Koulun penkiltä esihenkilöksi
Aloitus nykyiselle uralle alkoi automaatioasentajan opinnoista Kouvolan ammattiopisto Edukossa. Ammatillisten opintojen aikana kiinnostus tekniikkaa, automaatiota ja robotiikkaa kohtaan kasvoi.
”Ammattiopintojen aikana opettaja suositteli Xamkin uutta robotiikan -ja tekoälyn tutkintokoulutusta. Hain tänne heti ammattiopinnoista valmistumisen jälkeen keväällä 2021. Ammattikorkeakouluopinnot alkoivat syksyllä 2022” kertaa Salonen.
Robotiikan ja tekoälyn insinööritutkinto Xamkissa
Robotiikan ja tekoälyn insinöörikoulutuksessa opiskellaan robotiikan suunnittelua, ohjelmointia ja hyödyntämistä teollisessa tuotannossa ja palvelualoilla. Koulutus sisältää matemaattis-luonnontieteellisten perusteiden opiskelua liittyen robottien ohjelmointiin, koneteknistä suunnittelua sekä turvallisten työmenetelmien merkityksen ymmärtämistä. Lisäksi opiskelijat oppivat digitalisaation ja automaation hyödyntämistä tuotannonohjauksessa, data-analytiikassa ja kyberturvallisuudessa.
Valmistuneet voivat työllistyä teollisuusautomaatioon, palvelurobotiikkaan, terveydenhuollon robotiikkaan, autonomisiin ajoneuvoihin ja älykkäisiin järjestelmiin. Työtehtäviä voivat olla esimerkiksi erikoissuunnittelija, kehitysinsinööri, mekaniikkasuunnittelija, projekti-insinööri, tuotantoinsinööri ja tuotantopäällikkö.
Tutkinto kestää neljä vuotta ja se toteutetaan päiväopintoina Kouvolassa.
Kesätöistä esihenkilöksi
Automaatioasentajan koulutus ja aiempi työkokemus rohkaisivat Salosta hakemaan ensimmäisen opintovuoden kesäksi 2023 alan töihin UPM:lle sellutehtaalle. Haku kannatti, sillä hän pääsi sisään. Uutena tekijänä työt alkoivat sähkö- ja automaatio kunnossapidonasentajana.
”Ilmeisen hyvin se kesä sujui, koska seuraavana kesänä 2024 hain esihenkilön rooliin lomittajaksi ja sain paikan” kertoo Salonen.

Työnantajan ja oppilaitoksen tuki
Esihenkilön asema on laatuaan Saloselle ensimmäinen. Työ on opettanut tekijäänsä paljon. Yksin roolia ei ole kuitenkaan tarvinnut opetella. Työnantaja tukee uusia esihenkilöitä siten, että vakinainen esihenkilö perehdyttää lomittajansa. ”Oppia ja neuvoa on aina saatavilla, mitään ei tarvitse miettiä yksin” kiittelee Salonen.
Myös jo palautetun opinnäytetyön aihe sellutehtaan paalauslinjojen pullonkaulojen vähentäminen löytyi työpaikalta. Opinnäytetyön tekoon Salonen sai tukea omasta tiimistä. ”Esihenkilöni toimi ohjaajana. Lisäksi apua ongelmien miettimiseen sai käynnissäpitoinsinööriltä ja projekti-insinööriltä. Koululta tuli oma tukensa itse kirjoitustyöhön”.
Salonen pitää Xamkin Työelämäpäiviä tärkeänä kohtaamisalustana opiskelijoille ja yrityksille, joissa he voivat lähestyä toisiaan matalalla kynnyksellä ”Toivon, että yhä useammat isot yritykset löytävät tiensä tapahtumaan. Työpaikkailmoituksetkaan eivät aina kerro kaikkea haluttua työnkuvasta ja yrityksestä”.
”Alani opiskelijat saattavat pohtia, riittääkö koulutus vastaaviin tehtäviin. Yrityksissä on hyvä perehdytys, eikä ketään laiteta tehtäviin ilman tarvittavaa koulutusta. Rohkeasti hakemusta menemään ja tutustumista yritykseen – oppiminen ei pääty opintoihin. Asiat lähtevät kyllä etenemään, kun jalan saa oven väliin” rohkaisee Salonen kysyttäessä.
Tällä hetkellä kiinnostus alaa kohtaan on kasvanut niin suureksi, että jatko-opintoja on suunnitteilla maisteriopintojen pariin.
UPM
UPM-Kymmene Oyj on suomalainen metsäteollisuusyhtiö, joka työllisti vuonna 2024 noin 15 800 henkilöä. Yhtiö koostuu kuudesta liiketoiminta-alueesta: UPM Fibres, UPM Energy, UPM Raflatac, UPM Specialty Papers, UPM Communication Papers ja UPM Plywood.
Yhtiön päätuotteita ovat sellu, aikakauslehti- ja sanomalehtipaperit, hieno- ja erikoispaperit, tarramateriaalit sekä puutuotteet, joihin kuuluvat muun muassa sahatavara, vanerit ja viilut. UPM tuottaa myös energiaa ja toimii fyysisen sähkön kaupassa sekä sähkön johdannaismarkkinoilla.
Lue lisää insinööri (AMK), Robotiikka ja tekoäly -tutkinnosta Xamkissa täältä: Insinööri (AMK), robotiikka ja tekoäly – Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Lue lisää Xamkin Työelämäpäivistä täältä: Työelämäpäivät jälleen tammikuussa 2026 – Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu tai ota yhteyttä laura.hakkinen@xamk.fi.