Euroopan unioni, Euroopan aluekehitysrahasto Etelä-Savon maakuntaliitto

Vihreän kullan kulttuuritien kehittämishanke

Vihreän kullan kulttuuritien kehittämishankkeessa uudelleenkonseptoitiin Etelä-Savon ainoa, virallinen matkailutie: Vihreän kullan kulttuuritie.

Hanke on päättynyt.

Hankkeessa herätettiin vuosituhannen vaihteessa rekisteröity Etelä-Savon virallinen matkailutie, Vihreän kullan kulttuuritie, uudelleen henkiin uudelleenkonseptoinnin ja digitalisoinnin avulla. Vihreän kullan kulttuuritie on elävää kulttuuriperintöä, ja sillä on myös koko ajan kiinnekohta historiaan ja kansanperinteeseen. Matkailija pääsee reitillä kiinnostavasti osaksi metsän tarinaa vuosikymmenien ja vuosisatojen, jopa tuhansien vuosien taakse. Vihreän kullan kulttuuritie havahduttaa myös näkemään metsän moninaisia merkityksiä ja mahdollisuuksia tässä ja nyt.

Vihreän kullan kulttuuritien ydinviesti ja tutustumiskohteet kiinnitettiin aikaisempaa selkeämmin metsäkulttuuriin, -historiaan ja eteläsavolaiseen metsäsuhteeseen. Päivityksen myötä reitille vakiintui 16 vierailukohdetta. Lisäksi hankkeessa varmistettiin reitin näkyvyys Suomen Metsämuseo Luston parhaillaan uusittavassa ydinnäyttelyssä. Vihreän kullan kulttuuritien kohteet ja teemat peilaavat ydinnäyttelyn esille tuomia moninaisia näkökulmia suomalaisiin metsäsuhteisiin.

Karttakuva kulttuuritien reitistä.
Kartta: Anna Korhonen

Hankkeen aikana matkailutielle luotiin kattava virtuaalikartta Outdooractive-alustalle, joten reittiin tutustuminen on mahdollista nyt myös digitaalisesti. Matkailutiestä löytyy kattavaa tietoa myös reitin alueen kuntien ja Visit-organisaatioiden sivuilta, sosiaalisen median kanavista.

Virtuaalikartan lisäksi matkailutielle tehtiin koko reitin kattava äänitarina, joka kuljettaa kuuntelijan tuhansien vuosien mittaiselle matkalle eteläsavolaiseen metsäsuhteeseen. Äänitarinassa paikallisen metsäkulttuurin käännekohdat yhdistyvät Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistosta kerättyihin kansantarinoihin. Digitaalisuutta ja tarinallisuutta hyödynnettiin myös Puumalan Sahanlahteen tehdyllä Aikamatka Sahanlahteen -AR-tarinapolulla, millä menneiden aikojen elämä piirtyy silmien eteen lisätyn todellisuuden ja animoinnin avulla.

Hankkeen toimenpiteet

  • Päivitettiin Vihreän kullan kulttuuritien konsepti: ydinviestit ja -tarina, reitti ja sen merkittävimmät kohteet sekä sisällöt
  • Koottiin matkailureitin varrella ja sen vaikutuspiirissä olevien yritysten ja kulttuuritoimijoiden verkosto, jossa luodaan yhteiseen tarinaan ja sen teemoihin perustuvia palvelukonsepteja ja jalostetaan niistä tuotteita
  • Liitettiin kokonaisuus ja hankkeessa kehitetyt matkailupalvelutuotteet osaksi alueen matkailun markkinointiviestintää ja asiakkaiden saataville
  • Toteutettiin Vihreän kullan kulttuuritie ja sen vetovoimaiset kohteet myös digitaaliseen ympäristöön lisäten niiden saavutettavuutta sekä kotimaisille että kansainvälisille asiakkaille
  • Varmistettiin Vihreän kullan kulttuuritien ylläpito ja kehittäminen hankkeen päättymisen jälkeenkin
  • Hankkeessa tehtävä työ tuki Savonlinnan kulttuuripääkaupunkihankkeen Saimaa-ilmiön pyrkimyksiä sanoittaa ja tehdä näkyväksi eteläsavolaista kulttuuria eri muodoissaan

Hankkeen tulokset

  • Vihreän kullan kulttuuritie (VKKT) on digitaalisesti opastettu teemareitti, joka on päivitetty teemaltaan, sisällöltään ja ylläpidoltaan
  • Matkailutien kohteet on elävöitetty ja tarinallistettu ja reitillä on tarjolla sekä koti- että ulkomaisille matkailijoille sekä paikallisille asukkaille uudenlaisia metsäsisältöisiä matkailupalveluja, joissa avataan paikallisia metsäsuhteita ja niihin liittyviä näkökulmia ja innostetaan reitin käyttäjiä pohtimaan myös omia metsäsuhteitaan
  • Vihreän kullan kulttuuritie pidentää matkailijoiden viipymää alueella ja kasvattaa matkailutuloa/matkailija ilman, että matkailijan aiheuttama ilmastokuorma kasvaa

Julkaisut ja artikkelit

Vihreän kullan kulttuuritien verkkojulkaisu

Matkailutie kohteineen ja uudistuksineen on kerätty helposti saataville yhdelle sivustolle

Virtuaalireitti Outdooractivessa

Kurkkaa matkailureitin kohteet ja virtuaalireitti

Metsän tarinat kutsuvat kulkijaa Etelä-Savoon

Astu rohkeasti rajan yli metsään, sillä metsä kertoo tarinaa. Sinusta, minusta, ajasta ennen meitä.

Pääset nyt tutustumaan Vihreän kullan kulttuuritiehen kiehtovan äänitarinan kautta, jossa paikallisen metsäkulttuurin käännekohdat yhdistyvät Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistosta kerättyihin metsän mystiikkaa henkiviin kansantarinoihin. Äänitarina löytyy suomeksi ilmaisesta Glopas-sovelluksesta, jonka avulla reitti on kuunneltavissa autolla tai pyörällä ajaessa. Tarina käynnistyy automaattisesti kohdetta lähestyttäessä ja avaa kuuntelijalle uudenlaisia näkökulmia reitin kohteisiin.

Äänitarinan ovat käsikirjoittaneet kulttuurintutkija Laura Hokkanen, amanuenssi Marko Rikala ja museopedagogi Asta Vaittinen. Suomenkielisen tarinan lukevat Mikkelin teatterin Risto Kopperi ja Tuuli Anikari. Äänitarina julkaistaan myöhemmin myös englanninkielisenä ja englanninkielisen version äänenä on Piritta Parkkari.

Tämä automatkailuun soveltuva äänitarina on ensimmäinen laatuaan. Glopas-sovelluksesta äänitarinasta löytyy kaksi eri kokoelmaa: Vihreän kullan kulttuuritien äänitarina Mäntyharjulta käsin sekä Vihreän kullan kulttuuritien äänitarina Punkaharjulta käsin. Valitse kulkusuuntaasi nähden oikea kokoelma ja anna tarinan siivittää matkaasi.

Otamme mielellämme vastaan palautetta, jota voi antaa sovelluksessa olevan sähköpostiosoitteen kautta. Android 12-käyttäjille vinkkinä, että näyttö kannattaa pitää päällä, jotta tarinat käynnistyvät (tähän ominaisuuteen tehdään parhaillaan muutoksia).

Lataa Glopas-sovellus puhelimesi sovelluskaupasta ja lähde tutustumaan eteläsavolaiseen metsäkulttuuriin!

Lisätietoja:

Jade Hirvonen, Vihreän kullan kulttuuritien kehittämishankkeen projektipäällikkö, Xamk
jade.hirvonen@xamk.fi
040 167 6918

Marko Rikala, amanuenssi, Suomen Metsämuseo Lusto
marko.rikala@lusto.fi
044 25 174 40

Kohteista kertovaa äänitarinaa voi kuunnella pyöräillessä tai autoillessa

Etelä-Savon virallinen matkailutie, Vihreän kullan kulttuuritie, on uudistettu. Sen varrelle on koottu 16 kohdetta, jotka esittelevät suomalaista metsäkulttuuria, metsähistoriaa sekä metsäsuhdetta. Uudistetulla reitillä matkailija voi pyörällä tai autolla ajaessaan kuunnella maksutonta opastusta omasta älypuhelimestaan.

Vihreän kullan kulttuuritie kulkee Mäntyharjusta Ristiinan, Puumalan, Sulkavan ja Savonlinnan kautta Punkaharjulle. Uudistettu reitti julkaistaan perjantaina 27. toukokuuta reitin 20-vuotisjuhlapäivän kunniaksi. Mäntyharjun Miekankosken kahvilassa pidettävässä tapahtumassa yleisö pääsee aikamatkalle menneeseen: Lönnrotin jalanjäljille sekä muinaisiin karhunpeijaispitoihin. Kello 14 alkava tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille.

Metsän mystiikkaa henkivä äänitarina ja mytologiaan liittyvää lisättyä todellisuutta

Matkailija pääsee tutustumaan Vihreän kullan kulttuuritiehen kiehtovan äänitarinan kautta. Siinä paikallisen metsäkulttuurin käännekohdat yhdistyvät metsän mystiikkaa henkiviin kansantarinoihin, jotka on kerätty Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistosta.

Alkukesällä julkaistava auto- ja pyörämatkailuun soveltuva äänitarina on ensimmäinen laatuaan. Se tulee löytymään suomeksi ja englanniksi maksuttomasta Glopas-sovelluksesta. Tarina käynnistyy automaattisesti kohdetta lähestyttäessä ja avaa kuuntelijalle uudenlaisia näkökulmia reitin kohteisiin. Suomenkielisen tarinan lukevat Mikkelin teatterin näyttelijät Risto Kopperi ja Tuuli Anikari. Englanninkielisen version äänenä on Piritta Parkkari.

Reitti on myös koottu kattavaksi virtuaalireitiksi Outdoor Active -sivustolle. Virtuaalireitti on tulossa saataville myös englannin kielellä. Lisäksi kohteiden opastaulut uusitaan.

Historia herää henkiin myös Puumalan Sahanlahdessa, jossa pääsee tutustumaan sahayhdyskunnan historiaan sekä suomalaiseen mytologiaan lisätyn todellisuuden avulla. Matkailija voi muun muassa seurata koskella työskentelevien tukkimiesten toimia tai ihmetellä kalman väkeä vanhan ruumishuoneen luona. Sahanlahden historiaan ja mytologiaan liittyvä tarina tulee matkailijan nähtäville maksuttomaan SALMI AR-sovellukseen loppukesällä.

Uudistamisen taustalla kehittämishanke

Matkailutien uudistamisen taustalla on Vihreän kullan kulttuuritien kehittämishanke, jota toteuttavat yhdessä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Xamk) ja Suomen Metsämuseo Lusto. Kaksivuotisen hankkeen tavoitteena on päivittää matkailutie tälle vuosikymmenelle erilaisten digitaalisten ratkaisujen avulla, vahvistaa reitin alueen matkailutoimijoiden yhteistyötä sekä pidentää matkailijoiden viipymää alueella.

KUTSU REITIN JULKISTAMISTILAISUUTEEN

Toivotamme median edustajat tervetulleiksi reitin julkistamistilaisuuteen 27.5. klo 14 Miekankosken kahvilaan, Miekankoskentie 942, Mäntyharju. Tapahtuma on kestää noin tunnin.

Lisätietoja:

Jade Hirvonen, Vihreän kullan kulttuuritien kehittämishankkeen projektipäällikkö, Xamk
jade.hirvonen@xamk.fi
040 167 6918

Marko Rikala, amanuenssi, Suomen Metsämuseo Lusto
marko.rikala@lusto.fi
044 25 174 40

Tapahtumat

Kekrijuhlat Ristiinassa 1.10.

Pien-Toijalan talonpoikaismuseolla juhlittiin kekrijuhlia.

Aikamatka menneeseen 27.5.

Uudistettu reitti lanseerattiin muinaisten karhunpeijaisten yhteydessä Mäntyharjulla.

Tiedotteet

Talonpoikien suurin juhla saa uuden elämän Ristiinan museomiljöössä

23.9.2022

Kansalaiskertomukset opastavat eteläsavolaisten metsäsuhteisiin

24.8.2022

Muita saman aihepiirin hankkeita

  • Virtuaalielämyksillä kohti parempaa asiakaskokemusta
  • Kuninkaantie – uusi ulottuvuus ja uusia digitaalisia työkaluja
Hankkeen nimi:

Vihreän kullan kulttuuritien kehittämishanke

Hankkeen kesto: 1.1.2021–31.12.2022

Tiedot

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Osatoteuttajat: Suomen metsämuseo Lusto
Vahvuusala: Kestävä hyvinvointi

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Etelä-Savon maakuntaliitto, Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR)
Kokonaisbudjetti: 281 568 euroa
Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 199 752 euroa

Yhteystiedot

Jade Hirvonen
Projektipäällikkö
040 167 6918
etunimi.sukunimi@xamk.fi

Marko Rikala
Amanuenssi
etunimi.sukunimi@lusto.fi
044 25 174 40

Laura Hokkanen
Lehtori
040 82 984 52
etunimi.sukunimi@xamk.fi

Iiris Kankaanpää
etunimi.sukunimi@lusto.fi
044 491 0939

Asta Vaittinen
Museopedagogi
044 49 106 10
etunimi.sukunimi@lusto.fi