Euroopan unoni, Euroopan sosiaalirahasto

Ruokatuotteista boostia

Kehittämisen välineitä mikro- ja pk-yrityksille

Ruokapalveluyritysten kehittämismalli antoi konkreettisia eväitä yritystoiminnan jatkuvaan parantamiseen

Hanke on päättynyt

Tavoitteet

Hankkeen tavoitteena oli:

  • lisätä ruoka- ja ravitsemispalveluja tuottavien yritysten johdon ja henkilöstön palvelujen systemaattista kehittämisosaamista 
  • tuottaa lisätietoa alueen matkailu- ja ravitsemisalan yrityksille, miten oma palvelutarjonta asemoituu osaksi Etelä-Savon ruokapalvelujen tarjontaa

Toimenpiteet

Hankkeen tavoitteena oli:

Toimenpiteinä:

  • Hankkeessa suunniteltiin, testattiin ja arvioitiin yritysten kehittämisprosessin toimintamallia.
    • Vuorovaikutteinen työskentely pohjautui yritysten tunnistamiin kehittämiskohteisiin, ja siihen sisältyi itsenäisiä tehtäviä yrittäjille ja yritysten henkilöstölle, vertaisoppimisen työpajoja, verkkotapaamisia ja hankeasiantuntijoiden tekemiä yrityskäyntejä.
    • Mukana olevat yritykset valitsivat liiketoiminnastaan kehittämiskohteen
  • Hanke kokosi ja luokitteli Etelä-Savon maakunnan ruokapalvelutarjontaa
  • Hankeviestintä ja -tiedotustoimenpiteet

Tulokset

Tuloksena:

  • Kehittämisprosessin malli ja sen tukiaineisto on hankkeen päätyttyä ruokapalveluyritysten hyödynnettävissä
  • Etelä-Savon ruoka-alan yritysten ruokatuotteiden ja -palveluiden kuvaus ja luokittelu tukee yritysten kykyä profiloida omaa tuote- ja palvelutarjontaa. Tämä edesauttaa maakunnan ruokapalvelujen markkinointia ja viestintää.

Kehittämisen kahvakuula

Kehittämisen kahvakuula on systemaattinen malli ruokapalveluyritysten kehittämiseen. Teoriapohjana mallissa on käytetty Lean-filosofian jatkuvan kehittämisen mallia (PDCA), Lean-ajattelua ja palvelumuotoilua.

Mallissa on käytännönläheisiä vinkkejä, muistilistoja ja työkaluja suunnattuna ruokapalvelu- ja ravitsemisalan yrittäjille ja se sopii myös yritysten kanssa toimiville asiantuntijoille työkaluksi.

Profilointityökalu 6 x Kyllä

Etelä-Savon ruoka-alan yritysten ruokatuotteista ja -palveluista on tunnistettu kuusi eri teemaa, joiden ympärille on koottu kysymyspatteristo.

Kuusi kertaa kyllä -työkalu auttaa ruokapalveluyrityksiä systemaattisessa profiloinnissa. Ruokapalveluyrityksen toimintaa tarkastellaan siinä eri teemojen näkökulmista ja ohjataan kehittämään yritystä oikeaan suuntaan asiakasnäkökulma huomioon ottaen.

Julkaisut

Kehittämisen kahvakuula. Työkaluja ruokapalvelualan yrityksille

Neuvonen, R., Vauhkonen, E., Pulkkinen T., Puustinen A. 2023

Kyllä kiitos! 6 x kyllä -työkalu ruokapalveluyrityksille

Neuvonen, R., Vauhkonen, E., Pulkkinen T., Puustinen A. 2023

Yrittäjän ajankäyttö luo perustan kehittämistyölle

Xamk READ 3/2023
Elina Vauhkonen

Ravintolan profiloituminen viestinnän valokeilassa

Xamk Next 28.11.2023
Riikka Neuvonen

Työpajat

Hinnoittelutyöpaja

Tervetuloa mukaan päivittämään ruokatuotteiden tai -palvelujen hinnoitteluosaamisesi! Lähitoteutus Xamkin Mikkelin kampuksella ke 3.5. klo 13-16. Kouluttajana toimii Malifood Oy:n Malina Pursiainen.

Perehdyttämisen Teams-tuokio 11.4.

Perehdyttämisen prosessit ja digitaaliset ratkaisut -tietoisku. Teams-tuokion vetäjänä TKI-asiantuntijat Katariina Kovanen ja Teemu Pulkkinen.

Vastuullinen Take Away -tuokio 16.5. klo 14

Take-awayn uusista tuulista kertomassa Saara Sokura, Kamupak.

Hanke mediassa

Länsi-Savo 28.7.2023: Vaiha aseman kreikkalais-savolaiselle lounaalle jopa jonotetaan Mikkelissä -erikoislounaat vetävät väkeä, mutta silti osa ravintoloista laittaa lounaan tauolle kesän lomakuukausiksi

Itä-Savo 13.8.2023: ”Yrittäjä Pasi Hirvonen kehitti oman voikukkaöljyn ja -peston – ”Suunnitteluvaihe on ihan parasta tässä projektissa”

Hankkeen oma mediatiedote 11.10.2023: Elämyksellinen illallinen ateljeekodissa Ristiinassa

Hankkeen nimi:

Ruokatuotteista boostia – kehittämisen välineitä mikro- ja pk-yrityksille

Hankkeen kesto: 1.2.–30.11.2023

Tiedot

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Vahvuusala: Kestävä hyvinvointi

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Etelä-Savon ELY-keskus, Euroopan sosiaalirahasto (ESR)
Kokonaisbudjetti: 158054 euroa
Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 31611 euroa

Yhteystiedot

Teija Rautiainen
Tutkimusryhmäpäällikkö
0400 872759
etunimi.sukunimi@xamk.fi