Opiskelijoita tutkimassa erilaisia materiaaleja.

Insinööri (AMK), rakennustekniikka

Insinööri (AMK)

Rakennusinsinöörinä tulevaisuuden työllisyysnäkymäsi ovat erinomaiset!

Hyväpalkkainen ja monipuolinen tehtäväkenttä tarvitsee lisää osaajia jatkuvasti, sillä uuden rakentamista ja vanhan korjaamista tulee olemaan aina.

Päiväopiskelu

Kotka

Aloituspaikat: 30 Opintojen kesto: 4 vuotta Seuraavat hakuajat: 11.3.-25.3.2025 Hakeminen ja valintaperusteet opintopolku.fi

Monimuoto-opiskelu

Kotka

Aloituspaikat: 30 Opintojen kesto: 4 vuotta Seuraavat hakuajat: 11.3.-25.3.2025 Hakeminen ja valintaperusteet opintopolku.fi

Tutkintonimikkeet

  • Insinööri (AMK)

Rakennusinsinööri – hyvä palkka ja arvostettu työ!

Insinöörikoulutus mahdollistaa sinulle laajan valinnanvaran rakennusalan työtehtävistä. Voit työskennellä suunnittelussa, tuotannossa, rakennusteollisuudessa, kiinteistöjen hallinnassa tai muissa erilaisissa asiantuntijatehtävissä.

Rakennusinsinöörin tavallisimpia tehtäväalueita ovat rakenteiden ja rakennusten suunnittelu, tuotantolaitoksen tai työmaan tuotannonsuunnittelu ja työnjohtotehtävät sekä korjausrakentamisen kuntotutkimus- ja suunnittelutehtävät. Suomalaista rakennusosaamista arvostetaan myös maailmalla.

Rakennusinsinöörinä voit työskennellä rakennusalan asiantuntija-, johtamis- ja kehittämistehtävissä. Ymmärrät rakennetun ympäristön kokonaisuuden ja hallitset sen rakentamiseen ja ylläpitämiseen liittyviä osa-alueita. Työskentely tapahtuu useimmiten tiimeissä: toimistossa, teollisuudessa tai rakennustyömailla. Opinnoissasi hankit myös itsellesi tietotekniset valmiudet sekä työelämässä tarvittavia neuvottelu- ja yhteistyötaitoja.

Suomalaista rakennusosaamista arvostetaan myös maailmalla!

  • korjausrakentaminen
  • puurakentaminen
  • talonrakentaminen 
  •  rakennesuunnittelu
  • rakentamisen johtaminen 
  • rakentamistalous 

Miksi kannattaa opiskella rakennustekniikan insinööriksi Xamkissa?

Opintojen sisältö

Rakennusinsinöörin tutkinto koostuu rakennustekniikan ydinosaamisesta ja täydentävästä osaamisesta sekä yhteisistä opinnoista.

  • Ydinosaaminen 180 opintopistettä (op)
    • Ammattiopinnot 105 op  
    • Yhteiset opinnot 30 op  
    • Työharjoittelu 30 op 
    • Opinnäytetyö 15 op
  • Täydentävä osaaminen 60 op
    • Rakennustekniikan täydentävä osaaminen 30 op 
    • Tekniikan alan täydentävä osaaminen 15 op  
    • Vapaasti valittavat opinnot 15 op
  • Työharjoittelu 30 op
  • Vapaasti valittavat opinnot 15 op

Rakennustekniikan koulutuksen sisältö on laadittu vastaamaan rakennusalan insinööri (AMK) -tutkinnon suorittaneen koulutus- ja pätevyysvaatimuksia. Opintovalinnoilla sinulla on mahdollisuus suorittaa useiden eri vaatimusluokan pätevyyksien teoriaopintoja.

Opinnot rakentuvat kaikille yhteisistä opinnoista, omien valintojen mukaisista täydentävistä opinnoista sekä työharjoitteluista. Yhteiset opinnot sisältävät rakennustekniikan ammatillisten aineiden lisäksi luonnontieteiden, teknologian sekä kielten ja viestinnän opintoja. 

