Kiertotalouden parhaat käytännöt Dublinista – Kierrätysmyymälät vastuullisuuden välittäjinä 

Kierrätysmyymälät ovat olennainen osa kiertotaloustoimintaa, edistäen kestävää kulutusta ja toimien vastuullisina työllistäjinä sekä asennekasvattajina – kuten Dublinin esimerkeistä ilmeni. 

Kierrätysmyymälöiden julkisivut ilmaisevat selkeästi toiminnan tarkoituksen ja kohderyhmän. Myymälöiden sisällä jatkuvat valistavat lauseet ja tekstit, joiden tavoitteena on kasvattaa tietoisuutta kestävästä kulutuksesta ja yhteiskunnallisesta vastuusta (Kuva 1.)

Kuva 1.

Hyvää tekevät kierrätysmyymäläketjut 

Kaupungissa toimii useita hyväntekeväisyyteen panostavia kierrätysmyymäläketjuja. Oxfam-ketju tähtää esimerkiksi eriarvoisuuden ja köyhyyden vähentämiseen. Enable Ireland puolestaan pyrkii edistämään osallistavaa yhteiskuntaa ja tukee kierrätysmyymälän tuotoilla muun muassa vammaistoimintaa. 

Saint Vincent de Paulin yhdistys tarjoaa myös laajan valikoiman palveluja haavoittuvassa asemassa oleville ihmisille. Hyväntekeväisyyskaupat myyvät uusia ja käytettyjä tavaroita edulliseen hintaan. Tuotot mahdollistavat laajan avustustyön: tuottoja ohjataan suoraan yhteisön hyväksi.

Vision Ireland herättelee kuluttajia ympäristötietoisuuteen esimerkiksi kertomalla, kuinka paljon tekstiiliä päätyy jätteeksi Irlannissa (Kuva 2.). Tavoitteena on edistää ympäristöystävällisiä käytäntöjä uudelleenkäytön ja kierrätyksen kautta. Toiminnalla rahoitetaan myös näkövammaisten palveluja. 

Kuva 2.

Kehitysideoita tuliaisina 

Kierrätysmyymälöihin tutustumisen anti oli positiivinen. Kaikki Dublinin kierrätysketjut viestivät omasta missiostaan selkeästi. Lisäksi esillepanoihin ja visuaalisuuteen saatiin paljon uusia vinkkejä. 

Samalla todettiin, että hankkeessa jo tehdyt toimenpiteet ja kehitysehdotukset Ekomaa -kierrätysmyymälälle ovat oikeilla jäljillä. Xamkin palvelumuotoilun YAMK-opiskelijoiden kehitysehdotuksissa oli paljon samaa henkeä kuin Dublinissa: rohkeaa viestintää, paikallisuuden korostamista ja toiminnan yhteiskunnallista merkitystä. (Kuva 3.) 

Kuva 3. Palvelumuotoiluopiskelijoiden oppimistehtävän pohjalta koottu näkemys Ekomaa-kierrätysmyymälän ydintoiminnoista (Viljakainen, 2025). 

Kouvolalaisella Parik Ekomaa -kierrätysmyymälällä onkin vahva perusta lähteä rakentamaan entistä vaikuttavampaa ja kestävämpää toimintaa. Tulijaisina tuodut kehitysideat auttavat konkretisoimaan viestintää ja ruokkivat kiinnostusta kehittää myymälän toimintoja. 

Fact-finding -matka on osa EU:n osarahoittaman Jäteasemalle hukatut aarteet –hankkeen toimenpiteitä. Lue lisää hankkeesta täältä

Tutustu myös näihin artikkeleihin