Yrittäjyyden Kolmas Aalto
Kaikki valmennukset ja tapahtumat olivat osallistujille maksuttomia.
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) opiskelijat saivat hyödynnettyä valmennuksissa käyttämänsä tunnit vapaasti valittaviin yrittäjyys- ja innovaatio-opintoihin.
Alla projektin tuotokset kuvattuna, mm. koostevideo, artikkelit, hankejulkaisu ja lyhyet videot.
Hanke päättyi 31.8.2023.
Hankkeessa tuotettiin asiakaslähtöisesti ja ketterästi koulutus- ja kehittämissisältöä erilaisiin yrittäjyyden ekosysteemeihin.
Hankkeen kohderyhmänä ovat erityisesti henkilöt, joille yrittäjyys, kevytyrittäjyys, laskutuspalveluiden kautta osa-aikaisesti työllistyminen tai muut yrittäjyyden muodot ovat mahdollisia työllistymisen keinoja. Lisäksi kohderyhmään kuuluvat myös yrittäjyydestä kiinnostuneet oppilaitosten opiskelijat sekä kasvuun ja kansainvälisille markkinoille suuntaavat alkuvaiheen startupit.
Hankkeen toimenpiteet:
- Startup Booster -valmennuksia ja konseptista verkko-opintoihin toimivan mallin tuotekehittäminen
- Pitkäkestoisten yrittäjyysvalmennusten tuottaminen
- Yrittäjyyden kansainvälisen SummerSchoolin tuotekehittäminen
- Kestävien ja verkostomaisten ratkaisujen kehittäminen
- Webinaarit ja podcastit sekä yrittäjyyttä tukevia kilpailuja, tapahtumia ja verkostoitumistilaisuuksia
Videot
Artikkelit ja julkaisut
Yrittäjyyden aallonharjalla hankejulkaisu
Uuden yrittäjyyden tukemisen keinot ja konseptit Yrittäjyyden Kolmas Aalto -hankkeessa.
29.08.2023 14:43
Miten yritys kasvaa ja kehittyy? Yksi ratkaisu on startup. Siihen tarvitaan idea, missio ja osaava tiimi. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk tarjoaa startupia tai muuten yrittäjyyttä suunnittelevalle opiskelijalle räätälöityjä polkuja yrittäjyyteen. Oman startupin kehittämiseen on saatavilla myös pienimuotoista tukirahoitusta.
Yrityskehittäjä ja LEAN-menetelmän asiantuntija Markus Mäntysen mukaan startup on samaan aikaan oppimis-, toteuttamis- ja kokeilupeli, johon kuuluu myös ketterä LEAN ja kokeilukulttuuri.
”Startup-yrittäjällä on oltava kykyä nähdä iso visio ja samalla realismia edetä kunnianhimoisesti idean kanssa eteenpäin. Onnistuminen edellyttää tiimiä, joka kykenee oppimaan muuta markkinaa nopeammin ja kykenee toteuttamaan uutta, skaalautuvaa liiketoimintaa kokeilukulttuurin avulla”, Markus Mäntynen sanoo.
Jokainen startup lähtee hyvästä ideasta. Pelin henkeen kuuluu, että ideaa pitää testata. Ja tarvitaan myös monta hyvää ideaa, ennen kuin löytyy se tuote tai palvelu, jolla on kasvun edellytyksiä.
Markus Mäntynen muistuttaa, että startupien kehittyminen tarvitsee toimivan ekosysteemin. Sen luomisessa ja ylläpitämisessä keskeisessä roolissa ovat oppilaitokset. Itä-Suomessa Xamk on luonut ekosysteemin, joka kannustaa opiskelijoita kokeilemaan ja innovoimaan uutta yritystoimintaa ja luomaan startupeja.
”Oppilaitoksia, kuten Xamk, tarvitaan ideanikkareiden kouluttamiseen, mutta ennen kaikkea tuomaan opiskelijoita ja osaamista yhteen ja tiimiytymään. Lisäksi tarvitaan pääomia. Alkuun mahdollisesti lähimmiltä tukijoukoilta, mutta kun yritystoiminta käynnistyy ja se alkaa kasvaa, tarvitaan myös business-enkeleiden ja sijoitusyhtiöiden rahoitusta”, toteaa Markus Mäntynen.
Mikrorahoitusta opiskelijayrityksen tueksi
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk on tarjonnut yksittäisille opiskelijoille tai tiimeille yritystoiminnan tueksi erityistä Startup Fund -rahoitusta jo kuuden vuoden ajan. Sen tavoitteena on motivoida opiskelijoita yrittäjyyteen ja mahdollistaa tiimien pienet tuote- tai palvelukokeilut. Tukea voi saada yhdellä hakukerralla enintään 1 000 euroa.
”Tukea on jaettu pari kertaa vuodessa tietyin kriteerein. Hakemus on selkeä ja yksinkertainen ja rahan käytöstä selviää pienellä raportoinnilla. Suosio on vaihdellut paljokin vuosittain. Viime vuonna hakemuksia tuli 30 kappaletta”, kertoo Xamk Xentren kehityspäällikkö Minna Lehesvuori.
Startup Fund on Xamkin opiskelijayrittäjyyden tukirahasto, jota hallinnoi Xamk Xentre-yksikkö. Myös yksityiset rahoittajat voivat kohdentaa tukensa opiskelijayrittäjille tukirahaston kautta. Vuosittain tukirahasto on jakanut rahoitusta 10-20 000 euroa.
Huomionarvoista on se, että hyvin edenneet hankkeet voivat hakea rahoitusta myös seuraavilla kierroksilla eli yhteensä rahoitusta voi hakea enintään 3 000 euroa.
”Olen itse ajatellut, että tämä Startup Fund on vähän tällainen kiltimpi ja pienempi versio Leijonan luolasta. Ja vaikka se oma idea ei lähtisikään lentoon, niin tässä ei menetä mitään, koska ajatuksena on nimenomaan saada opiskelijat innostumaan ja kokeilemaan”, kiteyttää Minna Lehesvuori
Innovaatioiden, yrittäjyyden ja startupien akatemia
Startup Fund on osa Xamkin *ship Akatemiaa, joka kokoaa oppilaitoksen innovaatio- ja yrittäjyysopinnot sekä yrittäjyyteen liittyvät hankkeet ja tapahtumat saman sateenvarjon alle. Lisäksi *ship Akatemian alla toimii opiskelijayrittäjyysyhdistys Patteri ES, joka tukee ja kokoaa alueella yrittäjiksi haluavia opiskelijoita.
”Patterin tavoitteena on tuoda nimenomaan sitä yrittäjämäistä asennetta kaikille opiskelijoille ja mahdollistaa niitä väyliä, joita kautta opiskelija voi löytää apua opiskelujen aikaiseen yritystoimintaan. Meillä on Patterissa tosi paljon myös kansainvälisiä opiskelijoita”, toteaa Xamk Xentren projektipäällikkö Mari Kirjalainen.
Yrittäjiksi aikoville ja aloittaville yrittäjille järjestetään vuosittain keväällä myös *ship Startup Festival, joka on Xamkin opiskelijayrittäjyyden kansainvälinen päätapahtuma. Se tuo yhteen varhaisen vaiheen startupeja, yrittäjiä ja mentoreita.
”Meillä toimii *ship Akatemian alla myös matalan kynnyksen neuvontapalvelu Startup Hotline kaikille yrittäjyydestä kiinnostuneille opiskelijoille. Se tarjoaa konsultaatiota ja sparrausta liikeidealle, neuvontaa yritysopintoihin, mutta ohjaa myös ulkopuolisten, kuten kehitysyhtiöiden ja uusyrityskeskusten, palvelujen piiriin”, Mari Kirjalainen sanoo.
Valmiita koulutuspolkuja yrittäjyyteen
Opinnot ja yrityspalvelut Xamkissa muodostavat erilaisia polkuja yrittäjyyteen ja yrittäjämäiseen toimintaan. Opiskelija voi valita opintojen jälkeiseen yrittäjyyteen tai sivutoimiseen yrittäjyyteen johdattavan polun mm. yrittäjyysopintojen, opinnäytetyön, mentoroinnin tai yrittäjyysvalmennuksen avulla tai vai luoda kurkistuksen yrittäjyyteen erilaisten tapahtumien, teemapäivien ja kokeilujen avulla.
