• Artikkeli
  • Henkilöjuttu
  • Kokemus
  • Uutinen
Artikkeli
Henkilöjuttu
Kokemus
Uutinen

Kasviperäisten elintarvikkeiden tuotekehitys kiinnostaa

Olen Satu Ylönen ja kotoisin Etelä-Savosta. Asun nyt Kouvolassa, jossa olen viihtynyt oikein hyvin. Vaikka Kouvolan keskustaa pidetään harmaana, niin luonto, lenkkipolkuja ja kauniita maisemiakin löytyy. Keskustasta löytyy kaikki tarvittavat palvelut ja asuntokin löytyi hyvin.

Elintarviketekniikan opinnot Xamkissa aloitin syksyllä 2023. Olen aiemmin suorittanut kaksoistutkinnon ja työskentelin leipurikondiittorina leipomossa noin kahdeksan vuotta. Pidin työstäni paljon, mutta olin jo pidemmän aikaa halunnut opiskelujen pariin. En kuitenkaan tiennyt mitä opiskelisin, mutta kuullessani elintarviketekniikan insinöörikoulutuksesta mielenkiintoni heräsi heti.

Käytännönläheistä opiskelua

Lukion matematiikan opinnot oli itselläni taustalla, mutta Xamkin tarjoamat matematiikan, kemian ja fysiikan kertauskurssit oli tosi hyvät eli pääsin taas jyvälle, että mitäs niissä aineissa käsiteltiinkään ja tulikaan opittua. Ei tullut oloa, että olisi heitetty ihan suoraan syvään päätyyn, että yritähän selvitä. Ja fysiikassa ei kovin syvälle elintarviketekniikan opinnoissa mennäkään eli aika perusasioilla olen pärjännyt.

Kemia ja mikrobiologia korostuvat opinnoissa enemmän. Ruoanlaitossa ylipäätään kemia tulee vastaan eli miten eri raaka-aineet reagoivat keskenään ja miten raaka-aineista saadaan hyviä koostumuksia.  Olemme päässeet tekemään laboratoriokokeita, jotka ovat onnistuneet ilman laboratorioympäristöä, esimerkiksi määritetty c-vitamiinipitoisuutta ja tehty kemiallisia testejä esim. miten punakaali ja ruokasooda reagoivat keskenään ja se on ollut ihan hauskaa ja mielenkiintoista.

Opinnot ovat siis vasta alussa ja varsinainen laboratoriotyöskentely tulee kokonaisuudessaan myöhemmin osaksi opintoja. Saatamme päästä tutkimaan esim. kasvipohjaisten proteiini- ja maitovalmisteiden koostumuksia, minkälaisia reaktioita lihateollisuudessa käytettävät mikrobit aiheuttavat kasviperäisissä ainesosissa, miten eri raaka-aineet käyttäytyvät erilaisissa testeissä jne.

Elintarvikelainsäädäntö on tärkeä osa opintoja eli pitää tietää mitä laki sanoo uusista elintarvikkeista. Mitä lisäaineita saa käyttää ja kuinka paljon jne.

Tuotekehitys kiinnostaa

Kun kuulin elintarviketekniikan koulutuksesta ja tutustuin siihen, niin itsellä heräsi kiinnostus juurikin kasvipohjaisten elintarvikkeiden tuotekehitykseen. Paljon on tutkittu ja keksitty uusia elintarvikkeita, mutta paljon on vielä kehitettävää sekä tarvetta ja kysyntää uusille tuotteille on varmasti nyt ja tulevaisuudessa. Olisi hienoa löytää ja tehdä jotain ihan uutta!  Mutta avoimin mielin tulin opiskelemaan ja katson mitä tämän koulutuksen kautta voisin löytää.

Vaikka tavoitteena on kehittää kasviperäisiä tuotteita, niin on tullut myös esille ns. siirtymätuotteiden kehittäminen lihansyöjille eli miten lihansyöjät voisivat lihansyönnin seassa käyttää enemmän kasvipohjaisia vaihtoehtoja. Tavallaan tuotteita, mitä ei osata mieltää vegaanisiksi. Tuote, joka voisi olla osittain eläinperäinen, osittain kasvipohjainen ja proteiinin lähdettä saadaan sisällytettyä enemmän juuri kasvipohjaiselle puolelle.

Elintarviketekniikan insinöörit voivat työllistyä elintarviketehtaiden tai isojen leipomoiden esimiestehtäviin, tuotekehityspuolen tuotantopäälliköksi tai tuotekehitysvastaavaksi. 

Päiväopiskelu kampuksella on antoisaa

Opiskelemme arkipäivisin lähiopetuksessa pääosin Xamkin Kouvolan kampuksella. Opintoihin sisältyy erilaisia laboraatioita ja muita käytännönharjoituksia, joihin osallistutaan läsnäolevana paikan päällä.

Elintarviketekniikan opinnoissa on myös tenttejä, ei tosin joka opintojaksolla.

Päivät kampuksella ovat pisimmillään noin klo 9-15. Ensimmäinen vuoden lukujärjestys ainakin on ollut melko rento.

Oppitunneilla työskennellään usein pareittain tai ryhmissä. Esimerkiksi tutustutaan alan teksteihin ja pohditaan niitä porukalla. On luentoja, joista myös käydään pitkiäkin keskusteluja. Matikan ja fysiikan tunneilla lasketaan.

Päiväopiskelun etuna on myös se, kun ryhmän ikähaarukka on aika laaja ja ihmisillä on erilaisia työ- ja kokemustaustoja, niin syntyy hyviä livekeskusteluja ja jaetaan omia tietoja ja osaamista.

Tutustu myös näihin artikkeleihin