Two female students working in a laboratory.

Insinööri (AMK), biotuotetekniikka

Insinööri (AMK)

Biotuotetekniikan alalla sinulla on mahdollisuus olla mukana kehittämässä uusia ympäristöystävällisiä tuotteita. Käytämme biomassaa luodaksemme kestäviä ratkaisuja, jotka vähentävät muovin ja puuvillan käyttöä. 

Luo ura biotuotetekniikan insinöörinä ja tee merkityksellistä työtä sekä itsellesi että maapallolle! 

Hae lisähaussa!

Xamkin lisähaku on 29.11. – 4.12.2024.

Monimuoto-opiskelu

Savonlinna

Aloituspaikat: 25 Opintojen kesto: 4 vuotta Seuraavat hakuajat: 29.11.-4.12.2024 Hakeminen ja valintaperusteet opintopolku.fi

Tutkintonimikkeet

  • Insinööri (AMK)

Biotuotetekniikan insinööreillä hyvä työllistyminen

Biotuotetekniikan insinööriksi valmistuttusi sinulla on monipuolinen osaaminen erilaisista tekniikoista ja menetelmistä, jotka liittyvät biopohjaisten materiaalien tuotantoon ja käyttöön, sekä siitä, kuinka tuotteita voidaan valmistaa kestävästi ja ympäristöystävällisesti.  

  • Ymmärrät kemiallisia ja biokemiallisia reaktioita, jotka liittyvät biomassan muuntamiseen erilaisiksi tuotteiksi, kuten biopolttoaineiksi, biokemikaaleiksi ja biopohjaisiksi materiaaleiksi. 
  • Hallitset prosessitekniikoita, joita tarvitaan biotuotteiden valmistusprosessissa, kuten erilaisia erotus- ja puhdistusmenetelmiä. 
  • Hallitset laboratoriotekniikoita ja -välineitä, joita tarvitaan biotuotteiden valmistuksessa, tutkimuksessa ja kehityksessä. 
  • Ymmärrät liiketoiminnan perusteet ja osaat soveltaa niitä biotuotealan yritystoiminnassa. 
  • Kykenet kehittämään uusia ideoita ja innovaatioita biotuoteteollisuudessa sekä ratkaisemaan teknisiä ongelmia tehokkaasti. 

Näiden taitojen ja osaamisen avulla biotuotetekniikan insinööri pystyy työskentelemään monipuolisesti erilaisissa tehtävissä biotuotealan yrityksissä, tutkimuslaitoksissa ja julkisella sektorilla.  

Ohita upotus:
Ole hyvä ja hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Kehitä ratkaisuja uusiutumattomien luonnonvarojen korvaamiseksi!

  • materiaalitekniikka  
  • metsäbiotalous
  • metsäteollisuus   
  • paperitekniikka  
  • prosessitekniikka
  • sellutekniikka   
  • prosessiautomaatio 
  • prosessiteollisuus  
  • kemiantekniikka   

Miksi kannattaa opiskella biotuotetekniikan insinööriksi Xamkissa?

Opintojen sisältö

Biotuotetekniikan ala kehittyy erittäin nopeasti ja tarjoaa mahdollisuuden olla mukana uusien biopohjaisten tuotteiden kehittämisessä.

Xamkin biotuotetekniikan insinöörikoulutuksen keskiössä ovat prosessitekniikat, erityisesti puuraaka-aineen hyödyntäminen monipuolisiksi tuotteiksi. Tämä kaikki tapahtuu osana kiertotaloutta, jossa luonnonvaroja käytetään kestävästi ja tehokkaasti uudelleen ja uudelleen. Prosessitekniikalla muokataan luonnonvaroista jokapäiväisiä tarpeitamme palvelevia tuotteita kuin pakkauksia, tekstiilejä, lääkkeitä ja biopolttoaineita. 

Koulutuksessa opit, miten raaka-aineista luodaan arvokkaita tuotteita samalla kun minimoidaan ympäristövaikutukset.  Opit myös digitaalisia taitoja, kuinka prosesseja suunnitellaan ja automaatiota hyödynnetään tuotannossa. 

Jos haluat olla osa kestävän kehityksen ratkaisuja ja vaikuttaa positiivisesti ympäristöömme, biotuotetekniikan koulutus tarjoaa sinulle siihen erinomaiset eväät! 

