Etelä-Savon maakuntaliitto

UMaMi

Uudet mallinnus-, mittaus- ja prosessikonseptit biotuotetehtaan tuotanto-, raaka-aine-, energia- ja ympäristötehokkuuden parantamiseksi

Biotuotetehtaat ovat Suomessa ja maailmassa suurin bioraaka-aineiden käyttäjä sekä biotuotteiden ja -energian tuottaja. Biotuotetehtaat omaavat vielä valtavasti potentiaalia materiaali- ja energiatehokkuuden parantamiseksi.

Merkittävä osa hanketta ovat uudet jatkuvatoimiset mittalaitteet sisältäen kehittyneet etäseuranta ja hallintajärjestelmät.

Taustaa

Kuitulaboratoriolla on jo pitkään tehty tutkimuksia biotuotetehtaan eri osaprosessien toiminnan parantamiseksi sekä kehitetty ja otettu käyttöön tutkimuksissa tarvittavaa uutta mittaus- ja mallinnusteknologiaa. Ko. toiminta on luonut mittavan osaamisympäristön ja teollisen konsortion, joka on mm. identifioinut merkittävimmät kehityskohteet biotuotetehtaan tuotanto-, raaka-aine-, energia- ja ympäristötehokkuuden parantamiseksi, joita siis tässä hankkeessa tullaan kehittämään.

Merkittävä osa hanketta ovat uudet jatkuvatoimiset mittalaitteet sisältäen kehittyneet etäseuranta ja hallintajärjestelmät, näiden hyödyntäminen tutkimuksissa sekä käyttöönotto biotuotetehtaiden osaprosessien toiminnan ymmärtämisessä, parantamisessa ja ohjauksessa. Ko. tutkimuksilla luodaan pohjaa tehtaiden autonomisen toiminnan kehittämiseen mikä on tällä hetkellä alalla vahva kehitystrendi.

Tutkimuksiin osallistuu 13 yritystä ja ulkomaisena yhteistyökumppanina University of Maine.

Pisimmällä ko. kehitystyössä ollaan happidelignifioinnin osalta, jossa kehitettävä mallinnusosaaminen yhdistettynä uusiin jatkuvatoimisiin mittauksiin voisi tulevaisuudessa mahdollistaa ko. prosessien optimoidun ja autonomisen toiminnan. Pesuprosessien sekä jäteveden käsittelyn osalta uusien jatkuvatoimisten mittausten hyödyntäminen antaa myös mahdollisuuksia toimintojen automatisoinnille. Hanke vahvistaa Kuitulaboratorion ja suomalaisen alan klusterin kilpailuetua ympäristötehokkaiden tuotteiden ja prosessien suunnittelussa, käyttöönotossa, tuotantopalveluissa ja prosessien operoinnissa.

Hankkeen keskeiset toimenpiteet

Hanke jakaantuu seuraaviin toisiaan vahvasti tukeviin työpaketteihin:

WP 1. Happi delignifiointi- ja valkaisuvaiheiden mallinnuskehitys
WP 2. Otsonikäsittely
WP 3. Ruskean massan pesu ja jäteveden käsittely
WP 4. Uusien mittaus- ja mallinnussovellusten käyttöönotto ja hyödyntäminen
WP 5. Uudet prosessikonseptit ja kehityskohteet

Tavoitteet

UMaMi –hankkeen tavoitteena on tuottaa tietoa biotuotetehtaan osaprosessien toiminnan parantamiseksi ja hyödynnettäväksi ko. prosessien suunnittelussa, toteutuksessa, instrumentoinnissa, päivittäisessä tuotannon ohjauksessa ja optimoinnissa sekä prosessien autonomisen toiminnan kehittämisessä. Hankkeessa kehitetään ja hyödynnetään laajasti uudenaikaisia mittauksia, mallinnusta sekä digitaalisia etäseuranta- ja analysointimenetelmiä. Samalla edesautetaan mallinnus- ja mittausmenetelmien käyttöönottoa teollisuudessa sekä tuotetaan tieteellisesti merkittävää perustietoa kuitulinjan osaprosessien toiminnasta.

Lopullisena tavoitteena on tehostaa biotuotetehtaan prosesseja, niin, että saavutetaan merkittäviä säästöjä energian, materiaalien ja veden kulutuksessa, jolloin myös voidaan säästää haihdutuksen energiakustannuksissa sekä vähentää jätevesilaitosten kuormitusta.

Kokemuksia tai artikkeleja hankkeeseen liittyen

Yhteystiedot

Puhelin
+358400771157
Sähköposti
Jari.Kayhko@xamk.fi
Yksikkö
Kuitulaboratorio
Jari Käyhkö
Tki-asiantuntija
+358400771157
Jari.Kayhko@xamk.fi
Puhelin
+358504436411
Sähköposti
Riku.Kopra@xamk.fi
Yksikkö
Kuitulaboratorio
Riku Kopra
Tki-asiantuntija
+358504436411
Riku.Kopra@xamk.fi

Hankkeen tiedot

Hankkeen nimi:

UMaMi – Uudet mallinnus-, mittaus- ja prosessikonseptit biotuotetehtaan tuotanto-, raaka-aine-, energia- ja ympäristötehokkuuden parantamiseksi

Hankkeen kesto: 1.9.2022–31.1.2025

Tiedot

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Vahvuusala: Metsä, ympäristö ja energia
Osaamiskärki: Bio- ja kiertotalous, Kuitu- ja prosessitekniikka sekä puurakentaminen
Tutkimusyksikkö: Kuitulaboratorio

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Etelä-Savon maakuntaliitto, Euroopan unionin osarahoittama
Kokonaisbudjetti: 712 458 euroa
Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 78 706 euroa

Yritysten rahoitusosuus on 20 % ja lisäksi yritykset osallistuvat hankkeeseen merkittävillä in-kind panoksilla sisältäen laiterahoitusta, mittalaitteistoja, asennuskustannuksia, koeajoista seuraavia kustannuksia sekä omaa työpanosta.

Yhteistyökumppanit