Insinööri (AMK), ympäristöteknologia
Insinööri (AMK)
Kiinnostaako sinua elinympäristömme tila ja sen vaikutus hyvinvointiimme?
Haluatko olla mukana kehittämässä ympäristöystävällisiä ratkaisuja yhteiskuntaan?
Hae kevään 2025 yhteishaussa!
Kevään yhteishaku on 11.3.-25.3.2025.
Päiväopiskelu
Mikkeli
Monimuoto-opiskelu
Mikkeli
Tutkintonimikkeet
- Insinööri (AMK)
Opiskele tulevaisuuden alaa – ympäristöteknologiaa
Ympäristöteknologia on nopeasti kehittyvä tekniikan ala. Sen merkitys kasvaa koko ajan ilmastonmuutoksen ja muiden globaalien ympäristöongelmien myötä.
Xamkin ympäristöteknologian insinöörikoulutus vastaa tulevaisuuden ympäristöhaasteisiin. Valmistut monipuoliseksi ympäristöteknologian insinööriksi, joka voi toimia asiantuntijatehtävissä mm. teollisuudessa, insinööri- ja konsultointitoimistoissa sekä kuntien ja valtion palveluksessa.
Koulutuksessa keskitytään ympäristö- ja ympäristöterveysosaamiseen. Opiskelet mm. ympäristön seurantaa, ympäristönäytteenottoa, vesiosaamista, sisäilma-asioita, lainsäädäntöä, ympäristöaltisteita ja elintarviketurvallisuutta. Opit käyttämään mitattua dataa osana malleja ja arvioimaan ympäristö- ja terveysriskejä eri lähteiden tiedon perusteella.
Ympäristöteknologian päätavoitteena on selvittää ihmisen toiminnan aiheuttamia ympäristömuutoksia. Koulutuksen aikana opit tuntemaan ympäristön seurannassa käytettäviä menetelmiä sekä ottamaan ja analysoimaan erilaisia ympäristönäytteitä.
Ympäristöterveysosaamisen päätavoitteena on turvata ihmisille terveellinen elinympäristö. Opinnoissasi perehdyt ihmisen terveyteen vaikuttaviin ympäristötekijöihin. Opit tunnistamaan, ehkäisemään ja poistamaan elinympäristössä esiintyviä terveyshaittoja.
Ympäristöteknologia vastaa tulevaisuuden ympäristöhaasteisiin!
- elintarviketurvallisuus
- kestävä kehitys
- kiertotalous
- sisäilma
- ympäristöseuranta
- ympäristönäytteenotto
- ympäristönsuojelu
- ympäristöteknologia
- ympäristöterveys
Miksi kannattaa opiskella ympäristöteknologian insinööriksi Xamkissa?
Kestävän kehityksen edistäminen
Monipuoliset uramahdollisuudet
Teknologian hyödyntäminen
Käytännönläheinen opetus
Vastuullisuus ja eettisyys
Mahdollisuus vaikuttaa tulevaisuuteen
Opintojen sisältö
Ympäristöteknologian koulutuksen laajuus on 240 opintopistettä (op). Opinnot koostuvat ydinosaamisen (180 op) ja täydentävän osaamisen (60 op) opintokokonaisuuksista. Harjoittelua koulutuksessa on 30 op eli yhteensä 20 viikkoa. Opinnäytetyön laajuus on 15 op.
Ydinosaamisen opinnot 180 op
Ydinosaamisen opinnoissa opit ammatin ja tutkinnon perusasiat. Ydinosaamisen opintoihin kuuluu.
- yhteiset opinnot 30 op
- matemaattis-luonnontieteelliset opinnot 35 op
- ympäristöosaamisen opinnot 35 op
- ympäristöterveyden opinnot 35 op
- harjoittelu 30 op
- opinnäytetyö 15 op
Yhteiset opinnot
Yhteisiin opintoihin kuuluu työelämäosaamiseen liittyviä opintoja kuten viestintää, kieliä ja digiosaamista.
Matemaattis-luonnontieteelliset opinnot
Matemaattis-luonnontieteellisissä opinnoissa opiskellaan matematiikka, kemiaa, fysiikka ja mikrobiologiaa.
Ympäristöosaamisen opinnot
Tunnet ympäristön seurannassa käytettävät menetelmät ja seurannan kohteet. Osaat kiertotalouden periaatteet ja opit soveltamaan niitä eri toimialoilla. Osaat edustavan näytteenoton periaatteet ja tunnistat maa- ja vesiympäristön näytteenottoon vaikuttavat tekijät. Tunnet veteen, maaperään, ilmaan ja jätehuoltoon liittyvät keskeisimmät käsitteet. Osaat arvioida ympäristö- ja terveysriskit sekä valita sopivimmat mallit ja menetelmät mittaus- ja analyysitiedon tulkintaan.