Biotuotetekniikan keskeisiä opiskeluaiheita ovat  

  • yleinen prosessitekniikka kuten, aineiden erotus- ja puhdistusprosessit  
  • metsäbioraaka-aineet ja niiden jalostus  
  • prosessiautomaatio  
  • materiaalien ja tuotteiden testaus ja analysointi  
  • prosessisuunnittelu ja -suunnitteluohjelmistot  
  • ympäristönsuojelu ja kiertotalous  

Täydentävät opinnot

Täydentävä osaaminen tarkoittaa opiskelijan valinnaisia opintoja. Täydentävän osaamisen avulla voit syventää tai laajentaa koulutuksen ydinosaamista ja profiloida omaa osaamistasi. Ammatillisten vapaasti valittavien opintojen avulla voit räätälöidä itsellesi yksittäisistä opintojaksoista tai opintokokonaisuuksista henkilökohtaisen opinto- ja urasuunnitelmasi mukaisen kokonaisuuden.

Lue lisää opintojen sisällöstä opinto-oppaasta

Lue opiskelijatarinoita ja artikkeleita

Kaksi naisopiskelijaa työskentelee laboratoriossa.

Monimuotokoulutus sopii hyvin työn ja opiskelun yhdistämiseen!  

Päiväopetus tapahtuu pääsääntöisesti ma – pe. Opetus tapahtuu Savonlinnan kampuksella Savonlinnan keskustan lähellä sekä Kuitulaboratorion kampuksella. Kampusten välinen etäisyys on n. 3 km. Opetussuunnitelma on laadittu 4 vuodelle. Harjoittelun suorittaminen kesäkuukausina sekä työelämälähtöisen projektin ja opinnäytetyön ajoituksella opiskeluaikaa on mahdollista nopeuttaa jopa vuodella. Lisäksi opintojaksojen suorittamista voi nopeuttaa valitsemalla opintojaksoja aiemmilta vuosiryhmiltä. Työssä opittuja tietoja ja taitoja on mahdollista myös opinnollistaa.  

Koulutuksen toteutus

Monimuoto-opetuksessa lähijaksot ovat pääsääntöisesti to 16—20, pe 8—16 ja la 8—16, n. kahden viikon välein sekä arki-iltoina etäopetuksena. Osa lähijaksoista voidaan toteuttaa kokonaan etäyhteyden välityksellä.  

Biotuotetekniikan insinööriksi opiskellaan Xamkin Savonlinnan kampuksella ja Kuitulaboratoriossa sekä alan johtavissa yrityksissä. Kuitulaboratorio on teollisuuden prosesseja tutkiva ja kehittävä Xamkin tutkimusyksikkö, jossa panostetaan sellu- ja paperitekniikkaan, biomateriaalien jalostukseen sekä vesiprosesseihin yhdessä yritysten kanssa.  

Savonlinnassa on vahvaa metsäteollisuuteen liittyvää yritystoimintaa, jota myös Xamkin omistama Kuitulaboratoriokin palvelee. Kuitulaboratorio ja keväällä 2018 valmistunut Kuitu3 -laajennus toimivat kokeellisena oppimisympäristönä ja opiskelijana sinun on mahdollista tehdä projekti- ja lopputöitä Kuitulaboratorion biotuoteteknologian tutkimushankkeisiin liittyen.  

Uramahdollisuudet

Biotuotetekniikan insinöörikoulutus tarjoaa erinomaiset työllisyysnäkymät. Alalle on vähän koulutettuja ammattilaisia, ja biotuoteteollisuus kehittyy vauhdilla, mikä luo runsaasti työmahdollisuuksia. 

Biotuotetekniikan insinöörinä voit löytää työpaikan metsäteollisuuden lisäksi esimerkiksi laitevalmistajien palveluksesta. Lisäksi avautuu mahdollisuuksia työskennellä kemian prosessiteollisuudessa, metallurgisessa teollisuudessa ja uudet kiertotalouden alat tarjoavat myös kiinnostavia tehtäviä, kuten hiilidioksidin talteenotossa ja fossiilisten raaka-aineiden korvaamisessa. 

Opinnoissa tehdään paljon käytännön projekteja yritysten kanssa, ja harjoittelua on lisätty helpottamaan siirtymistä opiskelijasta työelämän ammattilaiseksi. Näin työnantajat saavat heti valmistumisen jälkeen osaavia ja valmiita työntekijöitä tarpeisiinsa. Työllisyysnäkymät siis näyttävät todella valoisilta biotuotetekniikan insinööreille! 

Biotuotetekniikan insinöörit voivat työskennellä mm.:  

– suunnittelu-, tuotekehitys-, valmistus- ja tutkimustehtävissä  
– myynnin ja markkinoinnin tehtävissä  
– teknisinä asiantuntijoina  
– kunnossapitotehtävissä  
– projektien johtotehtävissä  
– tuotannon esimiestehtävissä  

Työnantajayritykset voivat olla suuria metsäteollisuusyrityksiä, kemianteollisuusyrityksiä, suunnittelutoimistoja, laitteita ja kokonaisia tehdasosastoja toimittavia yrityksiä, kuten ANDRITZ aivan kampuksen läheisyydessä. Myös pienet, tiettyihin tuotteisiin erikoistuneet yritykset tarjoavat runsaasti työllistymismahdollisuuksia.  

Tehtävänimikkeitä voivat olla:  

  • suunnitteluinsinööri 
  • tutkimusinsinööri  
  • projektipäällikkö  
  • myynti- ja markkinointipäällikkö  
  • vuoroinsinööri  
  • käyttöinsinööri 
  • tuotekehitysinsinööri  
  • tuotantopäällikkö  
  • kouluttaja  

Usein kysyttyjä kysymyksiä koulutuksesta

Xamkissa tuetaan opiskelijoita kaikissa opiskeluun liittyvissä asioissa. Tukea saat sekä opintojen suorittamiseen, osaamisen kehittämiseen sekä hyvinvointiin ja opiskelukyvyn ylläpitämiseen. Hyvinvointisi eteen tekee töitä koko korkeakoulumme henkilökunta. 

  • Oppimisen ja opintojen suorittamisen tuki: opettajat, harjoittelun ohjaajat, opintotoimisto, E-kampus ja muut tukipalvelut
  • Osaamisen kehittäminen ja urasuunnittelun tuki: opettajat, opiskelijavastaavat, opiskeluhyvinvoinnin asiantuntijat ja Xamkin tukipalvelut
  • Hyvinvoinnin ja opiskelukyvyn tuki: opintopsykologit, opiskelijahyvinvoinnin asiantuntijat, erityisopettajat, opiskeluterveydenhuolto, tutorit, Xamk Sports, opiskelijakunta Kaakko, oppilaitospastorit.

Kansainvälinen yhteistyöverkostossa on partnereita kymmenistä eri maista. Xamkissa on mahdollista lisätä opiskeluun kansainvälisyyttä monella tavalla. Voit opiskella tai suorittaa harjoittelun ulkomaisessa yhteistyökorkeakoulussa tai -organisaatiossa joko Erasmus+-, Nordplus- tai kahdenvälisten vaihtosopimusten kautta. Voit myös suorittaa tutkinnon tai osan siitä englannin kielellä. 

Ulkomailla opiskelu tarjoaa mielenkiintoisten opintojen lisäksi myös uusia kokemuksia, ystäviä, kielitaitoa sekä itsevarmuutta. Valmiutesi toimia kansainvälisessä ja monikulttuurisessa työelämässä kasvavat. Opiskeluvaihto on osa laadukasta korkeakouluopiskelua ja se edistää ammatillista kasvua ja osaamista. 

Xamk on myös mukana Eurooppa -yliopisto INGENIUM-verkostossa, joka tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuksia osallistua kaksi kertaa vuodessa järjestettäviin 10 Days of INGENIUM tapahtumien Junior ja Senior Schooleihin.

Xamkin opiskelijoilta edellytetään omien päätelaitteiden käyttöä (esimerkiksi kannettavia tietokoneita).

Xamk ilmoittaa opiskelijalle opintoihin suositellun laitteiston ja opiskelija hankkii laitteen omatoimisesti ja -kustanteisesti. Opetus suunnitellaan ja toteutetaan laitesuosituksen mukaisesti. Joissain koulutuksissa, joissa tarvitaan ohjelmistoja, joita ei ole järkevästi saatavilla omiin päätelaitteisiin, osa opetuksesta järjestetään kampusten atk-luokissa. Microsoft Office -tuotteet saat opintoja varten käyttöösi maksutta.

Aalto-yliopisto tarjoaa Xamkissa biotuotetekniikan insinööriksi opiskeleville erillisopintoina täydentäviä opintoja, jotka antavat opiskelijoille valmiuksia diplomi-insinöörikoulutukseen. Kyseessä on kaksi viiden opintopisteen laajuista kurssia, jotka voit suorittaa joustavasti etäopintoina AMK-opiskelujesi aikana. Kurssit voit sisällyttää osaksi AMK-tutkintoa.

Xamkin opiskelijoille Aalto-yliopisto varaa täydentäviin opintoihin viisi paikkaa. Suoritetut kurssit luetaan eduksi, kun arvioidaan hakijan motivaatiota maisteriopintoihin Fibre and Polymer Engineering -pääaineeseen Master’s Programme in Chemical, Biochemial and Materials Engineering -ohjelmaan.

AMK-opintojen suorittaminen

AMK-opintojen suorittaminen

Lue lisää toteutustavoista ja opintojen yleisestä rakenteesta.

Käytännönläheistä opiskelua

Käytännönläheistä opiskelua

AMK-opintojen tärkeä osa on oppiminen työelämässä. Siihen on paljon erilaisia tapoja, eri opintojen vaiheisiin.

Opiskeluhyvinvointi

Opiskeluhyvinvointi

Hyvinvointi syntyy monen eri tekijästä, joista valtaosaan voi jokainen vaikuttaa itse. Hyvinvointiin ja jaksamiseen tarvitaan myös muiden tukea ja apua. Xamkissa huolehditaan, että tukea on saatavilla.

Ihmisiä juomassa kahvia pöydän ympärillä Cafe Alfassa.

Kansainvälisyys

Kansainvälisyys

Voit lisätä opiskeluusi kansainvälisyyttä monin eri tavoin. Lähtemällä itse ulkomaille vaihtoon, opiskelemalla englanniksi tai osallistumalla kv-toimintaan kampuksillamme.

Kuva jossa kiususten kampuksen juontaja on kädet levällään.

Tervetuloa Kiusausten kampukselle Savonlinnaan!

Sehän meillä kaikilla on mielessä. Rakkaus. Intohimo. Savonlinna.

Anna Savonlinnan hurmata sinut ja lähde mukaan ainutlaatuiselle kampuskierrokselle Sallan ja Olavi Linnan kanssa. Tule mukaan etsimään sitä yhtä ja oikeaa – opiskelupaikkaa.

Lue lisää ja katso video:

Opiskele tutkintoon polkuopinnoilla

Tiesitkö, että voit opiskella tutkintoon myös avoimen ammattikorkeakoulun polkuopintojen kautta.

Polkuopinnoissa suoritetaan AMK-tutkinnon ensimmäisen vuoden opintoja. Suoritetut opinnot antavat hakukelpoisuuden Xamkiin avoimen väylän haussa. Katso polkuopintojen tarjonta ja hakuajat Xamk Pulsen koulutuskalenterista.

Savonlinnan kampus

Kampukset neljässä kaupungissa

Xamkin kampukset sijaitsevat neljässä kaupungissa: Kotkassa, Kouvolassa, Mikkelissä ja Savonlinnassa. Osa koulutuksista on kokonaan verkossa.

Tutustu omaan kampukseesi!

Voisit olla kiinnostunut myös näistä

Kysy lisää koulutuksesta

Puhelin
+358406316179
Sähköposti
Jarkko.Mannynsalo@xamk.fi
Yksikkö
Sähkö-, talo- ja biotuotetekniikan koulutusyksikkö
Jarkko Männynsalo
Lehtori
+358406316179
Jarkko.Mannynsalo@xamk.fi

Sinulla on mahdollinen polku Xamkista Aalto-yliopiston maisteriohjelmaan!

Kun suoritat tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon hyvin arvosanoin, ja valinnaisina opintoina syvennät erityisesti matemaattis-luonnontieteellistä osaamistasi, sinulla on hyvä mahdollisuus hakeutua jatkamaan opintojasi Aalto-yliopistossa tekniikan 2-vuotisessa maisteriohjelmassa. Valinnat yliopiston maisteriohjelmiin ovat kilpailullisia ja perustuvat pääsääntöisesti aiempien opintojen perusteella saatuun näyttöön. Pääsykokeita ei järjestetä.

Ota yhteyttä hakijapalveluihin

Xamkin hakijapalvelut palvelee ensisijaisesti tutkinto-opiskeluun hakemiseen liittyvissä asioissa. Voit ottaa meihin yhteyttä soittamalla tai verkkolomakkeellamme.

Ma-pe klo 09.00-15.00

Suomenkielinen tutkintokoulutus:

  • 044 702 8891 
  • 040 585 6610

Englanninkielinen tutkintokoulutus:

  • 040 585 6610

Yhteydenottopyyntö verkkolomakkeella: