Euroopan unionin osarahoittama Kymenlaakson liitto
Virtuaalistudiosta Liiketoimintaa Pääkuva

Virtuaalistudiosta liiketoimintaa

Tässä hankkeessa suunnitellaan virtuaalituotantoja koskeva tki-toiminnan ja elinkeinoelämän innovaatioyhteistyön toimintamalli.

Elokuva- ja tv-tuotantojen, mainoskuvausten ja tarinankerronnan tulevaisuus

Virtuaalistudiosta Liiketoimintaa

Virtuaalistudiosta liiketoimintaa -hankkeessa suunnitellaan kansainvälisesti kiinnostavia virtuaalistudiota, uusinta kameratekniikkaa sekä VR/AR/XR/5G-teknologioita hyödyntäviä palvelumuotoilun tuotteita ja kehitetään tutkimuksen, tki-toiminnan ja elinkeinoelämän innovaatioyhteistyön toimintamalli, jolla alueen älykkään erikoistumisen vaikutuksen piirissä olevat yritykset, korkeakoulut ja yhteistyöalueet voivat yhä nopeammin ja paremmin vastata kansainvälisten markkinoiden tarpeisiin ja muutoksiin.

Mitä on virtuaalituotanto?

Virtuaalituotanto (Virtual Production) on elokuva- ja audiovisuaalista alaa uudistava teknologia. Se yhdistää videopelien tekemisessä käytettävän pelimoottorin (esim. Unreal Engine) ja siihen kytköksissä olevan, esimerkiksi näyttelijän liikettä seuraavan kameran sekä LED-seinän kokonaisuudeksi, jonka avulla voidaan luoda vaikuttavia ja todentuntuisia kohtauksia sekä lavastuksia.

Hankkeen keskeiset toimenpiteet

•Hankkeessa saatetaan yhteen media-alan osaajat ja potentiaaliset asiakkaat uuden teknologian ja uusien toimintatapojen äärelle.

•Xamkin Game Design –opinto-ohjelma tuottaa pelimoottoriosaamista sekä kykyä toimia sujuvasti pelimoottoriteknologioiden kanssa. Virtuaalituotantostudio sijaitsee Game Design -opinto-ohjelman kotirakennuksessa.

•Kouvolan kampuksen Meduusa studiolla sijaitsee samassa tilassa liikkeenkaappaus-laitteisto, jota käytetään virtuaalituotantojen osana.

•Toiminta on vahvasti kansainvälistä ja kaikki verkostot nojaavat kansainvälisiin kontakteihin ja osaamiseen.

•Tavoitteena on luoda virtuaalituotannon osaamiskeskittymä, joka tuottaa uutta liiketoimintaa alueellisesti.

Studiolla tapahtuu

ti 14.1.2025 Webinaari

Kaikki työpajat järjestetään Kouvolan kampuksen Meduusa-studiolla

to 13.2.2025 Työpaja: virtuaalituotantoon liittyvien koulutustarpeiden kartoittaminen

ti 18.3.2025 Työpaja: virtuaalistudiolta kansainvälisesti kiinnostavia tuotteita

ti 15.4.2025 Työpaja: virtuaalistudion käyttö tuote- ja muotikuvauksissa

ti 27.5.2025 Työpaja: virtuaalistudion toimintamallin ja ohjeistusten testaus

Fueltank: Light, Camera, Action! a virtual production webinar

Fueltank: Light, Camera, Action! a virtual production webinar

Save the Date! Jan 14th 2025 | 12:30-14:30 GMT +2

Työpaja: virtuaalituotantoon liittyvät koulutustarpeet

Työpaja: virtuaalituotantoon liittyvät koulutustarpeet

Minkälaista täydennyskoulutusta tarvitset virtuaalituotantoihin liittyen? Minkämuotoinen koulutus sopisi juuri sinulle?

Kerro meille tarpeesi ja toiveesi työpajassa

to 13.2. klo 13-16

Työpaja: kansainvälinen kiinnostus

Työpaja: kansainvälinen kiinnostus

Mitkä tekijät voivat houkutella virtuaalistudiolle kansainvälisiä toimijoita? Minkälaista osaamista ja palveluita meidän tulisi tuottaa ollaksemme globaalisti kiinnostava?

Tule pohtimaan kv-näkökulmia työpajaamme

ti 18.3. klo 14-16

Työpaja: Tuote- ja muotikuvaukset virtuaalistudiolla

Työpaja: Tuote- ja muotikuvaukset virtuaalistudiolla

Tule kokeilemaan ja oppimaan, miten virtuaalistudiota voi käyttää tuote- ja muotikuvauksissa, kun vain mielikuvitus on rajana!

ti 15.4. klo 12-17

Työpaja: Virtuaalistudion toimintamallin ja ohjeistuksen testaus

Työpaja: Virtuaalistudion toimintamallin ja ohjeistuksen testaus

Tule testaamaan ja antamaan palautetta virtuaalistudion käyttämiseen liittyvistä ohjeista ja toimintamallista. Palautteesi auttaa meitä kehittämään toiminnasta jouhevaa. Tavoitteena toimintamalli, joka huomioi sekä tuotantoyhtiöiden, opiskelijoiden että muiden studion käyttäjien tarpeet.

ti 27.5. klo 12-16.

Uutisia studiolta

STATUES IN THE DARK – OPISKELIJATYÖ BEST HORROR SHOT! LYHYTELOKUVA-
KILPAILUN FINAALIIN

Syyskuun alussa Meduusa Studiolle kantautui tieto, että meidän käyttämämme kamera-träkkäys -järjestelmän valmistaja VIVE järjestää Halloween-teemaisen lyhytelokuvakilpailun https://blog.vive.com/us/vive-mars-camtrack-announces-best-horror-shot-competition/, jossa on oppilaitos/opiskelijakategoria erikseen.