Täydentävän osaamisen opinnot
Täydentävän osaamisen opinnoista voit valita itseäsi kiinnostavia opintoja ja näin rakentaa omaa urapolkuasi. Voit valita ympäristöinsinöörin osaamista syventäviä opintojaksoja joustavasti oman tai muiden koulutusten opintotarjonnasta. Ympäristöteknologian koulutuksen opintotarjonnassa voit syventyä mm. sisäilmastoon, ympäristöterveyteen, ympäristönseurantaan ja ympäristövastuullisuuteen.
Esimerkkejä täydentävän osaamisen opintojaksoista:
- vihreän siirtymän projekti
- ympäristöjohtaminen
- elintarvikeprosessitekniikka
- paikkatietojärjestelmät
- johdatus rakennustekniikkaan
- resurssiviisaus ja elinkaariajattelu
Voit valita opintoja myös englanninkielisestä Water Technology and Sustainability koulutuksesta.
Lue lisää opintojen sisällöstä opinto-oppaasta
Suomen ympäristökeskuksen sertifiointiryhmä on antanut Xamkin ympäristöteknologian koulutukselle luvan järjestää ympäristönäytteenoton henkilösertifiointiin liittyvää koulutusta. Koulutuslupa on saatu neljälle eri pätevyysalueelle:
- vesinäytteenotto ja mittaus
- maaperä ja jäteympäristöt
- näytteenotto talous- ja uimavesistä
- melun mittaaminen ja arvioiminen
Ympäristönäytteenottajilta vaaditaan henkilösertifikaatti, jonka avulla hän voi osoittaa pätevyytensä näytteenotossa, ympäristömittauksissa ja havainnointitoiminnassa. Pätevyystodistuksen myöntämisen edellytyksenä on taito- ja tietovaatimusten täyttyminen.
Ympäristöteknologian koulutuksessa on ”Ympäristönäytteenotto” -opintojakso, jonka sisältö vastaa vesinäytteenotto ja mittaus sekä maaperä ja jäteympäristöt pätevyysalueiden tietovaatimuksia, mutta näihin pätevyyksiin liittyvät Certi tentit eivät kuulu opintojaksoon. Tenttejä on kuitenkin mahdollista suorittaa silloin kun vastaavia tenttejä järjestetään Xamkin täydennyskoulutuksen puolella.
Lue opiskelijatarinoita ja artikkeleita
Ajankohtaisuus näkyy opinnoissa
Ensimmäinen opiskelupaikka haussa? Ota nämä asiat huomioon
Erityisopettaja opiskelijoiden ja henkilökunnan tukena Xamkissa
Opintoihin sisältyy käytännöläheisiä laboratoriotöitä ja projektitöitä!
Ympäristöteknologian koulutuksella on monipuolisesti varusteltu ympäristölaboratorio, joka toimii pääsääntöisesti opetuslaboratoriona, mutta siellä harjoitetaan myös aktiivista tutkimus- ja kehitystoimintaa. Opintojaksoilla tehdään käytännön laboratoriotöitä, kuten erilaisia kemian ja mikrobiologian laboratoriotöitä sekä ympäristömittauksiin ja -analytiikkaan kuuluvia laboratoriotöitä ja kenttätutkimuksia.
Koulutuksen toteutus
Päiväopintojen toteutus
Ympäristöteknologian päiväopinnot ovat päätoimisia, ja opintojen lähipäivät sijoittuvat arkipäiville. Opintoihin sisältyy paljon käytännönläheisiä laboratoriotöitä ja kenttätutkimuksia.
Monimuoto-opintojen toteutus
Ympäristöteknologian monimuoto-opinnot koostuvat kontaktiopetuksesta (lähipäivistä ja etäopetuksesta) sekä itsenäisestä työskentelystä. Ensimmäisenä vuonna opiskelet seuraavasti:
- Joka perjantai klo 9–17 Mikkelin kampuksella (opetus sisältää laboratoriotöitä, mittauksia, kenttätutkimuksia, vierailukäyntejä sekä teoriaopetusta).
- Joka toinen torstai klo 8–16 etäopetuksessa.
- Muina ajankohtina itsenäisesti erilaisten oppimista tukevien tehtävien kautta.
Toisen vuoden opiskelu noudattaa samankaltaista aikataulutusta. Viimeisinä opiskeluvuosina itsenäisen opiskelun määrä lisääntyy ja kampuspäiviä on vähemmän.