”Opiskelija voi oman yrittäjyyden ympärille rakentaa henkilökohtaisen opintosuunnitelman eli HOPSin ja sitä kautta kytkeä yritystoiminnan vahvasti osaksi opintoja. Lisäksi tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan kautta päästään vielä laajemmin mukaan jo toimivien yritysten projekteissa ja työelämäyhteistyössä”, muistuttaa Mari Kirjalainen.
Oman osansa yrittäjyyspalveluihin ovat tuoneet myös Xamkin Yrittäjyyden Kolmas Aalto -hankkeen tarjoamat valmennukset. Esimerkiksi Syty yrittäjäksi -valmennukset kokosivat 186 osallistujaa seitsemään live- ja verkkovalmennukseen ja kuusi Ota askel kevytyrittäjyyteen -valmennusta 162 osallistujaa.
”Molemmat olivat kattavia ja monipuolisia. Itse sain tosin paljon varmuutta sekä vahvistusta asioille, jotka on yrittäjänä hyvä tietää. Valmentajien kokemuksista oli mukava kuulla. Oli hienoa, että valmentajissa oli yrittäjiä kertomassa, miten asiat ovat itsellä sujuneet ja mitä he ovat itse yrittäjyydestä oppineet”, toteaa Xamkilla Savonlinnassa liikuntaohjaajaksi opiskeleva Elli Iso-Tuisku.
Hänelle yrittäjyysopinnot ovat kirkastaneet sen, että opintojen jälkeen yrittäjän ura on paras ratkaisu.
”Se fiilis on vain vahvistunut, että yrittäjyys on mun juttu tulevaisuudessa. Vähän on jo sellainen olo, että pitäisi jo päästä aloittamaan”, Elli Iso-Tuisku sanoo.
Täydennyskoulutuksella lisää startupeja
Markus Mäntysen mukaan mielikuva startup-yrittäjästä on parikymppinen nuori nero. Kuitenkin keskimääräinen yrittäjä on iältään päälle nelikymppinen teknologiapuolen asiantuntija, jolla on syvä ymmärrys omalta alaltaan.
”Tämän joukon täydennyskoulutusten lisääminen voisi olla esimerkiksi yksi keino, jolla voisi saada uusia startup-yrityksiä ja kasvuyrityksiä Itä-Suomeen. Näillä työelämässä jo parikymmentä vuotta olleilla saattaa olla myös se satatuhatta euroa säästettynä käytettäväksi startupin käynnistämiseen”, muistuttaa Markus Mäntynen.
Samassa koulutusohjelmassa kokeneempien kanssa voisi olla Markus Mäntysen ajatuksen mukaan nuoria ja innokkaita opiskelijoita. Näin saataisiin startupien tiimeihin myös enemmän monimuotoista osaamista ja näkemystä työelämänkin puolelta.
Kirjoittaja: Tero Eloranta, Viestintä Oy Prodictum
Räätälöityjä polkuja yrittäjyyteen ja yritysten kasvuun -artikkeli on osa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamkin) Yrittäjyyden Kolmas Aalto -hanketta (1.9.2020-31.8.2023), joka sai Etelä-Savon ELY-keskuksen kautta Euroopan sosiaalirahaston osarahoitusta.
www.xamk.fi/yrittajyydenkolmasaalto
Lähteet:
Iso-Tuisku, E. 2023. Haastattelu 13.7.2023. Viestintä Oy Prodictum
Kirjalainen, M. 2023. Haastattelu 24.7.2023. Viestintä Oy Prodictum
Lehesvuori, M. 2023. Haastattelu 14.8.2023. Viestintä Oy Prodictum
Mäntynen, M. 2023. Haastattelu 12.7.2023. Viestintä Oy Prodictum
29.08.2023 14:12
Muuttuva toiminta- ja turvallisuusympäristö haastaa yritykset nostamaan yritysturvallisuuden keskeiseksi osaksi yrityskulttuuria sekä johtamista. Suomessa, jossa yhteiskunta on yksi maailman digitalisoituneimmista, tämä on erityisen tärkeää kaikille yrityksille. Ajankohtaisiin yritysturvallisuuden haasteisiin pureuduttiin Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin Yrittäjyyden Kolmas Aalto -hankkeen toteuttamassa webinaarisarjassa.
Elinkeinoelämän Keskusliitto määrittelee yritysturvallisuuden yrityksen kaikkien toimintojen turvallisuudeksi. Sillä voidaan suojata yritykselle tärkeitä arvoja, kuten henkilöitä, tietoa, mainetta, omaisuutta tai ympäristöä, niihin kohdistuvilta riskeiltä. Toimintana se on jatkuvaa yrityksen toimintaympäristön sekä oman toiminnan peilaamista mahdollisiin riskeihin nähden.
”Yritysturvallisuuden keskeinen tehtävä on edistää yrityksen kilpailukykyä ja samalla parantaa yrityksen tuottavuutta”, kiteyttää yritysturvallisuuden määritelmän Xamkin turvallisuusalan lehtori Jyrki Haapala Yrittäjyyden Kolmas Aalto -hankkeen toteuttamassa Yritysturvallisuuden webinaarisarjassa.
Hän korostaa, että jokaisella hyvällä yritysjohtajalla tulee olla kyky johtaa yrityksen turvallisuutta sekä viedä turvallisuusjohtaminen keskeiseksi osaksi yrityskulttuuria. Riskeistä ja niiden toteutuessa aiheuttamista seurauksista kannattaa tehdä aina kokonaisvaltainen kartoitus ja arviointi. Yritysturvallisuuden tavoitteiden, käytännön keinojen sekä toimien mitoituksen tulee pohjautua uhkien tunnistamiseen ja riskien arviointiin.
”Yrityksen riskienhallintaa tulee joskus itsekin katsottua hieman liian kapea-alaisesti. Sehän lähtee sieltä varsin tutuista työturvallisuuteen sekä pelastussuunnitelmaan liittyvistä asioista, mutta menee myös sillä tasolla, että katsotaan mitä kilpailijat tekee”, sanoo webinaarisarjaan osallistunut turvallisuusalan asiantuntijatehtävissä työskentelevä Janina Laakso.
Riskejä arvioitava eri näkökulmista
Jyrki Haapala muistuttaa, että monesti yrityksissä unohdetaan myös hyvät yhteistyökumppanit. Hänen mukaansa riskienhallinnan onnistuminen riippuu usein siitä, miten hyvin yrityksen kanssa toimivat sidosryhmät saadaan mukaan riskienhallintatyöhön.
Riskejä on hyvä tarkastella ja arvioida eri näkökulmista. Yksittäinen riski , kuten esimerkiksi vahinko tai onnettomuus ei useinkaan vaikuta yhteen asiaan, vaan sillä voi toteutuessaan olla lisäksi toiminnallisia, taloudellisia sekä strategisia vaikutuksia.
”Hyvä yritysjohtaja tai turvallisuusjohtaja osaa haistella riskejä laaja-alaisesti sekä arvioida sitä, miten esimeriksi taloudellinen riski vaikuttaa yrityksen operatiiviseen toimintaan? Ja voiko riskin toteutuminen eskaloida lisää muita riskejä”, muistuttaa Jyrki Haapala.
Jatkuvuus keskeisestä riskienarvioinnissa
Yrityksen riskienhallinta ei ole projekti, vaan jatkuvaa toimintaa. Tärkeää on myös jo tehtyjen riskiarvioiden säännöllinen päivittäminen osana yrityksen johtamisjärjestelmää.
”Eihän sitä voi sanoa toimivaksi järjestelmäksi, jos se tehdään vain kerran ja annetaan sen jälkeen vain olla. Jatkuvuus on riskien arvioinnissa avainsana,” toteaa Janina Laakso.
Valitettavan usein yrityksissä riskienhallinnan ja turvallisuuden merkitystä ei vielä ymmärretä, vaan ne nähdään ylimääräisenä kulueränä sen sijaan, että ne palvelisivat yrityksen päivittäistä toimintaa.