Ammattiopinnoissa saat kattavan katsauksen sekä rakennustuotannosta että rakenteidensuunnittelusta. Perehdyt rakennushankkeen eri vaiheisiin, rakennutamiseen, sen taloudellisiin ja ekologisiin vaikutuksiin sekä kiinteistöjen hallintaan.  Näin sinulle muodostuu laaja käsitys rakennusalan moninaisista mahdollisuuksista. 

Ydinopinnoissa luot laaja-alaisen pohjan ammattiosaamistasi varten.  
Opit rakentamisen ja rakennesuunnittelun perusteet. Lisäksi suoritat matemaattisia sekä viestintä- ja kieliopintoja. Näiden opintojen toteutukset ovat pääasiassa kahden ensimmäisen opiskeluvuotesi aikana. 

Rakennustekniikan täydentävän osaamisen valinnoilla saat suoritettua pätevyyksien lain vaatimat koulutusosuudet, jolloin voit työskennellä uudis- ja korjausrakentamisen parissa esimerkiksi rakennesuunnittelijana, työmaainsinöörinä tai vastaavana työnjohtajana.

Ammatillisten opintokokonaisuuksien opintojaksot toteutetaan pääosin luokkaopetuksena (luennot, harjoitukset, oppimistehtävät) tai laboratorio- ja projektityöopetuksena käyttäen sähköisiä oppimisympäristöjä.  

Aidot työelämäyhteydet ja työelämän oppimisprojektit ovat osa opintojasi ja ammatillista kehittymistäsi sekä tärkeitä tulevaisuuden työllistymisen kannalta. Projekteissa opit tuntemaan alueen yrityksiä ja muita sidosryhmiä sekä tunnistamaan niiden tarjoamia mahdollisuuksia jo opintojesi aikana. Työelämäyhteydet näkyvät myös muun muassa opintojaksojen ekskursioina, tehdasvierailuna, vierailevina luennoitsijoina sekä myöhemmin harjoittelussa ja opinnäytetöissä.   

Lue lisää opintojen sisällöstä opinto-oppaasta

Lue opiskelijatarinoita ja artikkeleita

Halutessasi sinulla on mahdollisuus nopeuttaa valmistumistasi sisällyttämällä opinnäytetyön teko neljännen vuoden syksyn aikatauluun. Myös aikaisemmin hankitun, soveltuvan osaamisen hyödyntäminen opinnoissasi voi lyhentää opintojesi kokonaiskestoa. Jos olet alan töissä opintojesi aikana, voi olla mahdollista suorittaa joitain opintojen osia työelämään integroituna.

Koulutuksen toteutus

Päiväopinnoissa rakennustekniikan koulutuksen työviikkopohjainen opetussuunnitelma tarjoaa sinulle kolmen ja puolen vuoden aikana lähiopetusta ammattitaitoisten opettajien johdolla. Opintojen alussa hankit teknillisiin opintoihin vaadittavia matemaattis-luonnontieteellisiä perustaitoja samalla, kun syvennyt talonrakennustekniikan ja rakennetekniikan perusopintoihin.

Lähiopetus sisältää teorialuentojen lisäksi laskuharjoituksia, mittaus- ja laboratoriotöitä, erilaisia ryhmätöitä sekä itsenäisiä oppimistehtäviä, joiden tekemistä erilaiset tietotekniset ratkaisut tukevat. Ryhmissä ja itsenäisesti tehtävät oppimistehtävät kannustavat sinua itsenäiseen tiedonhankintaan ja -käsittelyyn sekä tavoitteelliseen tiimityöskentelyyn.

Monimuoto-opinnot sisältävät lähitunteja, verkko-opintoja ja itsenäisiä oppimistehtäviä. Opintoihin voi kuulua yksin tai ryhmässä tehtäviä projektitöitä ja/tai työelämäprojekteja. Verkko-opetus toteutetaan käyttäen sähköisiä oppimisympäristöjä/opetusalustoja (Learn).

Lähiopetusta koululla on noin 30 päivää (noin 12 erää) ja etäopetusta Teams kautta noin 56 iltaa (noin 14 viikkoa ) lukuvuodessa. Lähiopetus koululla toteutetaan tyypillisesti 2–3 päivän erissä (pe–la /to–la) ja iltaopetus on yleensä ma–pe klo 16.30–20.00. Laajuudeltaan 5 op:een opintojaksossa opiskelijan työmäärä on 135 tuntia. Lähiopetuksen (sis. etäluennot) määrä on noin 30 % ja itsenäisen opiskelun 70 %.

