Henkilö tutkii mikroskoopilla elintarvikkeeseen liittyvää näytettä.

Insinööri (AMK), kehittyvä elintarviketekniikka

Insinööri (AMK)

Ilmasto muuttuu ja kasvisruokailun suosio kasvaa. Kuluttajat haluavat monipuolisia kasviperäisiä elintarvikkeita markkinoille.

Työelämä tarvitsee lisää elintarviketekniikan osaajia.

Hae kevään yhteishaussa!

Kevään yhteishaku on 11.3.-25.3.2025.

Päiväopiskelu

Kouvola

Aloituspaikat: 30 Opintojen kesto: 4 vuotta Seuraavat hakuajat: 11.3.-25.3.2025 Hakeminen ja valintaperusteet opintopolku.fi

Tutkintonimikkeet

  • Insinööri (AMK)

Työelämä tarvitsee elintarviketekniikan osaajia

Kehittyvä elintarviketekniikka -insinöörikoulutus painottuu työelämän tarpeita huomioiden kasviperäisten elintarvikkeiden ja raaka-aineiden prosessointiin, tuotekehitykseen, turvalliseen käsittelyyn, pakkaamiseen ja tuotteistamiseen. Opit prosessitekniikkaa, elintarvikkeiden valmistustekniikkaa ja kasviperäisiä raaka-aineita. Insinööriosaaminen yhdistettynä elintarvikeosaamiseen ovat opintojen ydinosaamista. 

Elintarvikeopinnoissa korostuu mikrobiologia, elintarvikehygienia, omavalvonta ja yleinen elintarviketuntemus sekä elintarvikkeiden valmistustekniikat. Laatu-, turvallisuus- ja vastuullisuusosaaminen ovat osa opintoja. Prosessiteknisiin opintoihin sisältyy mm. matematiikkaa, kemiaa ja fysiikkaa. Voit täydentää osaamistasi viranomais- ja valvontatehtävien osaamisella, liiketoiminta- ja yrittäjyysopinnoilla tai laajoilla työelämäprojekteilla.

Koulutus toteutetaan päätoimisina päiväopintoina suomeksi, arkipäivisin lähiopetuksena Kouvolassa. Opintoihin sisältyy erilaisia laboraatiota ja muita käytännönharjoituksia, joihin osallistutaan läsnäolevana paikan päällä.

Ohita upotus:
Ole hyvä ja hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Kuluttajien makutottumukset muuttuvat, jolloin tarvitaan uudenlaisia elintarvikkeita!

  • elintarviketurvallisuus
  • ilmastonmuutos
  • kasviperäiset elintarvikkeet
  • kasvisruoka
  • kestävä kehitys
  • prosessisuunnittelu 
  • tuotekehitys 
  • pakkaaminen 

Miksi kannattaa opiskella elintarviketekniikan insinööriksi Xamkissa?

.

.

Opintojen sisältö

Kehittyvän elintarviketekniikan ydinopintoihin kuuluu 135 op. Ydinopintoihin kuuluvat lisäksi harjoittelut (30 op) ja opinnäytetyö (15 op). Tutkintoon valitset täydentäviä opintoja ammatillisista vapaasti valittavien opintojen tarjonnasta lisäksi 30 op ja vapaasti valittavia opintoja 15 op. Xamkin yhteisiä opintoja on 15 op. 

Kehittyvän elintarviketekniikan kaikille pakollisissa ydinosaamisen opinnoissa opit ammatin ja tutkinnon perusasiat, kuten

  • opiskelu- ja työelämätaitoja  
  • elintarvikeosaamista yleisesti  
  • luonnontieteitä, kuten matematiikkaa ja kemiaa  
  • elintarviketuotannon toimintaympäristöjä 
  • tuotantoturvallisuutta  
  • syvennät luonnontieteiden opintoja  
  • työelämässä toimimista  
  • elintarviketekniikkaa ja -pakkaamista  
  • kasviperäisiä raaka-aineita  
  • ruokatehtaan prosesseja ja tuotekehitystä. 

Opinnot sisältävät käytännön työskentelyä laboratoriossa ja tuotekehitystilassa.

Opintojen aluksi teet henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman (HOPS) ja opit digitaitoja ja viestintää, joita tarvitset opinnoissasi.

