Ruokatuotteista boostia
Kehittämisen välineitä mikro- ja pk-yrityksille
Ruokapalveluyritysten kehittämismalli antoi konkreettisia eväitä yritystoiminnan jatkuvaan parantamiseen
Hanke on päättynyt
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena oli:
- lisätä ruoka- ja ravitsemispalveluja tuottavien yritysten johdon ja henkilöstön palvelujen systemaattista kehittämisosaamista
- tuottaa lisätietoa alueen matkailu- ja ravitsemisalan yrityksille, miten oma palvelutarjonta asemoituu osaksi Etelä-Savon ruokapalvelujen tarjontaa
Toimenpiteet
Hankkeen tavoitteena oli:
Toimenpiteinä:
- Hankkeessa suunniteltiin, testattiin ja arvioitiin yritysten kehittämisprosessin toimintamallia.
- Vuorovaikutteinen työskentely pohjautui yritysten tunnistamiin kehittämiskohteisiin, ja siihen sisältyi itsenäisiä tehtäviä yrittäjille ja yritysten henkilöstölle, vertaisoppimisen työpajoja, verkkotapaamisia ja hankeasiantuntijoiden tekemiä yrityskäyntejä.
- Mukana olevat yritykset valitsivat liiketoiminnastaan kehittämiskohteen
- Hanke kokosi ja luokitteli Etelä-Savon maakunnan ruokapalvelutarjontaa
- Hankeviestintä ja -tiedotustoimenpiteet
Tulokset
Tuloksena:
- Kehittämisprosessin malli ja sen tukiaineisto on hankkeen päätyttyä ruokapalveluyritysten hyödynnettävissä
- Etelä-Savon ruoka-alan yritysten ruokatuotteiden ja -palveluiden kuvaus ja luokittelu tukee yritysten kykyä profiloida omaa tuote- ja palvelutarjontaa. Tämä edesauttaa maakunnan ruokapalvelujen markkinointia ja viestintää.
Kehittämisen kahvakuula
Kehittämisen kahvakuula on systemaattinen malli ruokapalveluyritysten kehittämiseen. Teoriapohjana mallissa on käytetty Lean-filosofian jatkuvan kehittämisen mallia (PDCA), Lean-ajattelua ja palvelumuotoilua.
Mallissa on käytännönläheisiä vinkkejä, muistilistoja ja työkaluja suunnattuna ruokapalvelu- ja ravitsemisalan yrittäjille ja se sopii myös yritysten kanssa toimiville asiantuntijoille työkaluksi.
Profilointityökalu 6 x Kyllä
Etelä-Savon ruoka-alan yritysten ruokatuotteista ja -palveluista on tunnistettu kuusi eri teemaa, joiden ympärille on koottu kysymyspatteristo.
Kuusi kertaa kyllä -työkalu auttaa ruokapalveluyrityksiä systemaattisessa profiloinnissa. Ruokapalveluyrityksen toimintaa tarkastellaan siinä eri teemojen näkökulmista ja ohjataan kehittämään yritystä oikeaan suuntaan asiakasnäkökulma huomioon ottaen.
Julkaisut
Kehittämisen kahvakuula. Työkaluja ruokapalvelualan yrityksille
Neuvonen, R., Vauhkonen, E., Pulkkinen T., Puustinen A. 2023
Kyllä kiitos! 6 x kyllä -työkalu ruokapalveluyrityksille
Neuvonen, R., Vauhkonen, E., Pulkkinen T., Puustinen A. 2023
Yrittäjän ajankäyttö luo perustan kehittämistyölle
Xamk READ 3/2023
Elina Vauhkonen
Ravintolan profiloituminen viestinnän valokeilassa
Xamk Next 28.11.2023
Riikka Neuvonen
Työpajat
Hinnoittelutyöpaja
Tervetuloa mukaan päivittämään ruokatuotteiden tai -palvelujen hinnoitteluosaamisesi! Lähitoteutus Xamkin Mikkelin kampuksella ke 3.5. klo 13-16. Kouluttajana toimii Malifood Oy:n Malina Pursiainen.
Perehdyttämisen Teams-tuokio 11.4.
Perehdyttämisen prosessit ja digitaaliset ratkaisut -tietoisku. Teams-tuokion vetäjänä TKI-asiantuntijat Katariina Kovanen ja Teemu Pulkkinen.
Vastuullinen Take Away -tuokio 16.5. klo 14
Take-awayn uusista tuulista kertomassa Saara Sokura, Kamupak.
Hanke mediassa
Länsi-Savo 28.7.2023: Vaiha aseman kreikkalais-savolaiselle lounaalle jopa jonotetaan Mikkelissä -erikoislounaat vetävät väkeä, mutta silti osa ravintoloista laittaa lounaan tauolle kesän lomakuukausiksi
Itä-Savo 13.8.2023: ”Yrittäjä Pasi Hirvonen kehitti oman voikukkaöljyn ja -peston – ”Suunnitteluvaihe on ihan parasta tässä projektissa”
Hankkeen oma mediatiedote 11.10.2023: Elämyksellinen illallinen ateljeekodissa Ristiinassa
Ruokatuotteista boostia – kehittämisen välineitä mikro- ja pk-yrityksille
Tiedot
Budjetti
Asiasanat
Yhteystiedot
Teija Rautiainen
Tutkimusryhmäpäällikkö
0400 872759
etunimi.sukunimi@xamk.fi