Työnhaun performanssi
Hankkeen avulla vahvistettiin miesten työllistymistä ja kouluttautumista naisvaltaisille aloille luovin menetelmin.
Hanke on päättynyt.
Hanke etsii ratkaisuja miesten työllisyyden edistämiseen sekä työelämän sukupuolenmukainen segregaation lieventämiseen. Ratkaisuja etsitään luovin menetelmin terveyttä, hyvinvointia ja voimaantumista edistämällä sekä laaja-alaisesti työnhakutaitoja vahvistamalla. Kohderyhmänä ovat eri-ikäiset työelämän ulkopuolella olevat ja työttömät, työllistymisvaikeuksia kohtaavat sekä syrjäytymisvaarassa olevat miehet.
Työnhaun performanssi kytkee luovat alat yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisuun. Hanke on monialainen ja se pyrkii tuomaan uusia työkaluja työvoimapalvelualalle, lieventämään työelämän sukupuolittuneisuutta sekä kohtauttamaan työnhakijoita ja työvoimatarpeita.
Tavoitteet
Hankkeen päätavoitteena on kehittää ja luoda uusi ja innovatiivinen sosiokulttuurinen malli miesten työurien
sukupuolenmukaisen eriytymisen lieventämiseksi ja vahvistaa näin miesten työllistymistä naisvaltaisille aloille sekä saada aikaan muutos ilmapiirissä: pois ajattelusta naisten ja miesten ammateista.
Hankkeen tavoitteena on luoda soveltavan teatterin harjoitteiden ja kehollisten menetelmien kuten kuntoilu, urheilu, terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen tähtäävien toimenpiteiden avulla skaalattavissa oleva malli, jonka avulla eri ryhmiin kuuluvat työnhakijat ja työelämän ulkopuolella olevat miehet voimaantuvat ja heidän vireystilansa työnhakijoina ja työntekijöinä lisääntyy.
Toimenpiteet
Hankkeen aikana järjestetään kaksi valmennusryhmää, joissa hyödynnetään luovia ja soveltavan teatterin menetelmiä.
Hanke toteutetaan seuraavissa neljässä työpaketissa:
- TP 1: Ennakkovalmistelu, rekrytoinnit
- TP 2: Työnhaun performanssi -valmennukset, syksy 2019 & kevät 2020
- TP 3: Työnhaun valmennuspolku, työnhakutoimet ja tulevaisuus
- TP 4: Työnhaun performanssi -valmennuspolun mallintaminen, arviointi, tutkimus ja raportointi
Tulokset
Tulosena on kohderyhmän välitön tai välillinen työllistyminen naisvaltaisille aloille, työllistymisen valmennuspaketin sekä monialaisen yhteistyömallin mallintaminen.
Työllistyminen (15) tai yrittäjyys (2)
Työnhaun performanssi -työllistymisen valmennuspaketti (1 kpl)
Yhteistyömalli (1 kpl)
Hankkeen tuloksena kohderyhmään osallistuva osaa itse reflektoida omaa kokemustaan
työnhakutilanteissa ja elämänhallinnassa yleensä: hän tunnistaa itsensä kehollisena ja merkitsevänä olentona, on sinut itsensä kanssa ja on valmis kohtaamaan toisen tasavertaisena ja itseään ja toista kunnioittaen, ymmärtää nettiolemuksen merkityksen, pärjää haastatteluissa, oppii verkostoitumaan, kumppanoitumaan ja toimimaan yli sukupuolittuneiden roolimallien.
Henkilö osaa kohdata työnhakutilanteessa ihmisen läsnäolevasti ja olla avoimessa dialogissa hänen kanssaan. Osaa reflektoida tilannetta, pukea sanoiksi sen, miten tilanne meni ja miten työnhaussa voi edelleen kehittyä ja ylipäätään edistää omaa terveyttään ja elämänhallintaitojaan.
Lisätietoja
Laura Lehtinen
Projektipäällikkö
laura.lehtinen@xamk.fi
044 702 8451
Hankkeen tuloksena Unelmien performanssi -mallinnus
Hankkeessa kokemusten ja luovan Työstämö-työnhakuvalmennuksen pohjalta laadittin väljä ja muokattava Unelmien performanssi -mallinnus. Valmennusmalli perustuu soveltavan teatterin menetelmiin ja kehollisin menetelmiin. Perusrunko on täydennettävissä tulevaisuusohjauksen menetelmillä ja muilla sisällöillä.
Mallinnus esitellään hankkeen loppujulkaisussa Unelmien performanssi. Luovan työnhakuvalmennuksen toteuttaminen soveltavan teatterin ja kehollisten menetelmien sekä tulevaisuusohjauksen avulla. Loppujulkaisussa käsitellään hankkeen lähestymistapoja, toteutusta, sisältöjä ja menetelmiä. Monialainen yhteistyö sisältyy valmennusmalliin ja aihetta sivutaan myös artikkeleissa.
Minä esiintyjänä -videot julkaistu
Työnhaun performanssin ja PeliKlaanin yhteistyössä toteuttamat Minä esiintyjänä –videot löytävät alla olevista linkeistä. Videosarjan eri osat auttavat esiintymistilanteisiin valmistautumisessa kehollisia menetelmiä hyödyntämällä. Videoilla aiheina esimerkiksi kehon lämmittely, äänenkäyttö ja jännityksen lieventäminen. Bonuksena vielä epäonnistuneista otoksista koottu mokavideo! Se todistaa, että sujuva esiintyminen vaatii harjoittelua, mutta virheitä ei kannata ottaa turhan vakavasti!
Minä esiintyjänä osa 1 – Mieli valmiina ja vireänä
Minä esiintyjänä osa 2 – Rento ja lämmin keho
Minä esiintyjänä osa 3 – Ääni auki
Minä esiintyjänä osa 4 – Työnhakutilanne
Minä esiintyjänä osa 5 – Esiintymisjännitys ja vahvuuteni esiintyjänä
Minä esiintyjänä – Mokat
Ajankohtaista
Työnhaun performanssi -hanke on tullut päätökseen, mutta Unelmien performanssi –mallinnus jää elämään! Valmennusmalli kehitettiin hankkeesta saatujen kokemusten perusteella. Tulos esitellään loppujulkaisussa Unelmien performanssi. Luovan työnhakuvalmennuksen toteuttaminen soveltavan teatterin ja kehollisten menetelmien sekä tulevaisuusohjauksen avulla. Lisäksi Kouvolan kansalaisopistolla järjestetään mallin perustuva valmennus syksyllä 2021. Kurssin ohjaajana toimii Elina Ylisuvanto ja se toteutuu yhteistyössä Kouvolan Teatterin ja kaupungin työllisyyspalveluiden kanssa. Kaikille avointa kurssia tarjotaan myös kuntouttavan työtoiminnan asiakkaille.
Valmennuksen avulla kohti omaa polkua
Unelmien performanssi -ryhmävalmennus tähtää oman unelman löytämiseen ja sen toteuttamiseen teatterin keinoin. Valmennusrunko koostuu 12 tapaamiskerrasta. Se perustuu soveltavan teatterin ja kehollisiin menetelmiin, joiden lisäksi on mahdollista sisällyttää tulevaisuusohjausta. Ohjaajalta tai ohjaajilta vaaditaan näiden alojen osaamista ja totta kai hyviä ryhmänohjaajan taitoja.
Unelmien performanssi pyrkii auttamaan osallistujia oman polun löytämisessä. Valmennuksen aikana tutustutaan omaan itseen, etsitään vahvuuksia ja haaveita, kuvitellaan tulevaisuutta sekä kehitetään läsnäolo- ja vuorovaikutustaitoja. Valmennus koskettaa sekä yksilön että ryhmän tasolla. Unelman toteuttaminen luovin menetelmin tuo näkyväksi ja konkretisoi haaveen, auttaa ymmärtämään mitä tulisi tehdä sen saavuttamiseksi, mitä tulisi muuttua. Tekeminen saattaa antaa kokemuksen ohjien ottamisesta omassa elämässä. Auttaisiko tämä tarttumaan unelmaan myös reaalimaailmassa? Valmennusrunkoon on myös mahdollista liittää lisäosioita ryhmän tarpeesta ja tavoitteista riippuen. Sisältöinä voi olla esimerkiksi työelämään tutustumista, liikuntaa tai valokuvaustyöpaja. Nämä on hahmoteltu lyhyesti julkaisuun Työstämö-valmennuksessa kokeiltujen sisältöjen perusteella.
Tämän perusvalmennuksen lisäksi voi myös valmistaa ja harjoitella esityksen, mikäli ryhmä niin haluaa. Tähän on varattava aikaa erikseen. Sisältö koostetaan ryhmän kanssa yhdessä ja heille voi antaa kirjoitustehtäviä. Kouvolan kansalaisopiston kurssi ei sisällä esityksen tekoa, mutta sille varataan mahdollisuus vuodenvaihteen jälkeen. Hankkeen Työstämö-ryhmän tekemässä esityksessä Tässä ja nyt – henkisellä matkalla tuntemattomaan jokaisella oli oma osionsa lavalla. Eräs osallistuja haaveili uudesta työurasta, mikä toteutui tilannekomiikkana. Toinen haaveili tapahtumien järjestämisestä luonnossa, ja esityksessä hän ohjasi yleisölle metsään sijoittuvan rentoutus- tai mielikuvaharjoitteen. Esitykseen oli myös tuotu myös valmennuksesta tuttuja kehollisia harjoitteita.
Luovat menetelmät hyvinvoinnin tukena
Valmennuksen sisällöt ja esitys pyrkivät tuomaan osallistujille onnistumisen kokemuksia, auttamaan epävarmuuden sietämisessä, kehittämään sitoutumista tekemiseen. Näin ne pyrkivät edistämään voimautumista ja hyvinvointia, kun ihminen tulee näkyväksi omana itsenään, osana ryhmää, pystyy toteuttamaan itseään luovasti – olla hetken oman elämänsä ohjaaja. Unelmien performanssi –valmennuksen on mahdollista olla uusi ja merkityksellinen kokemus osallistujille. Olisi hienoa, jos valmennusmallista tulisi pysyvä osa työllistämisen edistämistä tai Kouvolaan saataisiin oma työnhakijoiden harrastajaryhmä!
Työnhaun performanssi –hanke päättyi tänä keväänä. Loppujulkaisussa kuvataan inspiroivan ja yllättävän hankkeen teemoja ja sisältöjä. Saimme järjestettyä Työstämö-työnhakuvalmennuksen vuonna 2020. Tätä ennen testasimme harjoitteita minipilotissa. Lisäksi järjestimme hyvinvointipäivän, pari verkkotyöpajaa ja miesten metsäretken. Luovissa harjoitteissa oli sekä keveyttä että syvyyttä, saatettiin nauraa ja irrotella tai keskittyä aiempiin elämän kokemuksiin tai aistimaan oma keho tässä ja nyt. Pienistä osallistujamääristä huolimatta hankkeen toimenpiteet toivat uskoa luovien menetelmien mahdollisuuksista edistää hyvinvointia ja osallisuuden kokemuksia, tuoda merkityksellisiä kohtaamisia ja auttaa näkemään maailma toisesta näkökulmasta.
Kiitos vielä kaikille, jotka olivat mukana, kannustivat, tukivat tai muuten edesauttoivat tämän kokonaisvaltaisen matkan toteutumista!
Tässä vielä linkki loppujulkaisuun Unelmien performanssi. Luovan työnhakuvalmennuksen toteuttaminen soveltavan teatterin ja kehollisten menetelmien sekä tulevaisuusohjauksen avulla.
Kirjoittanut
Laura Lehtinen, projektipäällikkö
Työnhaun performanssi ja PeliKlaani toteuttivat yhdessä Minä esiintyjänä –videosarjan. Viisi muutaman minuutin videota auttavat valmistautumaan esiintymistilanteisiin – kuten työhaastatteluun – kehollisin menetelmin. Videoilla keskitytään esimerkiksi vireystilaan, kehon lämmittelyyn ja äänenkäyttöön sekä annetaan vinkkejä hyvään suoriutumiseen ja jännityksen lieventämiseen. Näiden lisäksi bonuksena julkaistiin otoksista koottu hauska ”mokavideo”! Mokailu on täysin sallittua eikä kukaan ei ole täydellinen. Lisäksi sujuva esiintyminen vaatii harjoittelua ja harva on siinä luonnonlahjakkuus.
Videoilla esiintyy Työnhaun performanssissa hankeasiantuntijana työskennellyt teatteripedagogi Elina Ylisuvanto. Hän havainnollistaa kehollisia menetelmiä ja erilaisia tekniikoita, joista on apua tilanteeseen valmistautumisessa.
Ihminen esiintyy tai on esillä monenlaisissa eri tilanteissa, ei ainoastaan esiintymislavalla. Esimerkiksi haastattelut työn tai opiskelupaikan haussa, työtehtäviin liittyvät esitelmät ja työstä kertominen ovat tilanteita, joissa täytyy tulla ymmärretyksi, välittää oma viesti aihetta tuntemattomille ja myös vakuuttaa kuulijat sanomastaan. Tätä voi helpottaa ja tukea valmistautumalla sekä kehollisesti että mielen tasolla.
Jokainen voi harjoituttaa taitojaan esiintyjänä, puhujana ja esittelijänä. Videot antavat vinkkejä ja vertaistukea kaikille esiintymistilanteisiin valmistautuville. Ne herättelevät huomaamaan valmistautumisen tärkeyden sekä kehon merkityksen läsnäololle ja vuorovaikutukselle. Ja lisäksi havaitsemaan keho-mieli -yhteyden merkityksen esiintymistilanteessa suoriutumiseksi. Ole sinäkin esiintyjä!
Tässä linkit videoihin:
Minä esiintyjänä osa 1 – Mieli valmiina ja vireänä
Minä esiintyjänä osa 2 – Rento ja lämmin keho
Minä esiintyjänä osa 3 – Ääni auki
Minä esiintyjänä osa 4 – Työnhakutilanne
Minä esiintyjänä osa 5 – Esiintymisjännitys ja vahvuuteni esiintyjänä
Minä esiintyjänä – Mokat
Teksti:
Laura Lehtinen, projektipäällikkö, Työnhaun performanssi -hanke
Hankkeemme loppuseminaari, Unelmien performanssi – kuoriutumisia omaksi itseksi, pidettiin 25.3. Kouvolan Teatterin klubilla. Teemoina olivat taidelähtöiset, soveltavan teatterin ja keholliset menetelmät, työelämän sukupuolittuneisuus, rooliodotuksista vapautuminen, oman polun löytäminen ja elämän merkityksellisyys. Ilman yleisöä järjestetty webinaari striimattiin yleisölle. Tallenne on nähtävissä täällä 26.4. asti tästä linkistä.
Monipuolista sisältöä
Seminaari oli sisällöllisesti monipuolinen ja yleisöä osallistava. Aluksi seminaarin juontanut hankkeen asiantuntija Elina Ylisuvanto ohjasi päivän teemoihin virittävän kehon ääriviivat -maadoittumisharjoitteen. Myöhemmin oli Elinan ohjaamana vuorossa Puuksi kasvaminen –mielikuvaharjoite, jonka jälkeen katsojat saivat muotoilla tuntemuksensa savesta tai piirtää tuntemukset paperille. Lopussa tehtiin vielä mielikuvaharjoite ja tajunnanvirtakirjoittamisen harjoite.
Xamkin Luovien alojen tutkimusyksikön tutkimuspäällikkö Ari Lindeman lausui seminaarin avajaissanat. Hän korosti luovien alojen yhteiskunnallista merkitystä ja teatterien uutta roolia. Hän kysyi, ollaanko jo ubiikkiteatterin ajassa, jossa teatteri ja näyttämötaide ovat ujuttautuneet kaikkeen toimintaan? Luovia menetelmiä on myös mahdollista soveltaa työmarkkinoilla, eräänä keinona voimavarojen tunnistamiseen ja hyödyntämiseen työelämässä ja työllistymiseksi. “Yhtä teatteriahan on kaikki työ, työpaikat ja yhteisöt näyttämönään”!
Sitten esittäytyi Työnhaun performanssi –hanke. Projektipäällikkö Laura Lehtinen kertoi hankkeen luovasta työnhakuvalmennuksesta ja ryhmätoiminnan tuloksena syntyneestä esityksestä Tässä ja nyt – henkisellä matkalla tuntemattomaan. Tallenne esityskestä nähtävissä 30.4. asti. Lisäksi seminaarissa esiteltiin hankkeessa kehitetty luovan työnhakuvalmennuksen malli, Unelmien performanssi -valmennus. Tästä lisää hankkeen loppujulkaisussa, joka ilmestyy huhtikuussa. Elina kertoi valmennusprosessista ja siinä hyödynnetyistä kehollisista menetelmistä. Hänen mukaansa ryhmäläisten oli helppo omaksua keholliset harjoitteet, ja niiden pohjalle oli luontevaa tehdä muita, esimerkiksi soveltavan teatterin harjoitteita ja koostaa myös esitys. “Se keho on se, joka aina tässä ja nyt.”
Valmennukseen osallistuneet Timo ja Petteri kertoivat kokemuksistaan. Luova työnhakuvalmennus kuulosti kiinnostavalta mahdollisuudelta edistää työnhakutaitoja ja tutustua soveltavan teatterin menetelmiin. Tällaisia luovin menetelmin toteutettuja kursseja ei juuri ole työvoimapalveluilla ole tarjolla. Osallistuminen esimerkiksi selkiytti sitä, mikä on itselle tärkeää, kuten liikkuminen ja kehollisuus. Valmennus myös kehitti esimerkiksi rytmitajua ja kannusti liikuntaan. Harjoitteiden myötä lavalla oppi katsomaan itseään sisältä päin, ei miettimään sitä, miltä näyttää. Esille nousi myös haasteet saada miespuolisia osallistujia hankkeen valmennukseen. Syynä voi olla, että moni mies ei välttämättä uskalla ylittää rajaa tämänkaltaiseen uuteen ja tuntemattomaan asiaan. Muiden suhtautuminen saattaa olla estävä tekijä.
Kehittämispäällikkö Mia Teräsaho (THL) avasi puheenvuorossaan työelämän sukupuolenmukaista segregaatiota Suomessa, miksi sen on ongelma ja miten sitä voisi lieventää. Suomessa koulutus- ja ammattialat ovat voimakkaasti eriytyneet sukupuolen mukaan. Ammatinvalintaan vaikuttavat monet tekijät – mielikuvat ja asenteet, medianäkyvyys ja uutisjuttujen kuvitukset, päiväkodit ja eri asteen oppilaitokset, perhe ja ystävät sekä ympäröivät asenteet. Saako omaa alaa ja kiinnostuksen kohteitaan miettivät tukea omiin valintoihin, jos ne poikkeavat normioletuksista? On merkillepantavaa, että 2016 kyselyssä nuorten toiveammatit mukailivat nykyistä jakaumaa miesten ja naisten aloihin. Segregaation purkaminen on tärkeää esimerkiksi tasa-arvon edistämiseksi, ja jotta ihmisten osaaminen saadaan kohdennettua paremmin ja jokainen pystyisi hyödyntämään omaa potentiaaliaan. Tässä linkki THL:n Tasa-arvotiedon keskuksen sivuille.
Asiantuntija Irina Tiainen LAB-ammattikorkeakoulusta kertoi hankkeesta Miesvirtaa sosiaali- ja terveysalalle (ESR), jossa pyritään lisäämään miesten määrää sote-aloilla ja koulutuksessa. Hankkeessa myös kehitetään ohjausta miesopiskelijoihin opintojen edistymisen tueksi. Entä onko terveyspalveluiden työntekijän sukupuolella merkitystä asiakkaille? Ei monelle ole, mutta hyvin henkilökohtaisissa tilanteissa merkitystä onkin paljon. Entä miten saada lisää miehiä sotealalle? Työn merkityksellisyyden korostaminen, stereotypioiden purkamien markkinoinnissa sekä urakehityksen mahdollisuuksien painottaminen ovat keinoja lisätä miesten määrää sotealoilla. Lisää hankkeesta tästä linkistä.
Oman elämän kitkoista ja oman polun aukikiertymisestä kertoi kirjailija ja teatteriohjaaja Juha Hurme. Hän toi esiin erilaisuuden näkökulmaa – esimerkiksi fyysisistä rajoitteista johtuen ei kaikki ole kaikille samalla tavalla mahdollista. Ympäröivän yhteisön suhtautuminen ja oma asenne ovat ratkaisevia. Joskus oma polku ja oma intohimo saattaa myös löytyä sattuman kautta!
Tanssilähettiläiden esityksen tarjosi Taike. Riikka Tolonen ja Riina Hosio kertoivat kehittämästään Paikan tanssi -konseptista tervehdyksessään. Seminaaria varten tehdyssä tanssivideossa he tarkastelivat tilaa ja kertoivat liikkeen kautta, miltä heidän lempipaikoissaan tuntuu. Koska hanke sijoittui Kouvolaan, heillä oli pätkä myös Kymijoen tulkinnasta tanssin keinoin, paikallisen bäändin, Kymen Biisiuittamon musiikin säestämänä.
Lukutaidon lapiomies Aleksis Salusjärvi on työskennellyt sanataiteen parissa muun muassa ammattikouluopiskelijoiden ja vankien kanssa. Hän kertoi projektistaan Sanat haltuun. Tämän hankkeen kautta Salusjärvi pyrki innostamaan nuoria miehiä kirjallisuuden pariin, koska lukutaito on eloonjäämistaito. Moni nuori miespuolinen ei näe lukemista ja kirjallisuutta omaan maailmaan tai omaan identiteettiin kuuluvana. Moni myös alisuoriutuu, koska omia vahvuuksia ja kykyjä ei tunnisteta. Lukutaito on osa vuorovaikutusta ja itseilmaisua, sekä avain ymmärretyksi tulemiseen.
Ohjaaja, tuottaja Joonas Berghäll ruoti miehiin kohdistuvia rooliodotuksia ja miesten yhteiskunnallista asemaa omakohtaisten esimerkkien kautta. Hän on dokumenteissaan pyrkinyt avaamaan miesten kokemuksia ja maailmaa, ja samalla kannustamaan muita avoimuuteen ja parantamaan omaa tilannettaan. Keskustelua miesrooleista tarvitaan yhä, jotta ahtaita rajoja voidaan laajentaa ja murtaa.
Parikin Tuija Kivikko ja Kulttuurilla osallisuutta –hankkeen Mielessä voimaa KATit olivat toteuttaneet seminaariin videon Forumteatterin menetelmin. Tuija avasi menetelmää ja sen sovellusta etätoteutukseen. Aihe oli sovitettu seminaarin teemoihin. Tarinassa työhönsä tyytymätön rekkakusi halusi vaihtaa alaa, mutta esimerkiksi kohtasi TE-toimistossa ennakkoluuloja harkitessaan työtä päiväkodissa. Forumteatteri rikkoo esiintyjien ja yleisön rajoja. Menetelmän avulla on mahdollisuutta tarkastella yhteiskunnan epäkohtia ja löytää yhdessä uusia ratkaisuja.
Kouvolan Teatterin klubille oli tuotu lavastukseksi valmennusryhmän esitykseen teetetyt suurkuvatulosteet Marja Seppälän ottamista valokuvista voimauttavan valokuvan menetelmin. Lisäksi esillä oli kuvataiteilija ja Xamkissa muotoilua opiskelevan Mikko Huumosen metalliveistoksen Sub-Trojan ja seminaaria varten tehty Unelmien performanssi -vanerileikkaustyö.
Uusia näkökulmia
Seminaari sai hyvää palautetta osallistujlta ja sisältöjä pidettiin kiinnostavina. Esitykset tekivät tunnetuksi kehollisia ja soveltavan teatterin menetelmiä, avasivat ajatuksia menetelmien hyödyntämiseen, toi kokemuksia osallisuudesta, tarjosi kiinnostavia näkökulmia, tarinoita sekä toi esille miesnäkökulmaa.
Puheenvuoroista huokui se, että muilta saatu hyväksyntä ja kannustava suhtautuminen on oleellista jokaisen hyvinvoinnin ja itsetuntemuksen kannalta, jotta uskaltaa seurata omia kiinnostuksen kohteitaan. Monilla on piileviä kykyjä ja tunnistamatonta osaamista, joka täytyisi saada esiin roolien, muiden ennakkoasenteiden tai oman epävarmuuden alta. Luovilla, soveltavan teatterin ja kehollisilla menetelmillä on mahdollisuus vaikuttaa, avata kanava itsetuntemuksesta itseilmaisuun. Tästä on hyvä jatkaa – jatkokehittää menetelmiä, edistää niiden käyttöä sekä murtaa ennakkoluuloja ja ahtaita kuoria.
Työnhaun performanssin loppuseminaari Unelmien performanssi – kuoriutumisia omaksi itseksi järjestetään webinaarina torstaina 25.3.2021 klo 12-16.
Asiaa oman polun löytämisestä ja näkökulmien muutoksesta, unelmista ja kehollisuudesta, työelämästä ja sukupuolittuneista rooliodotuksista.
Puhujina mm. kirjailija ja teatteriohjaaja Juha Hurme, lukutaidon lapiomies Aleksi Salusjärvi, ohjaaja ja tuottaja Joonas Berghäll, kehittämispäällikkö Mia Teräsaho (THL) ja asiantuntija Irina Tiainen (LAB-ammattikorkeakoulu).
Soveltavan teatterin ja kehollisia menetelmiä esitellään yleisölle esimerkkien kautta. Seminaari striimataan Kouvolan teatterilta ilman yleisöä.
Lue lisää sisällöistä ja ilmoittaudu mukaan täältä. 9.3. mennessä ilmoittautuneille lähetetään ennen seminaaria pieni kotitehtävä!
Tapahtuma myös Facebookissa
Webinaarin järjestää Työnhaun performanssi –hanke, jota rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto ja Hämeen Ely-keskus.
Tasa-arvon performanssi koettiin 5.11 verkossa! Tilaisuudessa kuultiin erilaisia avartavia puheenvuoroja tasa-arvon ja sukupuolisensitiivisyyden näkökulmista. Näyttelijä ja teatteripedagogi Elina Ylisuvanto luotsasi kuulijat läpi webinaarin ammattilaisin ottein. Päivän teemaan kuulijat johdatteli tutkimusjohtaja Anu Haapala Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta. Tutkija Minna Leinonen Tampereen yliopistosta avasi puheenvuorossaan työpaikkojen tasa-arvotyötä vuorovaikutuksen ja oppimisen kautta. Liiketoimintajohtaja Tomi Käiväräinen (Projektivoima Oy) ja Autosalpa Oy:n hallituksen puheenjohtaja Marjukka Siren puhuivat työpaikkojen tasa-arvosta työnantajien näkökulmasta käsin.
Luovaa näkökulmaa aiheeseen toivat Työnhaun performanssi -hankkeen kuulumiset ja välähdykset luovan valmennusryhmän tuottamasta esityksestä Tässä ja nyt – henkisellä matkalla tuntemattomaan, joita esitteli projektipäällikkö Laura Lehtinen Xamkista. Lisäksi luovaa lähestymistapaa edusti teatteriohjaaja ja kirjailija Eino Saaren puheenvuoro miehisyyden kohtaamisesta, joka herätteli kyseenalaistamaan miehekkyyteen ja miesrooleihin kohdistuvia ennakkoluuloja.
Tilaisuus oli samalla Ruuti-hankkeen loppuseminaari. Sukupuolisensitiivisyyttä käsiteltiin paneelikeskustelussa Sukupuolisensitiivisiä kohtaamisia – miten tasa-arvo ja sukupuoli vaikuttavat ohjauksessa? Kokemuksiaan ja näkemyksiään jakoivat opiskelijoiden, opettajien ja työntekijöiden muodostama moniääninen toimijapositioiden joukko.
Webinaaritilaisuuden huipensi ruutilaisten tervehdykset ja hankkeen tulosten esittely. Projektipäällikkö Kirsi Purhonen Xamkista, hankevastaava Anne Varonen KSAOlta sekä projektipäällikkö Sari Laiho Taitajalta kertoivat esimerkiksi sukupuolisensitiivisen ohjauksen mallista. Tilaisuus päättyi Xamkin Ruuti-hankkeen osallistujien tekemän tasa-arvobiisin Kaikki Kuulee (Julius Keisari feat. Liisa) ensiesitykseen. Nuorta näkökulmaa, suoria sanoja ja mahtavaa meininkiä – jatketaan tämän asenteen viitoittamana sukupuolisensitiivisellä tiellä, työelämän sukupuolittuneita ennakkoluuloja ja luutuneita rooliodotuksia murtaen!
Tasa-arvoon liittyy monenlaisia mielipiteitä, arvoja ja asenteita. Tasa-arvotyö näyttäytyy usein vastakkainasettelulta ja ihmisryhmien väliseltä kisailulta. Ruuti-sukupuolisensitiiviset ura- ja työpaikkaohjauksen mallit ja Työnhaun Performanssi –hankkeet eivät lähde mukaan vastakkainasetteluun, vaan tuovat esille sukupuolisensitiivistä ajattelua kaikkien sukupuolten hyödyksi. Työ- ja koulutusurien muodostuminen on nykyään sallivampaa, ja urat ovat enemmän irrottautuneet perinteisistä sukupuolirooleista. Vai ovatko?
Yhteinen webinaari Tasa-arvon performanssi 5.11.2020 herättelee havaitsemaan omia ennakkoasenteita työelämän sukupuolittuneisuuteen ja rooliodotuksiin liittyen. Webinaarissa pohditaan muun muassa sitä, miten tasa-arvo näkyy ja kuuluu työpaikkojen vuorovaikutuksessa, sekä miten opiskelijoiden ohjauksessa puretaan sukupuolirooleja kohtaamisen avulla. Miten unohtaa kulttuurisesti rakentuneet, alitajuiset ajatusvinoumat ja kohdata ihminen ihmisenä, osaavana, kokevana, tuntevana, ajattelevana henkilönä?
Päivän avaa tutkimusjohtaja Anu Haapala Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta aiheenaan Kestävää hyvinvointia kehittämässä. Kestävä hyvinvointi muodostuu myös tasa-arvosta ja sukupuolisensitiivisyydestä.
Jatkuvassa muutoksessa oleva työelämä tarvitsee tasa-arvoista ja demokraattista työyhteisöä, johon työmarkkinoille tuleva sukupolvi kiinnittyy. Tutkija Minna Leinonen Tampereen yliopiston Työelämän tutkimuskeskuksesta alustaa aihetta otsikolla Tasa-arvo työpaikojen vuorovaikutuksessa nyt ja tulevaisuudessa.
Työnhaun performanssi –hanke pyrkii purkamaan myös työttömiin liittyviä ennakkoluuloja. Luovan työnhakuvalmennuksen ryhmä koosti teatteripedagogi Elina Ylisuvannon ohjauksessa poikkitaiteellisen esityksen, joka kumpuaa heidän omista kokemuksistaan ja unelmistaan. Seminaarissa maistiainen esityksestä Tässä ja nyt – henkisellä matkalla tuntemattomaan.
Teatteriohjaaja ja esikoiskirjailija Eino Saaren puheenvuoro purkaa miehisyyteen ja miesten kohtaamiseen liittyviä myyttejä, normeja ja stereotypioita. Puheenvuoro pohjautuu syksyllä julkaistuun kirjan Miehen kosketus (Gummerus 2020), jota varten Saari haastatteli 50 suomalaista miestä heidän suhteestaan kosketukseen, hellyyteen, läheisyyteen ja vanhemmuuteen.
Paneelikeskustelun teemana on sukupuolisensitiivinen kohtaaminen opinnoissa ja työelämässä. Aihetta pohtivat Ruuti – sukupuolisensitiiviset ura- ja työpaikkaohjauksen mallit –hankkeen toiminnassa mukana olleet eri alojen opiskelijat, opettajat ja työelämän edustajat.
Ruuti-hankkeen työ on jo loppusuoralla, ja webinaari on samalla hankkeen loppuseminaari. Hankkeessa kehitetyt sukupuolisensitiiviset mallit tiivistyvät hankkeen loppuvaiheessa sukupuolisensitiivisiin ajatuksiin ja sanomiin osaksi vakituisia käytäntöjä. Mallien tavoitteena on herätellä tasa-arvon ja sukupuolisensitiivisyyden arkisiin käytäntöihin.
Työnhaun performanssi –hanke jatkuu huhtikuun 2021 loppuun ja tekee töitä luovin ja kehollisin menetelmin ennakkoluulojen hälventämiseksi sekä miesten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin, työllistymisen ja voimautumisen edistämiseksi.
Tilaisuus päättyy hankkeessa mukana olleiden osallistujien tuottamaan musiikkikappaleeseen Youtube-ensiesityksenä.
ILMOITTAUTUMINEN TÄSTÄ LINKISTÄ
Ensimmäinen näytös
9.45 Kirjautuminen Teamsiin, ohjeistus ja virtuaalinen aamujuoma
10.00 Päivän mikrofoniääni, Elina Ylisuvanto, juontaja, teatteripedagogi ja
Kestävää hyvinvointia kehittämässä, Anu Haapala, tutkimusjohtaja, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
10.15 Tässä ja nyt – Henkisellä matkalla tuntemattomaan. Työnhaun Performanssi –hanke, Laura Lehtinen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja Elina Ylisuvanto, Kouvolan teatteri.
10.30 Tasa-arvo työpaikkojen vuorovaikutuksessa – nyt ja tulevaisuudessa. Minna Leinonen, tutkija, Tampereen yliopiston Työelämän tutkimuskeskus
Tauko klo 10.55 (5 min)
11.00 Yritys X Sukupuolisensitiivisyyden asialla, Tomi Käiväräinen, liiketoimintajohtaja, Projektivoima Oy
11.20 Miehiä kohtaamassa, sukupuolirooleja purkamassa – case Miehen kosketus, Eino Saari, teatteriohjaaja, esikoiskirjailija
11.50 Naiset johtajina, Marjukka Siren, Autosalpa Oy, hallituksen puheenjohtaja
Väliaika klo 12.15 (45 min)
Toinen näytös
13.00 Sukupuolisensitiivisiä kohtaamisia – miten tasa-arvo ja sukupuoli vaikuttavat ohjauksessa? Paneelikeskustelu.
13.40 Ruuti-sanomat – sukupuolisensitiiviset ohjauksen mallit,
Kirsi Purhonen, projektipäällikkö, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Anne Varonen, hankevastaava, Kouvolan Seudun ammattiopisto
Sari Laiho, projektipäällikkö, Taitaja
14.00 Kaikki kuulee – Youtube-ensiesitys tasa-arvoa edistävästä laulusta
Työnhaun performanssin luova työnhakuvalmennus huipentui osallistujien koostamaan poikkitaiteellisen performanssiin Tässä ja nyt – henkisellä matkalla tuntemattomaan. Esityksen ensi-ilta pidettiin pienelle kutsuvierasjoukolle Kouvolan Teatterin klubilla 27.8.2020. Esityksen sisällön tuottivat osallistujat itse teatteripedagogi Elina Ylisuvannon ohjauksessa. Sisältö kumpuaa omista muistoista, arvoista, kokemuksista ja tulevaisuuden unelmista.
