Insinööri (AMK), sähkö- ja automaatiotekniikka
Insinööri (AMK)
Sähkö- ja automaatiotekniikan insinööritutkinnon suoritettuasi sinua odottavat mielenkiintoiset tehtävät sähkösuunnittelun, -käytön tai myynnin parissa.
Käytännönläheisissä opinnoissa ja harjoitteluissa saat vahvan tuntuman työelämään.
Hae kevään 2025 yhteishaussa!
Kevään yhteishaku on 11.3.-25.3.2025.
Päiväopiskelu
Mikkeli
Monimuoto-opiskelu
Mikkeli
Monimuoto-opiskelu
Savonlinna
Tutkintonimikkeet
- Insinööri (AMK)
Suuntautumisena sähkövoimatekniikka
Insinöörikoulutuksen pääpaino on sähkövoimatekniikassa, mutta opiskeluun sisältyvät kattavasti myös elektroniikka, automaatiotekniikka ja sähkösuunnittelu. Läpi koko koulutuksen energiatalous ja -tehokkuus ovat keskeisiä opiskeltavia asioita. Käytännönläheisissä opinnoissa ja harjoitteluissa saat vahvan tuntuman työelämään.
Mikkelin kampuksen omat laboratoriot ja korkealuokkaiset laitteet tarjoavat erinomaiset olosuhteet sähkötekniikan insinöörikoulutukselle.
Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutus tekee tiivistä yhteistyötä paikallisten yritysten ja sähkölaitosten kanssa. Merkittävää yhteistyötä tehdään myös maanlaajuisesti toimivan ABB:n kanssa. Yritysten kanssa tehdään muun muassa opinnäytetöitä ja erilaisia projekteja. Paikallisten sähköliikkeiden ja teollisuuden sähköalan henkilökunta on tuttua, mikä helpottaa projektien saamista.
Koulutukseen kuuluu asennusmääräys SP1-koe, jonka suoritettuasi ja riittävän työkokemuksen hankittuasi voit hakea asennusoikeuksia Setiltä.
Sähköalan insinöörejä tarvitaan nyt ja etenkin tulevaisuudessa!
Automaatio poistaa ihmiseltä tylsät hommat!
- automaatiotekniikka
- sähköenergia
- sähköasennustekniikka
- sähköasennusoikeudet
- sähkövoimatekniikka
- sähköala
Miksi kannattaa opiskella sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriksi Xamkissa?
Kasvava kysyntä ja laaja työllisyys
Monipuoliset uramahdollisuudet
Teknologian kehityksen eturintamassa
Käytännönläheinen opetus
Vastuullisuus ja kestävä kehitys
Innovaatio ja luovuus
Opintojen sisältö
Sähkö- ja automaatiotekniikan opinnot koostuvat ydinosaamisesta ja täydentävästä osaamisesta.
Ydinosaamisen opintokokonaisuudet ovat
- Yhteiset opinnot 30 op
- Sähköinsinöörin perustaidot 20 op
- Sähköinsinöörin perustiedot 30 op
- Sähköinsinöörin soveltava osaaminen 15 op
- Sähkötekniikan projektitoimisto 10 op
- Sähkökoneet ja -käytöt 15 op
- Suurjänniteosaaminen 15 op
- Täydentävä osaaminen 60 op
Täydentäviin opintoihin voit valita 60 op:n laajuiset opinnot. Täydentävän osaamisen opinnoissa voit syventää ja laajentaa osaamistasi henkilökohtaisen opintosuunnitelman mukaisesti. Täydentäviin opintoihin voit valita esimerkiksi energiatekniikkaa, sulautettuja järjestelmiä, tilastomatematiikka. Vapaasti valittavia opintoja sisältyy täydentäviin opintoihin 15 op. Näihin voit sisällyttää mitä tahansa korkeakoulutasoisia opintoja.
Opintoihin kuuluu lisäksi 30 op:n laajuinen harjoittelu, ja se tarkoittaa käytännössä 20 viikon työskentelyä alan työtehtävissä. Opintojen päätteeksi tehdään 15 op:n laajuinen opinnäytetyö.
SP1-tutkinto
Sähköturvallisuuden omaksuminen on erittäin tärkeää ja sitä opiskellaan koko opintojen ajan.
Opintojen aikana sinulla on mahdollisuus suorittaa viranomaisten edellyttämän ja sähköturvallisuuslaissa määritellyn valtakunnallisen SP1-tutkinnon, jolla saa riittävän työkokemuksen jälkeen korkeimman pätevyyden sähköalalla.
