Insinööri (AMK), ohjelmistotekniikka
Insinööri (AMK)
Ohjelmistoja ja ohjelmistoammattilaisia tarvitaan kaikilla aloilla, esimerkiksi liiketoiminnassa, terveydenhuollossa, teollisuudessa tai vaikkapa logistiikassa.
Tietotekniikka ja automatisointi näkyy yhä useammassa ammatissa, ja ohjelmistoalalla olet mukana kehittämässä tulevaisuuden työkaluja.
Ohjelmistoalalla on paljon kysyntää ja kysyntää tulee olemaan myös tulevaisuudessa.
Hae kevään 2025 yhteishaussa!
Kevään yhteishaku on 11.3.-25.3.3025
Päiväopiskelu
Mikkeli
Tutkintonimikkeet
- Insinööri (AMK)
Opi ratkaisemaan ohjelmistojen tuottamiseen liittyviä ongelmia
Ohjelmistotekniikan insinöörikoulutuksen ydin on ohjelmistojen suunnittelu, rakennus, testaus ja ylläpito. Ohjelmistoilla pyritään ratkaisemaan ongelmia, lisäämään tuottavuutta tai parantamaan elämänlaatua elämän eri osa-alueilla.
Ohjelmistotekniikan insinööritutkinnon suoritettuasi osaat ratkaista erilaisia ohjelmointiin tai ohjelmistojen tuottamiseen liittyviä ongelmia. Luot uusia teknisiä ratkaisuja ympäristöihin, joihin ohjelmistoja tuotetaan. Lisäksi tunnet hyvin erilaiset ohjelmistojen toteutusmenetelmät ja -mallit ja osaat soveltaa näitä erilaisissa projekteissa
Ohjelmistotekniikan insinööri työskentelee yhdessä mm. ohjelmistosuunnittelijoiden, ohjelmistoarkkitehtien tai ohjelmistotestaajien kanssa kaiken kokoisissa projekteissa ja auttaa valitsemaan sopivat toteutusmenetelmät kehitettävälle ohjelmistolle. Ohjelmistoalan insinöörejä työllistyy mm. projekteihin, joissa hyödynnetään automatisointia, tietoliikennesovelluksia, tekoälyä tai robotiikkaa. Työ voi liittyä esimerkiksi verkkopalvelujen, mobiilisovellusten, teollisuuden järjestelmien, sulautettujen järjestelmien tai vaikkapa pelien tuottamiseen.
Vaikuta siihen, miltä maailma näyttää älylaitteiden läpi katsottuna!
- ohjelmointi
- ohjelmistotekniikka
- ohjelmistotuotanto
- ongelmanratkaisu
- ohjelmistoarkkitehtuuri
- pilvisovellukset
Miksi kannattaa opiskella ohjelmistotekniikan insinööriksi Xamkissa?
Kysyntä ja työllisyys
Monipuoliset uramahdollisuudet
Teknologian kehitys
Käytännönläheinen opetus
Innovaatiot ja luovuus
Kansainväliset mahdollisuudet
Opintojen sisältö
Ohjelmistotekniikan insinöörikoulutuksen laajuus on 240 opintopistettä (op).
- ydinosaamisen opinnot 160 op
- täydentävän osaamisen opinnot 35 op
- harjoittelu 30 op
- opinnäytetyö 15 op
Ensimmäisen vuoden opintojen jälkeen sinulla on perustiedot ohjelmistotuotannon käytännöistä. Hallitset yleiset ongelmanratkaisun menetelmät. Osaat toteuttaa pieniä ohjelmia jollakin ohjelmointikielellä ja kykenet osallistumaan ohjelmointiprojekteihin ryhmän jäsenenä.
Toisen vuoden opiskelijana hallitset ohjelmointitekniikoita, tunnet arkkitehtuurin suunnitteluperiaatteet ja osaat toteuttaa sovelluksille käyttöliittymiä moderneja tekniikoita käyttäen. Lisäksi osaat toteuttaa full stack -ohjelmointiprojektin nykyaikaisia web-tekniikoita hyödyntäen.
