Ohite
Jatkuvan oppimisen palvelumalli kestävän ja hiilineutraalin valmistavan teollisuuden tarpeisiin
OHITE-hanke vastaa kestävän ja hiilineutraalin teollisuuden jatkuvan oppimisen haasteisiin
rakentamalla osaamisen kehittämistä tukevat strategiset verkostot koulutuksen tuottajien
ja kolmen valmistavan tai valmistuttavan teollisuuden alalle (tekstiili- ja muotiteollisuus, biotuoteteollisuus ja konepajateollisuus). Näihin verkostoihin kutsutaan mukaan hankevalmistelussa toteutukseen sitoutuneiden oppilaitosten ja toimialoja edustavien yhdistysten lisäksi myös muut alojen osaamisen kehittämisen palveluista ja tuotteista vastaavat tahot.
Vihreän siirtymän toteutuminen vaatii kestävän ja hiilineutraalin teollisuuden, jonka kehittymisen tukemiseksi tarvitaan jatkuvaa oppimista.
Tavoitteet
- Jatkuvan oppimisen osaamistarpeiden ja toimintatapojen päivitys
- Strategisen verkoston luominen jatkuvan oppimisen tarpeisiin
- Jatkuvan oppimisen palvelumallin kehittäminen
- Jatkuvan oppimisen palvelumallin arviointi
- Tulosten ja hyvien käytäntöjen jakaminen
Tuloksena
Kehittämistyön tuloksena on käyttäjälähtöisesti kehitetty ja eri teollisuuden aloja yksittäin sekä kaikkia eri teollisuuden aloja yhdessä palveleva malli jatkuvaan oppimisen palveluiden ja toteutusten sujuvan saavutettavuden varmistamiseksi. Malli tähtää resurssien viisaaseen käyttöön ja verkostojen ja kumppanuuksien lisäarvon varmistamiseen sekä roolien selkiintymiseen. Verkoston työskentelyn tuloksena myös kaikkien toimijoiden osaamisen ennakointikyvykkyys kasvaa. Mallin avulla pystytään paremmin vastaamaan yritysten henkilöstön ennakoituihin osaamistarpeisiin ja takaamaan jatkuvan oppimisen palveluiden
sujuva saavutettavuus sekä tätä kautta varmistamaan yritysen vihreän ja kestävän siirtymän toteutuminen.
Kohderyhmä
OHITE-hankkeen varsinaisena kohderyhmänä ovat koulutustoimijoiden jatkuvan oppimisen suunnittelusta, kehittämisestä ja tarjonnasta vastaava henkilöstö sekä opettajat (ammatillinen koulutus ja korkea-asteen koulutus). Lisäksi kohderyhmää ovat toimialakohtaisiin verkostoihin (esim. Puunjalostusinsinöörit ry, Pakkausyhdistys, Metsäteollisuus ry, Suomen Tekstiili & Muoti ry, yrittäjäjärjestöt) kuuluvat jatkuvasta oppimisesta ja osaamisen kehittämisestä vastaavat henkilöt.Välillisiä kohderyhmiä ovat kolmen eri valmistavan ja valmistuttavan teollisuuden alan (konepaja, tekstiili ja muoti, biotuote) pk-yritysten henkilöstö ja alalle työllistyvät. Välillisten kohderyhmien edustajat voivat hyödyntää hankkeessa syntyviä tuloksia ja käytäntöjä ammatillisen osaamisen kehittämisessä.
OHITE-hankkeessa kehitetään käyttäjälähtöinen malli jatkuvan oppimisen palveluiden saavutettavuuden varmistamiseksi eri teollisuuden aloilla. Mallin tavoitteena on resurssien tehokas käyttö, verkostojen lisäarvon maksimointi ja roolien selkeyttäminen, mikä kasvattaa kaikkien toimijoiden osaamisen ennakointikykyä.
Tampereen ammattikorkeakoulu TAMK toimii hankkeen koordinaattorina yhteistyössä Lab-ammattikorkeakoulun ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kanssa.
Julkaisut ja tapahtumat
- Kaakkois-Suomen ammattikorkekoulun Ympäristöturvallisuuden tutkimusryhmän tutkimuswebinaari KUULUMISIA JA TULEVAA KIERTOTALOUDESTA 30.10.2024. Hankkeen esittely Anna Dunderfelt: Jatkuva oppiminen hiilineutraalin ja kestävän teollisuuden tueksi
- Blogikirjoitus 19.11.2024: OHITE-hanke – Jatkuvan oppimisen tarpeet kestävän ja hiilineutraalin teollisuuden kehittämiseksi
- Artikkeli Jatkuva oppiminen hiilineutraalin ja kestävän teollisuuden tueksi Xamkin julkaisusarjassa: Metsä, ympäristö ja energia. Soveltavaa tutkimusta ja tuotekehitystä. Vuosijulkaisu 2024.