailu- ja ravitsemispalvelujen kehittäjä
Koulutuksen keskiössä on kestävä kehitys, elämyksellisyys ja digitalisaatio.
Päivität ja laajennat osaamistasi matkailu- ja ravitsemispalvelujen toimialasta ja sen tulevaisuusnäkymistä. Saat varmuutta ja työkaluja palvelualan johtamiseen ja kehittämiseen sekä palvelujen talouden hallintaan.
Koulutuksessa korostuvat elämyksellisten ja kestävien matkailu- ja ravitsemispalvelujen kehittäminen ja johtaminen. Tärkeitä ovat myös kansainvälisyys, vastuullisuus, yrittäjyys sekä teknologian ja digitaalisuuden hyödyntäminen omalla alalla.
Oman työn ja organisaation käytännönläheinen kehittäminen on osana opintoja alusta alkaen. Yhdistät opinnoissasi luontevasi teoriaa ja käytäntöä, mikä tuo uusia näkökulmia oman työsi ja organisaatiosi kehittämiseen.
Restonomi YAMK on ylempi korkeakoulututkinto, jolla voit hakea maisteritason tehtäviin julkisella ja yksityisellä sektorilla ja edetä urallasi tai lähteä uusille urille
Saat valmiudet toimia vaativissa kehittämis- ja asiantuntijatehtävissä sekä liiketoiminnan ja erilaisten prosessien strategisen tason johtajana.
- palveluliiketoiminta
- palvelujen johtaminen
- digitalisaatio
- vastuullisuus
- talouden hallinta
- matkailu
- ravitsemispalvelut
Ylemmät AMK-tutkinnot Master Schoolissa
Xamkin ylemmät AMK-tutkinnot opiskellaan monialaisessa opiskelija- ja oppimisyhteisössä Master Schoolissa.
.
Hakuvaatimukset
Maisteritason tutkinto
Etene urallasi
Voit opiskella myös Xamk Pulsessa
.
Opintojen sisältö
Koulutuksen laajuus on 90 opintopistettä ja sen rakenne on jaettu kolmeen kokonaisuuteen, joita ovat tutkintokohtaiset ydinopinnot (30 op), täydentävä osaaminen (30 op) ja opinnäytetyö (30 op).
Tutkintokohtaiset syventävät ammattiopinnot eli ydinopinnot, ovat kaikkien koulutukseen osallistuvien yhteisiä opintoja.
Täydentävän osaamisen opinnot valitset ammatillisen mielenkiintosi mukaan kaikille Xamkin YAMK-opiskelijoille yhteisestä laajasta tarjonnasta tai muista vastaavan tason korkeakouluopinnoista.
Tutkinnon ydinosaaminen koostuu seuraavista opinnoista
- Matkailu- ja ravitsemisalan toimintaympäristön analyysi
- Asiakaskokemuksen tutkiminen ja kehittäminen
- Future challenges in hospitality services (opetus suomeksi)
- Palvelujen talouden hallinta ja ohjaus
- Matkailu- ja ravitsemisalan sähköisen palveluliiketoiminnan kehittäminen
- Elämyspalvelujen johtaminen
- Opinnäytetyö
Laajennat ydinosaamistasi valitsemalla täydentävät opinnot (Xamkin) monialaisesta tarjonnasta. Näin rakennat omien tavoitteittesi mukaisen polun.
Täydentävä osaaminen
Täydentävän osaamisen opinnot voit valita kaikille YAMK-opiskelijoille yhteisestä, monialaisesta Master School -tarjonnasta.
Tarjolla on sekä suomen- että englanninkielisiä opintoja seuraavista kokonaisuuksista:
- tutkimus ja kehittäminen
- johtaminen ja yrittäjyys
- kansainväliset työympäristöt
- tieto, digitaalisuus ja verkostot.
Täydentäviä opintoja voit suorittaa myös muiden korkeakoulujen ylempien korkeakoulututkintojen tasoisista opinnoista (YAMK tai maisteriohjelmat).