Lue lisää opintojen sisällöstä opinto-oppaasta
Sähkömoottoripyörän rakentaminen opinnäytetyönä
Sähkötekniikan insinööriopiskelijat rakensivat sähkömoottoripyörän opinnäytetyönään. Sähkömoottoripyörän rakentamisesta ovat vastanneet Kalle Hellgren, Atte Marttinen ja Miikael Riuttaskorpi. Opettajana heitä on ohjannut Teemu Manninen.
Lähtökohtana projektille oli moottorivikainen 600-kuutioinen Suzuki Bandit. Vanha moottori on kokonaisuudessaan vaihdettu uuteen AC-20 -induktiomoottoriin, jonka maksimivirta on 650A, jolloin se tuottaa noin 48,5 kW tehon. Moottori vääntää jopa 111 Nm eli 5100 kierrokseen asti.
Moottorille virtaa antaa 812 kpl 1860-lithium-ion -akkuja. Akun kapasiteetti on 10 kWh. Jokaista sarjassa olevaa akkua ladataan ja valvotaan erikseen akunhallintajärjestelmällä.
Lue opiskelijatarinoita ja artikkeleita
Sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelijat mukana energiavallankumouksessa
Ammattikorkeakoulussa opiskeleminen on yllättänyt positiivisesti
Ensimmäinen opiskelupaikka haussa? Ota nämä asiat huomioon
Käytännönläheistä opiskelua tiiviissä yhteistyössä työelämän kanssa!
Opinnot ovat käytännönläheisiä, sillä sähkö- ja automaatiotekniikan laboratorioissa käydään läpi sähkön ja automaation ilmiöitä konkreettisten ongelmien kautta. Laboratorioissa on käytettävissä erittäin kattavat mittalaitteet, jotka ovat opiskelijoiden käytössä myös koulun ulkopuolisiin töihin.
Koulutus tekee myös tiivistä yhteistyötä paikallisten yritysten ja sähkölaitosten kanssa. Yritysyhteistyö näkyy opinnäytetöiden ja pienempien projektien kautta. Paikallisten sähköliikkeiden ja teollisuuden sähköalan henkilökunta on tuttua, mikä helpottaa projektien saatavuutta.
Koulutuksen toteutus
Päiväopintojen toteutus
Päiväopinnot toteutetaan lähiopetuksena, laboratoriotyöskentelynä, harjoitustöinä ja digiopetuksena Mikkelin kampuksella. Opinnot kestävät neljä vuotta. Kesäisin on mahdollisuus harjoitteluun, ja neljäntenä vuotena tehdään opinnäytetyö.
Aikaisemmin hankittu osaaminen voidaan lukea osaksi tutkintoa, millä tavoin on mahdollista nopeuttaa valmistumista. Lisäksi Xamkin tarjoamien verkkokurssien suorittaminen osana tutkintoa nopeuttaa valmistumista.
Monimuoto-opintojen toteutus
Monimuoto-opinnot voit suorittaa vaikka työn ohella. Lähiopetusta on viikonloppuisin, 2–3 päivää kerrallaan – torstai-ilta sekä perjantai- ja lauantaipäivät. Opetusta on noin joka toinen viikonloppu syksystä kevääseen. Huom. Sekä Mikkelin että Savonlinnan monimuotototeutuksen lähiopetus tapahtuu Xamkin Mikkelin kampuksella.
Opinnot aloitetaan tekemällä henkilökohtainen opintosuunnitelma, HOPS, jossa määritellään suoritettavat opintojaksot. Insinööritaustaisille opiskelijoille laajuus selvitetään HOPS-keskustelussa. Tutkinnon laajuus on 240 op, mutta opintoaikaa voi lyhentää aikaisemmin suoritetut korkeakoulu- ja ammattikorkean opinnot.
Ne sähköalan insinöörit, jotka hakevat vain S1-pätevyyttä, tulevat opiskelemaan syksyllä. Opintojen määrä ja aikataulutus selvitetään HOPS keskustelussa heti opintojen alussa.
Uramahdollisuudet
Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutus valmentaa sinut sähkölaitoksien, teollisuuden sähkökäyttöjen sekä kiinteistöjen sähköasennusten ja sähköisen talotekniikan asiantuntijaksi. Valmistuttuasi pystyt suunnittelemaan ja johtamaan rakennusten ja teollisuuden sähkö- ja automaatioprojekteja. Voit toimia myös sähköntuotannon ja -siirron parissa.
Työpaikkasi voi olla
- sähkölaitoksella
- suunnittelutoimistossa
- teollisuudessa
- sähköurakoinnissa tai
- kuntien ja valtion palveluksessa.