”Niiden tehtävä on yksinkertaisesti helpottaa ja tehdä työntekijöiden työskentelystä turvallista vuoden jokaisena päivänä”, tiivistää oikeustieteen tohtori, Itä-Suomen yliopiston dosentti ja Vaasan yliopiston tutkija Jyri Paasonen Yritysturvallisuuden webinaarisarjassa.
Apua ja neuvoja voi hakea mm. turvallisuuden ja kriisinkestävyyden ISO 22301 standardista. Sen avulla on helppo tunnistaa yritystoiminnan haavoittuvat osa-alueet sekä arvioida uhkien vaikutuksia toimintaan. Standardi auttaa myös suunnittelemaan ja toteuttamaan toimintatavat häiriötilanteiden varalle.
”Harvalla organisaatiolla on kuitenkaan tarvetta lähteä sertifioimaan standardia, mutta se on hyvä tuki, josta voi hyödyntää kansainvälisten asiantuntijoiden kehittämiä hyviä käytänteitä”, sanoo Jyri Paasonen.
Selkeä viestintä auttaa ehkäisemään kriisejä
Hyvin hoidettu viestintä korostuu niin kriisien hallinnassa kuin niiden ehkäisyssäkin. Ensimmäisenä yrityksessä kannattaa keskittyä sisäiseen viestintään, sillä menestyksen kannalta olennaista ovat tyytyväiset ja motivoituneet työntekijät.
”Vaikka olisi kuinka paljon hyvää tahtoa ottaa käyttöön turvalliset toimintamallit yrityksessä, se ei onnistu, ellei niitä ole viestitty ymmärrettävästi oikeissa kanavissa”, sanoo webinaarisarjassa kriisiviestinnän asiantuntija Sari-Liia Tonttila.
Hänen mukaansa paras tapa ehkäistä kriisejä ovat hyvä työilmapiiri ja tyytyväiset työntekijät.
”Kaikilla työntekijöillä pitää olla mahdollisuus sanoa mitä tahansa ilman, että he joutuvat pelkäämään seurauksia esimerkiksi negatiivisten asioiden esiin nostamisesta.”
Kriisejä kuitenkin tulee siitäkin huolimatta, että niihin on varauduttu sekä pyritty ehkäisemään ennalta. Sari-Liia Tonttilan mukaan kriisissäkin pärjätään, jos yritykseen on rakennettu kriisiviestinnälle myönteinen kulttuuri.
”Ohjeita tehdään, niitä päivitetään sekä testataan harjoittelemalla. Näin saadaan viestinnän toimintamallit vietyä yrityksen lihasmuistiin. Kun kriisi sitten tulee eteen, tiedetään heti mitä pitää ensimmäisenä tehdä”, toteaa Sari-Liia Tonttila.
Resilienssi korostuu kaksijakoisessa maailmassa
Tulevaisuuden riskien hallinta edellyttää myös näköalaa tulevaan kehitykseen. Tällä vuosikymmenellä vahvin turvallisuuteen vaikuttava trendi on teknologian kehitys.
”Elämme kahdessa maailmassa. Fyysisessä maailmassa on eletty ja tuotettu turvallisuutta niin kauan kuin ihmiskunta on ollut olemassa. Sitten on toinen maailma, teknologiaan perustuva ja ihmisen luoma digitaalinen toimintaympäristö”, toteaa Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll Yritysturvallisuuden webinaarisarjassa.
Digitaalinen maailma on nuori ja kehittyy huikealla vauhdilla. Esimerkiksi suomalaisessa yhteiskunnassa tieto on tänä päivänä jo 90 prosenttisesti digitaalisina ykkösinä ja nollina.
Toinen trendi Jarno Limnéllin mukaan on näiden kahden maailman lähentyminen entistä voimakkaammin. Digitaalinen maailma on täysin riippuvainen fyysisestä maailmasta ja vastaavasti moni kriittinen infrastruktuuri ei toimi enää ilman tietojärjestelmiä. Kolmas trendi on se, että olemme jatkossa erilaisin teknologisin ratkaisuin aina vain enemmän näissä kahdessa maailmassa samaan aikaan.
”Kun ikävimmät ilmiöt siirtyvät yhä enemmän digitaaliseen maailmaan, on kyberturvallisuus jokaiselle yritykselle keskeinen asia. Täydellistä turvallisuutta ei ole olemassa. Jatkossa korostuu kyky toimia nopeasti tilanteissa, joissa kaikki ei mene suunnitelmien mukaan”, sanoo Jarno Limnéll.
Muutokset tulevat aina vain nopeammin ja ovat yhä kompleksisempia. Myös kriisejä syntyy helpommin. Jarno Limnéllin mukaan tällöin korostuu yritysten resilienssi eli sietokyky muutosten edessä.
Yrittäjyyden Kolmas Aalto -hankkeen toteuttama Yritysten turvallisuus kuntoon -webinaarisarja pureutui turvallisuusalan ammattilaisten mielenkiintoisten puheenvuorojen kautta yritysturvallisuuden eri näkökulmiin.
”Olen toiminut itse seitsemän vuotta turvallisuusalalla ja takana on jo kolme alan tutkintoa. Silti oli todella kiinnostavaa kuulla webinaarisarjan puhujia, jotka kaikki ovat alansa kärkinimiä Suomessa. Ja kun sarjaa seurasi ja kuunteli, niin mielestäni se oli hyvin jäsennelty ja käytännönläheinen”, kiittelee webinaarisarjaan osallistunut Janina Laakso.
Kirjoittaja: Tero Eloranta, Viestintä Oy Prodictum
Yritysturvallisuus koskettaa kaikkia yrityksiä kokoon katsomatta -artikkeli on osa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamkin) Yrittäjyyden Kolmas Aalto -hanketta (1.9.2020-31.8.2023), joka sai Etelä-Savon ELY-keskuksen kautta Euroopan sosiaalirahaston osarahoitusta.
www.xamk.fi/yrittajyydenkolmasaalto
Lähteet:
Elinkeinoelämän keskusliitto. 2023. Yritysturvallisuus. WWW-dokumentti. Saatavissa: https://ek.fi/hyotytietoa-yrityksille/yritysturvallisuus/
SFS. s.a. ISO 22301 Turvallisuus ja kriisinkestävyys. Suomen standardisoimisliitto SFS ry. WWW-dokumentti. Saatavissa: https://sfs.fi/standardeista/tutustu-standardeihin/suositut-standardit/iso-22301-turvallisuus-ja-kriisinkestavyys/
Haapala, J. 2023a. Yritysturvallisuus ja turvallisuusjohtaminen. Yritysten turvallisuus kuntoon -webinaarit osa 1. 3.5.2023. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu. Videoleike. Saatavissa: https://youtu.be/jfXKb4zKhwc
Haapala, J. 2023b. Tulevaisuuden riskienhallinta. Yritysten turvallisuus kuntoon -webinaarit osa 5. 31.5.2023. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu. Videoleike. Saatavissa: https://youtu.be/kdc_mFfurU0
Laakso, J. 2023. Haastattelu 24.7.2023. Viestintä Oy Prodictum
Limnéll, J. 2023. Kyberturvallisuus yritysten kilpailukyvyn parantajana. Yritysten turvallisuus kuntoon -webinaarit osa 2. 10.5.2023. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu. Videoleike. Saatavissa: https://youtu.be/Zb42qfXNCJI
Paasonen, J. 2023. Yrityksen jatkuvuuden hallinta ja kriisitilannejohtaminen. Yritysten turvallisuus kuntoon -webinaarit osa 6. 8.6.2023. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu. Videoleike. Saatavissa: https://youtu.be/jjVAGBPID1M
Tonttila, S-L. 2023. Timanttinen viestintä luo yritysturvallisuutta. Yritysten turvallisuus kuntoon -webinaarit osa 3. 17.5.2023. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu. Videoleike. Saatavissa: https://youtu.be/7wPTBoZItnY
Inspiraatiota yrittäjyyteen
Ketterän oppimisen menetelmiä itsensä johtamiseen
Startup-kehittäminen on oppimispeli, jossa seuraavan liikkeen määrittää käyttäjä
Empowering Future Entrepreneurs
Liikeideat palkittiin Kultainen Jousi -kilpailun finaalissa Etelä-Savossa
Yrittäjyysvalmennuksista vauhtia yrittäjyysunelmille
03.05.2022 15:53
Yrittäjyys ja yrittäjän vapaus houkuttelevat monia, mikä näkyy uusien yritysten vuodesta toiseen kasvavana määränä. Patentti- ja rekisterihallituksen tilaston mukaan viime vuonna Suomeen perustettiin 41009 yritystä (PRH, 2022), mikä on enemmän kuin edellisvuonna. Uusia yrityksiä syntyi enemmän etenkin maakuntiin, jonne paluumuuttajat ovat luoneet itselleen työtä ja lähteneet toteuttamaan unelmiaan (Uusyrityskeskus, 2021).
Yrittäjyyden polut ovat moninaisia ja yrityksen perustaminen menee harvoin saman kaavan mukaan. Joku lähtee rakentamaan liiketoimintaa omasta asiantuntijuudesta, toinen kaupallistamalla uutta ideaa, kun taas kolmas luo itselleen rakkaasta harrastuksesta sivutoimen. Yrittäjäksi voi ryhtyä myös jatkamalla suvun yritystä tai ostamalla toiminnassa olevan yrityksen.
Olipa oma tapasi yrittäjyyden polulle lähtemiselle mikä tahansa, yrittäjäksi ryhtyminen vaatii aina monien uusien asioiden omaksumista ja uusien taitojen kartuttamista. Tuen saaminen ja verkostoituminen on tärkeää, eikä yrittäjän tule jäädä tilanteessa yksin,
toteaa projektipäällikkö Johanna Koponen Kakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta. Hän toivottaa tervetulleeksi Yrittäjyyden Kolmas Aalto -hankkeen valmennuksiin ja tapahtumiin, joita järjestetään uusille yrittäjille ja yrittäjyydestä kiinnostuneille koko vuoden ajan. Tarjonnasta löytyy jokaiselle uudelle yrittäjälle sopiva valmennuskonsepti. Alla kerrotaan valmennuksista enemmän.
Summer Sprint -valmennus sytyttää kipinän yrittäjyyteen
Englanniksi järjestettävässä Summer Sprint -valmennuksessa saat tietoa yrittäjyyden monista muodoista ja saat vinkkejä liikeidean kehittämiseen ja myymiseen. Valmennus järjestetään yhteistyökumppani Mikkeli Garagen tiloissa.
8.6–21.6. 2022 Summer Sprint, Mikkeli Garage (klo 17-20) (pdf)
Kevytyrittäjyysvalmennus
Kevytyrittäjyydestä kiinnostuneille kohdennetussa valmennuksessa perehdytään kevytyrittäjyyden ja laskutuspalveluiden merkitykseen ja eroihin sekä käydään läpi eri yritysmuotoja. Kaksipäiväinen valmennus järjestetään verkossa.
9.6.–16.6.2022 Ota askel kevytyrittäjyyteen!, verkko (klo 17-20) (pdf)
Syty yrittäjäksi! -valmennuksessa vastataan uutta yrittäjää askarruttaviin kysymyksiin
Syty yrittäjäksi! -valmennukset tarjoavat selkeyttä yrityksen perustamiseen, yritystoiminnan käynnistämiseen sekä sen kannattavaan toteuttamiseen.
1.9.–13.10.2022 Syty yrittäjäksi, Pieksämäki (klo 17-20) (pdf)
Venture Hubissa haudotaan liikeideoita
Onko sinulla liikeidea, mutta et tiedä miten viedä sitä eteenpäin? Kaipaatko orastavaan liiketoimeesi tiimin jäseniä? Oletko kiinnostunut ketterän kehittämisen menetelmistä? Venture Hub -valmennuksesta saat keinoja ja verkostoja ideoiden jatkokehittelyyn. Kolmesta valmennuksesta viimeinen järjestetään englannin kielellä.
22.9.–20.10.2022 Venture Hub, verkko (klo 12 -15, suomeksi) (pdf)
26.10.–23.11.2022 Venture Hub, verkko (klo 17-20, in English) (pdf)
Jatkajakoulusta oppia yrityksen ostoon ja myyntiin
Kiinnostaako toimivan yrityksen ostaminen ja jatkaminen? Oletko harkinnut yrityksestäsi luopumista ja sen myymistä? Jatkajakoulu -valmennuksessa avataan omistajanvaihdosprosessia jatkajan ja luopujan näkökulmasta. Livenä Savonlinnassa järjestettävässä valmennuksessa vieraillaan myös omistajanvaihdoksen tehneissä yrityksissä.
28.9.-2.11.2022 Jatkajakoulu – omistajanvaihdos on uuden alku, Savonlinna (klo 17-20) (pdf)
Haku Liikeideakilpailuun 2022 on startannut!
Etelä-Savolaisille henkilöille tai maakunnassa toimiville tahoille avoimeen liikeideakilpailuun tulee hakea 9.10.2022 mennessä. Kolme parasta liikeideaa pääsee esittelemään ideansa kilpailun finaalitapahtumassa, joka järjestetään 24.11.2022. Lue lisää täältä. (pdf)
Nordic Business Forum Live Stream Savonlinna
Kansainvälinen liike-elämätapahtuma Nordic Business Forumin live-striimaus järjestetään jälleen Savonlinnassa 20.-21.9.2022. Helsingistä käsin striimattavan kansainvälisen puhujakavalkadin lisäksi NBF Live Stream Savonlinna -tapahtumassa pääsee nauttimaan paikallisesta –live-ohjelmasta ja -puhujista, sekä tutustumaan yritys-expoon. Lue lisää https://digiportaat.fi/nbf-savonlinna/
Valmennukset ovat osa Yrittäjyyden Kolmas Aalto -hanketta, joka saa Etelä-Savon ELY-keskuksen kautta Euroopan sosiaalirahaston osarahoitusta.
14.04.2021 14:24
Oppilaitokset mukaan vauhdittamaan omistajanvaihdoksia
Jatkajakoulu silottaa opiskelijan tietä yrityskauppaan
Mikäpä olisi otollisempi paikka löytää potentiaalisia ja motivoituneita yrittäjiä jatkajia etsiviin yrityksiin kuin ammattiin valmistavat oppilaitokset? Tämä on huomattu muun muassa Turun ammattikorkeakoulussa, jossa omistajanvaihdokseen liittyvää Jatkajakoulua on tarjottu opiskelijoille jo kymmenen vuotta. Nyt tätä jatkajakoulu-mallia ollaan aloittelemassa myös Savonlinnassa yhteistyössä Itä-Savon Uusyrityskeskuksen (ISUYK), Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) ja Ammattiopisto Samiedun kanssa. Jatkajakoulua hallinnoi Xamk. Jatkajakoulu starttaa 14.9. ja se kestää marraskuun loppuun. Yhteensä koulutuskertoja on kuusi, ja ne toteutetaan etäyhteyksillä.
Xamkin Yrittäjyyden kolmas aalto -hankkeen projektipäällikkö Johanna Koponen kertoo, että jatkajakoulu on avoin kaikille, mutta mukaan tulevalla on oltava edes pieni ajatus yrittäjäksi ryhtymisestä omistajanvaihdoksen kautta. Erityisesti jatkajakouluun kosiskellaan opiskelijoita.
– Pienten yritysten on vaikea löytää jatkajaa, ja yrityskenttään tarvitaan uutta verta. ISUYK tekee hyvää työtä omistajanvaihdosten edistämiseksi ja on hienoa, että Samiedu ja Xamk voivat auttaa jatkajien löytämisessä.
ISUYK:n yritysneuvoja Katja Remes sanoo, että on tärkeää tuoda esille mahdollisuutta ryhtyä yrittäjäksi omistajanvaihdoksen kautta jo opiskeluvaiheessa.
– Oppilaitokset ovat mukana varmistamassa opiskelijoiden ja yritystään myyvien kohtaamisia ja tunnistamassa omistajanvaihdosprosessin vaiheita ostajan näkökulmasta.
Jatkajakoulun sisältöjä on suunniteltu yhdessä. ISUYK:n yritysneuvoja Piia Soikkeli kertoo, että koulutuksissa käsitellään omistajanvaihdokseen liittyviä seikkoja, kuten yrittäjän identiteettiä, omistajanvaihdosprosessia, talousasioita, rahoitusvaihtoehtoja ja verkostojen merkitystä.
– Luennoilla ei käsitellä yrittäjyyden perusasioita, vaan niistä osallistujalla tulisi olla jo jonkinlainen käsitys.
Samiedussa projektikoordinaattorina Seutu1 ja Yrittäjyyskasvatuksella elinvoimaa Etelä-Savoon -hankkeissa työskentelevä Tuire Pervilä on tyytyväinen, että jatkajakouluun sisältyy myös henkilökohtaista sparrausta.
– Opiskelijat kokevat tärkeäksi nimenomaan yksilövalmentamisen, jossa heillä on mahdollisuus saada kannustusta ja tulla nähdyksi sen oman ideansa kanssa.
Opiskelijoissa on iso yrittäjäpotentiaali
Koponen innostui jatkajakoulun mahdollisuuksista luettuaan Omistajanvaihdosfoorumille viime vuonna tehdyn Opiskelijasta yrityksen omistajaksi? – omistajanvaihdoshankkeista Jatkajakouluiksi -selvityksen. Selvityksen perusteella esitettiin toive, että korkeakouluissa tehtäisiin enemmän omistajanvaihdoksiin kohdennettuja toimenpiteitä.
– Otin yhteyttä Itä-Savon Uusyrityskeskuksen Katja Remekseen, joka puolestaan oli jo ollut vastaavan ajatuksen tiimoilta yhteydessä Samieduun. Päädyimme siihen, että lähdemme yhdessä rakentamaan jatkajakoululle sopivaa mallia.
Koposesta on hienoa, että jatkajakoulussa on mukana kaksi yrittäjyyttä painottavaa oppilaitosta. Samiedu on profiloitumassa yrittäjyyteen yhä vahvemmin, ja myös Xamkin strategian yksi painopiste on yrittäjyydessä ja sen edistämisessä.
– Xamkin eri tutkintoihin itsessään kuuluu jo paljon yrittäjyyden opintoja, joihin jatkajakoulu omana kokonaisuutenaan tarjoaa uusia näkökulmia. Nyt on löydettävä ne opiskelijat, joita omistajanvaihdos kiinnostaa. Meillä on opintoaloja, joissa yrittäjyys voi olla se helpoin tapa työllistää itsensä.
Samiedun yrittäjyyden kehittäjäopettaja Suvi Levonen muistuttaa, että Samiedussa yrittäjyysopintoja sisältyy kaikkiin perustutkintoihin vähintään yhden osaamispisteen verran ja joillakin aloilla on suoritettava jopa 30 osaamispisteen yrittäjyysopintokokonaisuus.
– Jatkajakoulu tuo kuitenkin lisäosaamista ja valmiuksia varsinkin sellaisille, joilla on jo yksi tutkinto ja jotka miettivät yrittäjäksi lähtemistä omistajanvaihdoksen kautta.
Samiedussa jatkajakoulu osaksi yrittäjän ammattitutkintoa
Levonen kertoo, että Samiedussa jatkajakoulu tulee olemaan syksyllä ensi kertaa alkavan yrittäjän ammattitutkinnon orientaatiojakso. Hän sanoo, että omistajanvaihdokseen liittyvälle tiedolle on selkeää tarvetta.
– Omistajanvaihdos on vaivattomampi tapa ryhtyä yrittäjäksi verrattuna yrityksen perustamiseen, sillä muun muassa asiakaskunta, tilat ja välineet ovat jo valmiina. Toisaalta tarvitaan tietoa siitä, mitä omistajanvaihdosprosessi vaatii ostajalta.
Levonen muistuttaa, että seudulla on myynnissä paljon yrityksiä ja toivoo, että jatkajakoulu osaltaan kannustaa valmiin yrityksen ostamiseen.
– Palkkatyöpaikkojen määrä seudulla vähenee. Palvelujen saatavuus on mahdollista taata yritystoiminnalla. Kyse on koko seudun elinvoimasta.
Pervilä pitää hienona sitä, että eri organisaatioiden välisiä raja-aitoja kaadetaan ja ne toimivat yhdessä samojen tavoitteiden eteen. Hän tietää, että ennen kaikkea nuoret tarvitsevat kannustusta.
– Uskon, että jatkajakoulu herättelee opiskelijoita ottamaan käyttöönsä niitä ehkä vähän piiloonkin jääneitä kykyjään.
Osa yritysten palvelukonseptia
Remes myöntää olevansa innoissaan jatkajakoulusta, joka on listattu ISUYK:ssa hiljattain alkaneen Rebuild Business -hankkeen tavoitteisiin. Remes sanoo, että jatkossa jatkajakoulujen on tarkoitus toimia osana alueellista yritysten palvelukonseptia ja yhteistyöverkostoa.
– Yhteistyöllä voidaan edistää yritysten omistajanvaihdosten toteutumista sekä vahvistaa yrittäjyyden alkuvaiheessa olevien tukiverkostoja. Samoin on tärkeää tiedostaa yritysoston jälkeinen valmennus- ja mentorointitarve, Remes sanoo.
Aiemminkin yrittäjyyteen liittyvissä koulutushankkeissa mukana ollut Koponen pitää jatkajakoulu-mallissa erityisesti siitä, että tällä kertaa keskiössä on ostajan näkökulma.
– Paras tilannehan olisi, jos pystyisimme kohtauttamaan jatkajakoulussa luopujia ja jatkajia.
Soikkeli korostaakin, että opiskelijoiden ohella koulutukseen toivotaan yrittäjiä, jotka ovat luopumassa yritystoiminnastaan.
– Me toimimme luopujien ja jatkajien rajapinnassa ja voimme auttaa heitä kohtaamaan toinen toisensa. Samoin pystymme antamaan omistajanvaihdoksesta kiinnostuneille yksilö- ja yrityskohtaista jatkoneuvontaa.
Valmennukset starttaavat ensi syksynä Savonlinnassa, Pieksämäellä ja Mikkelissä.
Lisätietoja hankkeen verkkosivuilta.
Tekstin tuottanut Erja Eliala.
11.03.2022 14:54
Voisiko yritysosto olla kätevä tapa toteuttaa oma unelma yrittäjyydestä? Mikkelissä huhti-toukokuussa toteutettava valmennus antaa askelmerkit eteenpäin.
Viitenä iltana toteutettavassa maksuttomassa valmennuksessa käydään läpi yrittäjyyttä, omistajanvaihdoksen etenemistä ja rahoitusta, tuotteiden ja palvelujen hinnoittelua sekä yrityksen tunnuslukuja.
Omaa osaamistaan ja vinkkejään jakavat kokeneet asiantuntijat, jotka tuntevat yrityksen perustamiseen ja yrityskauppoihin liittyvät eri vaiheet.
Toimitusjohtaja Heli Tavasti Mikkelin Seudun Uusyrityskeskuksesta valmentaa aloittavia yrityksiä. Tässä valmennuksessa hän antaa yrittäjille työkaluja oman osaamisen tunnistamiseen ja kertoo rahoitusmahdollisuuksista. Hänen mielestään yritysostoa kannattaa pohtia vaihtoehtona uuden yrityksen perustamiselle, koska yrityskaupassa liikeidea on jo testattu ja asiakaskuntakin olemassa.
”Kenties hyvät työntekijätkin ovat jo löytyneet. Lähes aina entinen yrittäjä voi auttaa ja mentoroida yrityksen ostanutta. Silloin ostaja saa paljon tietotaitoa ja kontaktit ehtivät siirtyä hänelle. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei yritystä tarvitse jatkaa samalla tavalla, vaan busineksestä voi tehdä oman näköisen. Yrityksen ostanut ei myöskään ole tilanteessa, että tulisi alalle uutena kilpailijana.”
Ostoprosessin vaiheet tutuiksi
Valmentaja Tapu Holttinen Villinikkarit Oy:stä avaa omistajanvaihdosta prosessina. Matkan alussa tunnistetaan itsessä halu olla yrittäjä ja sen jälkeen aletaan etsiä itselle sopivaa ostettavaa yritystä.
”Yhdessä mietitään, mistä tieto myytävistä yrityksistä löytyy ja miten ostoprosessi etenee askel askeleelta. Matka päättyy siihen, että sen lopussa toimitaan yrityksen uutena vastuullisena yrittäjänä. Valmennusillassa keskustelemme siitä, mitä erilaisia vaiheita matkalla kohdataan ja miten kannattaa edetä? Miten välttää suurimmat sudenkuopat ja virheet? Miten valmentaa itsensä toiminaan yrittäjänä ostamassaan yrityksessä?”
Talouden tunnusluvut haltuun
Tilitoimistot ovat yleensä tiiviisti mukana yritysostoissa. Tarvissio Oy:n toimitusjohtaja Päivi Jormalainen muistuttaa, että yrityksen tunnuslukuihin perehtyminen antaa hyvän kokonaiskuvan siitä, mitä yritykselle kuuluu. Hän valmentaa yritysostosta kiinnostuneita tunnistamaan kannattavan liiketoiminnan tärkeimmät elementit, käy läpi tuotteiden ja palveluiden hinnoittelua sekä tuloslaskelmaa ja tasetta.
”Tuntemalla yrityksen luvut ja niiden sisällöt ennen yrityksen ostoa välttää ikävät yllätykset kaupan jälkeen, kun tietää, onko esimerkiksi myyntisaatavissa luottotappiokelpoisia laskuja, varaston arvo liian korkea tai muuta sellaista.”
Rahoitukseen löytyy vaihtoehtoja
Toimitusjohtaja Olli Annala Suomen taitohankinta Oy:stä tietää, että uuden yrityksen perustaminen ja jo toimivan yrityksen ostaminen ovat kumpikin hyviä tapoja toteuttaa unelmia yrittäjyydestä. Hän kuitenkin muistuttaa, että yritysosto voi osoittautua turvallisemmaksi vaihtoehdoksi. Valmentajana hän käy läpi yrityksen arvonmääritystä ja kaupan synnyttämiä rahoitustarpeita. Hän jakaa myös esimerkkejä onnistuneista kaupoista ja rahoituskierroksista.
”Jo toimivan yrityksen ostaminen on tutkitusti turvallisempi vaihtoehto kuin uuden yrityksen perustaminen. Tästä valmennuksesta saat käytännönläheisiä ja arvokkaita vinkkejä ja tukea pohdintasi tueksi. Tule rohkeasti mukaan!”
Valmennusillat toteutetaan lähitapaamisina TUMA-talossa Sammonkatu 12:ssa Mikkelissä. Valmennus on osa Yrittäjyyden Kolmas Aalto -hanketta, joka saa Etelä-Savon ELY-keskuksen kautta Euroopan sosiaalirahaston osarahoitusta. Valmennus toteutetaan yhteistyössä Rebuild Business -hankkeen kanssa. Sitä rahoittaa Etelä-Savon maakuntaliitto / Euroopan aluekehitysrahasto.
Artikkelin kirjoittanut toimittaja, Päivi Kapiainen-Heiskanen.
Eväitä yrityksen ostoon! -valmennus starttaa 20.4.2022, lisätiedot ja ilmoittautuminen TÄSTÄ! (pdf)
Lisätietoja:
Johanna Koponen
040 487 5111, johanna.koponen@xamk.fi
Yrittäjyyden Kolmas Aalto, Xamk Xentre
P.s. samansisältöinen valmennus starttaa myös Pieksämäellä 4.5.2022. (pdf)
Savonlinnassa 28.9.2022 (pdf) alkava valmennus on tarkoitettu sekä yrityksen jatkajille, että luopujille – lue lisää blogista!
21.03.2022 14:47
Onko sinulla liikeidea, mutta et tiedä miten viedä sitä eteenpäin? Kaipaatko orastavaan liiketoimeesi tiimin jäseniä? Oletko kiinnostunut ketterän kehittämisen menetelmistä? Venture Hub -valmennuksesta saat keinoja ja verkostoja ideoiden jatkokehittelyyn.
Moni varmasti tunnistaa tilanteen, jossa päähän pälkähtää ratkaisuidea johonkin arjessa vastaan tulleeseen haasteeseen. Aidosti kehityskelpoiset ideat, jotka voisivat helpottaa muidenkin elämää, jäävät kuitenkin usein omaksi hetkelliseksi innostukseksi tai korkeintaan fiilistelyksi kavereiden kesken. Toteuttamisen esteenä voi olla epätietoisuus siitä, miten viedä asiaa eteenpäin.
Venture Hub -valmennus tarjoaa mahdollisuuden ideoiden jatkojalostamiseen. Valmennuksessa perehdytään ketterän kehittämisen menetelmiin ja haudotaan liikeideoita valmentaja Markus Mäntysen ohjauksessa. Valmennukseen osallistujan on hyvä valmistautua siihen, että oma alkuperäinen idea voi muuttua paljonkin sitä kehittäessä.
Omaan ideaan ei pidä rakastua liikaa. Se on kaikkein tärkein – ja vaikein – pointti, että idean rakastamisen sijaan pitäisi rakastaa liiketoimintaa.
, Mäntynen toteaa. Itse liikeideaa oleellisempaa on toteutus ja ymmärrys siitä, mikä on palvelu tai tuote mitä asiakas oikeasti tarvitsee. Omista ajatuksista ja oletuksista luopuminen asiakkaan tarpeita koskien on vaikeaa, mutta välttämätöntä, että ideaa voidaan viedä oikeaan suuntaan ja että siitä voi syntyä tuottavaa liiketoimintaa.
Opiskelijat ja yrittäjät yhteistyöhön
Viisi viikkoinen Venture Hub -valmennus toivottaa tervetulleeksi kaikki lean startup -menetelmistä kiinnostuneet idealla tai ilman. Verkostoituminen kuuluu oleellisena osana yrittäjyyteen ja on tärkeää etenkin uuden idean kehittämisessä ja palautteen saamisessa. Mäntynen toivookin, että valmennusryhmä olisi mahdollisimman heterogeeninen ja koostuisi eri taustaisista ihmisistä:
Mitä erilaisemmista taustoista valmennukseen osallistujat ovat lähtöisin, sen parempi. Näin saadaan monipuolisesti näkökulmia ideoihin.
Valmennus on suunnattu opiskelijoille, aloitteleville yrittäjille ja yrittäjille, jotka suunnittelevat uutta liiketoimintaa. Erityisesti opiskelijoita rohkaistaan lähtemään mukaan valmennukseen. Opiskelijat saavat hyödynnettyä valmennuksessa käyttämänsä tunnit vapaavalintaisiin yrittäjyys- ja innovaatiopintoihin (yrittäjyyspassi).
Venture Hub -valmennuksen järjestää Yrittäjyyden Kolmas Aalto-hanke. Valmennuksia järjestetään hankkeen aikana kolme kappaletta. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!
Venture Hub 4.5.-1.6. (iltatoteutus klo 17-20) (pdf)
Venture Hub 22.9.-20.10. (päivätoteutus klo 12-15) (pdf)
Venture Hub 26.10.-23.11. (iltatoteutus klo 17-20, in English) (pdf)
Lisätietoja:
Elina Pöllänen, 040 144 7150, elina.pollanen@xamk.fi
Kirjoittaja on Yrittäjyyden Kolmas Aalto -hankkeen TKI-asiantuntija
10.02.2022 12:51
Yrittäjyys ja yrittäjän vapaus houkuttelevat monia, mikä näkyy uusien yritysten vuodesta toiseen kasvavana määränä. Yrittäjyyden alkutaipale voi tuoda tullessaan paljon uusia asioita ja kysymyksiä. Syty yrittäjäksi! -valmennuksessa vastataan uutta yrittäjää askarruttaviin kysymyksiin ja valmennetaan yrittäjyyden polulle. Valmennuksia järjestetään keväällä Mikkelissä ja syksyllä Pieksämäellä.
Minustako yrittäjä?
Yhä useampi tekee myönteisen päätöksen yrittäjäksi ryhtymisestä. Patentti-ja rekisterihallituksen tilaston mukaan viime vuonna Suomeen perustettiin 41009 yritystä (PRH, 2022). Uusien yritysten lukumäärän trendi on kasvava, eivätkä koronavuodetkaan olleet poikkeuksia. Uusia yrityksiä syntyi jopa enemmän, etenkin maakuntiin, jonne paluumuuttajat ovat luoneet itselleen työtä ja lähteneet toteuttamaan unelmiaan (Uusyrityskeskus, 2021).
Yrittäjäksi ryhtyminen vaatii monien uusien asioiden omaksumista. Yrittäjyyden polulle lähtevällä onkin paljon opittavaa ja selvitettävää: Mitä on yrittäjyys ja mitä se vaatii? Miten idea valistetaan menestystuotteeksi ja mistä asiakkaat löytyvät? Miten yrityksen taloutta ja omaa ajankäyttöä hallitaan? Mistä yrittäjä saa apua ja tukea?
Syty yrittäjäksi! -valmennukset vastaavat uutta yrittäjää askarruttaviin kysymyksiin ja tarjoavat selkeyttä yrityksen perustamiseen, yritystoiminnan käynnistämiseen sekä sen kannattavaan toteuttamiseen. Valmennuksia järjestetään keväällä Mikkelissä ja syksyllä Pieksämäellä. Katso linkkien takaa valmennusten tarkempi ohjelma ja aikataulu:
Mikkelin valmennus 26.4. – 7.6.2022 (pdf)
Pieksämäen valmennus 1.9. – 13.10.2022 (pdf)
Valmennuksessa osallistujat pääsevät työstämään ideaansa liiketoimintasuunnitelmaksi. Tarpeellisia työkaluja ja hyödyllisiä verkostoja tehdään myös tutuiksi yrittäjän arkea sujuvoittamaan. Seitsemäniltaisessa valmennuksessa kouluttajina toimivat mainiot Tommi Talosto (Heromakers Oy), Lasse Norrgård (TimeOut Muutosvalmennus Oy) sekä Päivi Jormalainen (Tarvissio Oy).
Yrittäjäksi on monta reittiä
Yrittäjäksi ryhtymällä pääsee osaksi monenkirjavaa ja kasvavaa joukkoa. Suurin osa suomalaisista yrityksistä (93 %) on alle 10 hengen yrityksiä. Suomen 292377 yrityksestä vain 0,2 prosenttia on yli 250 henkeä työllistäviä suuryrityksiä. Yrittäjäenemmistö on 35–64-vuotiaita, mutta moni aloittaa jo nuorella iällä – esimerkiksi vuonna 2019 oli 25–34-vuotiaita yrittäjiä noin 40000. (Suomen Yrittäjät, 2019)
Yrittäjyyden polut ovat moninaisia ja yrityksen perustaminen menee harvoin saman kaavan mukaan. Joku lähtee rakentamaan liiketoimintaa omasta asiantuntijuudesta, toinen kaupallistamalla uutta ideaa, kun taas kolmas luo itselleen rakkaasta harrastuksesta sivutoimen. Yrittäjäksi voi ryhtyä myös jatkamalla suvun yritystä tai ostamalla toiminnassa olevan yrityksen.
Olipa oma suunnitelmasi mikä tahansa, Syty yrittäjäksi! -valmennuksessa saat apua ja tukea taitavien asiantuntijoiden ohjauksessa.
Huom! Yrittäjyyden Kolmas Aalto -hankkeessa tarjotaan valmennusta myös kevytyrittäjän, jatkavan yrittäjän kuin kasvuyrittäjänkin tarpeisiin. Tutustu koko valmennustarjontaan hankesivulla.
Elina Pöllänen
Kirjoittaja on Yrittäjyyden Kolmas Aalto -hankkeen TKI-asiantuntija
06.04.2022 11:40
Onnistuneet omistajanvaihdokset ovat kuntien elinvoimaisuuden selkäranka. On tärkeää, että vakaat yritykset löytävät toiminnalleen jatkajan. Monisyisessä omistajanvaihdosprosessissa on paljon uutta asiaa yrityksen jatkajalle että yrityksestä luopuvallekin. Opit niin yrityksen ostoon kuin myyntiin on koottu Jatkajakoulu -valmennukseen (pdf), joka starttaa Savonlinnassa syyskuussa.
Yrityksiä myytävänä!
Omistajanvaihdosten sujuvuus on elintärkeää elinkeinotoiminnan näkökulmasta. Pk-yritykset ovat merkittäviä työllistäjiä ja ne luovat kuntiin kasvua ja palveluita. Suurin osa jatkajaa etsivistä yrityksistä on elinvoimaisia ja vakiintuneita firmoja.
Kuitenkin jatkajaa on usein haastavaa löytää, vaikka yrityksen ostaminen onkin hyvä vaihtoehto yrittäjäksi lähtemiselle. Toimivassa yrityksessä liikeidea on jo testattu ja asiakaskunta olemassa. Näin ei tarvitse lähteä nollasta liikenteeseen, mikä olisi tilanne uutta yritystä perustaessa.
Asia on siis tärkeä. Aiheesta tarvitaan lisää tietoa ja myynnissä olevia yrityksiä ja potentiaalisia ostajia tulee saattaa yhteen. Savonlinnassa syyskuussa starttaava Jatkajakoulu -valmennus (pdf) tarjoaa omalta osaltaan apua ja tukea aiheesta kiinnostuneille.
Valmennus toivottaa tervetulleeksi kaikki yrityksen ostamisesta ja luopumisesta kiinnostuneet tulemaan oppiin omistajanvaihdosprosessista,
kertoo TKI-asiantuntija Elina Pöllänen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta.
Opintoretkille yrityksiin
Jatkajakoulu -valmennuksen ohjelmassa on omat teemat jatkajille ja luopujille. Maksuttomassa valmennuksessa käydään läpi omistajanvaihdosprosessin etenemistä, rahoitusta, yrityksen hinnoittelua sekä valmistautumista yrittäjyyteen ja yrityksestä luopumiseen. Tutustu tarkempaan ohjelmaan ja valmennusiltojen teemoihin täältä (pdf).
Kouluttajina valmennuksessa toimivat kokeneet asiantuntijat, jotka tuntevat yrityksen perustamiseen ja yrityskauppoihin liittyvät vaiheet.
Kahta osallistujaryhmää tuodaan myös yhteen. Vierailut omistajanvaihdokseen tehneisiin paikallisiin yrityksiin antavat tärkeätä näkökulmaa molemmille osapuolille. Yrityksen ostamisesta kiinnostuneet ja myymistä harkitsevat voivat oppia myös toistensa tilanteesta, joten törmäyttäminen on tärkeää.
Valmennuksen ensimmäinen kerta järjestetään omistajanvaihdoksen tehneessä ravintola Kansakoulussa ja illassa oman tarinansa kertomassa on myös KuntoGym. Viimeisellä kerralla vierailtava yritys ilmoitetaan myöhemmin. Muut valmennukset järjestetään Xamkin Savonniemen kampuksella ja tilaisuuksin voi osallistua myös etäyhteydellä.
Elina Pöllänen
Kirjoittaja on Yrittäjyyden Kolmas Aalto -hankkeen asiantuntija
Lisätietoja:
elina.pollanen@xamk.fi
p. 040 144 7150
Valmennus on osa Yrittäjyyden Kolmas Aalto -hanketta, joka saa Etelä-Savon ELY-keskuksen kautta Euroopan sosiaalirahaston osarahoitusta. Valmennus toteutetaan yhteistyössä Rebuild Business -hankkeen kanssa, jota rahoittaa Etelä-Savon maakuntaliitto Euroopan aluekehitysrahaston tuella, sekä Samiedun kanssa.
Valmennukset
Yritysosto on mahdollisuus uuteen!
Kiinnostaako toimivan yrityksen ostaminen ja jatkaminen? Haluatko eväitä yrityksen ostamiseen?
Valmennuksen kautta saat tietoa omistajanvaihdosprosessin etenemisestä, yritysoston rahoituksesta, sekä yrittäjänä toimimisesta.
Keväälle 2023 on tarjolla verkkototeutus sekä livevalmennus Pieksämäellä. Voit osallistua oman aikataulusi mukaan ja valita myös, että osallistutko vain toiseen iltaan vai molempiin iltoihin. Valitse vaihtoehto, mikä on juuri sinulle paras.
Yrityskauppa- ja omistajanvaihdosasioissa Pieksämäellä auttaa Pieksämäen yrityspalvelut ja Mikkelissä sekä Savonlinnassa Rebuild Business -hanke.
Menneet valmennukset:
4.5.-16.5.2023 Yrityskaupan livevalmennus ostajalle, Pieksämäki (pdf)
13.4.-20.4.2023 Yrityskaupan verkkovalmennus ostajalle (pdf)
28.9.-12.10.2022 Jatkajakoulu – omistajanvaihdos on uuden alku, Savonlinna (pdf)
4.5. – 31.5.2022 Omistajanvaihdoksella yrittäjäksi?, Pieksämäki (pdf)
3.-18.5.2022 Eväitä yrityksen myyntiin Mikkeli (pdf)
20.4.-18.5.2022 Eväitä yrityksen ostoon Mikkeli (pdf)
Nouse mestaruussarjan yrittäjäksi (Savonlinna. syksy 2021) (pdf)
Summer sprint
Spark your interest in entrepreneurship and learn valuable knowledge from professionals themselves. Hear how ideas develop into innovations and brands. Get to know the various forms of being an entrepreneur and pick up all the tips of how to build a convincing business idea and concept.
In our dynamic Summer Sprint training you get the chance to develop ideas and put your pitching skills to the test! Students of South-Eastern University of applied Sciences (Xamk) will get study credits of their participation (elective entrepreneurship and innovation studies).
This live coaching experience will be organized free of charge.
THEMES and dates FOR SUMMER SPRINT 2022
8.6. Entrepreneurs as personas ?
14.6. From zero to hero
15.6. How to lit up your business idea?
21.6. Pitching finale!
Coachings that have ended:
Venture hub
Venture Hub training will provide you with Lean Startup methodology, coaching and network creation with potential team members.
The training is targeted for students, new entrepreneurs and entrepreneurs who want to develop new business ideas, as well as anyone interested in agile development.
You can participate the training with or without a business idea.
Menneet valmennukset/Trainings that have ended:
Venture Hub Summer Edition (from May 29th till May 30rd between 9-15, in English) (pdf)
Venture Hub kevät 2023 (18.4. – 16.-5. klo 12:00 -15:00 (pdf)
Venture Hub Autumn 2022: 26.10.–23.11. (5-8 PM, in English) (pdf)
Venture Hub syksy 2022: 22.9.–20.10. (klo 12 -15, suomeksi) (pdf)
Venture Hub kevät 2022: 4.5.–1.6. (klo 17-20, suomeksi) (pdf)
Kevytyrittäjyysvalmennus (verkko)
Kevytyrittäjyydestä kiinnostuneille kohdennettu kahden illan verkkovalmennus, jossa perehdytään kevytyrittäjyyden ja laskutuspalveluiden merkitykseen ja eroihin sekä käydään läpi eri yritysmuotoja.
Valmennus toteutetaan ilta-aikaan, klo 16 -19.
Menneet valmennukset:
31.5.-7.6. Ota askel kevytyrittäjyyteen (pdf)
9.2. – 16.2. 2023 Ota askel kevytyrittäjyyteen! (pdf)
9.6 – 16.6.2022 Ota askel kevytyrittäjyyteen! (pdf)
Syty yrittäjäksi (verkko)
Yrittäjyydestä kiinnostuneille, ja aloittaville yrittäjille suunnatut yrittäjyysvalmennukset. Valmennuksessa käydään läpi yrittäjäidentiteettiä, omia yrittäjyysvalmiuksia, myynnin ja markkinoinnin teemoja, yrittäjän hyvinvointia, taloutta sekä verkostojen mahdollisuuksia.
Syty yrittäjäksi -valmennukset ovat maksuttomia, ja ne täyttävät starttirahan vaatimukset!
Menneet valmennukset:
11.1. – 15.2.2023 Syty yrittäjäksi, verkkovalmennus (pdf)
1.9. – 13.10.2022 Syty yrittäjäksi, verkkovalmennus (pdf)
26.4. – 7.6.2022 Syty yrittäjäksi, Mikkeli (pdf)
9.3. – 20.4.2022 Syty yrittäjäksi, Savonlinna (pdf)
10.3. – 21.4.2022 Syty yrittäjäksi, Pieksämäki (pdf)
Yrittäjän talousvalmennus
Toimiville yrittäjille suunnatut talouden webinaarit ja lähivalmennus tarjolla touko- ja kesäkuussa 2023.
Webinaarit on kohdistettu sekä toiminimellä että Oy-muotoisesti toimiville yrittäjille. Teemoissa syvennytään mm. YEL-muutoksiin, yrittäjän työttömyysturvaan, vakuutuksiin ja kirjanpidon vähennyksiin.
Kahden illan lähivalmennuksessa Mikkelissä pureudutaan tarkemmin tuloslaskelman ja taseen mielenkiintoiseen maailmaan. Tarkastellaan mm. yrityksen kulurakennetta, kannattavuutta, tulosennusteita ja kassavirran suunnittelua.
Webinaarit ja lähivalmennus toteutetaan ilta-aikaan klo 17.00-20.00.
Webinaarit:
Osakeyhtiöyrittäjä – muista nämä talouden askeleet -webinaari 23.5.2023 (pdf)
Toiminimiyrittäjä – muista nämä talouden askeleet – webinaari 9.5.2023 (pdf)
Livevalmennus Mikkelissä:
Webinaarit ja tapahtumat
Toteutetut tapahtumat ja webinaarit
- Näin jatkat valmista yritystä – kirkasta ostostrategiasi ja hyödynnä verkostoja!, Pieksämäellä 9.6.2021
- Simo Paanala: ajattele isosti ja usko itseesi – nuoren yrittäjän ja riskisijoittajan tarina, Mikkelissä 10.6. (pdf)
- IPR:ät – nuo yrittäjän muskelit, kaasu pohjassa päin seinää vai varautuminen tulevaan?, Verkossa 15.9.
- RETHINK – innostu uudistamaan yrittäjyys!, Savonlinnassa 30.9.2021
- Mokapäivä 2021, Mikkelissä 13.10.2021
- Kultainen Jousi -liikeideakilpailu (www-sivu ei ole enää käytössä)
- Laajentuminen uusille markkinoille, uhka vai mahdollisuus?, IPR -webinaari 8.12.2021
- Kultainen Jousi -liikeideakilpailun finaali, Mikkelissä 25.11.2021
- Savon Siivet, Mikkelissä 5.5.2022
- *ship Startup Festival, Kotkassa 5.-6.5.2022
- Somevaikuttamisen murros, Mikkelissä 5.9.2022
- Nordic Business Forum Live Stream Savonlinna, 20.-21.9.2022
- Liikeideakilpailu 2022 finaalitilaisuus Mikkeli, 24.11.2022 (pdf)
- SAVON SIIVET, 11.5.2023
- RAHAPUHETTA – Ota oma talous haltuun!, 16.5.2023
- YRITTÄJYYSKASVATUS- FOORUMI, 24.5.2023 (pdf)
- Lauri Järvilehto: Ketterä Oppiminen muuttuvassa maailmassa -webinaari, 29.8.2023 (pdf)
Yrittäjyyden Kolmas Aalto
Tiedot
Budjetti
Asiasanat
Yhteystiedot
Johanna Koponen
Projektipäällikkö
johanna.koponen@xamk.fi
p. 040 487 5111
Minna Simolin
Projektityöntekijä
minna.simolin@xamk.fi
p. 050 5911 297