KOMIO – Maankäyttösektorin ilmasto-osaamisen koulutusyhteistyö
Tavoitteena maankäyttösektorin ilmasto-osaamisen vahvistuminen erityisesti seuraavissa kohderyhmissä: maa- ja metsätalousyrittäjät, neuvojat, opettajat, luonnonvara-alan opiskelijat ja muut teemasta kiinnostuneet kohderyhmät
Hankkeen keskeiset toimenpiteet
Hankkeessa koostettiin opintomateriaaleja ja opintokokonaisuuksia ammattikorkeakoulujen luonnonvara-alan TKI-toiminnan, erityisesti Hiilestä kiinni -kokonaisuudesta rahoitettujen hankkeiden tuloksista. Tulosten jalkautumista edistettiin siten, että tieto on nyt saatavilla omalla äidinkielellä sillä kanavalla ja niillä foorumeilla, joita kohderyhmä on tottunut käyttämään. Materiaalit vietiin myös korkeakoulujen opintotarjontaan. Tuloksista viestittiin koordinoidusti laajoissa verkostoissa sekä AgriHubi -alustalla ja muissa viestintäkanavissa. Lisäksi ammattikorkeakoulujen verkostoyhteistyön ja opetusmateriaalien koostamisen avulla edistettiin ammattikorkeakoulujen luonnonvara-alojen profiloitumista.
Tavoitteet
Hankkeessa tavoitteena oli kestävään maataloustuotantoon liittyvien ammattikorkeakoulujen TKI-hankkeiden, erityisesti Hiilestä kiinni -kokonaisuudesta rahoitettujen hankkeiden tulosten koostaminen ja jalkautus sekä vieminen koordinoidusti AgriHubiin sekä muihin kohderyhmien käyttämiin viestintäkanaviin ja hyödyntäminen sieltä.
Hankkeessa oli erinomaiset edellytykset oppilaitosten ja tutkijoiden yhteistyölle, sillä mukana olleet ammattikorkeakoulut toteuttavat sekä luonnonvara-alan opetusta että TKI-toimintaa.
Päätavoite
Maankäyttösektorin ilmasto-osaamisen vahvistuminen erityisesti seuraavissa kohderyhmissä: maa- ja metsätalousyrittäjät, neuvojat, opettajat, luonnonvara-alan opiskelijat ja muut teemasta kiinnostuneet kohderyhmät
Alatavoiteet
- Maankäyttösektorin hankkeiden (Hiilestä kiinni -hankkeiden sekä muiden maa- ja metsätaloden maaperäkysymyksiin liittyvien TKI-hankkeiden) tulosten kokoaminen ja jalkautus laajemmalle joukolle maa- ja metsätalousyrittäjiä ja neuvojia sekä ammattikorkeakoulujen opetukseen
- Maankäyttösektorin opintotarjonnan ajanmukaisuuden varmistaminen
- Luonnonvara-alan korkeakouluyhteistyön vahvistaminen
- Agrihubin roolin vahvistuminen tiedon jakamisessa erityisesti ammattikorkeakoulujen luonnonvara-alaan linkittyvien tki-toimijoiden, opetushenkilöstön ja opiskelijoiden keskuudessa.
- Ammattikorkeakoulujen luonnonvara-alan profiloitumisen kirkastaminen
Hanke toteutetaan yhdeksän ammattikorkeakoulun yhteishankkeena. Hankkeen pääkoordinaattorina toimii Seinäjoen ammattikorkeakoulu (SeAMK) ja osatoteuttajina HAMK, JAMK, Karelia, Lapin AMK, Novia, OAMK, Savonia ja Xamk.
Hankkeen valmiit oppimateriaalit
Yhteistyössä yhdeksän ammattikorkeakoulua kokosi ilmasto-osaamista lisäävien hankkeiden tuloksia oppimateriaaleiksi. Oppimateriaalit on julkaistu Avointen oppimateriaalien kirjastossa. Palvelun omistaa Opetushallitus ja Komio- hankkeen oppimateriaalia voi käyttää lisenssin CC-BY 4.0 puitteissa.
Oppimateriaali -kokoelmaan kuuluu kuusi oppimateriaalikokonaisuutta: Hiiliviljely peltoviljelyssä, Ilmastoviisas älymaatalous, Vesiensuojelu, Bioenergia, Metsät ja turvemaat sekä Arktiset erityispiirteet.
Komio-hankkeen tulokset Thinglinkin kautta. Klikkaa kuvasta symboleita
Tuoreinta tutkittua tietoa käytäntöön – kohti ilmastoviisasta metsätaloutta
Xamk Read 1/2024 verkkojulkaisussa artikkeli hankkeeseen liittyen.
Ilmastoviisas metsätalous on ilmastonmuutokseen sopeutumista ja sen hillintää. Jotta kykenisimme tekemään metsien käsittelyn suhteen oikeita ratkaisuja, on uusilla tutkimustuloksilla suuri merkitys. Tuoreimman tutkimustiedon siirtäminen käytäntöön on merkittävässä roolissa, kun harjoitamme kestävää ja ilmastoviisasta metsätaloutta.
Kirjoitimme blogin Agrihubiin
Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat entistä näkyvämpiä metsäekosysteemeissä, ja hyönteistuhot sekä muut metsätuhot ovat kasvava huolenaihe. Paikkatietoaineistot tarjoavat tehokkaita työkaluja metsänomistajille ja metsäalan toimijoille metsätuhojen tunnistamiseen, seurantaan ja hallintaan.
Xamkin hanketoimijat kirjoittivat blogin Agrihubin alustalle aiheesta Ilmastonmuutos ja metsätuhot: varautuminen ja seuranta