Sähköinsinöörin AMK-tutkinto on korkealle arvostettu näyttö ammatillisesta osaamisesta. Saat vahvan tuntuman käytännön työhön jo opiskeluaikana erilaisissa projekteissa ja työharjoittelussa. Työllistyminen on vakaata, ja urakehitys voi viedä sinut erittäin vaativiin ja hyvin palkattuihin tehtäviin. Tutkinnon suorittaminen antaa erinomaiset mahdollisuudet sijoittua myös sähköalan johtotehtäviin.
Tehtävänimikkeitä voivat olla
- kouluttaja
- käyttöinsinööri
- käyttöpäällikkö
- käytönjohtaja
- projekti-insinööri
- suunnitteluinsinööri
- verkkosuunnittelija
- yrittäjä.
Insinööreille riittää kysyntää työmarkkinoilla
Insinööriksi ja liikennelentäjäksi samanaikaisesti
Lentokoulutuksen ja sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriopinnot yhdistäneille ammattilaisille on lentoalalla nyt kysyntää. Xamkin ja Lentokoulun Pirkanmaan yhteistyö vastaa tähän tarpeeseen.
Nyt on mahdollista suorittaa sähkö- ja automaatiotekniikan insinööritutkinto (AMK) sekä liikennelentäjän lupakirja (ATPL) samanaikaisesti.
Lentokoulu Pirkanmaan lentolupakirjaan tähtääviä ATPL- opintoja on mahdollista sisällyttää osaksi Xamkin sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriopintoja. Lentokoulutuksen hyväksytyistä opinnoista voidaan insinööritutkintoon sisällyttää pääsääntöisesti 45 opintopistettä. Sisällytettävien opintojen laajuus riippuu opiskelijan suorittaman lentolupakoulutuksen laajuudesta.
Lentokoulutukseen on haettava erikseen, hakemuksen voi tehdä jo ennen opintojen alkua. Lentokoulu valitsee opiskelijat omien valintaperusteiden mukaan. Lentokoulu Pirkanmaan järjestämä lentolupakoulutus on maksullista ja sitä järjestetään Mikkelissä.
Lentokoulu Pirkanmaan lentokoulutus ja sinne hakeminen
Usein kysyttyjä kysymyksiä koulutuksesta
Xamkissa tuetaan opiskelijoita kaikissa opiskeluun liittyvissä asioissa. Tukea saat sekä opintojen suorittamiseen, osaamisen kehittämiseen sekä hyvinvointiin ja opiskelukyvyn ylläpitämiseen. Hyvinvointisi eteen tekee töitä koko korkeakoulumme henkilökunta.
- Oppimisen ja opintojen suorittamisen tuki: opettajat, harjoittelun ohjaajat, opintotoimisto, E-kampus ja muut tukipalvelut
- Osaamisen kehittäminen ja urasuunnittelun tuki: opettajat, opiskelijavastaavat, opiskeluhyvinvoinnin asiantuntijat ja Xamkin tukipalvelut
- Hyvinvoinnin ja opiskelukyvyn tuki: opintopsykologit, opiskelijahyvinvoinnin asiantuntijat, erityisopettajat, opiskeluterveydenhuolto, tutorit, Xamk Sports, opiskelijakunta Kaakko, oppilaitospastorit.
Kansainvälinen yhteistyöverkostossa on partnereita kymmenistä eri maista. Xamkissa on mahdollista lisätä opiskeluun kansainvälisyyttä monella tavalla. Voit opiskella tai suorittaa harjoittelun ulkomaisessa yhteistyökorkeakoulussa tai -organisaatiossa joko Erasmus+-, Nordplus- tai kahdenvälisten vaihtosopimusten kautta. Voit myös suorittaa tutkinnon tai osan siitä englannin kielellä.
Ulkomailla opiskelu tarjoaa mielenkiintoisten opintojen lisäksi myös uusia kokemuksia, ystäviä, kielitaitoa sekä itsevarmuutta. Valmiutesi toimia kansainvälisessä ja monikulttuurisessa työelämässä kasvavat. Opiskeluvaihto on osa laadukasta korkeakouluopiskelua ja se edistää ammatillista kasvua ja osaamista.
Xamk on myös mukana Eurooppa -yliopisto INGENIUM-verkostossa, joka tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuksia osallistua kaksi kertaa vuodessa järjestettäviin 10 Days of INGENIUM tapahtumien Junior ja Senior Schooleihin.
Xamkin opiskelijoilta edellytetään omien päätelaitteiden käyttöä (esimerkiksi kannettavia tietokoneita).
