Öljyntorjunnan tutkimus- ja testausympäristö
Kehittämis- ja investointihankkeet
Hankkeessa rakennettiin käytännön öljyntorjuntaan tarkoitettu tutkimus- ja testausympäristö Kotkaan. Kymen Vesi Oy on luovuttanut Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) käyttöön halkaisijaltaan 30 metrin betonialtaan testausympäristön toteuttamista varten. Altaasta muokattava testausympäristö monipuolistaa ammattikorkeakoulun jo ennestään vahvaa osaamista öljyntorjunnan tutkimuksen ja koulutuksen saralla.
Hankekokonaisuus koostuu kahdesta eri hankkeesta: Öljyntorjunnan tutkimus- ja testausympäristö -kehittämishankkeesta ja -investointihankkeesta. Hanke on päättynyt.
Hankkeen tulokset
- Öljyntorjunnan testaus- ja harjoitusympäristö
- Alueen pilotointi harjoitteluun sekä laite- ja tuotekehitykseen.
Testaus- ja harjoitustavoitteet
Testausympäristö mahdollistaa oikean öljyn käytön. Ympäristössä voidaan testata ja harjoitella
- öljyä keräävien laitteiden toimintaa
- imeytystuotteiden toimivuutta
- öljyyntyneen rannan puhdistustekniikoita
- puomituskaluston käyttöä
- öljyn leviämisen havainnointia (esim. RPAS-tiedustelu ja havainnointisensorit)
- jääolosuhteissa tapahtuvaa torjuntaa
- oikeaoppista ja turvallista tapaa työskennellä.
Toteutus
Testausympäristö muokataan käytöstä poistetusta jäteveden ilmastusaltaasta. Altaalle luodaan mahdollisimman oikeantuntuiset harjoittelu- ja testausolosuhteet ympäristöturvallisuus huomioiden.
Aikataulu
- Öljyntorjunnan testausympäristön toiminnallisuuksien ja teknisten vaatimusten tarkempi määrittely (syksy 2019 – kesä 2020)
- Testialtaan käyttöönotto ja käyttökokemusten arviointi (kesä 2020 – kesä 2021)
- Tutkimus- ja testauspalveluiden pilotointi (kevät – syksy 2021)
- Pysyvän toimintakonseptin luominen (kesä – syksy 2021)
- Loppuraportointi (talvi 2022).
Julkaisuja
Halonen, J. (toim.) 2022. Jätevesialtaasta öljyntorjunta-altaaksi. Öljyntorjunnan testaus- ja harjoitusympäristön kehittäminen. Xamk Kehittää 188. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu. Saatavissa: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-420-1
Myren, A. 2021. WWF mukana kehittämässä öljyyntyneen ranta-alueen harjoitusaluetta. Xamk READ 4/2021 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun verkkolehti. Saatavissa: https://read.xamk.fi/2021/logistiikka-ja-merenkulku/wwf-mukana-kehittamassa-oljyyntyneen-ranta-alueen-harjoitusaluetta/
Kettunen, M. & Myrén, A. 2021. Öljyntorjunnan testialtaalla yli sata koulutettua viikon aikana. Xamk READ 2/2021. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun verkkolehti. Saatavissa: https://read.xamk.fi/2021/logistiikka-ja-merenkulku/oljyntorjunnan-testialtaalla-yli-100-koulutettua-viikon-aikana/
Myrén, A. & Kettunen, M. 2021. Ympäristöturvallista toimintaa öljyntorjunnan testialtaalla. Xamk READ 1/2021. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun verkkolehti. Saatavissa: https://read.xamk.fi/2021/logistiikka-ja-merenkulku/ymparistoturvallista-toimintaa-oljyntorjunnan-testialtaalla/
Halonen, J. 2020. Tehokas öljyntorjunta vaatii toimintamallien ja kaluston tuntemista. Xamk READ 3/2020. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun verkkolehti. Saatavissa: https://read.xamk.fi/2020/logistiikka-ja-merenkulku/tehokas-oljyntorjunta-vaatii-toimintamallien-ja-kaluston-tuntemista/
Myrén, A. 2020. Öljyntorjunnan harjoittelu muuttuu todenmukaiseksi. Xamk READ 1/2020. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun verkkolehti. Saatavissa: https://read.xamk.fi/2020/logistiikka-ja-merenkulku/oljyntorjunnan-harjoittelu-muuttuu-todenmukaiseksi
13.08.2020 10:01
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk rakentaa yhdessä Kymen Vesi Oy:n kanssa öljyntorjunnan testaus- ja harjoittelualtaan Kotkaan. Öljyntorjunnan ja -keräyksen monipuolinen simulointi on nyt mahdollista Suomen suurimmassa testialtaassa.
Allas rakennetaan Kymen Vesi Oy:n käytöstä poistetusta jäteveden ilmastusaltaasta. Testiallas mahdollistaa öljyntorjunnan tutkimuksen ja tuotekehityksen sekä torjuntamenetelmien harjoittelun eri öljytuotteilla ympäristön kannalta turvallisesti.
Testiympäristö toimii yhteisenä alustana öljyntorjunnan soveltavalle tutkimukselle, perustutkimukselle, yritysten laitekehitykselle sekä pelastusviranomaisten ja vapaaehtoisjärjestöjen harjoittelulle. Testiallas on merkittävä askel öljyntorjuntakyvyn varmistamiseksi, sillä aiemmin öljyntorjuntamenetelmiä ei ole ollut mahdollista testata tai harjoitella oikealla öljyllä tämänkaltaisessa mittakaavassa.
Öljyonnettomuudet paremmin hallintaan
Eri öljytuotteita testaamalla ja öljyntorjunnan toimenpiteitä harjoittelemalla saadaan uutta tietoa käytännön toiminnan suunnitteluun. Varautuminen onnettomuuksiin paranee ja onnettomuuden aikainen toiminta tehostuu. Uudet, hyväksi havaitut toimintamallit voidaan siirtää öljyntorjuntaviranomaisten valmiussuunnitelmiin. Tieto hyödyttää myös alan yrityksiä niiden laitekehityksessä.
– Testauksilla saadaan tietoa öljyisen materiaalin käsittelystä ja sen kustannusvaikutuksista. Samalla konkretisoituvat öljyyntyvän kaluston ja varusteiden huoltotoimenpiteet, välineet ja tilojen tarve. Torjuntatoimia tekevän henkilöstön oikeaoppisesta suojautumisesta ja suojavarusteiden merkityksestä saadaan myös uutta tietoa. Testauksen ansiosta Suomessa osataan jatkossa varautua paremmin öljyonnettomuuksiin ja suunnitella onnettomuuden aikaista toimintaa, kertoo projektipäällikkö Antero Myrén Xamkista.
Altaan koko mahdollistaa monipuolisen testauksen ja harjoittelun
Pääallas on betonirakenteinen, pyöreä ja halkaisijaltaan 30 metriä. Altaan pinta-ala on 660 neliömetriä ja sen vesisyvyydeksi tulee noin 3 metriä. Altaalla voidaan testata ja harjoitella öljyntorjuntaa ja erilaisia öljynkeräysmenetelmiä. Öljyyntyvää vesipinta-alaa voidaan säädellä öljypuomeilla tai erillisiä altaaseen sijoitettavia lisäaltaita käyttäen, jolloin on mahdollista luoda ASTM-standardin mukaiset testiolosuhteet laitetestaajille. Altaaseen on mahdollista laskea noin 5 metrin pituinen öljyntorjuntavene. Lisäksi altaaseen rakennetaan rantaviivaa mallintava alue, joka mahdollistaa öljyyntyneen rannan simuloimisen.
Allas toteutetaan osana hankekokokonaisuutta, joka koostuu Öljyntorjunnan tutkimus- ja testausympäristön kehittämis- ja investointihankkeista.
Hankkeen rahoittajina toimivat Euroopan aluekehitysrahasto Kymenlaakson liiton kautta, Xamk, Kymenlaakson pelastuslaitos ja Merenkulun säätiö.
Yhteistyökumppaneita ovat Kymenlaakso, Itä-Uudenmaan, Helsingin kaupungin, Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Etelä-Savon pelastuslaitokset sekä Rajavartiolaitos, Suomen ympäristökeskus, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, Kotkan ympäristökeskus, Ilmatieteen laitos, Pelastusopisto, Meriturva, Neste Oy, Arctia Oy, Lamor Corporation ja WWF Suomi. Hanke päättyy 30.9.2021.
Lisätiedot:
Antero Myrén
Projektipäällikkö
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
antero.myren@xamk.fi 044 702 8222
Justiina Halonen
Tutkimuspäällikkö
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
justiina.halonen@xamk.fi 044 702 8514
Kuva:
Testausaltaan pinta-ala on 660 neliömetriä ja vesisyvyys noin 3 metriä. Altaan pohjana toimii Kymen Vesi Oy:n käytöstä poistettu jäteveden ilmastusallas.
Hyödyllisiä linkkejä
Ajankohtaista
Jätevesialtaan uusi elämä öljyntorjunta-altaana
Kotkaan on valmistunut öljyntorjunnan testaus- ja harjoitteluallas, joka on muokattu jäteveden ilmastusaltaasta. Ilman käyttöä jäänyt infra jatkaa taas ympäristöturvallisuuden palveluksessa vaikkakin uudessa roolissa.Öljyntorjunnan testaus- ja harjoitteluallas rakennettiin Kymen Vesi Oy:n käytöstä poistetusta jäteveden ilmastusaltaasta. Allas kuului vuonna 1978 valmistuneeseen Sunilan jätevedenpuhdistamoon, jonka toiminta päättyi 2010, kun Mussalon jätevedenpuhdistamo otettiin käyttöön. Altaan muutostyöt käynnistyivät syksyllä 2019…
02.05.2022 09:04
Öljyntorjunta-allas myös vapaaehtoisten käytettävissä
WWF Suomen vapaaehtoisten öljyntorjuntajoukkojen kouluttajat kävivät testaamassa öljynkeräysmenetelmiä öljyvahinkojen torjunnan testaus- ja tutkimusaltaalla. Vapaaehtoiset ovat merkittävä voimavara suuren alusöljyvahingon torjuntatyössä pelastusviranomaisten apuna. WWF Suomi on kouluttanut jo tuhansia vapaaehtoisia öljyvahingon torjuntatehtäviin, kuten öljyn rantakeräykseen ja öljyyntyneiden eläinten hoitoon. WWF:n vapaaehtoisten öljyntorjuntajoukkojen kouluttajia saapui harjoittelemaan öljyntorjuntaa rantaolosuhteissa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Xamkin Öljyntorjunnan tutkimus- ja testausaltaalle keskiviikkona 19.5.2021….
20.05.2021 14:16
Nostot muihin hankkeisiin
- Uusiutuvien ja biopohjaisten nesteiden maa- ja vesistövahinkojen torjunta
- SÖKÖSuomenlahti – Öljyntorjunnan toimintamalli Suomenlahden rannikon pelastustoimialueille
- ÄLYKÖ – Älykkäitä menetelmiä ympäristövahinkojen torjuntaan
- SÖKÖSaimaa – Öljyntorjunnan toimintamalli Saimaan syväväylälle
- TalviSÖKÖ – Alusöljyvahingon rantapuhdistus talviolosuhteissa
- SCAROIL – Simulator Training for Cargo handling and Oil recovery
- SIMREC – Simulators for improving Cross-Border Oil Spill Response in Extreme Conditions