Ryhmä alkoi keväällä koostaa esitystä ennakkoluulottomasti – ja omasta halustaan. Esitystä ideoitiin ja kirjoitettiin Elinan ohjaamissa soveltavan teatterin työpajoissa. Lisäksi harjoiteltiin itseilmaisua, kehollista ilmaisua ja liikekieltä sekä vahvistettiin kehon ja mielen yhteyttä. Tätä tuki tulevaisuusohjauksen harjoitteet sekä omien vahvuuksien ja työminän tarkastelu, joita TKI-asiantuntija Anni Taina muissa työpajoissa ohjasi. Ryhmä tarjosi mahdollisuuden reflektoida omia kokemuksiaan työelämässä ja työnhaussa, pohtia vahvuuksiaan ja kehittymisen kohteitaan sekä suunnata ajatukset tulevaisuuteen ja uusiin mahdollisuuksiin. Tämänkaltaisessa ryhmätoiminnassa ja etenkin esityksen luomisessa ovat asiantuntevat ammattilaiset sekä ennen kaikkea inhimilliset ihmiset kullanarvoisia. Valitettavasti yksi henkilö jättäytyi kesän aikana pois ryhmästä henkilökohtaisista syistä.
“Uskon itseeni ja tekemisiini enemmän.”
Esityksessä jokaisella on oma osuutensa, joka jotenkin kuvastaa heidän kokemuksiaan tai unelmiaan. Mukana on liikettä, tanssia, luontorunoa, rentoutusta, stand-uppia ja sketsejä sekä paljon muuta. Esitys on kokemus sekä esiintyjille että yleisölle. Tunne, herkkyys ja vahvuus välittyivät lavalta katsojille ja koskettivat – moni liikuttui. Valot, musiikki, käsiohjelma sekä kasvein, kivin, kävyin ja runoin koristeltu Klubi tarjosi oikean teatterielämyksen. Ilo ja onnistuminen olivat ensi-illan päällimmäiset tuntemukset – me tehtiin se!
”En olisi uskonut, että esiinnyn. Kiitos rohkaisusta!”
Esitystä ja ryhmäläisten itsekäsityksen kehittymistä tuki valokuvauksen prosessi, jossa hyödynnettiin voimauttavan valokuvauksen menetelmää. Kuvaukset toteutettiin valokuvaaja Marja Seppälän kanssa. Voimauttava valokuva on Miina Savolaisen kehittämä sosiaalipedagoginen menetelmä, jossa kuvattava määrittelee sen, miten haluaa tulla nähdyksi. Arvostava katse, nähdyksi tuleminen omilla ehdoillaan sekä itsensä katsominen lempeästi ovat keskeisiä. Tavoitteena edistää positiivista minäkäsitystä ja itsensä hyväksymistä. Kaikki ryhmäläiset halusivat ottaa kuvat ulkona metsässä – ja aivan upeita kuvia syntyikin! Valokuvaukset tuntuivat mielekkäältä osallistujille ja antoivat uutta ajateltavaa. Jokaisen valitsemasta kuvasta teetettiin suurkuvatuloste osaksi lavastusta.
”Hyväksyn itseni sellaisena kuin olen.”
Oli erittäin hieno nähdä ryhmäläisten kasvu tammikuussa aloituksesta esitykseen. Valmennuksen aikana heräsivät innostuminen, tekemisen halu ja ilo, rohkeus ja itsevarmuus! Esitys antoi mahdollisuuden toteuttaa palan omaa unelmaa. Kun uskoo itseensä, pystyy.
“En jännitä niin paljon. Otan haasteet vastaan rennosti, koska jos mokaan, ei se satu. Virheitä sattuu, elämä jatkuu.”
Poikkeusaika ja etävalmennus toivat haasteita työnhakuvalmennukselle, kun ryhmätapaamiset jäivät tauolle maaliskuussa. Selätimme vaikeudet ryhmänä, yhteisellä sitoutumisella ja uskolla tulevaan! Kevään ja kesän aikana pidettiin etätyöpajoja, livetapaamiset ja performanssin harjoittelu jatkuivat elokuussa. Etätapaamisten sisältöinä oli erilaisia kehollisia harjoitteita, etäkokousetiketin läpikäymistä ja itsetuntemukseen liittyvä tehtävä. Kehollisten harjoitteiden ohjaaminen etäyhteyden kautta on mahdollista, vaikka se ohentaa kokemusta. Muiden kehollinen kohtaaminen tilassa ja läsnäolo suhteessa muihin jäävät pois, eikä ohjaus ole samalla tavalla kohtaavaa.
“Uskon itseeni ja tekemisiini enemmän.”
Uusintaesityksiä upealle performanssille on suunnitteilla syksylle. Tämä hieno saavutus ansaitsee tulla nähdyksi! Samalla se murtaa ennakkoluuloja ja tuo esiin ihmisen usein piiloon jäävät vahvuudet ja osaamisen.
Lämmin kiitos kaikille osallistujille ja koko hanketiimille!
“Tulevaisuudella on merkitystä.”
Kirjoittanut Laura Lehtinen
Projektipäällikkö
Työnhaun performanssi
Työnhaun performanssi ja Kaiku – osallisena Kouvolassa -hankkeet ovat toteuttaneet videon avuksi työhaastattelutilanteisiin. Koska etänä toteutettavat työhaastattelut saattavat yleistyä, keskittyy video etähaastatteluun, mutta vinkit sopivat myös livetilanteisiin. Video havainnollistaa kehollisen viestinnän ja läsnäolon merkitystä. Tämä blogipostaus taustoittaa videon teemoja ja vaikutelmien muodostumista. Tekstin lähteenä kehollisten vaikutelmien antamisen osalta on käytetty kirjaa Taito tehdä hyvä vaikutus (Ahola 2019). Muutamalla huomiolla saat vakuuttavuutta ja itsevarmuutta itsesi esittelyyn!
Työhaastattelu on vuorovaikutusta
Työhaastattelut ovat vuorovaikutustilanteita, joissa hakijan soveltuvuutta avoinna olevaan työpaikkaan arvioidaan. Haastattelut saattavat olla jännittäviä hetkiä, joissa joudutaan katseen ja arvioinnin kohteeksi. Tilanteessa vaihdetaan tietoa puolin ja toisin, keskustellen ja sanattoman viestinnän kautta. Työnantaja muodostaa käsityksen hakijasta ja hänen osaamisestaan, työnhakija taas käsityksen työpaikan luonteesta ja työnantajasta. Ihmiset tulkitsevat eleitä, ilmeitä ja kehonkieltä tiedostamattomallakin tasolla. Haastattelutilanteet etenevät usein vakiintuneen väljän käsikirjoituksen mukaan, osapuolet näyttelevät tilannesidonnaiset roolinsa. Kehosi viestii, työnhaku on performanssia.
Hakijan täytyy valmistautua hyvin sekä tiedollisesti että henkisesti. On hyvä ottaa selvää työnantajasta, miettiä miten kertoa itsestä, vahvuuksista tai tulevaisuuden suunnitelmista, valmistautua muihin tyypillisiin kysymyksiin. On oltava ajoissa paikalla ja asianmukaisesti pukeutuneena. Netistä löytyy runsaasti apua työhaastatteluun valmistautumiseen, muutamia linkkejä on koottu jutun loppuun.
Kohdatessa muita arvioidaan ihmisen pätevyyttä, luotettavuutta ja hyväntahtoisuutta. Ihmiset muodostavat käsityksiään eri perustein, eivätkä ne aina vastaa todellisuutta. Käsitysten muodostumiseen vaikuttavat havainnot, tulkinnat, mielikuvat ja joskus paikkansapitämättömät stereotypiat. Ensivaikutelma on tärkeää, sillä käsitykset muodostetaan nopeasti.
Lämpöä ja pätevyyttä, avoimia ja suljettuja asentoja
Onnistuneen vaikutelman antamiseksi kannattaa pyrkiä viestimään sekä lämpöä että pätevyyttä. Avoimet eleet, kuten elehtiessä näkyvillä olevat kämmenet, positiivinen katsekontakti, toisten eleiden peilaaminen, pää kallistelu ja hymy viestivät lämpöä. Suljettuja, torjuvia asentoja ovat esimerkiksi ristityt jalat tai rinnalle ristityt kädet. Yhteen puristuneet huulet ja painuneet kulmat saatetaan tulkita vihamielisinä. Pätevyyttä taas viestivät ryhdikäs asento, selkeä liikehdintä, jämäkkä kättely, tilan haltuunotto.
Ole tilanteessa läsnä. Ole kiinnostunut työpaikasta. Osoita kuuntelevasi katsekontaktilla ja pään nyökkäyksillä. Katsekontakti on osa toisen huomioimista ja herättää luottamusta. Toisaalta on hyvä välttää liikaa tuijottamista – tuntemattomien kohdalla yli 3 sekunnin kaste koetaan hieman häiritsevänä. Liian harhaileva katse voidaan tulkita kiinnostuksen puutteena.