Xamk ilmoittaa opiskelijalle opintoihin suositellun laitteiston ja opiskelija hankkii laitteen omatoimisesti ja -kustanteisesti. Opetus suunnitellaan ja toteutetaan laitesuosituksen mukaisesti. Joissain koulutuksissa, joissa tarvitaan ohjelmistoja, joita ei ole järkevästi saatavilla omiin päätelaitteisiin, osa opetuksesta järjestetään kampusten atk-luokissa. Microsoft Office -tuotteet saat opintoja varten käyttöösi maksutta.
Opi ja koe yrittäjyys
Opi ja koe yrittäjyys
Xamk tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet yhdistää yrittäjyys osaksi oman alan opintoja ja urasuunnitelmia.
Opiskeluhyvinvointi
Opiskeluhyvinvointi
Hyvinvointi syntyy monen eri tekijästä, joista valtaosaan voi jokainen vaikuttaa itse. Hyvinvointiin ja jaksamiseen tarvitaan myös muiden tukea ja apua. Xamkissa huolehditaan, että tukea on saatavilla.
Kansainvälisyys
Kansainvälisyys
Voit lisätä opiskeluusi kansainvälisyyttä monin eri tavoin. Lähtemällä itse ulkomaille vaihtoon, opiskelemalla englanniksi tai osallistumalla kv-toimintaan kampuksillamme.
Elä oppiaksesi
Elä oppiaksesi
Xamk Pulsen avoimet ammattikorkeakouluopinnot ja ammattilaisille suunnattu täydennyskoulutus tarjoavat mahdollisuuksia mielen virkistämiseen, uuden oppimiseen ja osaamisen täydentämiseen. Tutustu kurssitarjontaamme ja pysy ajan hermolla.
Xelviydy Mikkelissä!
Pidätkö itseäsi seikkailijana? Haluatko testata rajojasi? Unohda tropiikki ja eksoottiset viidakot, todellinen selviytyjä pistää itsensä likoon Xamkin Mikkelin kampuksella.
Valitse heimosi ja varustaudu äärimmäisiin olosuhteisiin, jotka yllättävät kokeneenkin seikkailijan.
Lue lisää ja katso videot:
Tervetuloa Kiusausten kampukselle Savonlinnaan!
Sehän meillä kaikilla on mielessä. Rakkaus. Intohimo. Savonlinna.
Anna Savonlinnan hurmata sinut ja lähde mukaan ainutlaatuiselle kampuskierrokselle Sallan ja Olavi Linnan kanssa. Tule mukaan etsimään sitä yhtä ja oikeaa – opiskelupaikkaa.
Lue lisää ja katso video:
Opiskele tutkintoon polkuopinnoilla
Tiesitkö, että voit opiskella tutkintoon myös avoimen ammattikorkeakoulun polkuopintojen kautta.
Polkuopinnoissa suoritetaan AMK-tutkinnon ensimmäisen vuoden opintoja. Suoritetut opinnot antavat hakukelpoisuuden Xamkiin avoimen väylän haussa. Katso polkuopintojen tarjonta ja hakuajat Xamk Pulsen koulutuskalenterista.
Kampukset neljässä kaupungissa
Xamkin kampukset sijaitsevat neljässä kaupungissa: Kotkassa, Kouvolassa, Mikkelissä ja Savonlinnassa. Osa koulutuksista on kokonaan verkossa.
Tutustu omaan kampukseesi!
Voisit olla kiinnostunut myös näistä
Insinööri (AMK), talotekniikka (LVI)
Insinööri (AMK), biotuotetekniikka
Insinööri (AMK), energiatekniikka
Kysy lisää koulutuksesta
Sinulla on mahdollinen polku Xamkista Aalto-yliopiston maisteriohjelmaan!
Kun suoritat tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon hyvin arvosanoin, ja valinnaisina opintoina syvennät erityisesti matemaattis-luonnontieteellistä osaamistasi, sinulla on hyvä mahdollisuus hakeutua jatkamaan opintojasi Aalto-yliopistossa tekniikan 2-vuotisessa maisteriohjelmassa. Valinnat yliopiston maisteriohjelmiin ovat kilpailullisia ja perustuvat pääsääntöisesti aiempien opintojen perusteella saatuun näyttöön. Pääsykokeita ei järjestetä.
Ota yhteyttä hakijapalveluihin
Xamkin hakijapalvelut palvelee ensisijaisesti tutkinto-opiskeluun hakemiseen liittyvissä asioissa. Voit ottaa meihin yhteyttä soittamalla tai verkkolomakkeellamme.
Ma-pe klo 09.00-12.00
Suomenkielinen tutkintokoulutus:
- 044 702 8891
- 040 585 6610
Englanninkielinen tutkintokoulutus:
- 040 585 6610
Yhteydenottopyyntö verkkolomakkeella: