Etelä-Savon kestävä saavutettavuus

kyytejä tehokkaasti jakamalla

Hankkeessa tutkitaan digitaalisen kyydinjakopalvelun toimivuutta yksityisten matkaketjujen täydentäjänä.

Avaamalla ovi omaan matkustamiseemme, voimme saavuttaa yhdessä ympäristöystävällisemmin ja tehokkaammin laajemman matkustusalueen. Yhteiskyyti on sosiaalinen päivän piristys ja mahdollistaa vähäpäästöisemmän, taloudellisemman ja tehokkaamman liikkumisen.

Jaetut kyydit ovat lupaava ja erittäin kustannustehokas liikkumisratkaisu ja toimintatapa.

Jaetut kyydit – uusi huominen

Jo teillä liikkuvien yksityisautoilijoiden tarjoamia kyytejä jakamalla vahvistetaan ilmastokestävyyttä ja edistetään ilmastonmuutokseen sopeutumista energiatehokkaalla liikkumisratkaisulla ja toimintatavalla.

Yksityisautoilun käyttökustannukset laskevat, kun kyytiläisten määrä nousee. Etelä-Savon saavutettavuus paranee niin työssäkäynti- ja palveluasiointimatkoilla kuin vapaa-ajan matkoillakin – vaikkapa kesämökille. Jaettu kyyti voi täydentää muualta Suomesta Etelä-Savoon saapuvien matkailijoiden kyydin tarvetta matkakohteeseensa.

Haja-asutusalueella etäisyydet ovat pidemmät ja joukkoliikennepalvelut valikoituja. Yhteiskyydeillä voimme parantaa ja täydentää myös taajamien ulkopuolista kyydintarjontaa. Haja-asutusalueen työssäkäyvien sekä palveluihin matkustavien matkakustannukset voidaan puolittaa tai vähentää tuntuvasti.

Jaetuilla kyydeillä yhteisöllisyyttä, sosiaalisuutta ja osallisuutta.

Digitaalinen kyydinjakopalvelu luo uusia mahdollisuuksia matkustaa ympäristöystävällisemmin kuluja säästäen! Kyydinjakopalvelu luo yhteisöllisyyttä, osallisuutta ja tukee osaltaan myös huoltovarmuutta poikkeustilanteissa. Yhteiskyydein kuljemme kohti turvallisempaa, taloudellisempaa ja vihreämpää huomista!

Hankkeen keskeiset toimenpiteet

Kartoitamme maakunnassa asuvien ja sinne muualta tulevien kuluttajien,
maakunnan pk-yrittäjien ja julkisen sekä kolmannen sektorin tarpeita ja esteitä
kyydinjakopalvelun hyödyntämiselle. Lisäksi kehitämme ja pilotoimme niitä hallinnoivan palvelun
ominaisuuksia, joilla näihin tarpeisiin ja esteisiin voidaan vastata.

Kokeilemme myös
viestinnällisiä keinoja, joilla asukkaat, kuluttajat, yritykset ja yhteisöt saadaan hyödyntämään
kustannustehokkaampaa saavutettavuutta nopeasti ja elinkeinotoiminnan edellyttämässä
mittakaavassa. Hankkeen tuloksena syntyy avoin toimintamalli yhteiskyytien järjestämistä
varten.

Digitaalisen kyydinjakopalvelun avulla sujuvoitetaan kohderyhmien liikkumista Etelä-Savon työ- ja palvelumatkaliikenteessä kustannustehokkaasti.

Töihin ja yritysten palveluihin mutkattomammin

Hankkeen pääasiallinen kohderyhmä koostuu yritysten ja yhteisöjen työntekijöistä sekä palveluiden asiakkaista. Tavoitteena on yhdistää heidän matkatarpeensa niin, että samaan suuntaan suuntautuvat työ- ja asiointimatkat voidaan toteuttaa yhteiskyydeillä. Etenkin haja-asutusalueella oman auton käyttö on usein välttämätöntä, yhteiskyydein kustannuksia voidaan laskea huomattavasti.

Hankkeen tavoitteena on parantaa julkisen sektorin toimintatapoja ja yritysten, erityisesti pk-yritysten, liiketoimintaa sekä lisätä niiden tuottavuutta. Tämä saavutetaan ottamalla käyttöön kyydinjakopalvelu, joka palvelee työntekijöiden työmatkoja ja asiakkaiden asiointimatkoja. Kustannustehokas saavutettavuus mahdollistaa uusien tuotteiden, palveluiden ja tuotantomenetelmien kehittämisen, ja kyydinjakopalvelu voi luoda asiakasyhteisöjä tai yritysverkostoja. Lisäksi palvelu parantaa huoltovarmuutta.

Tavoitteiden saavuttamiseksi kehitetään paikallisten julkisten ja yksityisen sektorin työpaikkojen ja palveluiden saavutettavuutta sekä täydennetään julkisen liikenteen matkaketjuja. Hankkeen aikana ja sen jälkeen pyritään luomaan yhteiskyytejä tukeva toimintamalli, joka on avoin kaikille sidosryhmille.

Hankkeen avulla pyritään lisäämään henkilöautojen käyttöastetta maakunnan ja muualta Suomesta maakuntaan suuntautuvilla työ- ja asiakasmatkoilla. Tämä parantaa kannattavuutta ja vähentää hiilidioksidipäästöjä matkustajaa ja matkustajakilometriä kohden.

Julkisten palveluiden parempi saavutettavuus

Hankkeen toissijainen kohderyhmä koostuu joukkoliikenteen heikosti palvelemien alueiden asukkaista, erityisesti niistä, joilla ei ole mahdollisuutta käyttää omaa autoa. Haja-asutusalueen palveluliikenneverkostot eivät kata laajalti maaseudulla asuvia, joten Kela-kyytien täydentäminen ja kyytejä sosiaalihuollon palveluihin voitaisiin parantaa yhteiskyydein. Lisäksi kohderyhmään kuuluvat muualta Suomesta Etelä-Savoon saapuvat, mukaan lukien kesäasukkaat. Autoilijat voivat myös hyötyä hankkeesta vaihtamalla pidemmillä matkoilla oman auton käytöstä joukkoliikenteeseen tukeutuvaan matkaketjuun, jossa kyydinjakopalvelun avulla sovitaan kuljetuksista liityntäliikenteen osuudelle.

Ratkaisemme yksilötasolla ongelman työpaikkojen ja palveluiden kohtuuhintaisesta
saavutettavuudesta

Hankkeen tiedot

Hankkeen nimi:

Etelä-Savon kestävä saavutettavuus kyytejä tehokkaasti jakamalla

Hankkeen kesto: 1.1.2025–31.12.2026

Tiedot

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy
Vahvuusala: Kestävä hyvinvointi, Logistiikka ja merenkulku
Osaamiskärki: Digitaalinen liiketoiminta, Kestävät energiajärjestelmät, Logistiikan vihreä siirtymä, Uudistuva työelämä, Vähähiilisyys, Vaikuttavat hyvinvointipalvelut
Vaikuttavuustavoite: Ihminen ja käyttäjälähtöisyys, Ympäristö ja kestävyys

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Euroopan aluekehitysrahasto
Kokonaisbudjetti: 286 144 euroa
EU:n osuus kokonaisbudjetista: 214 608 euroa
Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 71 536 euroa

Asiasanat

aluekehittäminen digitaalisuus työllistyminen yrittäjyys yritysyhteistyö
Puhelin
+358504797340
Sähköposti
Suvi.Lipsanen@xamk.fi
Yksikkö
Logistiikka ja merenkulku

Hei,

Toimin  Etelä-Savon kestävä saavutettavuus kyytejä tehokkaasti jakamalla- hankkeen

projektipäällikkönä.

Koulutuksiani:

Teknologiaosaamisen johtaminen (Yamk)

Ammatilliset opettajaopinnot

Logistiikka Insinööri (AMK)

Minulla on laaja työkokemus logistiikan alalta, ja olen toiminut monenlaisissa tehtävissä.

 

Suvi Lipsanen
Projektipäällikkö
+358504797340
Suvi.Lipsanen@xamk.fi