Viime kesänä Luovan talouden tutkimusyksikössä virtuaalituotantojen parissa työskennellyt Game Design -opiskelija Daniel Brierley innostui aiheesta, kokosi kuvausryhmän ja 28.-29.9.2024 Meduusa Studiolla kuvattiin lyhytelokuva ”Statues in the Dark” ja teos lähetettiin kilpailuun.

Tämä kovan paineen alla tehty nopea tuotanto on omalta osaltaan lisännyt entisestään tietotaitoa ja ymmärrystä virtuaalituotannoista Meduusa Studiolla.

Gateway Studios -rakennuksen julkisivu.

OPINTOMATKA TUKHOLMAAN JA OSLOON

Virtuaalistudiosta liiketoimintaa -hankkeen opintomatka Ruotsiin LLB-messuille ja Norjaan Norwegian Film Schooliin Oslossa sekä Gateway Studioon Drammenissa 1.-4.10.2024 olivat silmät avaava ja äärimmäisen opettavainen kokemus.  

Saimme tilaisuuden kurkistaa ison virtuaalituotannon kulisseihin, tutustua Norwegian Film ja Game Schoolien professoreihin ja heidän projekteihinsa. Lisäksi saimme lisäymmärrystä virtuaalituotantojen tekemiseen VP Nordicin johdolla. 

VIRTUAALISEN VÄESTÖNSUOJASIMULAATTORIN ESITTELYVIDEON KUVAUKSET 11.3.2024

Virtuaalinen väestönsuojasimulaattori -hankkeen esittelyvideon kuvaukset käynnistivät hankkeen vauhdikkaasti 11.3.2024. Koska väestönsuojasimulaattori käyttää samaa Unreal-pelimoottoria kuten virtuaalistudio, projektipäällikkö Jani Kiviranta keksi, että kokeillaan samalla kuvata simulaattoriin liittyvää esittelymateriaali niin, että pelastuslaitoksen edustajat ovat ”sisällä” simulaattoriympäristössä.

VR-asiantuntija Eero Tiainen valmisteli simulaattoriympäristöstä virtuaalistudioon sopivan version ja Dan Brierley auttoi sen saattamisessa kuvausvalmiiksi Xamkin Meduusa-studion virtuaalituotantoympäristössä.

Kuva: Jani Kiviranta kuvaamassa virtuaalistudiossa Black Magic -kameralla Kymenlaakson pelastuslaitoksen kehittämispäällikköä Teemu Veneskaria.

PALIMPSESTI – OHITA INTRO -ELOKUVAN KÄSIKIRJOITTAJA-OHJAAJA HANNA VÄSTINSALO JA TUOTTAJA CYRIL ABRAHAM VIERAILULLA

6. huhtikuuta 2024 Palimpsesti – ohita intro -elokuvan käsikirjoittaja-ohjaaja Hanna Västinsalo ja New Yorkista ensi-iltaa varten saapunut  tuottaja Cyril Abraham vierailivat Meduusa-studion virtuaalituotantotilassa tutustumassa led-seinään ja kalustoon.

Tarkoituksena oli tutkia miten seinän käyttö onnistuu vähän erikoisemmalla kamerakalustolla ja linssivalikoimalla, ja onnistuuhan se. Tämä auttaa meitä ymmärtämään miten esimerkiksi media-alan tuotantoyhtiön pitää varautua kevyeen virtuaalituotantoon esittely- ja mainosvideoiden teossa.

Lisälukemista

Vain mielikuvitus on rajana virtuaalituotannoissa

Artikkeli Xamkin Next -verkkolehdessä

Hankkeen tiedot

Hankkeen nimi:

Virtuaalistudiosta liiketoimintaa

Hankkeen kesto: 1.3.2024–31.8.2025

Tiedot

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu
Osaamiskärki: Luova talous
Tutkimusyksikkö: Luova talous
Vaikuttavuustavoite: Yrittäjyys ja korkea lisäarvo

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Uudenmaan Liitto / Kymenlaakson Liitto; Rahoitusohjelma: Uudistuva ja osaava Suomi 2021– 2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelma, EAKR
Kokonaisbudjetti: 131106 euroa
EU:n osuus kokonaisbudjetista: 91774
Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 39332 euroa

Yhteystiedot

Sähköposti
Henri.Brandt@xamk.fi
Yksikkö
Luovan talouden tutkimusyksikkö
Henri Brandt
Projektipäällikkö
Henri.Brandt@xamk.fi
Puhelin
+358447028960
Sähköposti
Tiina.Savallampi@xamk.fi
Sosiaalinen media
Yksikkö
Luovan talouden tutkimusyksikkö

Olen luovuuden suurlähettiläs, pimee mimmi ja utelias generalisti. Työkalupakkiini kuuluu muun muassa muotoilun menetelmät, kokeilukulttuurin periaatteet ja analyyttinen ajattelu.

Työskentelen Kouvolassa Luovan talouden tutkimusyksikössä projektipäällikön ja TKI-asiantuntijan nimikkeillä, mutta muuntaudun tilanteen mukaan palvelumuotoilijasta palloseinäksi ja tutkijasta toteuttajaksi.

Rakastan vanhojen ajatusmallien ravistelua ja eri alojen välistä ristiinpölytystä.
Innostun ideoiden jakamisesta ja ihmisten kohtaamisista.
Haluan edistää planeettamme hyvinvointia ja lajien välistä vieraanvaraisuutta.

Tiina Savallampi
Projektipäällikkö
+358447028960
Tiina.Savallampi@xamk.fi
Sosiaalinen media