Ympäristöministeriö

Nuorten lähiöosallisuus ja –aktiivisuus


Nuorten lähiöosallisuus ja -aktiivisuus –tutkimushanke on osa Ympäristöministeriön vetämää Lähiöohjelma 20202022 -hankekokonaisuutta. Lähiöohjelmaan osallistuvat oikeusministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, sisäministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Hanke on päättynyt.

Tavoitteet

Tutkimuksessa tuotetaan tietoa kahden kaupungin (Lahti ja Lappeenranta) tiettyjen lähiöiden tilasta ja alueellisesta eriytymisestä sekä siitä, miten eriytymistä voitaisiin lieventää erityisesti liittyen nuorten elämään asuinalueillaan. Yhteiskehittämistä tehdään moniäänisesti nuorten sekä heidän kanssaan suoraan tai välillisesti tekemisessä olevien tahojen kanssa.

Tutkimuksessa keskitytään lähiössä asuvien nuorten subjektiiviseen hyvinvointiin, ja tähän liittyen omaehtoiseen yhteisöllisyyteen sekä institutionaaliseen luottamukseen. Kokonaisuudessaan hanke kytketään hyvinvointioppimiseen, jota tapahtuu monenlaisissa paikoissa ja tiloissa. Tutkimukseen liittyvässä kehittämistoiminnassa hyödynnetään palvelumuotoilua yhdistettynä pelillisiin keinoihin, taideperustaisiin toiminnallisiin menetelmiin (soveltavan teatteri, ympäristötaide, valokuvaus ja elokuva) sekä yhteisömanagerointiin.

Toteutus

Tutkimus nojaa monimenetelmälliseen otteeseen: hankitaan ja analysoidaan monenlaisia tutkimusta hyödyttäviä aineistoja (esim. kaupunkietnografia, kyselyt). Tutkimuksessa vastataan seuraaviin kysymyksiin:

1. Miten erilaisia lähiöitä tulisi kehittää, jotta ne lisäisivät nuorten koettua hyvinvointia ja vähentäisivät segregaatiota?
Vastaavatko palvelut nuorten tarpeisiin?

2. Millaisia toimija-asemia nuoret ottavat alueellaan ja millainen merkitys institutionaalisella luottamuksella on toimija-asemien rakentumiseen?
Mitkä taustamuuttujat vaikuttavat nuorten subjektiiviseen hyvinvointiin ja institutionaaliseen luottamukseen?

3. Millainen toimintamalli tukee nuorten lähiöosallisuutta ja aktiivisuutta?
Kokonaisuudessaan hanke tuottaa tietoa myös nuorisovaikutusten arviointiin; miten esimerkiksi erilaiset hallinnolliset päätökset vaikuttavat nuorten elämään.

Tulokset

Tutkimus tuottaa uutta tietoa nuorten asukkaiden subjektiivisesta hyvinvoinnista ja sen oppimisesta sekä hyvinvointia tuottavista asuinympäristöistä mukaan lukien erilaiset tilat ja paikat. Tavoitteena on luoda suuntaviivat, joiden avulla kaupunkien erilaisia asuinalueita pystytään kehittämään siten, että ne palvelevat asukkaiden hyvinvointia mahdollisimman hyvin ja ehkäisevät nuorten syrjäytymistä vahvistaen osallisuutta.
Tutkimuskaupunkien hallinto osallistetaan mukaan kehittämiseen, jotta saadaan luotua toimiva malli nuorten hyvinvoinnin tukemiseksi ja nuorisovaikutusten arviointiin. Tutkimustieto on siirrettävissä vastaavantyyppisiin konteksteihin muissa kaupungeissa ja hyödynnettävissä vastaavanlaisten alueiden kehittämisessä.

Tutkimushankkeen blogi

Hankkeen nimi:

Nuorten lähiöosallisuus ja –aktiivisuus

Hankkeen kesto: 1.1.2021–31.12.2022

Tiedot

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu
Muut kumppanit: Lahden kaupunki, Lappeenrannan kaupunki
Vahvuusala: Kestävä hyvinvointi
Tutkimusyksikkö: Juvenia

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Ympäristöministeriö, Lähiöohjelma. 2020–2022 – hyvinvointia ja elinvoimaa. Avustushakua organisoi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA
Kokonaisbudjetti: 335 476 euroa

Yhteystiedot

Jaana Poikolainen
Tutkimuspäällikkö, KT
044 702 8832
etunimi.sukunimi@xamk.fi

Jarmo Rinne
Tutkija, YTT
044 590 0300
etunimi.sukunimi@xamk.fi

Aki Lintumäki
Projektitutkija, TaM
040 571 6685
etunimi.sukunimi@xamk.fi