Uramahdollisuudet
Ympäristöinsinöörinä voit työllistyä sekä yksityiselle että julkiselle sektorille. Voit työskennellä teollisuuden, insinööri- ja konsulttitoimistojen tai kuntien ja valtion palveluksessa. Koska ympäristöteknologia on alana poikkitieteellinen ja ympäristöasiat tulee huomioida kaikilla toimialoilla, tehtävät ovat monipuoliset ja työllistymisnäkymät hyvät.
Julkisella puolella painottuvat erilaiset lupa- ja viranomaistehtävät. Lisäksi tehdään tutkimus- ja tuotekehitystoimintaa, suunnittelua ja konsultointia – myös ulkomailla, esimerkiksi kansainvälisissä kehitysapuprojekteissa. Tehtävät voivat liittyä myös ympäristöön liittyvien ongelmien ratkaisemiseen, sisäilmaongelmien selvittämiseen, erilaisiin lupa- ja viranomaistehtäviin sekä tutkimus- ja kehitystoimintaan.
Yhteistyötä työelämän kanssa jo opintojen aikana
Tutkimus- ja kehittämistoiminta (TKI) on ympäristöteknologian koulutuksessa vahvasti osana opetusta ja koulutus toimii myös tiiviissä yhteistyössä alueen työelämäkumppaneiden kanssa.
Ympäristöteknologian opiskelijana voit osallistua erilaisiin projekteihin osana opintoja, harjoittelua tai tekemällä niissä opinnäytetyön.
Tehtävänimikkeitä voivat olla muun muassa
- jäteasiantuntija
- käyttöinsinööri
- laatupäällikkö
- projekti-insinööri
- sisäilma-asiantuntija
- sisäilmatutkija
- suunnittelija
- suunnitteluinsinööri
- terveysinsinööri
- terveystarkastaja
- tuotekehitysinsinööri
- tutkimusinsinööri
- ympäristöinsinööri
- ympäristönsuojelusihteeri
- ympäristönsuojelutarkastaja
- ympäristöntarkastaja.
Usein kysyttyjä kysymyksiä koulutuksesta
Xamkissa tuetaan opiskelijoita kaikissa opiskeluun liittyvissä asioissa. Tukea saat sekä opintojen suorittamiseen, osaamisen kehittämiseen sekä hyvinvointiin ja opiskelukyvyn ylläpitämiseen. Hyvinvointisi eteen tekee töitä koko korkeakoulumme henkilökunta.
- Oppimisen ja opintojen suorittamisen tuki: opettajat, harjoittelun ohjaajat, opintotoimisto, E-kampus ja muut tukipalvelut
- Osaamisen kehittäminen ja urasuunnittelun tuki: opettajat, opiskelijavastaavat, opiskeluhyvinvoinnin asiantuntijat ja Xamkin tukipalvelut
- Hyvinvoinnin ja opiskelukyvyn tuki: opintopsykologit, opiskelijahyvinvoinnin asiantuntijat, erityisopettajat, opiskeluterveydenhuolto, tutorit, Xamk Sports, opiskelijakunta Kaakko, oppilaitospastorit.
Kansainvälinen yhteistyöverkostossa on partnereita kymmenistä eri maista. Xamkissa on mahdollista lisätä opiskeluun kansainvälisyyttä monella tavalla. Voit opiskella tai suorittaa harjoittelun ulkomaisessa yhteistyökorkeakoulussa tai -organisaatiossa joko Erasmus+-, Nordplus- tai kahdenvälisten vaihtosopimusten kautta. Voit myös suorittaa tutkinnon tai osan siitä englannin kielellä.
Ulkomailla opiskelu tarjoaa mielenkiintoisten opintojen lisäksi myös uusia kokemuksia, ystäviä, kielitaitoa sekä itsevarmuutta. Valmiutesi toimia kansainvälisessä ja monikulttuurisessa työelämässä kasvavat. Opiskeluvaihto on osa laadukasta korkeakouluopiskelua ja se edistää ammatillista kasvua ja osaamista.
Xamk on myös mukana Eurooppa -yliopisto INGENIUM-verkostossa, joka tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuksia osallistua kaksi kertaa vuodessa järjestettäviin 10 Days of INGENIUM tapahtumien Junior ja Senior Schooleihin.
Xamkin opiskelijoilta edellytetään omien päätelaitteiden käyttöä (esimerkiksi kannettavia tietokoneita).
Xamk ilmoittaa opiskelijalle opintoihin suositellun laitteiston ja opiskelija hankkii laitteen omatoimisesti ja -kustanteisesti. Opetus suunnitellaan ja toteutetaan laitesuosituksen mukaisesti. Joissain koulutuksissa, joissa tarvitaan ohjelmistoja, joita ei ole järkevästi saatavilla omiin päätelaitteisiin, osa opetuksesta järjestetään kampusten atk-luokissa. Microsoft Office -tuotteet saat opintoja varten käyttöösi maksutta.