Täydentäviin opintoihin voidaan hyväksilukea myös aiemmin suoritettuja, ylempien korkeakoulututkintojen tasoisia opintoja, mikäli ne sopivat suoritettavan tutkinnon tavoitteisiin. Aikaisemmin suoritettujen opintojen hyväksilukemisesta voit kysyä lisää koulutusvastaavalta.
Opinnäytetyö
Tärkeä osa opintojasi on opinnäytetyö (30 op). Se liittyy parhaimmillaan oman työsi tai työyhteisösi kehittämiseen. Opinnäytetyössä tunnistat ammattialasi kehittämistarpeita – suunnittelet ja toteutat työelämän muutosta edistävän tutkimus- tai kehittämisprosessin. Voit tehdä opinnäytetyön myös Xamkin tutkimus- ja kehittämistoiminnan hankkeissa tai koulutuksen yhteistyöorganisaatioiden toimeksiannosta.
Opinnäytetyön voit aloittaa heti opintojen alussa tai muuna omaan aikatauluusi sopivana ajankohtana.
Opintojen ohjaus
Opintojesi alussa käynnistetään kanssasi henkilökohtainen opiskelu- ja urasuunnittelu (HOPS), jossa sinua tuetaan mm. opintoihisi, opinnäytetyöhösi ja kansainvälisyyteen liittyvissä valinnoissasi.
Oma opiskelijavastaavasi ohjaa ja auttaa sinua suunnittelussa. Opiskelu Master Schoolissa auttaa sinua rakentamaan urapolkuasi mielenkiintosi ja tavoitteidesi mukaan.
Lue opiskelijoiden tarinoita
Löydä sinulle sopiva opiskelumuoto – päivä- , monimuoto- vai verkko-opinnot?
Xamkin KasvisPro-hanke on finalistina valtakunnallisessa kilpailussa
Kehitysympäristö valmistuu
Matkailu- ja palveluliiketoiminta (YAMK) on verkkokoulutus
Koulutuksen toteutus
Opinnot on suunniteltu niin, että voit suorittaa ne työn ohessa opiskellen paikan päällä tai etänä. Opinnot sisältävät lähi- ja verkko-opiskelua sekä itsenäisiä tehtäviä.
Syksyllä 2024 alkavan koulutuksen ydinopintojen lähipäivät ovat Mikkelin kampuksella torstaisin ja perjantaisin.
- To 22.8. Orientaatiopäivä
- Pe 23.8., to 26.9. sekä pe 27.9. Toimintaympäristön analyysi
- To 17.10, Pe 18.10 sekä pe 29.11. Asiakaskokemuksen tutkiminen ja kehittäminen
- To 7.11, pe. 8.11 sekä to 28.11. Future Future challenges in hospitality services
Opinnot toteutetaan monimuotototeutuksena eli opintojaksoihin kuuluu kontaktipäiviä Mikkelin kampuksella. Opinnot on halutessaan mahdollista suorittaa myös etänä, koska luennot nauhoitetaan ja useimmiten kampuksella tapahtuvaa opetusta on mahdollista seurata Teamsin välityksellä reaaliaikaisesti.
Lähiopetukseen voit osallistua myös etänä verkkoalustojen kautta (esim. Teams) tai jos et voi osallistua lähipäivien opetukseen edes etänä, voit usein kuunnella opetuksen luento-osuudet videotallenteina.
Ydinopintojen lisäksi lähipäiviä tulee täydentävistä opinnoista, joita opiskelijat alkavat suorittaa useimmiten vähitellen ensimmäisestä kevätlukukaudesta alkaen. Jos et pääse paikalle lähiopetuspäivään, voit osallistua lähipäiviin myös etänä.
Huomaa, että täydentäviä opintojaksoja on tarjolla Mikkelin, Kouvolan, Kotkan ja Savonlinnan kampuksilla ja valittavana on myös paljon verkkokursseja, joita voit opiskella ajasta ja paikasta riippumatta. Restonomi YAMK -tutkinnon suorittaminen onnistuu siis kaukaakin, jopa ulkomailta.
