Itä-Suomen nuorisotyöpäivät kokosivat Savonlinnaan yli 120 ammattilaista
Aurinkoisina syyskuun päivinä kokoonnuttiin Savonlinnaan nuorisotyön ajankohtaisten teemojen äärelle. Itä-Suomen nuorisotyöpäivillä nähtiin taas, miten tärkeää ammattilaisten on päästä vaihtamaan kokemuksia ja kehittämään ammattitaitoaan yhdessä.
Päivät aloitettiin @LääkäriAten puheenvuorolla nuorten päihteiden käytön tämänhetkisestä tilanteesta. OKM:n terveiset nuorisotyön kuulumisista kertoi Jaana Walldén. Iltapäivän työpajoista hanketiimimme valitsi tietysti ”Miten nuoret haluavat tulla kohdatuksi?”. Oli ilo huomata, että Carita Hännivirran esiin tuoma Nuorten Suomen huoneentaulu (kuva?) sisälsi kauniisti sanoitettuna samoja toiveita aikuisille kuin mitä olemme hankkeena havainneet.
llalla palkittiin nuorisotyön tekijöitä
Nuorisopäivät huipentuivat keskiviikkoiltana Olavinlinnassa järjestettyyn iltagaalaan, jossa myönnettiin nuorisotyön tunnustuspalkinnot. Ammattilaisilla oli mahdollisuus ehdottaa keskuudestaan nuorisotyön tunnuspalkinnon saajaa Etelä-Savosta, Pohjois-Karjalasta ja Pohjois-Savosta.
Nuorisotyön tunnustuspalkinnon saivat:
Etelä-Savo: Jemina Liukkonen. Jemina on toiminut koulunuorisotyön tienraivaajana ja toiminnan vakiintumisen edistäjänä Mikkelissä Rantakylän yhtenäiskoulussa.
Pohjois-Karjala: Esa-Pekka Turunen. Turuselle tunnustusta tuli Kiteellä tehtävästä nuorisotyöstä. Esa-Pekka on ollut vaikuttamassa nuorten musiikkiharrastuksen edistämiseen ja luonut vahvoja juuria Kiteen kulttuuriselle nuorisotyölle. Esa-Pekka työskentelee etsivänä nuorisotyöntekijänä.
Pohjois-Savo: Mika Turkka. Mika on tehnyt pitkän uran Pielaveden kunnassa nuoriso-ohjaajana ja sai tunnustusta kunnallisen nuorisotyön uranuurtajana. ”Entiset nuoret käyvät moikkaamassa Mikaa vielä vuosin jälkeenkin ja Mika on aina valmis yhteistyöhön” -tunnustuksen perusteluissa kuvattiin.
Triangelin rooli nuorisotyöpäivillä
Torstai-päivä alkoi työpajoilla, yhtenä niistä Triangelin ”Läheisyhteistyön supersankari”. Työpajassa rakennettiin neljässä joukkueessa vaiheittain sankarihahmoja, joiden syntyprosessin aikana käsiteltiin luovasti tärkeitä ja merkityksellisiä asioita läheisyhteistyössä. Vaiherikkaan työskentelyn lomassa käytiin keskusteluja ja jaettiin kokemuksia läheisyhteistyön onnistumisista ja haasteista. Osallistujat osasivat käsitellä herkkää ja vähän vaikeaakin aihetta myös huumorin keinoin.
Työpajan päätteeksi sankarit esiteltiin koko porukalle ja AVIn edustaja Mervi Hotokka teki niille erittäin virallisen hahmotarkastuksen. AVI:n loppukaneettina todettiin läheisyhteistyön supersankareiden olevan valmiita kentälle ja toimivan hyvin myös tiiminä. Läheisyhteistyötä ei hurjinkaan supersankari rakenna yksin, mukaan tarvitaan kollegojen tukea ja monialaista yhteistyötä.
Tutkimustietoa ja innostamista
Itä-Suomen yliopiston Sanna Aaltonen esitteli NUPAT – nuorten palvelut tienhaarassa -tutkimusta. Tämän jälkeen Mika Kuhan johdolla tehtiin live-podcastia innostumisesta ja sinnikkyydestä itäsuomalaisittain. Lopuksi AVI haastoi kaikki ammattilaiset mukaan niihin pöytiin, joissa seuraavien kuntavaalien päättäjiä valitaan ja haastetaan. Tehdään nuorisotyön luonne, työtavat ja merkitys päättäjille näkyväksi!