Kiinnitä huomiota ryhtiin. Ryhdikäs olemus viestii itsevarmuutta, mutta liika takakeno ylimielisyyttä. Ihmiset nojautuvat eteenpäin kiinnostavia asioita kohti, taaksepäin jos haluavat ottaa etäisyyttä.
Jos sisäinen maailma heijastuu kehonkieleen, vaikuttavat myös keho ja liike tunteisiin. Eteenpäin nojautuminen saattaa aktivoida kiinnostuksen käsillä olevaan asiaan. Vahva, avoin asento voimistaa vallan ja rohkeuden tunteita. Seisominen haara-asennossa kädet lanteilla tuo vahvuutta. Pieneksi kasaan painuminen taas viestii epävarmuudesta ja voi vahvistaa tätä tunnetta entisestään.
Saa jännittää
Hermostuneisuus ja jännittäminen ovat ymmärrettäviä reaktioita. Voit pyrkiä lieventämään liiallista jännitystä hengitysharjoituksilla tai mielikuvaharjoituksilla. Käy ennakkoon läpi tilannetta mielessäsi, kuvittele itsesi tilanteeseen. Hengitä rauhallisesti ja syvään sisään ja ulos muutaman kerran ja anna hengityksen rauhoittaa kehosi ja mielesi.
Ota ennen haastattelua voimaposeeraus. Seiso ryhdikkäästi jalat hieman haarallaan, oikaise selkä, kohota pää. Tunne asennon vahvistavan sinua. Hengitä syvään muutaman kerran. Usko itseesi, tämä menee hyvin. Ja jos ei mene, tulee uusia tilaisuuksia ja työpaikkoja. Aina on mahdollisuus oppia ja parantaa seuraavan kertaan.
Jos käyttäydyt niin, että arvostat itseäsi, koetaan sinut arvokkaaksi. Jos uskot itseesi, uskovat sinuun muutkin – mikä saa sinut uskoman itseesi ja arvostamaan itseäsi vielä enemmän.
Tsemppiä työnhakuun!
Lähteenä käytetty teosta Ahola, A. 2019: Taito tehdä hyvä vaikutus.
Hyödyllisiä linkkejä avuksi työhaastatteluun valmistautumiseen:
Academic Work, Kuinka valmistautua työhaastatteluun?
Duunitori, Työnhakuopas, Työhaastattelu
TE-palvelut, Tee vaikutus työhaastattelussa
Ukkowork, Miten valmistautua työhaastatteluun
Teksti Laura Lehtinen, projektipäällikkö, Työnhaun performanssi -hanke
Työnhaun performanssi -hanketta rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto ja Hämeen ELY-keskus.
Tammikuussa alkoi Työnhaun performanssi –hankkeen Työstämö-valmennus. Saimme pienen mutta sitäkin mahtavamman porukan koolle tähän luovaan työnhakuvalmennukseen. Ryhmä tapasi kaksi kertaa viikossa erilaisia harjoitteita tehden. Teatteripedagogi Elina vastasi soveltavan teatterin sisällöistä torstaisin, yhteisöpedagogi Annin tulevaisuusohjaukseen painottuvista sisällöistä perjantaisin. Ryhmän jäsenet tutustuivat toisiinsa, luottamus rakentui, uskallus lisääntyi.
Ehdimme tavata 9 viikon ajan, kunnes koronatilanne katkaisi hyvin toimineet ja innostavat ryhmätapaamisemme. Yhteydenpito jatkuu ja ryhmälle annetaan erilaisia tehtäviä etänä. Toivottavasti pääsemme jatkamaan tapaamisia pian, sillä melko huimia juttuja jäi kesken – ryhmä alkoi työstää esitystä, josta vaikutti tulevan monia taiteenlajeja yhdistävä sikermä ulkopuolisten odotuksista ja identiteetin käsittelystä luonnonkauneuteen ja rentoutumiseen!
Mitä tehtiin tähän asti
Tapaamisissa tehtiin lukuisia erilaisia kehollisia harjoitteita. Opeteltiin kohtaamista, luottamusta ja läsnäoloa. Harjoiteltiin kehollista ilmaisua, esimerkiksi liikuttiin ylpeästi, häpeillen tai riemastuneena, annettiin käden tai jalan ohjata tanssia. Nyt eristäytymisen aikoina tajuaa, kuinka ihmisen läsnäolon tuntee, myös ilman kosketusta. Pohdittiin myös vahvuuksia ja osaamista, kerrattiin aiempia kokemuksia ja hahmoteltiin tulevaa. Suunnitelmat eivät vielä ehkä alkaneet konkretisoitua, mutta ajatukset lähtivät itämään. Mitä tulevaisuus voisi tuoda, miksi minä voisin tulla tulevaisuudessa?
Osaksi valmennusta oli suunniteltu kokonaisvaltaista hyvinvointia edistäviä sisältöjä. Työstämö-ryhmä aloitti kuntoilun ohjaajan kanssa. Liikkumisen edistäminen tukee jaksamista ja sekä mielen että kehon hyvinvointia, ja siihen ryhmä saa asiantuntijan tukea ja kannustusta. Säännöllinen kuntoilu on mukavampaa aloittaa oman ohjaajan johdolla ja pienessä tutussa ryhmässä. Kävimme myös yhdessä Kymi Sinfoniettan konsertissa. Elämyksellinen ja informatiivinen Valloittava valkokangas –konsertti mahdollisti sekä klassisen musiikin hyvää tekevät vaikutukset (esimerkiksi aivoterveyteen!) että tuttujen kappaleiden kuulemisen tuottaman mielihyvän.
Valmennusryhmä ehti vierailla vahvasti naisvaltaisen alan työpaikalla, eräässä asumispalveluiden yksikössä. Siellä kuultiin työnteon arjesta ja työntekijöiden motivaatioiden lähteistä. Raskaalta vaikuttava työ oli tekijöilleen erityisen palkitsevaa. Koettu työn merkityksellisyys on erittäin tärkeä työssä viihtymisen ja motivaation kannalta.
Kaksi sukupuolittuneiden rooliodotusten vastaisilla aloilla työskentelevää henkilöä vieraili luonamme Teatterilla ja kertoi kokemuksistaan. Vähemmistönä olevan sukupuolen edustaja saattaa yhä kohdata ennakkoluuloja ja joutua todistelemaan kykyjään ja osaamistaan muita kovemmin. Oma rohkeus, itsetuntemus ja ennen kaikkea asenne kuitenkin ratkaisevat paljon suhtautumisessa muiden kapeakatseisuuteen!
Ehdimme juuri ennen rajoitustoimenpiteitä käydä leirillä Anjalan nuorisokeskuksella. Leiri oli tärkeä lujittamaan ryhmähenkeä ja sitouttamaan sekä yhteiseen tekemiseen että oman kasvun edistämiseen. Ryhmä työsti sisältöä performanssiin yhdessä ja erikseen. Lisäksi ohjelmassa oli hyvinvointia edistävinä aktiviteetteina kehonhuolto sekä rogaining lähimaastossa. Anjalan viehättävä, historiallinen ja vehreä ympäristö Kymijoen varrella on itsessään erittäin rauhoittava. Saunamökillä seurasimme uutisista koronatilannetta ja vastatoimien silminnähtävää eskaloitumista erinäisten tapahtumien peruutusilmoitusten myötä…emme olleet huolissamme, mutta tämäkin jää muistoihin kokemuksena historiallisen tilanteen todistamisesta yhdessä ryhmän kanssa.
Poikkeustilan toimenpiteet
Päätimme heti leirin jälkeen laittaa tapaamiset tauolle ja aloimme suunnitella uusia sisältöjä poikkeustilan ajalle. Kehollisia menetelmiä hyödyntävä hanke luonnollisesti edellyttäisi ihmisten kohtaamista parhaisiin tuloksiin pääsemiseksi, mutta luovilla ratkaisuilla pystymme tarjoamaan myös vaihtoehtoisia ratkaisuita.
Etäohjauksen aikana ryhmälle annetaan kirjoitustehtäviä eri teemoista. Aiheet liittyvät hankkeen sisältöihin työnhausta ja työhaastatteluista sekä omista unelmista. Näkökulmissa huomioidaan kehollisuus – miltä kokemukset ja muistot tuntuvat? Kirjoittaminen auttaa käsittelemään omia kokemuksia ja purkamaan muistojen aiheuttamia tunnetaakkoja. Kokemusten ulos kirjaaminen sanallisesti auttaa rauhoittamaan mielen kaaosta.
Liikkumisen tukemiseksi käyttöön otettiin sovellus, jonka kautta kunto-ohjaaja voi antaa ohjausta ja seurata ryhmän liikkumista. Pyrimme kannustamaan ulkoiluun ja arkiseen liikkumiseen. Lähimetsien merkitys korostuu entisestään.
Tavoitteena on toteuttaa aiemmin suunnitellut sisällöt myöhemmin – myös performanssi! Nyt valmennus vain vähän muuntui, piteni ja jopa täydentyi. Kalenterissa oli esimerkiksi voimauttavan valokuvauksen sessio ja video-CV:n opettelu ammattilaisen johdolla sekä Pieni Merenneito –musikaali Helsingin kaupunginiteatterissa.
Toivottavasti pääsemme jatkamaan valmennusta fyysisestikin pian, eikä toiminnallinen katkos haittaa.
Hyviä vointeja ja luovia ratkaisuja tähän historialliseen aikakauteen!
Kirjoittanut Laura Lehtinen
Työnhaun performanssin minipilotin lisäksi syksyyn kuului kaksi kivaa tapahtumaa. Marraskuussa pidettiin yleisölle avoin hyvinvointipäivä sekä tehtiin performanssin poppoon kanssa retki Helsinkiin.
Hyvinvointipäivä Kouvolan Teatterilla
Hyvinvointipäivä kokosi suuren joukon osallistujia Kouvolan Teatterin klubille – osallistujia oli reilu viitisenkymmentä! Markkinointitilaisuutenakin toimineen päivän tavoitteena oli tehdä tutuksi soveltavan teatterin menetelmiä ja antaa maistiaisia valmennuksen teemoista. Kuulimme Jari Lindströmin mielenkiintoisen uratarinan Voikkaan paperitehtaalta työttömyyden kautta Arkadianmäelle ja takaisin työnhakijaksi. Lindström kuvaili samaistuttavalla tavalla työnteon motivaattoreitaan sekä tuntemuksiaan työelämän haasteiden edessä.
Henkisen valmentautumisen asiantuntija Petri Federley taas kertoi kiinnostavasti esimerkiksi ihmisen sosiaalisen identiteetin rakentumisesta, autonomiasta ja tarpeesta tehdä merkityksellisiä asioita. Hänellä oli loistavia esimerkkejä siitä, miten ihminen ajautuu automaatiolla arjessa toimimaan. Omiin ajatuksiin ja toimintatapoihin on kuitenkin mahdollista vaikuttaa. Esimerkiksi jos merkitsee työtehtävän kalenteriin, on todennäköisempää kuin ilman kalenterimerkintää, että asia tulee lopulta tehdyksi. Kuulimme myös personal trainerin vinkkejä arjen hyvinvointiin sekä esittelyn Kouvolan hyvinvointipiste Virtaamon toiminnasta. Pienikin muutos arjessa on merkityksellinen, ja kaikki liikkuminen hyvästä. Vähennä istumista säännöllisin tauoin ja valitse rappuset hissin sijaan!
Väliin ja lopuksi teatteri-ilmaisun ohjaaja Mari veti hauskoja harjoitteita, joihin yleisöllä oli mahdollisuus osallistua. Yleisö tuotti mm. aineistoa leikeissä hyödynnettäväksi. Asiantuntijaraati selitti, mitä tarkoittavat esimerkiksi Hexit tai Ällikäs. Ryhmät taas esittivät pantomiimina yhdyssanoja, kuten atomivoimala ja lintulauta. Nämä tehtävät saivat kyllä suupielet nykimään!
Retki Helsinkiin
Ryhmän retki Helsinkiin huipensi syksyn minipilotin. Pääkaupunkivierailun tarkoitus oli edistää hyvinvointia vahvistamalla osallisuuden ja yhteiskuntaan kuulumisen tunteita sekä tarjoamalla uusia kulttuuri- ja kulttuuriympäristökokemuksia. Päivä oli hauska, kokemuksellinen ja informatiivinen.
Ateneumissa ihailimme Schjerfbeckin herkkää jälkeä. Huomion kiinnitti ihmisten kuvaus ja etenkin omakuvien sarja taiteilijan uralla. Miksi jotkut kasvot olivat toispuoleisia, tai silmän kohdalla tumma läiskä? Opastettu kierros Eduskuntatalolla oli erinomaisen kiinnostava. J.S. Sirenin suunnittelema upea rakennus sopii hyvin paikaksi, jossa kansakunnan asioita hoidetaan. Rakennus on pari vuotta sitten taidolla restauroitu – huonekaluja restauroimassa oli myös Xamkin opiskelijoita. Kysymyksiä heräsi mm. puheenvuoroista ja kokouskäytännöistä. Lehterille paistoivat istuntosalin pöydillä käsittelyä odottavien paksujen budjettiesitysten keltaiset kannet.
Tärkeä kohde retkellä Oodi. Näyttävä kulttuurirakennus eri tiloineen herätti kiinnostusta. Päivän päätteeksi ryhmä kävi katsomassa Alpo Aaltokoski companyn nykytanssiesityksen Kadotetut. Päivän aikana piipahdimme myös Tuomiokirkossa sekä Kansallismuseossa tsekkaamassa Gallen-Kallelan freskot, joista Ateneumin perusnäyttelyssä kerrottiin. Välikahvit nautittiin kulttuurihistoriallisessa, jouluiseen hohteeseen pukeutuneessa Kappelissa.
Kulttuurista hyvinvointia
Kulttuurilla on todettu olevan suotuisia vaikutusta hyvinvointiin. Myös kulttuuriperinnön merkitys hyvinvoinnille on tunnustettu. Helsingin retkellä altistuimme eritoten kuva- ja tanssitaiteelle sekä rakennustaiteelle. Pääsimme ihailemaan ja kokemaan Helsingin rakennuksia, aistimaan tunnelmaa ja kaupunkihistoriaa, sekä tuntemaan urbaania sykettä – jollaista Kouvolassa ei ole. Uudet kokemukset avaavat maailmaa, mutta ne myös avaavat ihmisen maailmalle – minäkin olen täällä.
Muuten Työnhaun performanssin syksyn minipilotti sujui oikein mukavissa merkeissä. Soveltavan teatterin harjoitteiden lisäksi osallistujat tekivät esimerkiksi unelmakarttaa. Kokoontumissa oli hyvä yhteishenki ja rento ilmapiiri. Osallistujien palautteen perusteella kokemus oli positiivinen. Tapaamiset toivat tekemistä viikkoon, uusia ajatuksia omasta pystyvyydestä sekä rohkeutta esiintymiseen. Vaikka mukana oli vain pari osallistujaa, antoi tämä tärkeää tietoa tulevaisuuden suunnittelua ajatellen. Jatketaan tästä tammikuussa!
Työhaun performanssin syksy on ollut mielikuvituksen täyteinen! Hanketiimi on testaillut soveltavan teatterin menetelmiä kohderyhmän kanssa sekä käynyt toiminnallisilla esittelykierroksilla eri ryhmien parissa. Tarkoitus on ollut markkinoida hanketta ja tulevaa valmennusta, sekä tutustuttaa omakohtaisesti soveltavan teatteriin menetelmiin. Osallistujien rekrytointi tammikuussa starttaavaan, Työnhaun performanssin järjestämään Työstämö-valmennukseen on käynnissä.
Teatteri-ilmaisun ohjaaja Mari on vetänyt tutustumisleikkejä ja improvisaatioharjoitteita esimerkiksi TE-toimiston asiantuntijoille, monialaisten palveluiden tiimille, kuntouttavan työtoiminnan ryhmälle. Hanketiimi vieraili myös Kulta-kulttuuripajalla ja monikulttuurisuuskeskus Saagassa. On ollut mahtavaa huomata, kuinka osallistujat ovat heittäytyneet mukaan tekemiseen. Neutraalit perusolemukset on karistettu hetkeksi, harkitsevuus on antanut sijaa reagoinnille ja intuitiolle, reaalimaailmaan lisäksi on reagoitu kuviteltuun ja sopeutettu toiminta siihen, mitä uskotaan tapahtuvan. Hauskat harjoitteet ovat tuoneet lisäksi liikuntaa päivään ja kehittäneet muun muassa vuorovaikutustaitoja, toisen kohtaamista, itsensä ilmaisemista ja uskallusta olla esillä ja katseiden kohteena.
Menetelmien testausta minipilotin merkeissä
Hanketiimi on tavannut kohderyhmään kuuluvia henkilöitä muutamia kertoja syksyn aikana. Olemme keksineet ammatteja ja käyneet absurdeissa työhaastatteluissa, olemme antaneet kuviteltuja lahjoja toisillemme ja löytäneet aarteita arkusta, olemme keksineet vuorovaikutustilanteita ja assosioineet sanoja, olemme esittäneet julkkiksia ja miimisesti yhdyssanoja ja vaikka vielä mitä. Köräpyrkki on muuten erään osallistujamme keksimä uusi peli, jossa on tavoitteena kerätä köriä ja pyrkkejä. Saatatte kuulla siitä vielä! Teatteriharjoitteiden lisäksi ohjelmaan kuului taukojumppaa, valssin opettelua, syvähengityksiä ja mielikuvaharjoitteita. Tiedossa on vielä retki Helsinkiin.
Kaikista mieleenpainuvinta syksyn minipilotin osallistujien mielestä oli kuitenkin kuvitteellisen Mikko Torvisen elämänkaari. Ryhmä loi yhdessä Mikon tarinan. Jokainen sai osallistua ja ideoida, ja elämän sisältö kouluajoista kuolemaan syntyi toisia kuunnellen ja muiden ajatuksia jatkaen. Jokainen saattoi heijastella ja tarkastella tämän henkilön kautta omia vaiheitaan ja tuntemuksiaan. Mikon elämästä löytyi sekä kiinnostuksen kohteita, kuten jääkiekko ja uusien asioiden oppiminen, että vastoinkäymisiä, kuten kiusaava pilottitakkijengi ja potkut jääkiekkojoukkueesta. Suuri käänne oli perheen muutto Ranskaan, jossa Mikko sai uusia kavereita, mutta koki myös suurkaupunkilaisen yksinäisyyttä. Mikko kuitenkin löysi oman polkunsa, sai itsevarmuutta ja tunnisti vahvuutensa. Hänestä tuli urheiluhieroja, hän avioitui ranskalaisen naisen kanssa ja sai lapsia. Tavallisen Mikon vaiheissa saattoi kukin tunnistaa samaistuttavia kohtia. Tavalliselta vaikuttaneen Mikon elämä oli kuitenkin niin tärkeä ja merkityksellinen, että hänestä kirjoitettiin elämänkerta!
ukavaa tekemistä ryhmässä
Teatteriharjoitteet ovat siitä kivoja, että ne ovat olleet aina positiivisia. Kaikilla on mahdollisuus osallistua, asiat tehdään ilon kautta ja toisia kunnioittaen, kenenkään tekemisiä ei arvostella eikä mokille naureta, ja improvisaatiossa pyritään positiivisiin vuorosanoihin ja vastauksiin. Harjoitteet saattavat herättää kyllä mitä moninaisimpia tunteita. Vaikka elämänkaarityöskentelyssä kuvitteellisen Mikko Torvisen vastoinkäymiset herättivät liikutusta, kääntyi kaikki kuitenkin parhain päin – tarinan onnistumiset, ilot ja itsensä löytäminen saivat aikaan myös positiivisen liikutuksen kyyneleitä.
Soveltavan teatterin harjoitteet ovat olleet mukavaa yhdessä tekemistä. Osallistujat eri ryhmissä ovat luoneet aineettomia sisältöjä, olivat ne sitten heijastumaa omasta itsestä, kokemuksista, opitusta tai maailmasta. Uskomme, että moni on yllättänyt itsensä – etenkin, jos on kuvitellut, ettei ole “yhtään luova”, “mitenkään taiteellinen” tai “ollenkaan teatteri-ihminen”. Mitään erityistaitoja ei tarvita, ei teatteriharrastusta, ei edes kiinnostusta kulttuuriin. Kun uskaltaa ottaa ensimmäisen askeleen tai sanoa ensimmäisen sanan sekä unohtaa liika suunnittelu ja miettiminen, saattaa yllättää itsensä leikkimästä ja puhumasta sujuvasti epätotta ja luvallisesti palturia!
Meissä kaikissa piilee leikkisä, kekseliäs, luova sisin – jos uskaltaa nähdä itsensä toisin, unohtaa aistihavaintojen rajoitteet ja antaa mielikuvituksen tehdä näkymättömästä todellista.
Työnhaun performanssi -hanke tuo luovat menetelmät työllistymisen edistämiseen. Kehollisuuteen perustuvan lähestymistavan avulla pyritään vahvistamaan sekä työnhakuvalmiuksia että kokonaisvaltaista hyvinvointia. Soveltavan teatterin harjoitteilla, liikunnalla ja kokonaisvaltaista hyvinvointia tukemalla tähtäämme itsevarmuuden ja vireystason lisääntymiseen sekä voimautumiseen. Pyrimme siten lieventämään työllistymisen esteitä. Tavoitteena on myös lieventää sukupuolenmukaisia rooliodotuksia ja kannustaa miehiä naisvaltaisille aloille. Avaamme näkökulmia tulevaisuuteen esimerkiksi uratarinoilla ja työpaikkavierailuilla.
Kohderyhmänä ovat eri-ikäiset miehet Kouvolassa. Viimeaikaiset työllisyyskatsaukset ovat antaneet valoisampia työllisyyslukuja viime vuoteen verrattuna, mutta miesten työllistyminen on edistynyt hitaammin. Työelämä Suomessa on yhä kovin sukupuolittunutta. Kymenlaakso, jossa perinteisesti miesvaltainen paperiteollisuus on pitkään ollut suuri työllistäjä, on kärsinyt tehtaiden sulkemisista ja työpaikkojen menetyksistä. Toisaalta etenkin hoiva- ja palvelualoilla, eli perinteisillä naisten aloilla, on suuri työvoimatarve. Yhteiskunnan rakennemuutoksen, työelämän nopean muuttumisen ja tulevaisuuden tarpeiden takia vaaditaan ennakkoluulotonta asennetta ja valmiuksia jatkuvaan oppimiseen.
Mitä luova lähestymistapa performanssissa tarkoittaa?
Jaksaako työnhakuun panostaa, jos voi huonosti? Työttömyys voi myös aiheuttaa itsensä laiminlyömisen kierteen. Pyrimme herättämään kiinnostuksen liikuntaan ja aktiivisempaan arkeen yhdessä kuntoilemalla ja ulkoilemalla. Toki teatterin harjoitteet itsessään tuovat liikuntaa päivään!
Teatterin ammattilaiset auttavat osallistujia löytämään luovan voiman ja levollisuuden läsnäolotilanteissa. Valmennusryhmä tarjoaa turvallisen tilan harjoitella esiintymistä ja itsensä ilmaisemista. Erilaiset harjoitteet ja vuorovaikutustilanteet tarjoavat itsereflektion paikkoja ja mahdollisuuden lisätä itsetuntemusta. Mitään erityistä osaamista tai aiempaa kokemusta ei tarvita. Jokainen osallistuu omana itsenään. Osallisuuden kokemusten ja positiivisen palautteen kautta on mahdollista rakentaa itseensä uskova, itsevarmempi minä.
Pääsimme jo testaamaan erilaisia harjoitteita muutaman osallistujan kanssa. Oli ilo huomata, että asiaan kuuluvien alun epämukavuuksien jälkeen toisilleen tuntemattomat heittäytyivät improvisaatioon ja loivat mitä mielikuvituksellisempia tilanteita! Kokosimme esimerkiksi post-it -lapuille työhön liittyviä mukavia ja vähemmän positiivisia asioita, joista rakentui elävä asetelma. Improvisoiduissa työnhakutilanteissa paikkaa hakivat monet näkökulmat huomioon ottava kissapsykologi, kielitaitoinen nastojen teroittaja sekä helposti luovuttava kokolattiamattojen asentaja. Kaikki saivat työpaikan!
Toimenpiteiden suunnittelusta pilotointiin
Kesä ja alkusyksy hurahtivat tulevien toimenpiteiden sisältöjä suunniteltaessa, sidosryhmäyhteistyössä ja osallistujien rekrytoinnissa. Suunnittelimme teatteripedagogi Elina Ylisuvannon kanssa valmennusryhmälle monipuolista ohjelmaa asiantuntijasisältöineen. Kaavailimme teatteriharjoitteiden lisäksi mm. mentaalivalmennusta tiukoista tilanteista selviämiseen ja mielen koossa pitämiseen, voimauttavaa valokuvausta, kirjallisuustyöpajaa sekä personal trainerin liikuntaohjausta. Elina Ylisuvannon syksyn sijaisena aloitti elokuussa teatteri-ilmaisun ohjaaja Mari Kahri. Tuleva yhteisöpedagogi Anni Taina hyppäsi porukkaan syyskuun alussa projektityöntekijäksi.
Käynnistelemme syksyn ryhmää ja pilotoimme harjoitteita minimittakaavassa. Viemme soveltavaa teatteria ja hyvinvointia kohderyhmän pariin. Osallistamme myös kohderyhmän edustajia valmennuksen sisältöjen suunnitteluun, sillä haluaisimme kuulla, minkälaisen sisällön he kokisivat mielekkäänä ja hyödyllisenä. Kaikki tämä pohjustaa hieman myöhemmin aloittavaa, varsinaista Työnhaun performanssin valmennusryhmää, jolloin päästään tositoimiin!
Seuraa performanssiamme blogissa ja Facebookissa!
Projektipäällikkö Laura Lehtinen, laura.lehtinen@xamk.fi
Hanketta hallinnoi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, osatoteuttajana Kouvolan Teatteri. Hanketta rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto ja Hämeen ELY-keskus ajalla 1.4.2019-31.12.2020.
Muita saman aihepiirin hankkeita
- Circus Maximus
- MATTI: Miesten matkat työhön – ylisukupolvisten työttömyyden kierteiden katkaiseminen
- Summa – pelillistetty vertaisauttaminen nuorten työllistymisessä
Työnhaun performanssi
Tiedot
Budjetti
Asiasanat
Yhteystiedot
Laura Lehtinen
Projektipäällikkö
044 702 8451
etunimi.sukunimi@xamk.fi