Verkostot työelämään mukaan
YAMK-koulutuksen aikana tutustut sekä oman että muiden alojen ammattilaisiin. He – yhdessä opettajien kanssa – haastavat sinua tarvittaessa kriittiseen ajatteluun ja argumentointiin. Saat siis uusia näkemyksiä omaan alaasi ja kehität samalla muita aloja. Tämä monialainen asiantuntijaverkosto kantaa hedelmää myös opintojen jälkeen työelämässä.
Verkostoitumista ylemmän AMK-tutkinnon suorittaneet pitävät yhtenä Master Schoolin tärkeimmistä asioista. Tärkeitä verkostoja rakennat myös työelämälle tehtävissä kehittämisprojekteissa, joista tärkein on opinnäytetyö.
Master Schoolissa opit hankkimaan ja käsittelemään oman alasi tutkimustietoa ja soveltamaan sitä työssäsi. Oppiminen on tutkivaa, kehittävää ja innovaatioita edistävää.
Voit halutessasi tehdä kehittämistöitä ja muita tehtäviä Xamkin tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) hankkeissa. TKI-asiantuntijat ovatkin tärkeä osa Xamkin Master Schoolia, joista rakentuu hyvä verkosto myös työelämään. Xamkissa on Suomen ammattikorkeakoulujen laajin TKI-toiminta, hankkeita on vuositasolla käynnissä lähes 300.
Usein kysyttyjä kysymyksiä koulutuksesta
Ylempään AMK-tutkintoon voit hakea, jos sinulla on AMK- tai muu soveltuva korkeakoulututkinto. Joihinkin YAMK-koulutuksiin voi hakea myös vastaavan opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinnon suorittaneet.
Lisäksi kaikkiin YAMK-koulutuksiin vaaditaan kahden vuoden alan työkokemus.
Ylempi AMK-tutkinto antaa saman kelpoisuuden kuin yliopistossa suoritettu maisteritutkinto.
Master Schoolissa arvostetaan sekä työelämässä että aikaisemmissa opinnoissa hankittua osaamista. Henkilökohtaisessa opintosuunnitelmassa suunnitellaan opintopolku, jossa huomioidaan aiemmat opinnot ja osaaminen.
Niitä voidaan hyväksilukea osaksi opintoja kolmella tavalla
- korvaamalla
- sisällyttämällä
- näytöllä.
Xamkin opiskelijoilta edellytetään omien päätelaitteiden käyttöä (esimerkiksi kannettavia tietokoneita).
Xamk ilmoittaa opiskelijalle opintoihin suositellun laitteiston ja opiskelija hankkii laitteen omatoimisesti ja -kustanteisesti. Opetus suunnitellaan ja toteutetaan laitesuosituksen mukaisesti. Joissain koulutuksissa, joissa tarvitaan ohjelmistoja, joita ei ole järkevästi saatavilla omiin päätelaitteisiin, osa opetuksesta järjestetään kampusten atk-luokissa. Microsoft Office -tuotteet saat opintoja varten käyttöösi maksutta.
Kansainvälinen yhteistyöverkostossa on partnereita kymmenistä eri maista. Xamkissa on mahdollista lisätä opiskeluun kansainvälisyyttä monella tavalla. Voit opiskella tai suorittaa harjoittelun ulkomaisessa yhteistyökorkeakoulussa tai -organisaatiossa joko Erasmus+-, Nordplus- tai kahdenvälisten vaihtosopimusten kautta. Voit myös suorittaa tutkinnon tai osan siitä englannin kielellä.
Ulkomailla opiskelu tarjoaa mielenkiintoisten opintojen lisäksi myös uusia kokemuksia, ystäviä, kielitaitoa sekä itsevarmuutta. Valmiutesi toimia kansainvälisessä ja monikulttuurisessa työelämässä kasvavat. Opiskeluvaihto on osa laadukasta korkeakouluopiskelua ja se edistää ammatillista kasvua ja osaamista.
Xamk on myös mukana Eurooppa -yliopisto INGENIUM-verkostossa, joka tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuksia osallistua kaksi kertaa vuodessa järjestettäviin 10 Days of INGENIUM tapahtumien Junior ja Senior Schooleihin.
Xamkissa tuetaan opiskelijoita kaikissa opiskeluun liittyvissä asioissa. Tukea saat sekä opintojen suorittamiseen, osaamisen kehittämiseen sekä hyvinvointiin ja opiskelukyvyn ylläpitämiseen. Hyvinvointisi eteen tekee töitä koko korkeakoulumme henkilökunta.
- Oppimisen ja opintojen suorittamisen tuki: opettajat, harjoittelun ohjaajat, opintotoimisto, E-kampus ja muut tukipalvelut
- Osaamisen kehittäminen ja urasuunnittelun tuki: opettajat, opiskelijavastaavat, opiskeluhyvinvoinnin asiantuntijat ja Xamkin tukipalvelut
- Hyvinvoinnin ja opiskelukyvyn tuki: opintopsykologit, opiskelijahyvinvoinnin asiantuntijat, erityisopettajat, opiskeluterveydenhuolto, tutorit, Xamk Sports, opiskelijakunta Kaakko, oppilaitospastorit.
Xamkin YAMK-tutkinnot koostuvat
- ydinosaamisesta
- syventävät ammattiopinnot (50-70 op, tutkinnon laajuudesta riippuen)
- opinnäytetyö (30 op)
- täydentävästä osaamisesta
- vapaasti valittavat opinnot opiskelijan valintojen mukaisesti (5-20 op, tutkinnon laajuudesta riippuen
Keskeinen osa tutkintoa on opinnäytetyönä tehtävä työelämän kehittämistehtävä, jonka aiheen voit valita oman työsi kehittämistarpeiden mukaan.
Koulutuskohtaiset opintojen rakennetaulukot ja opintojen sisällön löydät opinto-oppaasta.
YAMK-tutkinnon voi suorittaa työn ohessa. Koulutukset toteutetaan joko monimuoto-opetuksena tai kokonaan verkko-opetuksena.
Jokaiselle opiskelijalle tehdään opintojen alussa oma henkilökohtainen opintosuunnitelma. Tee tämän pohjalta oma aikataulusi ja opiskelusuunnitelma, joka on arkeesi sopiva. Ole realistinen ja mieti mitkä ajat voit käyttää opiskeluun ja mitkä työhön, muuhun elämään ja vapaa-aikaan.
Tutustu kampukseen
Tutustu kampukseen
Xamkin kampukset ovat Kotkassa, Kouvolassa, Mikkelissä ja Savonlinnassa.
Miten YAMK-tutkinto suoritetaan?
Miten YAMK-tutkinto suoritetaan?
Lue lisää toteutustavoista ja opintojen yleisestä rakenteesta.
YAMK-tutkintoon polun kautta?
YAMK-tutkintoon polun kautta?
Polkuopinnoissa suoritetaan tietyn YAMK-tutkinnon ensimmäisen vuoden opintoja. Suoritetut opinnot antavat hakukelpoisuuden Xamkiin avoimen väylän haussa.
Kansainvälisty Xamkissa
Kansainvälisty Xamkissa
Tiesitkö että voit lähteä vaihtoon myös YAMK-opinnoissa? Lue lisää kansainvälisyydestä.
Voisit olla kiinnostunut myös näistä
Dataperustaisten hyvinvointipalvelujen kehittäminen YAMK
Palvelumuotoilu YAMK
Kysy lisää koulutuksesta
Ota yhteyttä hakijapalveluihin
Xamkin hakijapalvelut palvelee ensisijaisesti tutkinto-opiskeluun hakemiseen liittyvissä asioissa. Voit ottaa meihin yhteyttä soittamalla tai verkkolomakkeellamme.
Ma-pe klo 09.00-15.00
Suomenkielinen tutkintokoulutus:
- 044 702 8891
- 040 585 6610
Englanninkielinen tutkintokoulutus:
- 040 585 6610
Yhteydenottopyyntö verkkolomakkeella: