

Yhteistyöllä hävikkiosaajaksi – HävikkiHUB
HävikkiHUB-hanke tarjoaa tietoa, tukee oppimista ja saattaa yhteen ruokapalveluiden ammattilaiset, asiakkaat ja sidosryhmät ideoimaan ja kehittämään yhdessä ratkaisuja ruokahävikin vähentämiseksi.
Ruokahävikki vähenee yhteistyöllä
Lisää osaamista, motivaatiota ja yhteistyötä hävikin hallintaan
Suomi on yhdessä muiden EU-maiden kanssa sitoutunut YK:n kestävän kehityksen tavoitteeseen puolittaa ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä kotitalouksissa, ravintoloissa ja kaupoissa sekä vähentää elintarvikejätteen määrää ruokajärjestelmän kaikissa osissa.
Ruokapalveluissa on tartuttu tähän haasteeseen aktiivisesti, mutta yksin ruokapalvelutoimijoiden teoilla haaste ei ratkea, vaan yhteistyöhön ja kehittämiskumppaniksi tarvitaan myös ruokapalveluiden asiakkaat ja sidosryhmät.
Yhteistyöllä hävikkiosaajaksi HävikkiHUB-hanke auttaa lisäämään ruokahävikin hallintaan liittyvää osaamista ruokapalveluissa sekä niiden asiakas- ja sidosryhmissä. HävikkiHUB tarjoaa ajantasaista tietoa ja toimivia käytännön esimerkkejä yhteistyöstä sekä onnistuneesta hävikin hallinnasta.
HävikkiHUB innostaa yhteistyöhön ja tukee hävikkitoimien juurruttamista osaksi jokapäiväistä toimintaa.
Hankkeessa tuotetaan avoin, maksuton verkkokoulutus, joka auttaa palveluketjun toimijoita ottamaan haltuun ruokapalvelujen hävikin hallinnan perusasiat sekä tunnistamaan oman tärkeän roolinsa ruokapalveluissa syntyvän ruokahävikin vähentämisessä. Verkkokoulutus tarjoaa myös käytännön esimerkkejä ja hyödyllisiä materiaaleja hävikin hallinnan osaamisen syventämiseen, viestintään ja yhteistyön lisäämiseen sekä tiedolla johtamiseen ja jatkuvaan kehittämiseen.
Alueellisissa työpajoissa ruokapalvelut pääsevät ratkomaan hävikin hallinnan haasteita yhdessä asiakas- ja/tai sidosryhmiensä kanssa. Yhteiskehittämistä tuetaan myös palvelumuotoilun ja lean-ajattelun asiantuntijan sparrauksella. Työpajojen tuloksena syntyvät, arjessa toimivat yhteistyön ja hävikin hallinnan mallit jaetaan kaikkien hyödynnettäviksi.
Haku HävikkiHUB-hankkeen alueellisiin (Etelä-Savo, Etelä-Pohjanmaa) yhteiskehittämisen ryhmiin käynnistyy kevään 2025 aikana.
Tavoitteet ja toimenpiteet
HävikkiHUB-hankkeen tavoitteena on vähentää ruokahävikkiä syventämällä ruokahävikin hallintaan liittyvää osaamista, yhteistyötä ja motivaatiota ruokapalveluissa ja niiden asiakas- ja sidosryhmissä sekä lisäämällä kohderyhmien tietoisuutta ruokahävikin hallinnasta.
Hanke sisältää kaksi toimenpidekokonaisuutta:
1) Osaaminen ja yhteistyön kehittäminen -koulutuskokonaisuus,
2) Viestintä, vaikuttaminen ja koordinointi.
Hankkeessa tuotettava koulutuskokonaisuus koostuu verkkokoulutuksesta sekä alueellisista yhteiskehittämisen työpajoista.
Koulutuskokonaisuus lisää ja syventää ruokahävikin hallintaan liittyvää tietoa sekä tukee ja motivoi ruokapalvelun ammattilaisia, asiakkaita ja sidosryhmiä yhteistyöhön. Se tarjoaa käytännön esimerkkejä ja auttaa kehittämään ruokapalvelujen arjessa toimivia ratkaisuja hävikin hallintaan sekä asiakas- ja sidosryhmäyhteistyöhön. Koulutuskokonaisuus myös vahvistaa osaamista jatkuvaan kehittämiseen ja tukee ruokahävikin vähentämiseen tähtäävien toimien vakiinnuttamista osaksi jokapäiväistä toimintaa.
Aktiivisella viestinnällä lisätään tietoa ruokahävikin hallinnan käytännön keinoista sekä HävikkiHUB-hankkeen tarjoamasta osaamisen ja kehittämisen tuesta. Viestinnällä edistetään myös ruokapalvelutoimijoiden, asiakkaiden ja sidosryhmien yhteistyötä.
Tulokset ja kohderyhmä
HävikkiHUB-hankkeen tuotoksena syntyy verkossa avoimesti saatavilla oleva koulutuskokonaisuus, joka lisää ruokahävikin hallintaan liittyvää osaamista, motivoi jatkuvaan kehittämiseen sekä lisää ruokapalvelujen henkilöstön, asiakkaiden ja sidosryhmien keskinäistä ymmärrystä hävikin vähentämisen toimista.
Työpajojen tuloksena yhdessä kehittäminen ja yhteistyö ruokahävikin vähentämiseksi lisääntyy ruokapalveluissa sekä niiden asiakas- ja sidosryhmissä. Työpajojen tuotoksena syntyy toimintamalleja, ns. palvelupolkumalleja, ruokapalvelujen sekä eri asiakas- ja sidosryhmien toimivaan yhteistyöhön ja viestintään. Palvelupolkumallit jaetaan avoimesti kaikkien hyödynnettäväksi, minkä tuloksena tietoisuus ja käytännönläheisten esimerkkien saatavuus ruokapalvelujen yhdessä asiakkaiden ja/tai sidosryhmien kanssa ideoimista ja kokeilemista hävikkitoimista paranee.
Hankkeen pääkohderyhmää ovat ruokapalvelujen henkilöstö yhdessä keskeisten asiakas- ja sidosryhmiensä, esimerkiksi tilaaja- tai kuluttaja-asiakkaiden, opetus- ja kasvatustoimen henkilöstön, hoito- ja hoivahenkilöstön tai kuntapäättäjien, kanssa. Viestinnän kohderyhmiä ovat myös alan kehittäjät, tutkijat ja opiskelijat sekä muut ruokapalveluiden vastuullisuutta edistävät toimijat.
Yhteystiedot
Hankkeen tiedot
Yhteistyöllä hävikkiosaajaksi – HävikkiHUB
Tiedot
Budjetti
Asiasanat

Yhteistyökumppanit

