Wasteless Food Services in Finland

Wasteless Food Services in Finland -hanke on päättynyt.

Hankkeen tavoitteena oli löytää hyviä ratkaisuja ja käytänteitä ruokahävikin vähentämisessä.

Hankkeen tulokset

Wasteless -hankkeen lopputuotoksena on valmistunut opas  ruokahävikin hallintaan. Opas koostuu neljästä eri teemasta kuten mittaaminen, kehittäminen, viestintä ja tiedolla johtaminen. Thinglink alustalle tehty opas on tarkoitettu ruokapalvelujen henkilöstölle ruokahävikin seurannan ja hävikin hallinnan kehittämisen tueksi. Aineistoa voidaan käyttää myös esihenkilötyössä, toiminnan kehittämisen tukena sekä henkilöstön perehdyttämisen välineenä.

Hankkeen keskeiset toimenpiteet

Hanke eteni hankesuunnitelmanmukaisten toimenpiteiden pohjalta
1) Hankkeeseen osallistuvien ruokapalveluiden valinta ja nykytila- analyysi
2) Ruokapalvelujen tuotannon ennakoinnin ja suunnittelun nykytila ja kehittäminen
3) Mittauksilla konkretiaa hävikin hallintaan
4) Uusia ratkaisuja ja lisätietoa
5) Viestintä, vaikuttaminen ja koordinaatio > toteutetaan koko hankkeen ajan

Hankkeen toiminta ja vaikuttavuus koostui viidestä työpajasta sekä seitsemästä avoimesta työpaja aiheisiin liittyvästä avoimesta webinaarista ja yhdestä paneelikeskusteluwebinaarista. Kaikki avoimet webinaarit on tallennettu ja on katsottavissa mm. näiden hankesivujen kautta.

Hankkeessa mukana olleet ruokapalvelutoimijaa, ovat kehittäneet omaa hävikinhallintaan liittyvää työtä, yhdessä hankehenkilötön kanssa. Ruokapalvelutoimijoiden omat kehittämistoimet koostuivat hävikkimittauksista, kehittämissuunnitelmista sekä konkreettisista toimenpiteistä. Toimijoille järjestetyissä työpajoissa syntyneet verkostot ovat auttaneet toimipaikkoja löytämään ratkaisuja oman toiminnan kehittämiseen. Saatujen hyvien käytänteiden kautta ruokapalvelutoimijat ovat osaltaan olleet mukana oppaan materiaalisisällön tuottamisessa.

Lisäksi aineistoa voidaan vapaasti hyödyntää opetuksessa ja koulutuksessa.

Hankkeessa mukana

Hanketoimijoiden lisäksi, hankkeessa on ollut mukana yhdeksäntoista (19) toiminnaltaan erityyppistä ruokapalvelutoimijaa, kuten päiväkoteja, oppilaitoksia, ravintoloita, palveluasemia ja keskuskeittiöitä, eri puolilta Suomea. Ruokapalvelutoimijat kävivät läpi hakuprosessin, jossa hakemusten ja haastattelujen perusteella heidät valittiin mukaan hankkeen toimintaan. Toimijat ovat olleet sitoutuneita osallistumaan hankkeessa järjestettyyn toimintaan sekä kehittämään omia toimintatapojaan hävikin vähentämiseen liittyen.

Opas ruokahävikin hallintaan!

Niin se on, että hanke lähenee loppuaan ja on tulosten julkaisemisen aika.
Wasteless -hankkeen aikaisen toiminnan tarkoituksena on ollut luoda malli ruokahävikin jatkuvan seurannan edistämiseen erityyppisissä julkisissa ja yksityisissä ruokapalveluissa ja hävikkilajeissa. Lopputuotoksena syntyi opas ruokahävikin hallintaan. Tämä sähköinen opas on tarkoitettu ruokapalvelujen henkilöstölle ruokahävikin seurannan ja hävikin hallinnan kehittämisen tueksi.

Oppaan kansinäkymä.
Youtubevalikko hankkeen webinaaritallenteista.

Webinaarit

Hankeen aikana järjestettiin lyhyitä webinaareja. Aiheina ajankohtaiset hankkeen aikana nousseet aiheet. Webinaarit tallennettiin.

Hankkeessa mukana olevat ruokapalvelut

Wasteless Food Services -hankkeessa on mukana 19 ruokapalvelutoimijaa ympäri Suomea. Haun kautta valitut ruokapalvelut edustavat erityyppisiä toimijoita, jotka haluavat kehittää omaa toimintaansa ruokahävikin vähentämiseksi.

Omenalohkoja, persiljaa, porkkanaa ja kurkkua pöydällä.

Uutiskirjeet

Hankkeessa tehdyt uutiskirjeet löytyy Seinäjoen ammattikorkeakoulun verkkosivuilta.

Muita saman aihepiirin hankkeita

  • Ruokahävikki kuriin Kaakkois-Suomen maaseudun ruokapalveluyrityksissä -hanke
  • Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelma
Hankkeen nimi:

Wasteless Food Services in Finland (WFSF)

Hankkeen kesto: 1.12.2021–31.3.2024

Tiedot

Hallinnoija: Seinäjoen ammattikorkeakoulu
Osatoteuttajat: Jyväskylän ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulut sekä Ammattikeittiöosaaja ry
Vahvuusala: Kestävä hyvinvointi

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Maa- ja metsätalousministeriö; Ruokaketjun kehittäminen / Ruokavirasto
Kokonaisbudjetti: 352 897 euroa

Yhteystiedot

Merja Ylönen
Projektipäällikkö
0407094834
etunimi.sukunimi@xamk.fi

Taina Seppälä-Kolkka
Projektipäällikkö
SeAMK
+358406807095
etunimi.sukunimi@seamk.fi