Uramahdollisuudet

Rakennusinsinöörin tavallisimpia tehtäväalueita ovat rakenteiden ja rakennusten suunnittelu, tuotantolaitoksen tai työmaan tuotannonsuunnittelu ja työnjohtotehtävät sekä korjausrakentamisen kuntotutkimus- ja suunnittelutehtävät. Suomalaista rakennusosaamista arvostetaan myös maailmalla.

Muita tyypillisiä tehtäviä ovat rakennuttajaorganisaatioiden tehtävät sekä rakennusliikkeiden tai rakennustuoteteollisuuden myynti- ja markkinointitehtävät. Lisäksi alalla on erilaisia asiantuntijatehtäviä ja viranomaistehtäviä. Opinnot antavat valmiuksia myös opetustehtäviin tai yrittäjyyteen.

Rakennusalan työtehtäviin liittyy useita vastuutehtäviä ja pätevyysvaatimuksia. Koulutus on suunniteltu vastaamaan alan suunnittelija- ja vastuuhenkilöiden keskeisiä koulutus- ja tutkintovaatimuksia.

Tyypillisiä tehtävänimikkeitä voivat olla

  • asiantuntija tai konsultti
  • hankintainsinööri tai -päällikkö
  • laskentainsinööri tai -päällikkö
  • myynti-insinööri, tuotepäällikkö
  • projekti-insinööri tai -päällikkö
  • rakennesuunnittelija
  • rakennustarkastaja
  • suunnitteluinsinööri tai -päällikkö
  • tuotantoinsinööri tai -päällikkö
  • työmaainsinööri tai -päällikkö
  • työnjohtaja
  • yrittäjä, toimitusjohtaja.

Usein kysyttyjä kysymyksiä koulutuksesta

Xamkissa tuetaan opiskelijoita kaikissa opiskeluun liittyvissä asioissa. Tukea saat sekä opintojen suorittamiseen, osaamisen kehittämiseen sekä hyvinvointiin ja opiskelukyvyn ylläpitämiseen. Hyvinvointisi eteen tekee töitä koko korkeakoulumme henkilökunta. 

  • Oppimisen ja opintojen suorittamisen tuki: opettajat, harjoittelun ohjaajat, opintotoimisto, E-kampus ja muut tukipalvelut
  • Osaamisen kehittäminen ja urasuunnittelun tuki: opettajat, opiskelijavastaavat, opiskeluhyvinvoinnin asiantuntijat ja Xamkin tukipalvelut
  • Hyvinvoinnin ja opiskelukyvyn tuki: opintopsykologit, opiskelijahyvinvoinnin asiantuntijat, erityisopettajat, opiskeluterveydenhuolto, tutorit, Xamk Sports, opiskelijakunta Kaakko, oppilaitospastorit.

Kansainvälinen yhteistyöverkostossa on partnereita kymmenistä eri maista. Xamkissa on mahdollista lisätä opiskeluun kansainvälisyyttä monella tavalla. Voit opiskella tai suorittaa harjoittelun ulkomaisessa yhteistyökorkeakoulussa tai -organisaatiossa joko Erasmus+-, Nordplus- tai kahdenvälisten vaihtosopimusten kautta. Voit myös suorittaa tutkinnon tai osan siitä englannin kielellä. 

Ulkomailla opiskelu tarjoaa mielenkiintoisten opintojen lisäksi myös uusia kokemuksia, ystäviä, kielitaitoa sekä itsevarmuutta. Valmiutesi toimia kansainvälisessä ja monikulttuurisessa työelämässä kasvavat. Opiskeluvaihto on osa laadukasta korkeakouluopiskelua ja se edistää ammatillista kasvua ja osaamista. 

Xamk on myös mukana Eurooppa -yliopisto INGENIUM-verkostossa, joka tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuksia osallistua kaksi kertaa vuodessa järjestettäviin 10 Days of INGENIUM tapahtumien Junior ja Senior Schooleihin.

Xamkin opiskelijoilta edellytetään omien päätelaitteiden käyttöä (esimerkiksi kannettavia tietokoneita).

