Urakka
Uudistuva ja kasvava Etelä-Savon ruoka-ala
URAKKA-hankkeen tavoitteena oli luoda edellytyksiä Etelä-Savon ruoka-alan uudistumiselle, elinvoimaisuudelle ja kasvulle.
Hanke on päättynyt.
Etelä-Savon ruokasektori on aluetaloudellisesti merkittävä. Joka viides toimipaikka on ruokasektorilla. Ala työllistää noin 5000 henkilöä ja sen liikevaihto on yli miljardi euroa, 17,4 % Etelä-Savon yritysten liikevaihdosta.
Ruoka onkin yksi Etelä-Savon maakuntastrategian kolmesta kärkiteemasta, koska sillä on merkittävä rooli maakuntamme elinkeinorakenteessa. Ruoka-alan kehittäminen edellyttää vahvaa raaka-ainetuotantoa sekä korkeamman jalostusasteen yritys-, tutkimus- ja innovaatiotoimintaa. Etelä-Savon ruoka-alan tulee nojata omiin vahvuuksiin ja hyödyntää maakunnassa olevaa osaamista lisäämällä ja kehittämällä verkottumista ja vuorovaikutteista toimintaa. Erityisesti ruoka-alan yrittäjien ja kehittäjien välinen yhteistyö vaatii lisäponnisteluja.
Alueellinen, koko ruoka-alaa koskeva kehittämisohjelma, joka reagoi toimintaympäristön muutoksiin, on työväline, jolla sitoutetaan ruoka-alan arvoketjun toimijoita verkottumaan ja työskentelemään yhdessä eteläsavolaisen ruuan puolesta. Jotta ohjelman toimenpiteet saadaan vietyä käytäntöön, ohjelma tulee jalkauttaa toimijoiden ja yrittäjien keskuuteen sekä seurata sen vaikuttavuutta systemaattisesti.
Tavoitteet
Uudistuva ja kasvava Etelä-Savon ruoka-ala – URAKKA -hankkeen konkreettiset tavoitteet olivat:
• luoda vuosille 2021–2027 ruoka-alan toimijoiden yhteiset tavoitteet ja kehittämistoimenpiteet, jotka kirjataan Etelä-Savon ruoka-alan kehittämisohjelmaan. Kehittämistoimien seurantaan luodaan läpinäkyvä järjestelmä.
• tehdä tunnetuksi eteläsavolaista ruuan tuotantoa ja ruokaosaamista monipuolisella ja monikanavaisella viestinnällä sekä tilaisuuksilla, joissa ruoka on keskiössä.
• jakaa tietoa yritysrahoituksista ja kartoittaa yrityskohtaisia kehittämistarpeita sekä ohjata yrityksiä sopivimman kehittämistahon ja -rahoituksen pariin. Auttaa löytämään tietoa ja apua yrityksien toiminnassa ja kehittämisessä eteen tuleviin ongelmiin sekä auttaa yrityksiä verkostoitumaan tuotannollisissa tehtävissä ja henkilöstön rekrytoinnissa.
Toimenpiteet
Hankkeen toteutus jakautuu kolmeen työpakettiin. Ensimmäisessä työpaketissa tavoitteena oli työstää yhdessä sidosryhmien kanssa Etelä-Savon ruoka-alan kehittämisohjelma, johon alueen ruoka-alan toimijat ja kehittäjät voivat laajasti sitoutua.
Toisen toimenpidekokonaisuuden pääpaino oli ruoka-alan uutuustiedon välittäminen, alan tunnettuuden lisääminen ja arvostuksen nostaminen.
Kolmannessa työpaketissa keskeisin asia oli ruoka-alan yrittäjyyden tukeminen ja tiedottaminen yrityksille käytettävissä olevista rahoitus- ja kehittämismahdollisuuksista järjestämällä alueellisia infotilaisuuksia sekä jalkautumalla yrityksiin.
Tulokset
Etelä-Savon ruoka-alan kehittämisohjelma 2021-2027
Etelä-Savon ruoka-alan kehittämisohjelma 2021-2027 laadintaan osallistui laajasti maakunnan sidosryhmiä sekä yritysten edustajia. Etelä-Savon ELY-keskuksen edustajat olivat aktiivisesti mukana kehittämisohjelman työstämisessä toimien valmistelutyöryhmän jäseninä. Vastuullinen, menestyvä ja muutosjoustava Etelä-Savon ruoka-ala – Etelä-Savon ruoka-alan kehittämisohjelma 2021-2027 kehittämiskohteet ovat huomioitu laajasti Etelä-Savon alueellisessa maaseudun kehittämissuunnitelmassa rahoituskaudelle 2021-2027.
Kumppanuudella ruokasektorille vuorovaikutusta ja innovatiivisuutta – KURVI -hankkeessa aloitettu ja URAKKA -hankkeessa jatkettu ruoka-alan sidosryhmätyöskentely konkretisoitui Etelä-Savon ruokaklusterin perustamiseen kesällä 2022 Klusterilla elinvoimaa Etelä-Savon ruoka-alalle -hankkeen toimenpiteenä. Etelä-Savon ruokaklusteri jakaa Etelä-Savon ruoka-alan kehittämisohjelman (2021-2027) vision vastuullisesta, menestyvästä ja muutosjoustavasta ruoka-alasta ja kehittämisohjelman tavoitteet. Ruokaklusterin palveluja on muotoutunut URAKKA-hankkeen toimenpiteistä, esim. säännöllinen tiedottaminen uutiskirjeessä, yhteistyön edistäminen, rahoitusmahdollisuuksista tiedottaminen.
Ruoka-alan kehittämisohjelmaan kirjattuja ruokamatkailun kehittämistavoitteita on hyödynnetty Saimaa Food & Tourism -kehittämisalustan selvityshankkeessa laaditun Etelä-Savon ruokamatkailun tutkimus- ja kehittämissuunnitelman tavoiteasetannassa.
Etelä-Savon ruoka-alan kehittämisohjelman toteuttamista ja toteutumista seurataan kaikille avoimessa seurantajärjestelmässä http://ekoneum.com/hankkeet/ sekä seurantaryhmässä.
Etelä-Savon ruoka-alan tunnetuksi tekeminen
Etelä-Savon ruoka-alasta on viestitty laajasti niin hankkeen kuin Ekoneum.com -sivuilla sekä erilaisissa some-kanavissa. Hanke on toiminut valtakunnallisen ruoka-alan koordinaatiohankkeen alueellisena toimijana ja viestinyt valtakunnallisista ruoka-alan asioista Etelä-Savossa ja vienyt viestiä Etelä-Savon ruoka-alan toiminnasta muihin maakuntiin. Yhteistyössä järjestettiin mm. kalahankkeisiin keskittynyt hanketreffit 19.4.2021. Treffeillä oli esillä laajasti Etelä-Savossa käynnissä olleita kala-alan hankkeita.
Etelä-Savon ruoka-alan uutiskirjettä toimitettiin tavoitteiden mukaisesti 6 kertaa vuosina 2021 ja 2022 (vuonna 2020 uutiskirje oli KURVI-hankkeen toimenpide). Jokaisessa uutiskirjeessä oli myös Etelä-Savon ruoka-alan yrittäjästä kertova juttu.
Maakunnan ruoka-alaa tehtiin tunnetuksi myös kirjoittamalla erilaisiin julkaisuihin sekä julkaisemalla lehdistötiedotteita. Erilaista medianäkyvyyttä oli 18 kertaa.
Etelä-Savon ruoka-alan tunnetuksi tekemiseksi käynnistettiin vapaaehtoisista koostuva Ruokaviestijä-verkosto, jossa oli mukana 11 henkilöä. Verkostolle luotiin omat tiedotuskanavat. Verkoston toiminta käynnistettiin juuri ennen kesälomia vuonna 2022, joten sen toiminta ei oikein päässyt käyntiin. Julkaisuja kertyi kuitenkin kaikkiaan 39 kpl. Sinänsä yhteinen Etelä-Savon ruoka-alan some-kanava olisi viestinnällisesti tärkeä asia, jotta viestintää saataisiin näkyvyyttä lisää.
Ruoka-alan merkityksen näkyväksi saattamiseksi koostettiin laaja Tilastotietoja Etelä-Savon ruokasektorista -julkaisu ja työstettiin aineistosta myös tiivistelmä, jota toimijat voivat hyödyntää omassa viestinnässään.
Tilaisuuksia, jossa ruoka on keskiössä, ei juurikaan voitu järjestää johtuen korona-pandemiasta vaan tilaisuudet olivat pääsääntöisesti etäyhteyksillä.
Yritysrahoituksista tiedottaminen ja yrityskohtainen neuvonta
Rahoituskiertueita toteutettiin vuosina 2020 ja 2022, yhteensä 6 tilaisuutta. Kiertueiden järjestelyihin osallistuivat keskeiset rahoitusta myöntävät tahot. Tilaisuuksiin osallistujat antoivat hyvää palautetta tilaisuuksien sisällöistä ja rahoituksista käytiin laajasti keskustelua. Yrittäjien lisäksi oli tärkeää, että rahoituskiertueelle osallistui myös kehittäjiä, jotta he pystyvät opastamaan yrittäjiä rahoitusasioissa eteenpäin.
Yrityskohtaisessa kehittämisessä oli mukana 49 yritystä, joiden kanssa kontakteja oli 110 kpl. Laaja kiinnostus yrityskohtaiseen neuvontaan osoittaa, että tällaista toimintaa tarvitaan. Hanketoimijoiden taustaorganisaatioiden laaja-alainen osaaminen edesauttoi oikean tiedon löytymistä neuvottaville.
Tapahtumat
15.12.2022
Ruoka-alan yritysten rahoitus- ja tukimahdollisuudet 2023-2027 -webinaari
28.11.2022
Ruoka-alan yritysten rahoitus- ja tukimahdollisuudet 2023-2027 -infotilaisuus
24.11.2022
Ruoka-alan yritysten rahoitus- ja tukimahdollisuudet 2023-2027 -infotilaisuus
15.11.2022
Visioita ruoka-alan iskunkestävyyteen – ruokaketjun tulevaisuustärskyt webinaari
Tilaisuuksien materiaaleja
Yritystilaisuudet
Ruoka-alan yritysten rahoitus- ja tukimahdollisuudet 2023-2027 -infotilaisuus
Aika:
24.11.2022 Teahouse Of Wehmais, Juva
28.11.2022 Löydön kartano, Mikkeli, Ristiina
15.12.2022 webinaari
Ohjelma:
Etelä-Savon ruoka-alan kuulumisia, toiminnanjohtaja Taina Harmoinen, Ekoneum ry
TEM- ja ELY –rahoitusmahdollisuudet ruoka-alan yrityksille, yritysasiantuntija Outi Kaihola, Etelä-Savon ELY-keskus Outi Kaihola Ruoka-alan yritysten rahoitusmahdollisuudet syksy 2022
Leader-rahoituksen mahdollisuudet yrittäjille, Anne Vänttinen, RaJuPuSu-leader / Anssi Gynther, Veej’jakaja-leader
Rahoitus- ja tuki-info leader Anna Vanttinen
Juvan kunnan elinkeinopalvelut / Millaista tukea Mikkelin kehitysyhtiö Mikseiltä rahoitushakuun, Marjo Niittuaho-Nastolin
Yrittäjän käyttökokemuksia rahoitusmahdollisuuksista, Teahouse of Wehmais /Löydön kartanon yrittäjät
Loppukeskustelu, palvelu- ja kehityspäällikkö Pekka Häkkinen, ProAgria Etelä-Savo
Tilaisuuden järjestämisestä vastasivat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun koordinoima URAKKA – Uudistuva ja kasvava Etelä-Savon ruoka-ala -hanke ja ProAgria Etelä-Savon ProVisio-hanke, joita rahoittavat Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto ja Etelä-Savon ELY-keskus.
Ruoka-alan yritykset uudelle vuosikymmenelle – info rahoitus- ja tukipalveluista
19.2.2020 Savonlinna
4.3.2020 Pieksämäki
5.3.2020 Mikkeli
Ekoneum ry esittely, toiminnanjohtaja Taina Harmoinen, Ekoneum ry
Huomioita liiketoiminnan suunnittelusta ja markkinoinnista pienyrityksissä, Kirsi Mutka-Paintola, ProKasvu-hanke, ProAgria Etelä-Savo
Katsaus ruoka-alan lisäarvotekijöihin ja Etelä-Savon vahvuuksiin, Marjo Särkkä-Tirkkonen, URAKKA-hanke, Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti
Yrityksen monikanavainen viestintä:
Kahvila Alku, Elina Loukse (Savonlinna)
Virtasalmen Viljatuote Oy, Petri Karjalainen (Pieksämäki)
Vierulan tila, Tiina Kohonen, Mäntyharju (Mikkeli)
Yritysten kehittämisrahoitus – mistä ja miten, Jukka Kotro, Etelä-Savon Ely-keskus
Kehittämishankkeet yrittäjän apuna,
ProKasvu-hanke, Petteri Mattila, ProAgria Etelä-Savo
URAKKA-hanke, Taina Harmoinen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Loppukeskustelu
Tilaisuuksien järjestämisestä vastasivat URAKKA – Uudistuva ja kasvava Etelä-Savon ruoka-ala -hanke ja ProAgria Etelä-Savon ProKasvu-hanke, joita rahoittavat Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto ja Etelä-Savon ELY-keskus.
Tulevaisuustärskyt
Visioita ruoka-alan iskunkestävyyteen webinaari ti 15.11.2022
Ohjelma:
12.00-12.05 Tervetuloa Ruokaketjun tulevaisuustärskyille, Taina Harmoinen, projektipäällikkö, URAKKA-hanke
12.05-13.00 Euroopan maataloustuotannon näkymät ja niiden vaikutus Suomen ruoantuotantoon, Jyrki Niemi, tutkimusprofessori, Luke
13.00-13.40 Alueellinen huoltovarmuusjärjestelmä – ruokaketjun toimivuus kriisitilanteissa, Jouni Muranen, varautumiskoordinaattori, Itä-Suomen ELVAR-toimikunta
13.40-13.45 Jalottelutauko
13.45-14.15 Maatilan varautuminen ja iskunkestävyys muuttuvassa tuotantoympäristössä, Elina Vehviläinen-Liikka, yrittäjä, asiantuntija, Savonia ammattikorkeakoulu (puheenvuoro ei ole tallenteella)
14.15-14.45 Iskunkestävyyden arviointia yrityksen näkökulmasta, Tuomas Laamanen, toimitusjohtaja, Turakkalan Puutarha Oy
14.45-15.00 Loppukeskustelu ja tilaisuuden päätös
Katso tilaisuuden tallenne tästä.
Visioita virtuaaliseen ruokakauppaan 5.5.2021
Tervetuloa Ruokaketjun Tulevaisuustärskyille URAKKA_hanke Taina Harmoinen
Klikkaa sisään online-kauppaan – askeleet verkkokaupan maailmaan
– sopivatko tuotteeni myytäväksi verkkokaupassa
– perustanko oman verkkokaupan vai tarjoanko tuotteet myyntiin kansainväliseen verkkokauppaan
– mikä on oman verkkokauppani toiminnan tarkoitus
Director, International Affairs, Jukka-Pekka Inkinen, Fennopromo Oy
Amazon on valtavirtaa. Kuinka tuote Amzoniin, case Saksan Amazon
Business Development Director & Co-founder Pasi Bruun, Retime Oy
Kokemuksia Amazonin käytöstä, Simo Larmo, Birkkalan tila
Miten oma verkkokauppa perustetaan ja mitä tulisi huomioida Verkkokauppa-asiantuntija Teppo Rantaniva, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Tilastotietoja Etelä-Savon ruokasektorista
Tilastotietoja Etelä-Savon ruokasektorista
URAKKA-hankkeessa on koottu Etelä-Savon ruokasektorin tilastot yhdeksi kokonaisuudeksi. Tilastoaineisto on julkaistu 20.12.2022.
Tilastotietoja Etelä-Savon ruokasektorista – tiivistelmä
URAKKA-hankkeessa on toimitettu Etelä-Savon ruokasektorin tilastotiedoista tiivistelmä, jossa on tuotu esille kunkin toimialan keskeisiä tunnuslukuja.
Tiivistelmä on julkaistu 20.12.2022.
ETELÄ-SAVON RUOKA-ALAN KEHITTÄMISOHJELMA 2021-2027
Tutustu Etelä-Savon ruoka-alan kehittämisohjelmaan vuosille 2021-2027
Tutustu Etelä-Savon ruoka-alan kehittämisohjelman esitteeseen.
Responsible, succesfull and resilient food sector in South Savo
Uusia tuulia – Etelä-Savon ruoka-alan uutiskirje
Lue joulukuun 2022 uutiskirje tästä
Lue lokakuun 2022 uutiskirje tästä
Lue elokuun 2022 uutiskirje tästä
Lue toukokuun 2022 uutiskirje tästä
Lue maaliskuun 2022 uutiskirje tästä
Lue helmikuun 2022 uutiskirje tästä
Lue joulukuun 2021 uutiskirje tästä
Lue marraskuun 2021 uutiskirje tästä
Lue syyskuun 2021 uutiskirje tästä
Lue kesäkuun 2021 uutiskirje tästä
Lue huhtikuun 2021 uutiskirje tästä
Lue tammikuun 2021 uutiskirje tästä
Uutiskirjeen voi tilata lähettämällä viestin taina.harmoinen(at)xamk.fi
Ruokapuhetta Etelä-Savosta -podcastsarja
Järvi-Suomen Kalatuote
Hietalan luomutila
Kuvalan liha
Iso-Mikkasen tila
Ajankohtaista
Kiinnostaako sinua Etelä-Savon ruoka-ala – alkutuotanto, jalostus, marjastus, kalastus? Oletko innokas ruoanlaittaja tai otatko mielellään ruoka-annoksista kuvia? Juuri Sinua etsimme ruokaviestijäverkostoomme!
Miksi verkosto?
Uudistuva ja kasvava Etelä-Savon ruoka-ala – URAKKA -hankkeen yhtenä tavoitteena on Etelä-Savon ruoka-alan näkyvyyden lisääminen. Tämän tavoitteen toteuttamiseksi kokeilemme joukkovoimaa eli kokoamme yhteen vapaaehtoisia ruokaviestijöitä verkostoksi lisäämään maakunnan ruoka-alan näkyvyyttä.
Etelä-Savon ruoka-ala on hyvin monipuolinen ja yrityksiä on yli 2 500. Maakunnan ruokakulttuuri on ainutlaatuinen. Monipuolisen alkutuotannon lisäksi vesistöinen ja metsäinen luonto tarjoaa monenlaisia antimia. Ruokaviestijä-verkoston tavoitteena on kuvin, sanoin, videoin ja podcastein tuoda Etelä-Savon ruoka-alaa laajemman väestön tietoisuuteen.
Kuka voi olla ruokaviestijä?
Ruokaviestijä voi olla kuka vaan ikään, sukupuoleen, koulutukseen ja asunpaikkaan katsomatta. Ainoa vaade on, että haluaa nostaa omalla panoksellaan Etelä-Savon ruoka-alaa positiivisesti esille. Toiminta perustuu vapaaehtoiseen ruoka-alan edistämiseen, joten emme voi maksaa viestijöille palkkaa.
Miten toimitaan?
Toivomme vapaaehtoisten ruokaviestinnästä kiinnostuneiden henkilöiden ilmoittautuvan tästä linkistä löytyvällä lomakkeella 17.4.2022 mennessä https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScC3udTwbqGJQEEzaWFSYsUbTksYKzJwH5G2cs530cXtlj1yQ/viewform?usp=sf_link
Järjestämme ruokaviestinnästä kiinnostuneille yhteisen etätapaamisen viikolla 16. Suunnittelemme siinä yhdessä ruokaviestinnän sisältöä, kanavia ja yhteisiä viestintäteemoja. Samalla kartoitamme kunkin kiinnostuksen kohteita ja luomme yhteisen keskustelufoorumin viestijäverkoston kanssakäymiseen.
Lisätietoja:
Taina Harmoinen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Uudistuva ja kasvava Etelä-Savon ruoka-ala – URAKKA -hanke, taina.harmoinen[at)xamk.fi
Muita saman aihepiirin hankkeita
- Kurvi – Kumppanuudella ruokasektorille vuorovaikutusta ja innovatiivisuutta
Urakka – Uudistuva ja kasvava Etelä-Savon ruoka-ala
Tiedot
Budjetti
Asiasanat
Yhteystiedot
Taina Harmoinen
Projektipäällikkö
040 662 5560
etunimi.sukunimi@xamk.fi