Saimaa Food & Tourism
Hankkeen tavoitteena oli tuottaa ehdotus Etelä-Savon ruoka- ja matkailualat yhdistävän kehittämisalustan toimintamallista.
Hanke on päättynyt.
Etelä-Savossa on menestyksekkäitä ruokamatkailuyrityksiä. Menestyksen jatkumisen turvaamiseksi tulee ruoan raaka-aineiden sekä tuotteiden ja palvelun laadun olla korkea. Lisäksi tarvitaan osaavaa henkilöstöä ja jatkuvaa oppimista kv-tason standardien mukaisesti sekä innovatiivista tuotteistamista niin palveluissa kuin tuotteissakin. Näiden lisäarvotekijöiden luomiseksi tarvitaan mukaan koko ruokaketjun toimijat.
Saimaa Food & Tourism -kehittämisalustan kärkenä oli ruokamatkailu. Ruokamatkailu yhdistää Etelä-Savon ruoan ja matkailun parissa toimivan tutkimus-, kehittämis- ja koulutustoiminnan.
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena oli jäsentää kokonaisvaltainen Etelä-Savon ruoka- ja matkailualan yhdistävä kehittämisalusta ja luoda sille toimintamalli.
Hankkeessa selvitettiin:
– miten ruoka- ja matkailualan yhdistävä osaamiskeskittymä eli kehittämisalusta voisi toimia, miten saadaan tiivistettyä ruoan ja matkailun rajapintojen yhteistyö,
– miten rakennetaan alueelle kansainvälinen, huipputason koulutusohjelma, jossa on huomioitu kattavasti ruoka- ja matkailualan osa-alueet
– miten yhdistetään ruoka- ja matkailutoimijoiden osaaminen ja mitä toimenpiteitä tarvitaan, jotta saadaan innovatiivisia ja korkeatasoisia tutkimus- ja kehityslähtöisiä elämyksellisiä ruokamatkailutuotteita.
Toimenpiteet ja tulokset
Hankkeen toimenpiteet jaettiin kolmeen toisiaan tukevaan toimenpidekokonaisuuteen:
TP 1. Huippukoulutuskokonaisuuden valmistelu:
Toimenpidekokonaisuuden tuloksena syntyi alustava esitys ruokamatkailun huippukoulutusyksiköstä, joka on nimetty Saimaa Academy of Gastronomiksi. Esitys sisältää täydennyskoulutustyyppisten koulutuksien pääteemat ja yksittäisiä kurssiehdotuksia. Lisäksi esitys sisältää vaihtoehtoja huippukoulutusyksikön organisoitumisesta. Esitys sisältää myös ajatuksia huippukurssien linkittymisestä eri koulutustasoille.
Tutustu koulutusmalliin tästä Saimaa Academy of Gastronomy -koulutusmalli
TP2. Tutkimus- ja kehittämislähtöisyys ruoan sekä matkailun yhdistämisessä:
Tuloksena syntyi Etelä-Savon ruokamatkailun tutkimus- ja kehittämissuunnitelma. Vastaavaa suunnitelmaa ei ole aikaisemmin Etelä-Savoon tehty. Ruokamatkailu on ollut osana Etelä-Savon ruoka-alan kehittämisohjelmaa, mutta nyt valmistunut suunnitelma määrittelee tarkemmin tavoitteet sekä tutkimus- ja kehittämistoimet tavoitteiden saavuttamiseksi.
Tutustu Etelä-Savon ruokamatkailun tutkimus- ja kehittämissuunnitelmaan tästä.
TP3. Ruoka- ja matkailualan toimijoiden kehittämisalustan toimintamallin suunnittelu ja muodostaminen: Koottiin yhteen TP1:n ja TP2:n selvitykset ja muodosttiin näiden pohjalta ehdotus ruoka- ja matkailualan kehittämisalustan toimintamalliksi.
Tutustu Saimaan ruoka- ja matkailualan kehittämisalustan toimintamalliin tästä Saimaan ruokamatkailun kehittämisalusta
Tapahtumat
13.09.2022
Gastronomiset tuulet Keski-Euroopassa ja menujen suunnittelu
Mikkeli
Muita saman aihepiirin hankkeita
- URAKKA – Uudistuva ja kasvava Etelä-Savon ruoka-ala
- KURVI – Kumppanuudella ruokasektorille vuorovaikutusta ja innovatiivisuutta
Saimaa Food & Tourism -kehittämisalustan selvityshanke
Tiedot
Budjetti
Yhteystiedot
Taina Harmoinen
etunimi.sukunimi@xamk.fi
Hanna-Maija Väisänen
Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti
hanna-maija.vaisanen(at)helsinki.fi