Xamk ilmoittaa opiskelijalle opintoihin suositellun laitteiston ja opiskelija hankkii laitteen omatoimisesti ja -kustanteisesti. Opetus suunnitellaan ja toteutetaan laitesuosituksen mukaisesti. Joissain koulutuksissa, joissa tarvitaan ohjelmistoja, joita ei ole järkevästi saatavilla omiin päätelaitteisiin, osa opetuksesta järjestetään kampusten atk-luokissa. Microsoft Office -tuotteet saat opintoja varten käyttöösi maksutta.

Jos mietit, onko rakennustekniikka sinun juttusi, voit tutustua koulutukseen avoimen AMK:n Löydä oma alasi! -opintojaksolla.

Opintojakson suoritettuasi:

  • Osaat hakea opiskelupaikkaa rakennustekniikan insinööriopintoihin. 
  • Osaat käyttää Learn oppimisalustan aktiviteetteja. 
  • Hahmotat rakennusalan työmahdollisuuksia. 
  • Saavutat muutamia rakennusalan perustietoja. 

AMK-opintojen suorittaminen

AMK-opintojen suorittaminen

Lue lisää toteutustavoista ja opintojen yleisestä rakenteesta.

Käytännönläheistä opiskelua

Käytännönläheistä opiskelua

AMK-opintojen tärkeä osa on oppiminen työelämässä. Siihen on paljon erilaisia tapoja, eri opintojen vaiheisiin.

Opiskeluhyvinvointi

Opiskeluhyvinvointi

Hyvinvointi syntyy monen eri tekijästä, joista valtaosaan voi jokainen vaikuttaa itse. Hyvinvointiin ja jaksamiseen tarvitaan myös muiden tukea ja apua. Xamkissa huolehditaan, että tukea on saatavilla.

Ihmisiä juomassa kahvia pöydän ympärillä Cafe Alfassa.

Kansainvälisyys

Kansainvälisyys

Voit lisätä opiskeluusi kansainvälisyyttä monin eri tavoin. Lähtemällä itse ulkomaille vaihtoon, opiskelemalla englanniksi tai osallistumalla kv-toimintaan kampuksillamme.

Opiskele tutkintoon polkuopinnoilla

Polkuopinnoissa suoritetaan AMK-tutkinnon ensimmäisen vuoden opintoja. Suoritetut opinnot antavat hakukelpoisuuden Xamkiin avoimen väylän haussa.

Savonlinnan kampus

Kampukset neljässä kaupungissa

Xamkin kampukset sijaitsevat neljässä kaupungissa: Kotkassa, Kouvolassa, Mikkelissä ja Savonlinnassa. Osa koulutuksista on kokonaan verkossa.

Tutustu omaan kampukseesi!

Voisit olla kiinnostunut myös näistä

Kysy lisää koulutuksesta

Puhelin
+358447028343
Sähköposti
Sirpa.Laakso@xamk.fi
Yksikkö
Robotiikan ja energia- ja rakennustekniikan koul.y
Sirpa Laakso
Lehtori
+358447028343
Sirpa.Laakso@xamk.fi

Sinulla on mahdollinen polku Xamkista Aalto-yliopiston maisteriohjelmaan!

Kun suoritat tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon hyvin arvosanoin, ja valinnaisina opintoina syvennät erityisesti matemaattis-luonnontieteellistä osaamistasi, sinulla on hyvä mahdollisuus hakeutua jatkamaan opintojasi Aalto-yliopistossa tekniikan 2-vuotisessa maisteriohjelmassa. Valinnat yliopiston maisteriohjelmiin ovat kilpailullisia ja perustuvat pääsääntöisesti aiempien opintojen perusteella saatuun näyttöön. Pääsykokeita ei järjestetä.

Ota yhteyttä hakijapalveluihin

Xamkin hakijapalvelut palvelee ensisijaisesti tutkinto-opiskeluun hakemiseen liittyvissä asioissa. Voit ottaa meihin yhteyttä soittamalla tai verkkolomakkeellamme.

Ma-pe klo 09.00-15.00

Suomenkielinen tutkintokoulutus:

  • 044 702 8891 
  • 040 585 6610

Englanninkielinen tutkintokoulutus:

  • 040 585 6610

Yhteydenottopyyntö verkkolomakkeella: