Euroopan unionin osarahoittama logo

Ratkaisuja vähähiiliseen rakentamiseen

.

Konseptisuunnittelua toteutetaan laajana ja osallistavana yhteistyöprojektina, jossa osallistavia suunnittelumenetelmiä hyödyntäen haetaan ratkaisuja tulevaisuuden vähähiilisestä aluerakentamisesta.

Vähähiilisen aluerakentamisen konseptit Etelä-Savossa

Tulevaisuuden ratkaisuja kehittyviin aluerakentamisen kohteisiin Mikkelissä ja Puumalassa.

Rakentaminen ja rakennukset tuottavat noin kolmanneksen Suomen kasvihuonekaasupäästöistä. Kansallisten ja kansainvälisten ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi on myös rakennussektorin päästöjä vähennettävä.

Suomi on yksi ensimmäisistä Euroopan maista, jotka ovat tuomassa rakennusprojektin vähähiilisyyden yhdeksi ehdoksi rakennusluvan myöntämiselle. Ympäristöministeriö on arvioinut rakennusten hiilijalanjäljen säädösohjauksen tulevan voimaan jo vuonna 2025.

Vähähiilisen aluerakentamisen konseptit Etelä-Savossa-hankkeen tavoitteena on tukea rakennussektoria päästövähennystalkoissa ja etsiä uusia avauksia vähähiilisen rakentamisen toteuttamiseksi alueella. Hankkeessa kartoitetaan ja ennakoidaan vähähiilisen ja energiatehokkaan rakentamisen tulevaisuutta sekä kehitetään alueellista vähähiilisen rakentamisen osaamista.

Hankkeessa tuotetaan uutta tietoa rakentamisessa hyödynnettävistä uusista ympäristöystävällisistä ja kestävistä ratkaisuista, kuten puun ja muiden maakunnassa tuotettujen raaka-aineiden mahdollisuuksista vähähiilisen rakentamisen kehittämisessä.

Ilmastonmuutoksesta johtuva rakennusalan murros edellyttää yritystoiminnan uudistumista

Hankkeen tavoitteena on, että vähähiiliseen rakentamiseen ja energiatehokkuuteen liittyvät alan toimijat tunnistavat mahdollisuudet vaikuttaa kestävään kehitykseen ja kehittävät kilpailuetuaan vähähiilisissä ratkaisuissa. Eri alojen välisen yhteistyön tavoitteena on synnyttää laajapohjaisia ympäristörakentamisen ratkaisuja, joissa huomioidaan käyttäjälähtöisyys ja asiakaskeskeisyys kehittämisen keskiössä. Hankkeen kehittämistoimintaa kohdistetaan Etelä-Savon alueella sijaitseviin sisällöllisesti merkittäviin ja näkyviin aluerakentamisen kohteisiin, joiden edistämisellä on myös laajempaa vaikuttavuutta alueen positiivisen mielikuvan kehittymisessä.

Hankkeen keskeiset toimenpiteet

TP1: VÄHÄHIILISEN JA ENERGIATEHOKKAAN RAKENTAMISEN KONSEPTOINTI
Konseptointiprosessissa haetaan esimerkkikohteille soveltuvia vähähiilisen ja energiatehokkaan rakentamisen ideoita ja tulevaisuuden ratkaisumalleja, joita sovelletaan esimerkkikohteiden rakennushankkeisiin.

Toteutetaan aluerakentamisen kohteiden konseptointiprosessit, joissa haetaan tulevaisuuden ratkaisuja alueiden vähähiiliseen ja energiatehokkaaseen rakentamiseen.  Konseptointiprosessi koostuu osallistavista työpajoista, joissa esimerkkialueen kehittämisestä kiinnostuneet tahot (yritykset, asiantuntijat) hakevat alueen tulevaisuuden kannalta potentiaaliset rakentamiseen ja energiaan liittyvät ratkaisut. Tavoitteena on löytää aluerakentamisen kannalta toimivimmat ilmastoratkaisut, joissa huomioidaan myös laajemmin sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys.

Konseptointiprosessin tuloksena syntyy laaja joukko erilaisia ratkaisumalleja, joista valitaan esimerkkikohteiden kannalta kiinnostavimmat ratkaisut ja laaditaan konseptitason suunnitelmat niiden soveltamisesta esimerkkikohteissa.

TP2: MATERIAALIT JA VÄHÄHIILINEN RAKENTAMINEN
Työpaketissa tutkitaan ja arvioidaan sekä määritellään konseptisuunnitelmissa esitettyjen materiaaliratkaisujen potentiaalia vähähiilisen rakentamisen kannalta. Arvioinneissa hyödynnetään ja sovelletaan Ympäristöministeriön valmistelemaa rakennusten hiilijalanjäljen arviointimenetelmää.

Esimerkkikohteille haetaan kokonaisoptimoituja rakenne- ja materiaaliratkaisuja sekä arvioidaan niiden hiilijalan- ja hiilikädenjälkivaikutuksia. Rakenne- ja materiaaliratkaisujen arvioinnissa huomioidaan rakentamisen koko elinkaari, eli myös rakennusmateriaalien valmistus, rakentaminen, rakennusjätteen synnyn ehkäisy ja kierrätys. Tavoitteena on tunnistaa kustannustehokkaat tavat vähentää aluerakentamisen ympäristövaikutuksia.

TP3: ENERGIATEHOKAS ALUERAKENTAMINEN
Suomessa rakennuksissa kuluu noin 40 prosenttia kaikesta käyttämästämme energiasta. Energiatehokkuudella on siis suora yhteys ilmastoa lämmittäviin hiilidioksidipäästöihin ja aluerakentamisen vähähiilisyystavoitteisiin. 

Energiatehokkuuden arvioinnin tavoitteena on löytää esimerkkikohteiden kannalta kustannustehokkaat, rakennusten energiatehokkuutta lisäävät tulevaisuuden ratkaisut, joissa huomioidaan uusiutuvan energian käyttö, energiakulutuksen pienentäminen sekä hiilidioksidipäästöjen vähentäminen. 

Aluerakentamisen energiatehokkuuden kehittämisessä lähtökohtana on älykkäiden sähkö- ja energiaverkkojen sekä energian kysyntäjouston mahdollisuudet alueellisina ratkaisuina. Aluerakentamisen kannalta korostetaan paikallisten (aurinko-, tuuli- ja geoenergia) energialähteiden mahdollisuuksia. Arvioinneissa hyödynnetään rakennusten tietomallinnukseen pohjautuvaa energiasimulointia sekä e-lukulaskentaa.

TP4: VIESTINTÄ JA VÄHÄHIILISEN RAKENTAMISEN CO2 MANUAALI
Hankkeen viestinnässä korostuu hankkeen alussa ja aikana toteutettava, alueen vähähiilisen rakentamisen toimijoille suunnattava viestintä. Konseptointiprosessin työpajatapahtumiin haetaan osallistujia laajasti alan yrityksistä ja toimijoista, työpajatapahtumia hyödynnetään hankkeen viestinnässä.

Hankkeen tuloksista kootaan julkaisu Vähähiilisen rakentamisen CO2 manuaali, jonka avulla hankkeen tuloksia voidaan hyödyntää laajasti erilaisten alerakentamiskohteiden vähähiilisyystavoitteiden suunnittelussa. Vähähiilisen rakentamisen CO2 manuaali toteutetaan sähköisenä julkaisuna Xamkin julkaisusarjassa. Julkaisusta tuotetaan myös erillisiä, tiivistettyjä ja yleistajuisia osakokonaisuuksia, joiden avulla tuloksia voidaan esitellä erilaisissa tilaisuuksissa ja sisältöä voidaan jakaa sosiaalisessa mediassa.

Hankkeen tiedot

Hankkeen nimi:

Vähähiilisen aluerakentamisen konseptit Etelä-Savossa

Hankkeen kesto: 1.10.2023–30.9.2025

Tiedot

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy
Muut kumppanit: Mikkelin kaupunki, Puumalan kunta, Rakennusliike Lipsanen Oy, ESE-energia Oy, Saimaan Seudun erikoisrakentajat Oy
Vahvuusala: Metsä, ympäristö ja energia
Osaamiskärki: Kestävät energiajärjestelmät, Kuitu- ja prosessitekniikka sekä puurakentaminen, Vähähiilisyys
Vaikuttavuustavoite: Ihminen ja käyttäjälähtöisyys, Ympäristö ja kestävyys

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Euroopan aluekehitysrahasto, Etelä-Savon ELY-keskus
Kokonaisbudjetti: 298 000 euroa
EU:n osuus kokonaisbudjetista: 223 000 euroa
Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 298 000 euroa

Asiasanat

aluekehittäminen vähähiilinen rakentaminen

Yhteistyökumppanit