INGENIUM tuo Kaakkois-Suomeen kansainvälistä osaamista

Vuonna 2023 käynnistynyt INGENIUM-hanke on edennyt vauhdikkaasti keskeisillä toiminta-alueillaan, jotka ovat pedagogiset innovaatiot, opiskelijayrittäjyys, osallisuus ja kestävä kehitys. Xamkin vastuulla on keskeinen työpaketti, jossa kehitetään innovatiivista pedagogiikkaa ja jatkuvaa oppimista.

INGENIUM-korkeakoulujen 14 300 työntekijää ja 170 000 opiskelijaa muodostavat laajan yhteisön, joka tarjoaa erinomaiset verkottumismahdollisuudet niin opetus-, tutkimus- kuin muissakin asiantuntijatehtävissä toimille. Myös opiskelijat ovat mukana kehitystyössä ja tapahtumissa, ja heillä on lisäksi oma opiskelijoista koostuva ohjausryhmänsä.

Xamkin INGENIUM projektijohtaja Eeva Kuoppala kertoo, että mukaan yhteistyöhön haluttiin myös Kymenlaakson ja Etelä-Savon eri tahojen toimijoita.

– Alueellisia yhteistyökumppaneitamme kytkeytyy INGENIUMin toimintaan muun muassa tarjoamalla aitoja kehittämishaasteita opiskelijoiden ratkaistavaksi sekä perustamamme alueellisen ohjausryhmän kautta.

Kaksi alueellisen ohjausryhmän jäsentä avaavat alla omia näkökulmiaan INGENIUM-yhteistyön vaikuttavuudesta.

Lisää näkyvyyttä maailmalla ja uutta osaamista alueelle

Minna Malja on Kymenlaakson tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa (TKI) vahvistavan Kymenlaakson korkeakouluyhdistys ry:n toiminnanjohtaja. Hän kertoo ohjausryhmätyön kirkastaneen, että pontevaa kansainvälistä yhteistyötä pitää ja kannattaa tehdä alueellamme.

– Xamkin osuus INGENIUMista on minusta onnistunut ja tehtävärajaus opetuksen kehittämiseksi toimiva. Uskon, että pedagogisella osaamisellamme ja opetuksen kehittämisellä on tarvetta myös muualla. Uudet opetusavaukset ja testatut oppimismenetelmät voivat sosiaalisina innovaatioina olla myös vientituotteita.

Etelä-Savon maakuntaliiton aluekehityspäällikkö Anne Kokkosen mukaan maakuntaliitot vastaavat monin eri tavoin alueen kehittämisestä ja tulevaisuuden suunnittelusta yhteistyössä kuntien, korkeakoulujen, yritysten ja järjestöjen kanssa. Viime vuosina erityisesti kansainvälisten hankkeiden, verkostojen ja yhteistyöalueiden merkitys kehittämisessä on korostunut ja maakuntaliitto pyrkii luomaan edellytyksiä alueen toimijoiden kansainvälistymiselle.

– INGENIUM-yhteistyö edistää erityisesti Etelä-Savon näkyvyyttä ja positiivista tunnettavuutta kansainvälisellä tasolla ja lisää mahdollisuuksia saada alueelle uutta kansainvälistä osaamista Parhaassa tapauksessa alueen yritykset löytävät lisääntyneen liikkuvuuden myötä aiempaa helpommin kansainvälisiä osaajia, joista alueella on kasvavaa kysyntää. Alueen toimijat voivat hyötyä laajemminkin verkoston synnyttämistä mahdollisuuksista.

Myös Minna Maljan mielestä maakunnat tarvitsevat tulevaisuudessa hyvin koulutuettua työvoimaa ulkomailta.

–  Opiskelija- ja opettajavaihto ovat tärkeitä. Kun saamme Suomeen lisää vaihto-opiskelijoita ja 10 Days of INGENIUM -tapahtumia, ne voivat toimia myös käyntikorttina sille, että täkäläisiin oloihin voi tutustua turvallisesti. Ehkä jotkut vierailevista opiskelijoista tulevat myöhemmin Suomeen töihin ja kehittämään maatamme!

Teknologiateollisuuden Osaamispulssikyselyn tulosten perusteella pelkästään teknologia-ala tarvitsee koulutettua työvoimaa ulkomailta, koska kotimainen tarjonta ei riitä kattamaan alan kysyntää.

–  Liki 90 % yrityksistä oli kyselyn mukaan valmis ottamaan ammattilaisia ulkomailta. Samantyyppisiä tuloksia tuli Keskuskauppakamarin työllisyyskyselyssä, Malja kertoo.

Alueellisten tavoitteiden saavuttaminen edellyttää kansainvälistymistä

Etelä-Savon maakuntaliitto laati kesällä 2023 laajassa yhteistyössä ensimmäisenä maakuntana Suomessa alueellisen TKI-tiekartan. Sen tavoitteena on nostaa maakunnan TKI-menojen BKT-osuus 4 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Keskiöön on nostettu erityisesti yritysvetoisen TKI-toiminnan lisääminen.

– Tavoitteiden saavuttamiseksi Etelä-Savoon tarvitaan väistämättä paitsi paikallisten korkeakoulujen yhteistyötä myös monipuolista kansainvälisen tason yhteistyötä, jota INGENIUM-yliopisto osaltaan erinomaisesti edustaa. Uudenlaisen alustan kansainväliselle TKI-toiminnalle tarjoavalla INGENIUMilla on vahva potentiaali edistää tiekartan tavoitteiden saavuttamista sekä vauhdittaa kansainvälistä TKI-toimintaa maakunnassa, Kokkonen toteaa.

Minna Malja puolestaan selvitti yhdessä Paula Rissasen kanssa Kymenlaaksoa koskevia strategisia valintoja ja suunniteltuja toimenpiteitä valtiotasolta kuntatasolle. Tuloksena oli, että kansainvälisyys on hyvin harvan toimijan listalla mainittu.

– Kaikki kansainväliseen yhteistyöhön tähtäävät hankkeet ja toiminnot täällä ovat hyvin suotavia, Malja tiivistää. 

Anne Kokkonen
Minna Malja

Miten Xamk edistää vastuullisuutta ja alueellista elinvoimaa?

Tutustu myös näihin artikkeleihin