Ilmastovastuullisen ympäristörakentamisen osaamismiljööt
Ekosuunnitteluosaamista ja ympäristörakentamisen kestäviä ratkaisuja osaamismiljöömallilla.
Osaamismiljöömalli tarjoaa alustan koulutusyhteistyölle ammatillisesta koulutuksesta korkeakouluun ja mahdollistaa koko Kymenlaakson kattavaa kaupunkiympäristöihin jalkautuvaa kehittämistyötä.
Osaamismiljöökehitys tukee vaihtoehtoisten biomateriaalien hyödyntämistä.
Suunnittelukilpailu
Järviruoko-innovaatioleiri 20.-21.9. + 27.-28.9. Kettumäellä
Tavoitteena osaamismiljöön muodostaminen
Ilmastovastuullisen ympäristörakentamisen osaamismiljööt – hankkeen tavoitteena on lisätä ekosuunnitteluosaamista ja tuoda saataville turvesektorin ja sen liitännäisalojen sekä rakennemuutostoimialojen työttömyysuhan alaisille henkilöille koulutusta ja uusia työllisyysmahdollisuuksia. Samalla edistetään yritystoiminnan kehitystä ilmastovastuullisen ympäristörakentamisen liiketoiminta-alueella, tukien elinkeinojen sopeutumista ilmastonmuutokseen.
Järviruoko, kuten monet paikallisesti tuotetut bioraaka-aineet ja sivuvirrat ovat nykyisellään selvästi alihyödynnettyjä ja niiden käyttökohteet ovat tyypillisesti jalostusarvoltaan matalia suhteessa raaka-aineiden optimaaliseen käyttöpotentiaaliin. Osaamismiljöökehitys tukee vaihtoehtoisten biomateriaalien hyödyntämistä.
Potentiaalisten kansainvälisten kohteiden ja kumppanuuksien kontaktointi ja vahvistaminen ja niiden pohjalta syntyneet verkostot ja tunnistetut toimintatavat tukevat osaamismiljöömallin jatkokehitystä.
Muotoiluajattelun ja ilmastovastuullisen ympäristörakentamisen osaamisen lisääntyminen tukee liiketoiminnan jatkuvuutta ja edellytyksiä uuden yritystoiminnan mahdollisuuksiin.
Tukemalla ammatillisista opinnoista korkeakouluasteelle ulottuvaa opintopolkua luodaan edellytykset ilmastovastuullisen ympäristörakentamisen liiketoiminnan muodostumiselle alueella.
Laajasti muotoiluajattelua (palvelumuotoilu, biotuotemuotoilu, planetaarinen muotoilu, liiketoiminnallinen muotoilu) hyödyntäen saavutetaan edellytykset vihreille ratkaisuille.
Hankkeen keskeiset toimenpiteet
- Taitotarpeiden koonti ja niihin vastaaminen. Suunnittelukilpailun toteuttaminen ilmastovastuullisista ratkaisuista, ideoita sovelluskohteista ja työpajojen järjestäminen.
- Osaajakoulutus eri koulutusasteilla pilotoiden mikrokursseja.
- Osaamismiljöö-, opintopolku- ja työllisyysmallikehitys, missä hahmotellaan osaamismiljöökonsepti ja opintopolkumalli toiselta asteelta korkeakouluun, sekä selvitetään mahdollisuudet työllisyysmallikehitykseen.
- Parhaiden käytänteiden jalkauttaminen ja osaamismiljöö- ja työllisyysmallikehityksen kannalta potentiaalisten tulevien kehityssuuntien tunnistaminen. Verkostotoiminta ja viestintä.
Ilmastovastuullinen ympäristörakentaminen
Ilmastovastuullinen ympäristörakentaminen mahdollistaa hiiltä sitovien ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia hillitsevien rakentamisen ratkaisujen kehittämisen ja tuotteistamisen edellytyksiä, edistäen samalla alueellista hiilineutraaliutta ja vihreää siirtymää.
Tavanomaisten suuren hiilijalanjäljen omaavien rakennusmateriaalien sijaan osaamismiljöökehitys tukee vaihtoehtoisten biomateriaalien hyödyntämistä, kuten järviruoko, jonka poistamisella vesistöistä on myös tärkeä ympäristönhoidollinen näkökulma.
Hiiltä sitovat ja uusintavat ratkaisut tukevat hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamista ja hulevesien käsittelyn ratkaisut auttavat ilmastomuutokseen sopeutumista. Järviruo’on ja muiden hiilitasenäkökulmasta hyödyllisten lähimateriaalien hyödyntäminen edistää Kymenlaakson ilmastoneutraaliustavoitteita. Hanke tukee myös raaka-aineen saatavuuden parantamiseksi tehtäviä toimenpiteitä lisäämällä tietoa hyödynnettävien materiaalien laatuvaatimuksista ja käyttökohteista.
Osaamismiljööt
Osaamismiljöömalli tarjoaa alustan koulutusyhteistyölle ammatillisesta koulutuksesta korkeakouluun ja mahdollistaa koko Kymenlaakson kattavaa kaupunkiympäristöihin jalkautuvaa kehittämistyötä ja kaupunki kehittämisympäristönä -ajatuksen toimeenpanoa sekä edistää kestävää kehitystä.
Uutuusarvo liittyy ilmastovastuullisen ympäristörakentamisen monialaisten opintopolkujen hahmotteluun sekä TKI-hankkeen vahvaan opinnollistamiseen Xamkissa, Ekamissa ja Edukossa.
Työpajoissa ratkaisuihin perehdytään kehittämällä tarvittavia kädentaitoja sekä materiaaliosaamista. Toteuttamalla eri koulutusasteille kohdennettuja ilmastovastuullisen ympäristörakentamisen mikro-opintoja, saadaan osaamista monipuolisesti alueelle. Kohderyhmille tarkoitetuilla mikrokursseilla syvennetään osaamista ja lisätään koulutuksen paikkariippumattomuutta, millä vastataan kohderyhmän tarpeisiin.