Kolmantena vuonna opit soveltamaan ohjelmointitaitoja erilaisissa projekteissa ja osaat rakentaa kokonaisvaltaisia ohjelmistoja. Sinulla on valmiudet itsenäiseen tutkimus- ja kehittämistyöhön sekä työskentelyyn ketterissä ohjelmistoprojekteissa.
Valmistumisvaiheessa sinulla on hyvät ohjelmointitaidot ja valmiudet työskennellä ohjelmointi-, testaus- tai suunnittelutehtävissä. Tunnet ohjelmistotuotannon prosessit, hallitset arkkitehtuurisuunnittelun ja tunnet laadunhallinnan merkityksen ohjelmistojen kehityksessä.
Koulutus on pääasiassa päiväopintoja. Oleellisin oppimisympäristö on opiskelukaverit yhdessä opettajien ja yritysten kanssa. Opiskelutilat sijaitsevat Mikkelin kampuksella, jossa on tilavat ja modernit luokkahuoneet opiskeluun.
Opiskelussa tärkein väline on oma tietokoneesi. Kampuksella on lisäksi joukko erikoistiloja, joita hyödynnetään opintojen aikana. Tietoliikennetekniikan tiloissa voidaan datakeskustason kytkimillä ja reitittimillä rakentaa yritysverkkoja jopa raskaaseen ammattikäyttöön. Lisäksi käytössä on oma palvelinhuone laitteistoineen.
Ohjelmointi- ja mediatuotannon erikoisluokassa on peliohjelmointiin ja 3D-mallinnukseen sopivat työasemat sekä ohjelmistot. Elektroniikan laboratorioluokkaa käytetään fysiikan ja elektroniikan opetuksessa sekä Internet of Things -älylaitteiden rakentamisen ja ohjelmoinnin opetuksessa. Lisäksi pääset työskentelemään myös kampuksen Game Studio -tilassa, jota voi hyödyntää pelialan osaamisen kartuttamiseen tai interaktiiviseen yhteydenpitoon eri toimijoiden kanssa.
Mikkelissä opiskelevat myös englanninkielisen Information Techology -koulutuksen opiskelijat, jolloin saat myös tuulahduksen kansainvälisestä ilmapiiristä. Osa opinnoista voi olla yhteisiä tämän englanninkielisen ryhmän kanssa.
Pörssisähkö vai kiinteä hinta? Ohjelmistotekniikan opiskelijoiden kehittämä sovellus tekee valinnasta helppoa
Ohjelmistotekniikan opiskelijat Jaku Lahtinen ja Jetro Puranen kehittivät yhdessä koulutusvastaava Tuomas Reijosen kanssa sovelluksen, joka tuo ratkaisun ikuisuuskysymykseen: kumpi sähkösopimustyyppi on sinulle parempi vaihtoehto, pörssisähkö vai kiinteä hinta?
Osana Xamkin syventävää harjoittelua syntynyt X-Sähkö-sovellus tarjoaa käyttäjälle selkeän vastauksen kysymykseen hyödyntämällä käyttäjän omia kulutustietoja sekä reaaliaikaisia sähkötuntihintoja. Palvelu tarjoaakin kuluttajille dataan perustuvan selkeän työkalun, joka tukee heidän päätöksentekoaan sähkösopimuksen valinnassa.
”Oli mukavaa, kun työtehtävät eivät vain painottuneet palvelinpuolen tai käyttöliittymän kehittämiseen, vaan pääsi osallistumaan jokaiseen työtehtävään suunnittelusta ja kehittämisestä palvelun julkaisuun saakka,” toteaa Puranen.
Hyödyllisiä ohjelmistoja on tarkoituksena rakentaa koulutuksessa joka vuosi ja ohjelmistoprojekti-ideoita otetaan mielellään vastaan!
Lue opiskelijatarinoita ja artikkeleita
Ensimmäinen opiskelupaikka haussa? Ota nämä asiat huomioon
FAQ – Opintopsykologit Saure & Häkkilä
Erityisopettaja opiskelijoiden ja henkilökunnan tukena Xamkissa
Uramahdollisuudet
Ohjelmisto-osaajilla on hyvät ja monipuoliset työllistymismahdollisuudet. Ohjelmistoalan insinööritutkinnon suorittanut voi työllistyä lähes mille tahansa alalle, jossa hyödynnetään tietotekniikkaa ja ohjelmistoja. Näistä esimerkkeinä ovat finanssiala, terveydenhuolto, rakennusala tai logistiikka.
Ohjelmistoalan osaaja voi myös hankkia opintojen ja ammattiuran aikana tiettyjen erikoisalojen tietojärjestelmien osaamista, esimerkiksi johtamisjärjestelmistä, kiertotaloudesta tai hyvinvointiteknologiasta.
Valmistunut insinööri voi saada työpaikan ohjelmistoalan yrityksissä tai jossain sovellusalueen yrityksessä. Yksi merkittävä uravaihtoehto on alan yrittäjyys. Kokenut ohjelmistoalan insinööri voi edetä esimerkiksi ohjelmistoarkkitehdiksi tai tekniseksi johtajaksi.
Työelämä on vahvasti mukana koulutuksessa. Osa oppimistehtävistä on työelämän toimeksiantoja ja luot itsellesi verkostoja työelämään jo opintojesi aikana. Harjoittelujaksot on mahdollista tehdä valitsemissasi yrityksissä tai alan kehittämishankkeissa Xamkissa.
Tehtävänimikkeitä voivat olla
- back end -kehittäjä
- front end -kehittäjä
- full stack -kehittäjä
- it-asiantuntija
- järjestelmäasiantuntija
- ohjelmistokehittäjä
- ohjelmistosuunnittelija
- ohjelmoija
- tekninen asiantuntija
- testausinsinööri
- tietokanta-asiantuntija
Usein kysyttyjä kysymyksiä koulutuksesta
Xamkissa tuetaan opiskelijoita kaikissa opiskeluun liittyvissä asioissa. Tukea saat sekä opintojen suorittamiseen, osaamisen kehittämiseen sekä hyvinvointiin ja opiskelukyvyn ylläpitämiseen. Hyvinvointisi eteen tekee töitä koko korkeakoulumme henkilökunta.
- Oppimisen ja opintojen suorittamisen tuki: opettajat, harjoittelun ohjaajat, opintotoimisto, E-kampus ja muut tukipalvelut
- Osaamisen kehittäminen ja urasuunnittelun tuki: opettajat, opiskelijavastaavat, opiskeluhyvinvoinnin asiantuntijat ja Xamkin tukipalvelut
- Hyvinvoinnin ja opiskelukyvyn tuki: opintopsykologit, opiskelijahyvinvoinnin asiantuntijat, erityisopettajat, opiskeluterveydenhuolto, tutorit, Xamk Sports, opiskelijakunta Kaakko, oppilaitospastorit.
Kansainvälinen yhteistyöverkostossa on partnereita kymmenistä eri maista. Xamkissa on mahdollista lisätä opiskeluun kansainvälisyyttä monella tavalla. Voit opiskella tai suorittaa harjoittelun ulkomaisessa yhteistyökorkeakoulussa tai -organisaatiossa joko Erasmus+-, Nordplus- tai kahdenvälisten vaihtosopimusten kautta. Voit myös suorittaa tutkinnon tai osan siitä englannin kielellä.
Ulkomailla opiskelu tarjoaa mielenkiintoisten opintojen lisäksi myös uusia kokemuksia, ystäviä, kielitaitoa sekä itsevarmuutta. Valmiutesi toimia kansainvälisessä ja monikulttuurisessa työelämässä kasvavat. Opiskeluvaihto on osa laadukasta korkeakouluopiskelua ja se edistää ammatillista kasvua ja osaamista.
Xamk on myös mukana Eurooppa -yliopisto INGENIUM-verkostossa, joka tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuksia osallistua kaksi kertaa vuodessa järjestettäviin 10 Days of INGENIUM tapahtumien Junior ja Senior Schooleihin.
Xamkin opiskelijoilta edellytetään omien päätelaitteiden käyttöä (esimerkiksi kannettavia tietokoneita).
Xamk ilmoittaa opiskelijalle opintoihin suositellun laitteiston ja opiskelija hankkii laitteen omatoimisesti ja -kustanteisesti. Opetus suunnitellaan ja toteutetaan laitesuosituksen mukaisesti. Joissain koulutuksissa, joissa tarvitaan ohjelmistoja, joita ei ole järkevästi saatavilla omiin päätelaitteisiin, osa opetuksesta järjestetään kampusten atk-luokissa. Microsoft Office -tuotteet saat opintoja varten käyttöösi maksutta.
Opi ja koe yrittäjyys
Opi ja koe yrittäjyys
Xamk tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet yhdistää yrittäjyys osaksi oman alan opintoja ja urasuunnitelmia.
Opiskeluhyvinvointi
Opiskeluhyvinvointi
Hyvinvointi syntyy monen eri tekijästä, joista valtaosaan voi jokainen vaikuttaa itse. Hyvinvointiin ja jaksamiseen tarvitaan myös muiden tukea ja apua. Xamkissa huolehditaan, että tukea on saatavilla.
Kansainvälisyys
Kansainvälisyys
Voit lisätä opiskeluusi kansainvälisyyttä monin eri tavoin. Lähtemällä itse ulkomaille vaihtoon, opiskelemalla englanniksi tai osallistumalla kv-toimintaan kampuksillamme.
Elä oppiaksesi
Elä oppiaksesi
Xamk Pulsen avoimet ammattikorkeakouluopinnot ja ammattilaisille suunnattu täydennyskoulutus tarjoavat mahdollisuuksia mielen virkistämiseen, uuden oppimiseen ja osaamisen täydentämiseen. Tutustu kurssitarjontaamme ja pysy ajan hermolla.
Xelviydy Mikkelissä!
Pidätkö itseäsi seikkailijana? Haluatko testata rajojasi? Unohda tropiikki ja eksoottiset viidakot, todellinen selviytyjä pistää itsensä likoon Xamkin Mikkelin kampuksella.
Valitse heimosi ja varustaudu äärimmäisiin olosuhteisiin, jotka yllättävät kokeneenkin seikkailijan.
Lue lisää ja katso videot:
Opiskele tutkintoon polkuopinnoilla
Tiesitkö, että voit opiskella tutkintoon myös avoimen ammattikorkeakoulun polkuopintojen kautta.
Polkuopinnoissa suoritetaan AMK-tutkinnon ensimmäisen vuoden opintoja. Suoritetut opinnot antavat hakukelpoisuuden Xamkiin avoimen väylän haussa. Katso polkuopintojen tarjonta ja hakuajat Xamk Pulsen koulutuskalenterista.
Kampukset neljässä kaupungissa
Xamkin kampukset sijaitsevat neljässä kaupungissa: Kotkassa, Kouvolassa, Mikkelissä ja Savonlinnassa. Osa koulutuksista on kokonaan verkossa.
Tutustu omaan kampukseesi!
Voisit olla kiinnostunut myös näistä
Tradenomi (AMK), tietojenkäsittely
Insinööri (AMK), peliohjelmointi
Insinööri (AMK), kyberturvallisuus
Kysy lisää koulutuksesta
Ota yhteyttä hakijapalveluihin
Xamkin hakijapalvelut palvelee ensisijaisesti tutkinto-opiskeluun hakemiseen liittyvissä asioissa. Voit ottaa meihin yhteyttä soittamalla tai verkkolomakkeellamme.
Ma-pe klo 09.00-15.00
Suomenkielinen tutkintokoulutus:
- 044 702 8891
- 040 585 6610
Englanninkielinen tutkintokoulutus:
- 040 585 6610
Yhteydenottopyyntö verkkolomakkeella: