Harjoittelussa ETKOT-hankkeessa – Tekoälyä Savvoon ja muutakin

Opinnot olivat jo loppumetreillä. Opinnäytetyökin tehty, siis apina poissa olkapäältä. Mutta harjoittelupaikka vielä hakusessa. Kuulin, että hankkeista kannattaa kysyä. Vapaamuotoinen hakemus kehiin, jolle heti lämmin vastaanotto ja mahdollisuus jopa valita eri aihealueista.

Ongelmanratkaisu ja kielet ovat kertojalla lähellä sydäntä ja tekoäly kovin kiinnostaa. Näihin valmiuksiin ja tarpeisiin resonoi vahvasti ETKOT-hanke, jossa kehitetään muun tärkeän ohella Etelä-Savoon omaa kielimallia. Sinne siis vei tie. Harjoittelu tapahtui etänä niin kuin opinnot muutenkin. Tärkeimmät harjoittelutehtävät liittyivät koulutusmateriaalin luomiseen mainittua kehitteillä olevaa Etelä-Savon kielimallia varten. Myös dokumentaatiotaidot olivat kovassa käytössä ja kohenivatkin vielä.

Samalla harjoittelun puitteissa sai hyvin tuntumaa ketterän ohjelmistokehityksen käytänteisiin ja projektityöskentelyn arkeen. Hanketapaamisissa ja -tilaisuuksissa löytyi uusia kiinnostavia näkökulmia tekoälyyn ja kielimallien kouluttamisen eri ulottuvuuksiin. Muiden muassa dataturvallisuuden, syrjimättömyyden ja jäljitettävyyden merkitys nousi tuoreilla tavoilla esille.

Kielimallin kouluttamisesta muodostui monimuotoinen ja ajanmukainen kuva. Prosessissa tarvitaan niin tarkkuutta, luovuutta kuin innovatiivisuuttakin. Kyseessä on paljolti pioneerityö; valmiita askelmerkkejä on niukasti, jos lainkaan. Ollaan rajallisella, joskin konkreettisella tavalla kehityksen eturintamassa. Tai ainakin tullaan tiiviisti heti sen perässä. Ja kehitys on kouriintuntuvan jatkuvaa, tarpeet ja tavoitteet elävät projektien edetessä.

Python on tekoälysovelluksissa käytännön valtakieli ja sen hyvät perustaidot olivat harjoittelussa hyödyllisiä. Osaamisella oli käyttöä koulutusmateriaalin luonnin apuvälineiden sorvaamisessa ja edistyneempien sovellusten toiminnan ymmärtämisessä.

Asiantuntevien, mutta helposti lähestyttävien ammattilaisten ohjauksessa hommat toimivat jouhevasti. Oma osaaminen karttui ja opinnoissa hankittua pääsi monipuolisesti hyödyntämään. Myös itsenäisen toiminnan valmiuksista oli hyötyä, kuten etätyöskentelyssä yleensäkin. Kehitysympäristö- ja laitteistojärjestelyt tekivät vaikutuksen.

Digitalialla ja sen hankkeilla on tärkeä rooli Etelä-Savon elinvoimaisuuden kartuttamisessa. Olennaisten historiallis-kulttuurillisten ja myös modernimpien aineistojen käsitteleminen, säilyttäminen ja vastuullinen hyödyntäminen läpäisee koko sen toiminnan.

Harjoittelusta Digitaliassa ja ETKOT-hankkeessa on vain hyvää sanottavaa. Kaltaiselleni ajoittain rönsyilevälle teoreetikollekin löytyi vaivattomasti toimiva ekologinen lokero. Tunnelma oli rento, mutta dynaamisuus ja tuloksellisuus välittyi vahvasti ”vierailijallekin”.

Suosittelen lämpimästi Digitaliaa ja sen hankkeita harjoittelupaikkana ja muutenkin. Antoisa kokemus joka osa-alueella. Suuret kiitokset teille kaikille: tiedätte kyllä, keitä olette. Ja väkevää myötätuulta toimintaan vastaisuudessa!

Kirjoittaja on Xamkin tietojenkäsittelyn koulutusohjelman opiskelija, joka suoritti opintoihinsa kuuluvan kolmen kuukauden työharjoittelujakson ETKOT – Etelä-Savon koulutettu tekoäly Memory Labissa -hankkeessa.

(Kuvituskuva on luotu tekoälyä hyödyntäen)

ETKOT – Etelä-Savon koulutettu tekoäly Memory Labissa -hanke on Euroopan unionin osarahoittama. Tuen on myöntänyt Etelä-Savon maakuntaliitto.

Hanke toteutetaan Xamkin, Kansalliskirjaston ja Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkiston (ELKA) yhteishankkeena 1.9.2024-31.12.2025.

Lisätietoja ETKOT-hankkeesta: ETKOT-hanke

ETKOT hankkeen logot

Tutustu myös näihin artikkeleihin