Euroopan unionin osarahoittama Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

TyhyTeko

Työhyvinvointia ja tuottavuutta marata-alan ammattilaisille tekoälyn ja robotiikan avulla

Autamme yrityksiä tehostamaan työprosesseja ja parantamaan työhyvinvointia matkailu-, ravitsemus- ja talousalan yrityksissä hyödyntämällä tekoälyä ja robotiikkaa.

Keskitymme tunnistamaan haasteet ja kehittämistarpeet sekä luomaan ratkaisuja yhdessä yritysten kanssa.

Työhyvinvointia ja tuottavuutta marata-alan ammattilaisille tekoälyn ja robotiikan avulla

Hankkeen tuella tehdyt muutokset luovat positiivisen kierteen, jossa sekä työntekijät että yritykset hyötyvät.

Mukaan lähtevä yritys saa ymmärryksen henkilöstön työhyvinvoinnin kehityskohteista, asiantuntijatukea TyhyTeko-kokeilun suunnitteluun ja toteutukseen, osaamista uusien teknologioiden käyttöönotossa ja hyödyntämisessä sekä tulevaisuudensuunnitelman työhyvinvoinnin ja tuottavuuden parantamiseksi. Lisäksi hankekokonaisuuteen sisältyy yritysten välisiä vertaisoppimisen paikkoja ja tilaisuuksia. Tuloksena työntekijät kokevat työnsä mielekkäämmäksi ja vähemmän kuormittavaksi, mikä lisää työtyytyväisyyttä ja vähentää sairauspoissaoloja. Esihenkilöt ja johto saavat uusia työkaluja työhyvinvoinnin ja tuottavuuden edistämiseen, mikä parantaa johtamiskäytäntöjä ja yritysten kilpailukykyä.

Pitkällä aikavälillä toimenpiteet uudistavat marata-alaa ja vastaavat sen muuttuviin työelämän vaatimuksiin. Parantunut työhyvinvointi ja tuottavuus tekevät alasta houkuttelevamman ja auttavat ratkaisemaan työvoimapulaa.

.

Xamk Active Life Labin tuottaman mittaustiedon avulla yritykset voivat tehdä tietoon perustuvia päätöksiä ja tarvittaessa muokata työtä

Active Life Lab on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy:n (Xamk) tutkimuslaboratorio, joka keskittyy työhyvinvoinnin ja tuottavuuden parantamiseen tekoälyn avulla. Laboratorio yhdistää asiantuntemusta tekoälystä ja työhyvinvoinnin mittaustiedosta, tarjoten yrityksille mahdollisuuden saada arvokasta tietoa henkilöstön jaksamisesta ja työergonomiasta.

Active Life Labin avulla yritysten tiimit ja heidän esihenkilönsä voivat hyödyntää ryhmätason mittaustietoa työhyvinvoinnin johtamisessa sekä prosessien ja työtapojen kehittämisessä.

Hankkeen keskeiset toimenpiteet

Keskeiset toimenpiteet jakautuvat neljään toiminnalliseen työpakettiin, joiden avulla yritykset voivat saavuttaa merkittäviä parannuksia työhyvinvoinnissa ja tuottavuudessa.

Näiden työpakettien kautta yritykset voivat parantaa työhyvinvointia ja tuottavuutta, löytää innovatiivisia ratkaisuja, verkostoitua muiden alan toimijoiden kanssa ja hyödyntää mittaustietoa päätöksenteon tukena.

Työpaketti 1 keskittyy tunnistamaan ja ratkaisemaan yrityskohtaisia haasteita, jotka liittyvät työhyvinvointiin ja tuottavuuteen.

Työpaketti 2 tarjoaa yrityksille käyttöön työkirjan, joka sisältää käytännön työkaluja ja menetelmiä kehittämistoimenpiteiden tueksi.

Työpaketti 3 mahdollistaa työkirjan sisältämien ratkaisujen testaamisen ja kehittämisen käytännön kokeilujen avulla.

Työpaketti 4 hyödyntää hankkeen viestintää ja tulosten levittämistä, mikä lisää tietoisuutta ja edistää hyvien käytäntöjen omaksumista.

Työpaketti 1: Marata-alan ammattilaisten työhyvinvoinnin ja tuottavuuden kehittäminen tekoälyn ja robotiikan avulla

Tavoitteena on tunnistaa yrityskohtaisesti työyhteisön arjesta kehittämiskohteita, jotka vaikuttavat työhyvinvointiin ja tuottavuuteen. Näitä haasteita lähdetään ratkomaan tekoälyn tai robotiikan avulla toteutettavilla kokeiluilla.

Keskeiset toimenpiteet:

  • Kehittämiskohteiden tunnistaminen: Yrityskohtaisesti kartoitetaan työyhteisön arjessa esiintyviä haasteita.
  • Kokeilujen toteuttaminen: Kehittämiskohteisiin etsitään ratkaisuja tekoälyn ja robotiikan avulla. Kokeilut keskittyvät erityisesti työprosessien ja työntekemisen tapojen sujuvoittamiseen.
  • Active Life Lab kerää ja tuottaa mittaustietoa, joka tukee työhyvinvoinnin ja tuottavuuden kehittämistä. Mittaustiedon avulla voidaan seurata ja arvioida kokeilujen vaikutuksia ja tehdä tarvittavia muutoksia kehittämistoimenpiteisiin.
  • Palvelumuotoiluprosessi ja yhteiskehittäminen: Työpaketissa edetään palvelumuotoiluprosessin keinoin, ja vaikuttavuutta mitataan valtakunnallisen koordinaatiohankkeen arviointityökalulla. Hyödynnetään yhteiskehittämisen menetelmiä, joissa henkilöstö ja johto työskentelevät yhdessä ratkaisujen aikaansaamiseksi. Tämä edistää työyhteisön yhteiskehittämisen kulttuuria ja ymmärrystä yksilön merkityksestä ja vastuusta työyhteisön kehittämisessä.

Vaikka keskitymme yrityskohtaisiin haasteisiin, tunnistamme myös koko toimialaa koskevia työhyvinvoinnin ja tuottavuuden haasteita ja ratkaisukeinoja. Kaikki hankkeen toteuttajat etenevät saman prosessin mukaisesti, ja yrityksille järjestetään ylialueellisia vertaisoppimisen tilaisuuksia.

Kehittämiskohteet ja ratkaisut räätälöidään yrityksen tarpeiden mukaan, mikä varmistaa, että ne ovat mahdollisimman tehokkaita ja merkityksellisiä.

Työpaketti 2: Työkirja marata-alan pk-yritysten työhyvinvoinnin ja tuottavuuden kehittämiseen tekoälyn ja robotiikan käyttöönotolla

Työpaketti 2 keskittyy työkirjan laatimiseen, joka auttaa marata-alan pk-yrityksiä parantamaan työhyvinvointia ja tuottavuutta tekoälyn ja robotiikan käyttöönoton avulla. Kirja tarjoaa käytännön työkaluja ja ohjeita, jotka perustuvat työpaketti 1:n toimenpiteisiin ja kokemuksiin.

Keskeiset toimenpiteet:

  • Työkirjan laatiminen: Ensimmäinen versio laaditaan työpaketti 1:n toimenpiteiden kautta kerätyn tiedon pohjalta.
  • Testaus ja parantaminen: Sisältöä testataan käytännössä työpaketti 3:n toimenpiteillä, ja saatujen kokemusten perusteella siitä laaditaan parannettu versio.
  • Levittäminen: Parannettu versio levitetään laajemmin marata-alalle hankkeen viestintätoimenpiteiden avulla.

Työkirjan avulla yritykset voivat tunnistaa kriittisimmät kohdat työhyvinvoinnin ja tuottavuuden parantamiseksi sekä valita sopivimmat ratkaisut näihin haasteisiin. Sisältö tukee jatkuvaa kehittämistä ja edistää positiivista muutosta työyhteisössä.

Työkirja tukee yrityksiä luomaan jatkuvan kehittämisen kulttuurin, jossa työhyvinvointi ja tuottavuus ovat keskiössä.

Työpaketti 3: Työkirjan jalkautuksen kautta tehtävät kokeilut marata-alan pk-yrityksissä työhyvinvoinnin ja tuottavuuden parantamiseksi

Työpaketti 3 keskittyy työpaketti 2:ssa laaditun työkirjan käytännön testaamiseen marata-alan pk-yrityksissä.

Keskeiset toimenpiteet:

  • Työkirjan testaus: Luonnosta testataan yrityksissä tehtävillä nopeilla kokeiluilla, joiden avulla kerätään tietoa työkirjan parantamista varten.
  • Kriittisten kohtien tunnistaminen: Johto ja esihenkilöt tunnistavat yhdessä henkilöstön kanssa työhyvinvoinnin ja tuottavuuden kannalta kriittisimmät kohdat yrityksessä.
  • Ratkaisujen valinta: Valitaan oikeat keinot tunnistettujen ongelmien ratkaisemiseksi tekoälyn tai robotiikan avulla.

Yritykset voivat käytännössä kokeilla ja kehittää työkirjan sisältämiä työkaluja ja menetelmiä. Tämä prosessi tukee yrityksiä löytämään tehokkaimmat ratkaisut työhyvinvoinnin ja tuottavuuden parantamiseksi sekä luomaan jatkuvan kehittämisen kulttuurin.

Kokeilut edistävät henkilöstön osallistumista ja sitoutumista kehittämistoimenpiteisiin, mikä parantaa työyhteisön ilmapiiriä ja yhteistyötä.

Työpaketti 4: Tulosten levittäminen ja viestintä

Tässä paketissa keskitytään hankkeen toimenpiteiden, tulosten ja tuotosten jakamiseen laajasti marata-alan ammattilaisten keskuudessa. Viestinnän tavoitteena on lisätä tietoisuutta hankkeen saavutuksista ja edistää hyvien käytäntöjen leviämistä.

Keskeiset toimenpiteet:

  • Tietojen jakaminen: Koko hankkeen ajan jaetaan tietoa hankkeen toimenpiteistä, tuloksista ja tuotoksista.
  • Viestintä: Viestintää tehdään erityisesti marata-alan ammattilaisten näkökulmasta ja heidän äänellään, jotta viestit ovat mahdollisimman relevantteja ja vaikuttavia.
  • Hyvien käytäntöjen levittäminen: Edistetään hankkeessa kehitettyjen ratkaisujen ja hyvien käytäntöjen leviämistä laajemmin marata-alalle.

Työpaketti 4 varmistaa, että hankkeen aikana saavutetut tulokset ja opit eivät jää vain hankkeen toteuttajien käyttöön, vaan hyödyttävät koko toimialaa. Viestinnän avulla pyritään luomaan positiivista muutosta ja tukemaan marata-alan ammattilaisten työhyvinvointia ja tuottavuutta.

 Yritykset pääsevät osallistumaan vertaisoppimisen tilaisuuksiin, mikä tarjoaa mahdollisuuden verkostoitua ja oppia muilta alan toimijoilta

Kokemuksia tai artikkeleja hankkeeseen liittyen

Hankkeen tiedot

Hankkeen nimi:

TyhyTeko – Työhyvinvointia ja tuottavuutta marata-alan ammattilaisille tekoälyn ja robotiikan avulla

Hankkeen kesto: 1.10.2024–31.5.2027

Tiedot

Hallinnoija: Jyväskylän ammattikorkeakoulu Oy
Osatoteuttajat: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Lapin ammattikorkeakoulu, Savonia-ammattikorkeakoulu, Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja Tampereen ammattikorkeakoulu
Vahvuusala: Kestävä hyvinvointi
Osaamiskärki: Vastuulliset ruokapalvelut

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Euroopan sosiaalirahasto (ESR+)
Kokonaisbudjetti: 1 188 800
EU:n osuus kokonaisbudjetista: 951 040
Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 202 472

Asiasanat

digitaalisuus tekoäly työhyvinvointi yhteiskehittäminen

Yhteistyökumppanit

Asiantuntijamme

Puhelin
+358505641141
Sähköposti
Heli.Jarnefelt@xamk.fi
Yksikkö
Kestävä hyvinvointi

Tuon hankkeelle ja yrityksille henkilöstöhallinnon, työhyvinvoinnin ja palvelumuotoilun asiantuntemusta, joka auttaa luomaan parempia, tehokkaampia ja hyvinvointia lisääviä palveluita.  Yhdessä toteutettava kehittäminen varmistaa, että lopputulokset ovat käytännöllisiä ja hyödyllisiä. Autan teitä luomaan parempia, tehokkaampia ja hyvinvointia lisääviä palveluita, jotka tukevat yrityksen menestystä ja henkilöstön hyvinvointia.

Heli Järnefelt
Projektipäällikkö
+358505641141
Heli.Jarnefelt@xamk.fi
Puhelin
+358504755926
Sähköposti
Jaakko.Heikkila@xamk.fi
Sosiaalinen media
Yksikkö
Active Life Lab

Työni Xamkissa:

Työskentelen TKI-asiantuntijana työhyvinvoinnin kehittämisen parissa. Työni keskiössä on marata-alan työntekijöiden hyvinvoinnin kehittämisen avulla kasvattaa hankkeessa mukana olevien yritysten tuottavuutta. Tavoitteena on mittaustiedon avulla tuottaa yrityksen johdolle tietoa henkilöstön jaksamisesta ja työergonomiasta, jota he voivat hyödyntää työhyvinvoinnin johtamisessa sekä prosessien ja työtapojen kehittämisessä.

Osaamiseni:

  • Ihmisen kokonaisvaltainen hyvinvointi
  • Työhyvinvointi
  • Urheiluvalmennus
  • Fysiologia ja testaaminen
  • Tuotanto- ja laatujohtaminen

 

Jaakko Heikkilä
TKI-asiantuntija
+358504755926
Jaakko.Heikkila@xamk.fi
Sosiaalinen media