New cotton project
New Cotton -projektissa kehitettiin ja testattiin teknologioita ja kiertotalouden malleja tekstiilien kierrätykseen ja tekstiilijätteen hyötykäyttöön.
Hanke on päättynyt.
Hankkeen tulokset ja tavoitteet
Kahdestatoista yrityksestä ja organisaatiosta koostuva hankekonsortio valtaa uusia uria demonstroimalla, miten vaatteiden kaupallisen tuotannon voi toteuttaa kiertotalouden periaatteita noudattaen.
Konsortioon osallistuvien brändien, valmistajien, tavarantoimittajien ja tutkimuslaitosten konsortio haluaa, että kiertotalouden innoittama, vastuullinen muoti on saavutettavissa jo tänään. Projektin tavoitteena on myös toimia innoittajana ja ponnahduslautana laajemmille kiertotaloushankkeille.
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Xamk) kehittää teknistä ratkaisua poistotekstiilien kuidun jatkuvatoimiseen esikäsittelyprosessiin. Kiertotalouden teollisten prosessien tutkiminen ja kehittäminen on yksi Xamkin Kuitulaboratorion vahvuuksista.
Lisätietoja projektin verkkosivuilta https://newcottonproject.eu/
New Cotton Project on saanut 6 745 801,25 euron rahoituksen Euroopan unionin Horizon 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta tukisopimusnumerolla 101000559.
Kuva: Infinited Fiber Company
Miten New Cotton -projektin idea toimii?
Tältä näyttää New Cotton Project!
Katso oheiselta videolta, kuinka jokaisella projektin yhteistyökumppanilla on oma, erityinen roolinsa tässä kiertotalousekosysteemissä.
Julkaisut
Tekstiiliteollisuus ja muotiala ovat suuren murroksen keskellä. Kuluttavasta lineaarisesta tuotantomallista on luovuttava ja siirryttävä ympäristön kannalta kestävämpään kiertotalousmalliin. Vaatteita valmistetaan tällä hetkellä lähes kaksi kertaa enemmän kuin 20 vuotta sitten ja sen ympäristövaikutukset ovat huomattavat. Maailmanlaajuisesti tekstiiliteollisuuden osuus kasvihuonekaasupäästöistä on jopa 8 prosenttia. Tämä on enemmän kuin kansainväliset lennot ja merenkulku yhteensä. Samaan aikaan roska-autokuormaa vastaava määrä vaatteita poltetaan tai haudataan kaatopaikalle joka sekunti. Vain noin 1 prosentti vaatteista päätyy uudelleen käytettäväksi tekstiileinä. *
Kahdentoista uraauurtavan organisaation muodostama konsortio on yhdistänyt voimansa, pyrkimyksenä esitellä ja osoittaa todeksi kiertotalousajattelun mukainen ja kestävämpi tapa valmistaa vaatteita. Kyse on kolmivuotisesta New Cotton -hankkeesta, jossa kerätään, lajitellaan ja regeneroidaan tekstiilijätettä ja valmistetaan siitä ainutlaatuista selluloosapohjaista tekstiilikuitua hyödyntäen suomalaisen Infinited Fiber Companyn (IFC) kaupallistamaa menetelmää. Kuiduista valmistetaan erilaisia kankaita, joista vaatebrändit H&M ja adidas valmistavat vaatteita kuluttajamarkkinoille.
New cotton -hankkeella saavutettu merkittävä välietappi
Konsortion yhteisponnistuksena on nyt saatu markkinoille vaatteita, jotka on valmistettu partnereiden tuottamasta kierrätystekstiilipohjaisesta Infinna™ -kuidusta. Kyseiset tuotteet ovat saatavilla adidaksen ja H&M:n verkkomyymälöiden kautta. Kyseessä on puuvillarikkaasta tekstiilijätteestä valmistettu regeneroitu tekstiilikuitu. Puuvillaa muistuttava regeneroitu kuitu voidaan kierrättää IFC:n patentoidulla kemiallisella kierrätystekniikalla uudestaan ja uudestaan, ja näin ollen saada arvokkaat selluloosakuidut kiertämään tuotteissa lineaarista mallia pidempään. Näiden useiden tutkimus- ja kehitystyötuntien tuloksena aikaansaatujen vaatteiden lanseeraaminen on upea osoitus, että hankkeen avulla demonstroitu kestävä tuotantomalli on myös skaalattavissa.
Lisäksi vaatelanseerausten yhteydessä avattiin Amsterdamin keskustassa sijaitsevaan Fashion For Good -innovaatiokeskukseen näyttely, joka esittelee hanketta, sen vaikutusta ja aikaansaannoksia. Näyttelyn avajaiset kokosivat lokakuussa yhteen useita satoja alan vaikuttajia ja tilaisuus sai paljon huomiota. New Cotton -hankkeen osio on osa isompaa, tekstiilikiertotaloutta sekä monia muita upeita tekstiili-innovaatiota käsittelevää näyttelyä.
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Xamk) kehittää hankkeessa teknistä ratkaisua poistotekstiilien kuidun jatkuvatoimiseen esikäsittelyprosessiin. Tavoitteena on poistaa kierrätystekstiilistä sen epäpuhtaudet ja tuottaa puhdasta selluloosakuitua seuraavaan regenerointivaiheeseen. Kiertotalouden teollisten prosessien tutkiminen ja kehittäminen, ympäristönäkökulmat huomioiden, on yksi Xamk Kuitulaboratorion vahvuuksista.
MIKÄ NEW COTTON -HANKE ON?
New Cotton -projektissa kehitetään ja testataan teknologioita ja kiertotalouden malleja tekstiilien kierrätykseen ja tekstiilijätteen hyötykäyttöön.
New Cotton – Demonstration of New Cotton like circular fiber for textiles in consumer-facing launches https://newcottonproject.eu/
Toteutus: 02.10.2020 – 30.09.2023
Toteuttajat: Infinited Fiber Company (koordinaattori), Aalto University, adidas, Fashion for Good, Frankenhuis, H&M Group, Inovafil, Kipas Textiles, REvolve Waste, RISE
New Cotton Project on saanut rahoitusta Euroopan unionin Horizon 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta tukisopimusnumerolla 101000559.
VIDEO
Lähteet
* Ellen MacArthur Foundation, 2017. A new textiles economy: redesigning fashion’s future. Saatavissa: https://www.circularonline.co.uk/wp-content/uploads/2017/11/A-New-Textiles-Economy_Full-Report.pdf
UN Alliance for Sustainable Fashion. The Clothing and Textile Industry Today… Saatavissa: https://unfashionalliance.org/
Lisätietoja lanseeraustilaisuudesta:
Kuvat
Kuvat: Mönstrad twilljacka – Beige – HERR | H&M SE (hm.com), Utilitybyxa i twill – Beige – HERR | H&M FI (hm.com)
adidas by Stella McCartney Sportswear Hoodie Regenerated Cellulose (Gender Neutral) – White | adidas Finland, adidas by Stella McCartney Sportswear Pants Regenerated Cellulose (Gender Neutral) – White | adidas Finland
New cotton project
Tiedot
Yhteystiedot
Tapio Tirri
Johtaja
Kuitulaboratorio
040 582 8468
etunimi.sukunimi@xamk.fi
Noora Haatanen
Projektipäällikkö
Kuitulaboratorio
040 574 8356
etunimi.sukunimi@xamk.fi