Ammatillista osaamistasi pääset kerryttämään mm. elintarvikehygienian, -lainsäädännön, elintarviketekniikan ja kasvisten käsittelyyn liittyvillä opintojaksoilla, joilla opit, mistä erilaisten elintarvikkeiden elintarviketurvallisuus muodostuu. Luonnontieteellisissä opinnoissa on matematiikkaa, kemiaa, fysiikkaa, mikrobiologiaa ja biokemiaa.  

Elintarvikkeista opit valmistusteknologiaa, raaka-aineita, pakkaamista, pakkausmerkintöjä, elintarviketuotannossa käytettävän veden laatuvaatimuksia ja omavalvontaa. Keskiössä ovat kasviperäiset raaka-aineet ja niihin liittyvät prosessit, kuten myllyteknologia, leipomoteknologia, juoma- ja marjateollisuus ja valmisruokien valmistus. 

Erilaiset laatujärjestelmät ja laadunhallinta sekä tutkimus- ja kehittämisosaaminen tulevat tutuksi opintojen aikana.

Johtaminen ja työyhteisötaidot yhdessä työsuojelun kanssa sekä työlainsäädäntö ja esihenkilötyö antavat osaamista niin harjoitteluun kuin työelämäänkin.  

Vastuullisuus, kestävä kehitys ja kiertotalous ovat mukana luonnollisena osana oppimista monessa eri opintojaksossa.  

Xamkissa on useita mahdollisuuksia kytkeä opintoihin elintarviketekniikkaa tukevia opintoja. Ympäristöteknologia, Robotiikka ja tekoäly, Ohjelmistotekniikka, Liiketalous tai Biotuotetekniikka ovat esimerkkejä tällaisista koulutuksista. Tutkintoosi voit valita opintojaksoja kaikista näistä koulutuksista

Kouvolassa on valtakunnallisesti huomattavaa elintarvikkeiden raaka-aineiden alkutuotantoa ja merkittävää jalostusta.

Elintarvikeala on vahvassa kasvussa, ja kymenlaaksolaiset yritykset ovat viestineet alan huutavasta osaajapulasta. Myös viimeaikaisten globaalien tapahtumien vuoksi elintarvikealan painoarvo on entisestään korostunut.

Aloite uuden koulutuksen kehittämisestä syntyi työelämässä, ideoijana yrittäjä Raino Kukkonen.

Neuvotteluja on edelleen käynnissä potentiaalisten lahjoittajien kanssa. Tähän mennessä lahjoituksia ovat myöntäneet:

  • Kouvolan kaupunki
  • Kymenlaakson Osuuspankki
  • Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiö
  • Elintarvikkeiden Tutkimussäätiö
  • Fazer Lifestyle Foods, Korian tehdas
  • Raino Kukkonen
  • HoviRuoka Oy
  • Kouvolan Lakritsi Oy
  • Kouvolan Vesi Oy
  • Kymenlaakson Jäte Oy
  • William ja Ester Otsakorven Säätiö

Lue opiskelijatarinoita ja artikkeleita

Toimimme tiiviissä yhteistyössä alueen työelämäkumppaneiden kanssa, ja panostamme työelämäyhteistyöhön heti opintojen alusta alkaen.

Voit sisällyttää opintoihisi runsaasti erilaisia työelämälähtöisiä projektitöitä, joissa ratkot yksin tai ryhmässä muiden opiskelijoiden kanssa aitoja työelämän toimeksiantoja. Näistä kontakteista voi löytyä harjoittelupaikka, opinnäytetyöaihe ja lopulta valmistumisen jälkeen ensimmäinen työpaikka.

Koulutuksen toteutus

Koulutus toteutetaan päätoimisina päiväopintoina suomeksi, arkipäivisin lähiopetuksena Kouvolassa.

Teoriaopinnot pidetään Xamkin Kouvolan kampuksella. Opintoihin sisältyy myös runsaasti mikrobiologiaan, kemiaan, elintarviketeknologiaan ja tuotekehitykseen liittyviä laboratoriotöitä ja muita käytännön harjoituksia. Laboraatiot, tuotekehitys ja muut käytännön harjoituksia sisältävät oppitunnit pidetään kampuksen läheisyydessä sijaitsevassa analyysi- ja testauskeskuksessamme. 