Jos mietit, onko ympäristöteknologia sinun juttusi, voit tutustua koulutukseen avoimen AMK:n Löydä oma alasi!- opintojaksolla.
Opintojakson suoritettuasi:
– tunnet ympäristöteknologian toimialan.
– osaat paremmin arvioida alan soveltuvuutta sinulle.
– ymmärrät mitä opiskelu ammattikorkeakoulussa vaatii
– tunnistat, mistä sisällöistä opinnot koostuvat
– tiedät vaihtoehtoja jatko-opiskelumahdollisuuksista.
– osaat tunnistaa omia vahvuuksia ja mielenkiinnon kohteita alaa kohtaan.
Opi ja koe yrittäjyys
Opi ja koe yrittäjyys
Xamk tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet yhdistää yrittäjyys osaksi oman alan opintoja ja urasuunnitelmia.
Opiskeluhyvinvointi
Opiskeluhyvinvointi
Hyvinvointi syntyy monen eri tekijästä, joista valtaosaan voi jokainen vaikuttaa itse. Hyvinvointiin ja jaksamiseen tarvitaan myös muiden tukea ja apua. Xamkissa huolehditaan, että tukea on saatavilla.
Kansainvälisyys
Kansainvälisyys
Voit lisätä opiskeluusi kansainvälisyyttä monin eri tavoin. Lähtemällä itse ulkomaille vaihtoon, opiskelemalla englanniksi tai osallistumalla kv-toimintaan kampuksillamme.
Elä oppiaksesi
Elä oppiaksesi
Xamk Pulsen avoimet ammattikorkeakouluopinnot ja ammattilaisille suunnattu täydennyskoulutus tarjoavat mahdollisuuksia mielen virkistämiseen, uuden oppimiseen ja osaamisen täydentämiseen. Tutustu kurssitarjontaamme ja pysy ajan hermolla.
Xelviydy Mikkelissä!
Pidätkö itseäsi seikkailijana? Haluatko testata rajojasi? Unohda tropiikki ja eksoottiset viidakot, todellinen selviytyjä pistää itsensä likoon Xamkin Mikkelin kampuksella.
Valitse heimosi ja varustaudu äärimmäisiin olosuhteisiin, jotka yllättävät kokeneenkin seikkailijan.
Lue lisää ja katso videot:
Opiskele tutkintoon polkuopinnoilla
Tiesitkö, että voit opiskella tutkintoon myös avoimen ammattikorkeakoulun polkuopintojen kautta.
Polkuopinnoissa suoritetaan AMK-tutkinnon ensimmäisen vuoden opintoja. Suoritetut opinnot antavat hakukelpoisuuden Xamkiin avoimen väylän haussa. Katso polkuopintojen tarjonta ja hakuajat Xamk Pulsen koulutuskalenterista.
Kampukset neljässä kaupungissa
Xamkin kampukset sijaitsevat neljässä kaupungissa: Kotkassa, Kouvolassa, Mikkelissä ja Savonlinnassa. Osa koulutuksista on kokonaan verkossa.
Tutustu omaan kampukseesi!
Voisit olla kiinnostunut myös näistä
Metsätalousinsinööri (AMK)
Insinööri (AMK), kehittyvä elintarviketekniikka
Bachelor of Engineering, Water Technology and Sustainability
Kysy lisää koulutuksesta
Sinulla on mahdollinen polku Xamkista Aalto-yliopiston maisteriohjelmaan!
Kun suoritat tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon hyvin arvosanoin, ja valinnaisina opintoina syvennät erityisesti matemaattis-luonnontieteellistä osaamistasi, sinulla on hyvä mahdollisuus hakeutua jatkamaan opintojasi Aalto-yliopistossa tekniikan 2-vuotisessa maisteriohjelmassa. Valinnat yliopiston maisteriohjelmiin ovat kilpailullisia ja perustuvat pääsääntöisesti aiempien opintojen perusteella saatuun näyttöön. Pääsykokeita ei järjestetä.
Ota yhteyttä hakijapalveluihin
Xamkin hakijapalvelut palvelee ensisijaisesti tutkinto-opiskeluun hakemiseen liittyvissä asioissa. Voit ottaa meihin yhteyttä soittamalla tai verkkolomakkeellamme.
Ma-pe klo 09.00-12.00
Suomenkielinen tutkintokoulutus:
- 044 702 8891
- 040 585 6610
Englanninkielinen tutkintokoulutus:
- 040 585 6610
Yhteydenottopyyntö verkkolomakkeella: