Savostamosta ekosysteemista ajattelua

Hankkeen avulla haluttiin:

Tuoda uusia verkostoja Savostamo-alustan pariin, sekä löytää uudenlaisia yhteistyön paikkoja ekosysteemin toiminnalle Savostamo-brändin ja alustan avulla. 

Savostamo luo pohjaa eteläsavolaisten verkostojen yhteistyölle!

Hanke on päättynyt.

Tavoitteet

Hankkeen ensimmäisenä tavoitteena on tuoda uusia verkostoja Savostamon pariin ja tukea Savostamon ympärille rakentuvan ekosysteemin toimintaa. Tavoitteisiin pyritään kartoittamalla uusia yhteistyömahdollisuuksia liittyen Savostamon hyödyntämiseen, sekä luomalla tilaisuuksia yhteiseen ideointiin.  

Synnyttää konkreettisia ja uudenlaisia keinoja hyödyntää Savostamo-alustaa sidosryhmien (kuten ohjaus) työssä.  

Toisena tavoitteena on innovoida ja kokeilla erilaisia tapoja hyödyntää Savostamoa Etelä-Savon ohjauksen ja verkostojen työkaluna. Tavoitteena on tukea eteläsavolaisten oppilaitosten ja sidosryhmien yhteistyötä ja tuoda Savostamoa saavutettavaksi erilaisille kohderyhmille. 

Löytää positiivia viestinnällisiä kärkiä maakunnan vahvuuksista kertomiseen Savostamo-brändiä hyödyntäen.

Kolmantena tavoitteena on tuottaa yhdessä kokeillen uudenlaisia Savostamo-alustaan ja brändin hyödyntämiseen liittyviä innovaatioita kuten Savostamo-brändiin liittyviä viestinnällisiä sisältöjä. Viestinnän muotoilulla voidaan tuoda esiin maakunnan vahvuuksia ja rikastaa olemassa olevaa palvelutarjontaa tuoden myös eteläsavolaista koulutusta esiin asiakaslähtöisesti.

Jalkauttaa Savostamoa kohderyhmille.

Hankkeen neljäntenä tavoitteena on nostaa maakunnan koulutustasoa ja -myönteisyyttä, sekä maakunnan imagoa eri kohderyhmille jalkauttamalla Savostamoa. 

Hankkeen aikana ideoidaan ja tuotetaan 3 konkreettista kokeilua Savostamon hyödyntämiseen eri sidosryhmien parissa!

Ajankohtaista

Savostusta yhteistyössä

Syyskuun 19. Mikkelin kauppakeskus Stellan Tähtitori muuttui “savostuspöntöksi”, kun Savostamon www.savostamo.fi oppilaitokset ja muut toimijat kokoontuivat sinne esittelemään Etelä-Savon koulutuksia ja kestävyysteemaan liittyviä aiheita.

Oppilaitosten yhteistyössä kehittämä digitaalinen koulutusseikkailu Savostamo, keskittyy tuomaan esiin sen mikä on positiivista Etelä-Savossa. Savostamon sisällöissä käsitellään niin kestävyyttä,  maakunnan kilpailuvaltteja, kuin koulutuksen tärkeimpiä aloja. 

Tapahtumalla haluttiin tuoda esiin alueen oppilaitoksia ja niiden mielenkiintoisimpia koulutuksia, sekä inspiroida kävijöitä kestävästä ajattelusta ja tulevaisuudesta..

Paikalla oli myös mahdollisuus tavata ammattiopisto Spesiassa asusteleva robotti Nao. Naolla on pitkä historia Savostamon kanssa ja se osaa kertoa jo paljon Savostamosta. Elisa Suominen pääsi haastattelemaan ensimmäistä kertaa robottia. 

Tapahtuman juonsi Elisa Suominen. Elisa pääsi haastattelemaan robottia.

Tapahtuman teemana oli kestävyys

Savostamon teemoissa käsitellään myös kestävyyttä. Tutki tulevaa-maailmassa voi tutustua siihen mitä kestävyys on ja pohtia kestävyyttä tulevaisuuden ammattien kautta. Otavian pisteellä tulevaisuuden suunnittelussa hyödynnettiin tekoälyä, sekä Savostamon tulevaisuuden ammatteja. Tulevaisuuden ammatit on ideoitu tulevaisuuskuvittelun avulla kestäviä arvoja hakien. 

Paikalla kuultiin myös asiantuntijoita, jotka puhuivat kestävästä ajattelusta ja vastuullisuudesta ja havainnollistivat konkreettisesti kestävyyttä eri kulmista. Kestävyysasiantuntija Harri Hakala kertoi tapahtumassa mitä kestävä ajattelu on.

Teemaan liittyen Metsäsairila Oy ja Kuplas Second hand kertoivat tekstiilien kierrättämisestä, sekä kestävästä muodista. Xamkin Biovirtaa- hankkeen asiantuntijat taas avasivat yleisölle biojätteiden kierrätystä. 

Harri Hakala puhui kestävästä ajattelusta tapahtumassa.
Kestävän muodin maailman opastivat Metsäsairilan Anne Laitinen ja Kuplasin Heli Pitkänen.

Savustuspöntöllä kävi kuhina

Xamkin Nuorisoalan tutkimus ja kehittämiskeskus  Juvenian Osuma-hankkeen tiimi oli tilaisuudessa opastamassa Savostamon hyödyntämiseen kädestä pitäen. 

Savostamo koostuu neljästä eri maailmasta, joissa voi mm. tutustua Etelä-Savoon, alueen nopeasti työllistäviin aloihin, itsensä kehittämiseen eri aloilla, sekä tulevaisuuden ammatteihin. Sivustolla on myös mm. koulutushaku, josta voi löytää eteläsavolaisen koulutuksen herkkupalat.

Sivustoa voivat hyödyntää opiskelijoiden ja satunnaisten seikkailijoiden lisäksi opettajat, ohjaajat. Ohjaajille löytyy oma tietopankki etusivun alalaidasta https://www.savostamo.fi/ohjauksen-ammattilaiselle.

Savostamo on kehitetty Juvenian johdolla vuosina 2020-2022. Paikalla piipahtikin myös Juvenian johtaja Jussi Ronkainen.

Savostamon pisteellä arvottiin lisäksi oppilaitospalkintoja ja Reilun kaupan Savostamo-kasseja. 

Juvenialaiset Heidi Aska-Randelin, Johanna Pirinen ja Hennä Rämä savostivat tapahtumassa.

Musiikista vastasivat nuoret

Kestävyysteemaisten haastattelujen lisäksi  eteläsavolaiset oppilaitokset kertoivat lavalla mielenkiintoisimmista koulutuksistaan ja pop- musiikin helmiä kuultiin Mikkelin musiikkiopiston ja Aalto-yliopiston opiskelijoiden esittämänä.

Mikkelin musiikkiopiston ohjelmistossa kuultiin mm. Stellaa, Haloo Helsinkiä ja Anna Puuta. Aalto-yliopiston opiskelijat esittivät taas esittivät Beatlesien tunnelmallisen Blackbird-kappaleen. 

Mikkelin musiikkiopisto ja Mikkelin yliopistokeskus ovat osa Savostamoa ylläpitävää Savostamo-verkostoa.

Mikkelin yliopistokeskuksen Aalto-yliopiston opiskelijat Otava Tuomi ja Emil Lindemann esittivät Beatlesia
Mikkelin musiikkiopiston opiskelija Emmi Pölhö esiintymässä pianistinaan Nooa Nousiainen.

Chokko ihastutti kuulijoita

Chokko ja DJ Aleksi Mutanen vetivät keikan Savostamo-tapahtumassa.
Chokkon esitystä tallennettiin innokkaasti monesta suunnasta.

Puolituntisen keikan omia biisejään veti tapahtumassa Mikkelin oma räppäri ja kalamies Chokko. Kalamies-titteli juontaa juurensa Chokkon harrastuksesta.

Keikkaa seurasi Stellan kauppakeskuksessa kirjava joukko innostuneita, eri ikäisiä musiikin ystäviä. Musiikki ei jättänyt kylmäksi Stellan yleisöä, vaan jalat tamppasivat musiikin tahtiin.

Chokkon DJ:nä esiintyi ystävä ja DJ Aleksi Mutanen. Chokkon mielestä Mikkelissä on paljon hyvää energiaa ja räppiskene on vasta aluillaan. Chokko kehoitti kuitenkin kaikkia seuraamaan mitä musiikissa nyt tapahtuu.

Savostamo täytti vuoden!

Tilaisuudessa oli lämmin tunnelma ja aiemmin päivällä saatiin juhlia myös Savostamon yksivuotista taivalta Savostamon oppilaitosten ja sidosryhmien kesken. Savostamoa ylläpitävään verkostoon kuuluu tällä hetkellä 16 eteläsavolaista oppilaitosta: Xamk, Savonlinnan kesäyliopisto, Samiedu, Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavia, Step-koulutus, Spesia, Mikkelin yliopistokeskus, Esedu, Mäntyharjun kansalaisopisto, Mikkelin kansalaisopisto, Mikkelin kesäyliopisto, Tanhuvaaran urheiluopisto, Suomen Nuoriso-opisto, Mikkelin musiikkiopisto, Itä-Karjalan kansanopisto sekä Linnalan Setlementti Ry. 

Savostamoon voit tutustua myös itsenäisesti osoitteessa www.savostamo.fi

Kiitos kaikille kävijöille, kerrassaan upea päivä! 

Miten Etelä-Savon haasteita voidaan tulevaisuudessa ratkoa digitaalisuuden avulla?

Muun muassa tähän kysymykseen etsimme vastausta Tekoäly ja tulevaisuuden osaaminen -tapahtuman työpajassa Mikkelissä Saimaa Stadiumilla 18.10.2023 klo 9-12.

Tule mukaan tapahtumaan kuulemaan tekoälyn kehityksestä, Etelä-Savon tulevaisuuden skenaarioista, Punos -hankkeesta, sekä Savostamosta ekosysteemistä ajattelua -hankkeesta. Saat tietoa myös Savostamo -sivustosta. Savostamo on Etelä-Savon koulutustarjonnan ideapankki, josta löytyy monipuolinen kattaus erilaisia oppimisen ja kehittämisen polkuja meille kaikille.

Työpajassa tarkastellaan Etelä-Savon tulevaisuuden haasteita ja sitä voidaanko niitä ratkoa digitaalisesti. Pääset myös testaamaan tekoälyä haasteiden ratkaisemisessa. Haasteita lähestytään Savostamo-sivuston tulevaisuuden ammattien näkökulmasta: https://www.savostamo.fi/tulevaisuuden-tyo

Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Etelä-Savon maakuntaliiton ESR-rahoitteinen Punos – Osaamisen verkostot ja toimintatapojen kehittäminen Etelä-Savossa -hanke, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun AKKE-rahoitteinen Savostamosta ekosysteemistä ajattelua -hanke, sekä Otavan opisto.

Ilmoittautumiset osoitteessa: https://link.webropol.com/ep/tekoaly2023

Tervetuloa!

Tapahtuma on suunnattu opiskelusta kiinnostuneille, ohjaajille, opettajille, sekä satunnaisille seikkailijoille! 

Syyskuun 19. päivä Savostamoon pääsee tutustumaan ohjatusti, kun Savostamon oppilaitokset ja alueen muut toimijat yhdistävät voimansa ja kokoontuvat Mikkeliin esittelemään Etelä-Savon koulutuksia, sekä kestävyysteemaan liittyviä aiheita.

Paikan päällä saat

  • konkreettisesti ohjausta Savostamon käyttämiseen
  • tietoa vetävimmistä koulutuksista alueella
  • inspiroidut oman tulevaisuutesi suunnittelusta

Tapahtumassa opit mm. siitä, mitä kestävä tulevaisuus on ja kuinka sitä voi rakentaa omasta elämästä käsin. Tapahtumassa tutustut aiheeseen liittyviin koulutuksiin alueella ja saat kokeilla kierrätykseen liittyviä toimia käytännössä. Tähtitorin ohjelmassa on myös pop up- vintagepuoti Kuplas, musiikkia ja arvontaa. Tapahtumassa kuullaan musiikkia Mikkelin musiikkiopistolta ja meille esiintyy räppäri Chokko. Tapaat myös robotin, joka tuntee Savostamon! Tapahtuman juontaa Elisa Suominen.

Lisätietoja: marianne.heikkinen@xamk.fi

Savostamo on eteläsavolaisen koulutustarjonnan ideapankki. Savostamo on verkkosivusto ja yhteistyöalusta, jota ylläpidetään kuudentoista eteläsavolaisen oppilaitoksen ja Etelä-Savon maakuntaliiton kanssa yhteistyössä. Savostamon tarkoituksena on tuoda esiin alueen vahvuuksia kiinnostavalla ja värikkäällä tavalla.

Seuraa myös Savostamon Instagramia (@savostamo), Facebook-sivua ja Fb-tapahtuman tiedotusta https://fb.me/e/4t2Q3XHoD

Eteläsavolaisten oppilaitosten yhteistyön hedelmä, Savostamo keskittyy tuomaan esiin positiivista Etelä-Savossa. Savostamon sisällöissä käsitellään niin alueen kilpailuvaltteja, kuin koulutuksen tärkeimpiä aloja. 

Eteläsavolaisuuden sydämessä sykkii suhde luontoon ja sen tarjoamaan elämänlaatuun. Laatua voidaan nähdä liittyen esimerkiksi matkailuun, harrastamiseen ja hyvinvointiin alueen herkkupaloja hyödyntäen. Alueella on todellista potentiaalia toimia kestävän ajattelun malliympäristönä tulevaisuudessa ja tarjota työtä ja elinkeinoa monella alalla kestäviä arvoja kunnioittaen. Kaupungistumistrendin myötä voidaankin nyt odotella vastatrendiä, jossa maakuntiin virtaa elämänlaadusta ja kestävyydestä kiinnostuneita nuoria, joille tärkeysjärjestyksessä ykköseksi nousevat hyvinvointi sekä elämän helppous. 

Savostamon tutkaile tulevaa -maailma avaa Etelä-Savon kestävää tulevaisuutta uudella tavalla. Maailman yksi keskeisimmistä sisällöistä on tulevaisuuden ammatit, joiden hyödyntämiselle Savostamosta ekosysteemistä ajattelua-hankkeessa luodaan työkalua. Työkalu rakentuu hankkeen aikana ohjauksen ammattilaisten kanssa yhteistyössä ja siitä tehdään inspiroiva tulevaisuusajattelun ja kestävän ajattelun tukimateriaali. Työkalu valmistuu syksyn 2023 aikana ja sen löytää jatkossa www.savostamo.fi -alustalta.

Tulevaisuus tehdään yhdessä ja nyt! 

Savostamosta ekosysteemistä ajattelua– hanketta rahoittaa Etelä-Savon Maakuntaliitto, alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen (AKKE) -määrärahasta.

Lisätietoa: marianne.heikkinen@xamk.fi

Savostamoa ylläpitää Etelä-Savon Maakuntaliitto ja 16 eteläsavolaista oppilaitosta: Xamk, Savonlinnan kesäyliopisto, Samiedu, Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavia, Step-koulutus, Ammattiopisto Spesia, Mikkelin yliopistokeskus (Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti), Etelä-Savon Koulutus Oy, Mäntyharjun kansalaisopisto, Mikkelin kansalaisopisto, Mikkelin kesäyliopisto, Tanhuvaaran urheiluopisto, Suomen Nuoriso-opisto, Mikkelin musiikkiopisto, Itä-Karjalan kansanopisto sekä Linnalan Setlementti Ry.  

Hankkeen nimi:

Savostamosta ekosysteemistä ajattelua

Hankkeen kesto: 2.1.–31.12.2023

Tiedot

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Vahvuusala: Kestävä hyvinvointi
Tutkimusyksikkö: Juvenia

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Etelä-Savon Maakuntaliitto, alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määräraha (AKKE)
Kokonaisbudjetti: 100 687 euroa
Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 20 137 euroa

Yhteystiedot

Marianne Heikkinen
040 486 9649