Euroopan unionin osarahoittama Etelä-Savon maakuntaliitto

Mekstiili – Tehokasta tekstiilikiertotaloutta Etelä-Savoon

Tekstiilikiertotalouteen sisältyy vielä paljon hyödyntämättömiä mahdollisuuksia, joilla voidaan edistää kiertotalousliiketoimintaa ja luonnonvarojen kestävämpää käyttöä. Mekstiili-hanke keskittyi poistotekstiilien kustannustehokkaiden keräys- ja lajitteluprosessien kehittämiseen ja materiaalien monipuoliseen hyödyntämiseen. Tavoitteena oli edistää Etelä-Savon aluetta tekstiilikiertotalouteen siirtymisessä, kasvattaa materiaalien kierrätysastetta sekä luoda uusia innovatiivisia tuoteaihioita ja avauksia vahvistamaan alueen kilpailukykyä.

Pilotointeja ja uusia avauksia

Hankkeessa pilotoitiin poistotekstiilien keräystä ja lajittelua sekä innovoitiin uusia tapoja kierrätysmateriaalin tehokkaampaan hyödyntämiseen.

Hanke on päättynyt.

Loppujulkaisu löytyy osoitteesta:
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-585-7

Tekstiilien kierrätykseen tarvitaan uusia toimintamalleja ja innovaatioita

Tekstiilituotannosta aiheutuu ympäristöön merkittäviä haittoja, ja tuotantomäärät kasvavat jatkuvasti. Suuri osa kotitalouksissa syntyvistä tekstiilijätteistä menee edelleen polttoon tai päätyy kaatopaikalle, ja vain pieni osa kierrätetään. Pikamuotia voidaan pitää keskeisenä tekijänä tekstiilien kulutuksen kasvuun. Tekstiilialan ongelmia on tuotu lähiaikoina hyvin esille ja niihin on alettu etsimään ratkaisuja.

Suomessa kuntien on tullut järjestää tekstiilijätteen alueellinen vastaanotto 1.1.2023 alkaen. Toimiva keräys- ja lajittelujärjestelmä on avainasemassa tekstiilikiertotalouden kehittämisessä. Erityisen tärkeää on, että tekstiilien kierrätysprosessit kehittyvät ja uusia innovaatioita syntyy erilliskerättyjen poistotekstiilien tehokkaaseen jatkohyödyntämiseen. Kiertotalouteen on mahdollisuus luoda myös uusia työpaikkoja.

Hankkeen keskeiset toimenpiteet ja tulokset

Mekstiili-hankkeen kehitystyö koostui poistotekstiilien keräys- ja lajittelumallien pilotoinnista, uusien tuoteinnovaatioiden käytännön kokeiluista ja laboratoriotestauksista, liiketoiminnan kehittämisestä sekä monipuolisesta ja aktiivisesta kuluttajaviestinnästä. Toimenpiteet jakaantuivat viiteen työpakettiin:

  • TP 1. Tehokas keräysmalli poistotekstiileille   
  • TP 2. Poistotekstiilien innovatiiviset lajittelumallit – demonstraatioilla kohti käytäntöä  
  • TP 3. Uudet avaukset – kerätyn poistotekstiilin tuoteinnovaatiot  
  • TP 4. Liiketoiminnan kehittäminen poistotekstiilimateriaalin hyödyntämiseksi   
  • TP 5. Viestintä ja tiedottaminen 

Mikkeliin perustettiin kiinteitä poistotekstiilien keräyspisteitä ja kokeiltiin erilaisia pop-up-keräyksiä. Poistotekstiilien lajitteluun luotiin ohjeistukset ja lajittelun työturvallisuutta tutkittiin työhygieenisillä mittauksilla. Logistiikan optimoimiseksi tehtiin reittilaskelmia sekä hiilijalanjälkitarkastelu.

Uusia avauksia poistotekstiilien jatkohyödyntämiseen demonstroitiin käytännössä. Demonstraatioiden tavoitteena oli selvittää, kuinka tekstiilimateriaali soveltuu paperin, kierrätysvillalangan sekä pyrolyysi- ja aktiivihiilen valmistamiseen. Laboratoriotestauksissa keskityttiin erityisesti kierrätyksen ja jatkohyödyntämisen kannalta haastaviin poistotekstiilimateriaaleihin.

Hankkeessa aktiivinen yhteistyö ja viestintä olivat tärkeässä roolissa kerättävän poistotekstiilijakeen tunnettuuden lisäämisessä. Kuluttajaohjeistuksen ja kattavan viestinnän tavoitteena oli myös vaikuttaa kerätyn poistotekstiilin laatuun ja määrään. Lisäksi hankkeessa tehtiin laajaa yhteistyötä alueen yritysten, yhdistysten, järjestöjen ja oppilaitosten kanssa sekä kartoitettiin liiketoimintamahdollisuuksia.

Hankkeessa onnistuttiin tuomaan esille poistotekstiilikeräyksen ja materiaalien hyödyntämisen tärkeyttä ja saatiin hyvin näkyvyyttä tekstiilikiertotaloudelle muun muassa erilaisten tapahtumien ja median kautta. Hankkeen aikana saatiin vakiinnutettua tämän hetken tarpeisiin toimiva järjestelmä poistotekstiilien keräykseen ja lajitteluun Mikkelissä. Selvitysten ja laboratoriotutkimusten kautta edistettiin poistotekstiilikeräykseen tulleiden materiaalien hyödyntämistä uusissa tuoteaihioissa. Hankkeessa tehdyt uudet avaukset antavat keinoja arvokkaan tekstiilimateriaalin kierrossa pitämiseen ja toimivat hyvänä pohjana lisätutkimuksille.

Loppuwebinaari 30.10.2024

Mekstiili-hankkeen loppuwebinaari järjestettiin 30.10.2024 osana Xamkin Kuulumisia ja tulevaa kiertotaloudesta -tutkimuswebinaaria. Mekstiili-osuuden esitysten materiaalit:

Tapahtumat

Julkaisuja

Hankkeen tiedot

Hankkeen nimi:

Mekstiili – Tehokasta tekstiilikiertotaloutta Etelä-Savoon

Hankkeen kesto: 1.11.2022–31.10.2024

Tiedot

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Osatoteuttajat: Metsäsairila Oy, ViaDia Mikkeli ry, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy
Vahvuusala: Metsä, ympäristö ja energia
Osaamiskärki: Ympäristöturvallisuus ja vesiteknologia
Vaikuttavuustavoite: Ympäristö ja kestävyys

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Etelä-Savon maakuntaliitto
Kokonaisbudjetti: 482 190 euroa
Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 200 328 euroa

Asiasanat

aluekehittäminen kierrätys kierrätysmateriaalit kiertotalous tekstiili tekstiiliala tekstiilikiertotalous vähähiilisyys ympäristöturvallisuus

Yhteistyökumppanit

Asiantuntijat ja yhteystiedot

Xamk
Vuokko Malk
TKI-asiantuntija
vuokko.malk(at)xamk.fi
+358 40 647 4809

Hanne Soininen
tutkimusryhmäpäällikkö
+358 400 869 952
hanne.soininen(at)xamk.fi