Kouvolan kampuksen läheisyyteen valmistui 2024 syksyllä ainutlaatuinen elintarviketekniikan opetuksen tarpeisiin suunniteltu analyysi- ja testauskeskus. Keskuksesta löytyy laboratoriotilat niin kemian kuin mikrobiologiankin analyysien tekemiseen sekä erillinen tuotekehitystila, jossa opiskelijat pääsevät tekemään kokeiluja joko yrityksien toimeksiannosta tai opintojaksoihin liittyen. Prosessilaboratoriossa on mahdollisuus opetella erilaisia pilot-kokoluokan valmistusprosesseja. Aistinvaraisen arvioinnin tarpeisiin on oma tilansa. Työelämäyhteistyö on keskeisessä roolissa kaikissa tiloissa tehtävissä harjoituksissa.

Uramahdollisuudet

Elintarviketekniikan insinöörinä voit työllistyä erilaisiin elintarvikealan, pakkausteknologian tai tuotekehitystä tekeviin yrityksiin.

Koulutus antaa sinulle valmiudet olla tekemässä tulevaisuuden ratkaisuja ja toimia erilaisissa elintarvikejalostuksen suunnittelu- tai esihenkilö tehtävissä, tuotekehityksessä, pakkaamiseen liittyvissä tehtävissä koskien joko pakkausmateriaaleja tai -merkintöjä tai itsenäisenä yrittäjänä. Työtehtävät voivat liittyä esimerkiksi prosessiohjaukseen, tuotannonsuunnitteluun, tuotekehitykseen tai laadunhallintaan.

Voit valita oman kiinnostuksesi mukaan opintoja esimerkiksi elintarvikealan valvonnasta, liiketoiminnasta tai robotiikasta, jolloin laajennat mahdollisia työtehtäviä viranomaistehtäviin, kuten terveystarkastajana tai yrittäjyyteen ja myyntiin liittyvissä tehtävissä.

Tehtävänimikkeitä voivat esimerkiksi olla:

  • tuotekehittäjä
  • laatupäällikkö
  • tuotannonsuunnittelija
  • käyttöinsinööri
  • tutkimusinsinööri
  • markkinointipäällikkö
  • myyntipäällikkö
  • pakkausasiantuntija.

Usein kysyttyjä kysymyksiä koulutuksesta

Xamkissa tuetaan opiskelijoita kaikissa opiskeluun liittyvissä asioissa. Tukea saat sekä opintojen suorittamiseen, osaamisen kehittämiseen sekä hyvinvointiin ja opiskelukyvyn ylläpitämiseen. Hyvinvointisi eteen tekee töitä koko korkeakoulumme henkilökunta. 

  • Oppimisen ja opintojen suorittamisen tuki: opettajat, harjoittelun ohjaajat, opintotoimisto, E-kampus ja muut tukipalvelut
  • Osaamisen kehittäminen ja urasuunnittelun tuki: opettajat, opiskelijavastaavat, opiskeluhyvinvoinnin asiantuntijat ja Xamkin tukipalvelut
  • Hyvinvoinnin ja opiskelukyvyn tuki: opintopsykologit, opiskelijahyvinvoinnin asiantuntijat, erityisopettajat, opiskeluterveydenhuolto, tutorit, Xamk Sports, opiskelijakunta Kaakko, oppilaitospastorit.

Kansainvälinen yhteistyöverkostossa on partnereita kymmenistä eri maista. Xamkissa on mahdollista lisätä opiskeluun kansainvälisyyttä monella tavalla. Voit opiskella tai suorittaa harjoittelun ulkomaisessa yhteistyökorkeakoulussa tai -organisaatiossa joko Erasmus+-, Nordplus- tai kahdenvälisten vaihtosopimusten kautta. Voit myös suorittaa tutkinnon tai osan siitä englannin kielellä. 

Ulkomailla opiskelu tarjoaa mielenkiintoisten opintojen lisäksi myös uusia kokemuksia, ystäviä, kielitaitoa sekä itsevarmuutta. Valmiutesi toimia kansainvälisessä ja monikulttuurisessa työelämässä kasvavat. Opiskeluvaihto on osa laadukasta korkeakouluopiskelua ja se edistää ammatillista kasvua ja osaamista. 

Xamk on myös mukana Eurooppa -yliopisto INGENIUM-verkostossa, joka tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuksia osallistua kaksi kertaa vuodessa järjestettäviin 10 Days of INGENIUM tapahtumien Junior ja Senior Schooleihin.

Xamkin opiskelijoilta edellytetään omien päätelaitteiden käyttöä (esimerkiksi kannettavia tietokoneita).

Xamk ilmoittaa opiskelijalle opintoihin suositellun laitteiston ja opiskelija hankkii laitteen omatoimisesti ja -kustanteisesti. Opetus suunnitellaan ja toteutetaan laitesuosituksen mukaisesti. Joissain koulutuksissa, joissa tarvitaan ohjelmistoja, joita ei ole järkevästi saatavilla omiin päätelaitteisiin, osa opetuksesta järjestetään kampusten atk-luokissa. Microsoft Office -tuotteet saat opintoja varten käyttöösi maksutta.

Jos mietit, onko elintarviketekniikka sinun juttusi, voit tutustua koulutukseen avoimen AMK:n Löydä oma alasi! -opintojaksolla.

Opintojakson suoritettuasi:

  • Osaat tunnistaa vahvuuksiasi ja mielenkiinnonkohteitasi elintarvikealaa kohtaan.
  • Osaat hakea opiskelupaikkaa kehittyvä elintarviketekniikka insinööriopintoihin.
  • Tiedät mistä sisällöistä opinnot koostuvat.
  • Tiedät mitä kaikkea elintarvikealan insinöörin työtehtäviin voi kuulua.
  • Tiedät miten elintarvikealalla otetaan huomioon kiertotalous ja yksilön terveys.

Opi ja koe yrittäjyys

Opi ja koe yrittäjyys

Xamk tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet yhdistää yrittäjyys osaksi oman alan opintoja ja urasuunnitelmia.

Opiskeluhyvinvointi

Opiskeluhyvinvointi

Hyvinvointi syntyy monen eri tekijästä, joista valtaosaan voi jokainen vaikuttaa itse. Hyvinvointiin ja jaksamiseen tarvitaan myös muiden tukea ja apua. Xamkissa huolehditaan, että tukea on saatavilla.

Ihmisiä juomassa kahvia pöydän ympärillä Cafe Alfassa.

Kansainvälisyys

Kansainvälisyys

Voit lisätä opiskeluusi kansainvälisyyttä monin eri tavoin. Lähtemällä itse ulkomaille vaihtoon, opiskelemalla englanniksi tai osallistumalla kv-toimintaan kampuksillamme.

Elä oppiaksesi

Elä oppiaksesi

Xamk Pulsen avoimet ammattikorkeakouluopinnot ja ammattilaisille suunnattu täydennyskoulutus tarjoavat mahdollisuuksia mielen virkistämiseen, uuden oppimiseen ja osaamisen täydentämiseen. Tutustu kurssitarjontaamme ja pysy ajan hermolla.

Opiskele tutkintoon polkuopinnoilla

Tiesitkö, että voit opiskella tutkintoon myös avoimen ammattikorkeakoulun polkuopintojen kautta.

Polkuopinnoissa suoritetaan AMK-tutkinnon ensimmäisen vuoden opintoja. Suoritetut opinnot antavat hakukelpoisuuden Xamkiin avoimen väylän haussa. Katso polkuopintojen tarjonta ja hakuajat Xamk Pulsen koulutuskalenterista.

Savonlinnan kampus

Kampukset neljässä kaupungissa

Xamkin kampukset sijaitsevat neljässä kaupungissa: Kotkassa, Kouvolassa, Mikkelissä ja Savonlinnassa. Osa koulutuksista on kokonaan verkossa.

Tutustu omaan kampukseesi!

Voisit olla kiinnostunut myös näistä

Kysy lisää koulutuksesta

Puhelin
+358503796946
Sähköposti
Mari.Jarvenmaki@xamk.fi
Yksikkö
Metsätalouden, elintarvike- ja ympäristöteknologia
Mari Järvenmäki
Lehtori
+358503796946
Mari.Jarvenmaki@xamk.fi

Ota yhteyttä hakijapalveluihin

Xamkin hakijapalvelut palvelee ensisijaisesti tutkinto-opiskeluun hakemiseen liittyvissä asioissa. Voit ottaa meihin yhteyttä soittamalla tai verkkolomakkeellamme.

Ma-pe klo 09.00-15.00

Suomenkielinen tutkintokoulutus:

  • 044 702 8891 
  • 040 585 6610

Englanninkielinen tutkintokoulutus:

  • 040 585 6610

Yhteydenottopyyntö verkkolomakkeella: