MAP

Mission to Accomplish Participation!

Hanke on päättynyt.

Nuorten osallisuutta kehittämään unkarilaisten ja suomalaisten nuorten, nuorisoalan opiskelijoiden ja nuorisotyöntekijöiden voimin!

Hankkeen tulokset

Hankkeen pääteema oli nuorten osallisuus. Halusimme vastata näihin kysymyksiin:

  • Miten nuoret itse määrittelevät osallisuutta?
  • Mitä osallisuuden eri muotoja nuoret itse tunnistavat ja arvostavat?
  • Millä tavoin nuorisotyö voi tukea ja mahdollistaa nuorten osallisuutta?
  • Millä tavoin erilaiset osallisuustoiminnot voisivat olla entistä inklusiivisempia (usein aktiivisimmat nuoret ovat hyväosaisia ja heikommassa asemassa olevien ääni kuuluu heikommin)?

Järjestimme kansainvälisiä työpajoja, joihin osallistui Suomesta ja Unkarista nuorisotutkimuksen, nuorisoalan koulutuksen ja käytännön nuorisotyön asiantuntijoita sekä nuoria. Yhdessä nämä ryhmät perehtyivät nuorten osallisuuteen ja kartoittivat molemmista maista sekä osallisuuden esteitä että ratkaisuja. Työn pohjalta julkaistiin opetusmateriaalia, jota voidaan hyödyntää nuorisoalan formaalissa ja non-formaalissa koulutuksessa.

Opetusmateriaali on vapaasti saatavilla.

Oppaan sisällysluettelo.

Ajankohtaista

Alla olevan blogitekstin on kirjoittanut Iita Vastamäki, Mikkelissä yläkoulua käyvä nuori, joka on mukana Juvenian Mission to Accomplish Participation (MAP) hankkeessa. Hankkeessa kehitetään nuorisotyöllisiä työkaluja osallisuuden tukemiseen suomalaisten ja unkarilaisten nuorten, nuorisoalan opiskelijoiden sekä nuorisotyöntekijöiden voimin. Hanketta rahoittaa EU:n Erasmus+ ohjelma.

—————————

Elämme maailmassa, jossa nuorilla on yhä enemmän ja enemmän vaihtoehtoja sekä vaikutusvaltaa. Siksi onkin välttämätöntä jakaa tietoa nuorten mahdollisuuksista vaikuttaa, ja kannustaa nuoria ottamaan nämä mahdollisuudet vastaan. Mikä olisikaan parempi tapa oppia lisää nuorten osallisuudesta kuin reissu Unkariin, jonka teemana on nuorten osallistuminen? 

Matka alkaa…

Matkamme Unkariin alkoi vuoden 2023 ystävänpäivänä. Heräsimme aikaisin junaan, jolla matkasimme kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää. Matkat sujuivat rennosti tiiviin ryhmän kanssa, eikä lentomatkakaan kestänyt kauaa.

Unkarin pääkaupungin, Budapestin, lentokentän läheisyydessä meitä odotti ystävällinen unkarilaismies, joka kyyditsi meidät Gödöllön läpi kohteeseemme. Vaikka kaikki tuo matkustaminen meitä jo väsyttikin, jaksoimme vielä jännittää majapaikkaan saapumista ja unkarilaisten tapaamista.

Matkalla majapaikkaan saimme nähdä vilaukselta Budapestin kaupunkimaisemia sekä myöhemmin hiukan unkarilaista luontoa. Majapaikkaan saavuttuamme olimme kaikki erittäin iloisesti yllättyneitä majoituskeskuksen kauneudesta ja kaikesta siitä vehreydestä, mitä ympärillämme näimme. Suomeen verrattuna Unkarissa oli jo ihan kesä!

Viikko Unkarissa

Ensimmäiset kaksi päivää vietimme periaatteessa vain toisiimme tutustuen ja nimiä opetellen. Oli mahtavaa nähdä, kuinka kaikki heittäytyivät mukaan leikkeihin ja yrittivät parhaansa keskusteluissa, vaikka englannin puhuminen saattaakin välillä jännittää. 

Pikkuhiljaa aloimme jo tutustumaan projektin aiheeseen: nuorten osallisuuteen. Suurimman osan tehtävistä ja keskusteluista hoidimme kaikki, unkarilaiset ja suomalaiset, yhdessä isossa ryhmässä, mutta osa keskusteluista käytiin kumpikin maa omassa porukassaan. Tehtävät olivat monipuolisia ja mielenkiintoisia, ja monessa niistä pääsi käyttämään luovuutta. Jokaisessa tehtävistä sovelsimme nuorten osallisuutta ja osallistumista jollain tasolla. 

Mietimme muutamassa tehtävässä ja yhdessä keskustellen esimerkiksi sitä, millaista tapahtumaa ja millaisia mahdollisuuksia tahtoisimme kotikaupungeissamme tarjottavan. Kävimme myös usein läpi sitä, miten tieto erilaisista mahdollisuuksista saataisiin nuorten kuuluville, ja miten nuoret saataisiin lähtemään mukaan eri tapahtumiin ja tempauksiin. 

Pääsimme käymään koko poppoon voimin myös Unkarin pääkaupungissa, Budapestissa. Kaupungissa meitä odotti opas, joka kertoi meille asiantuntevasti Budapestin historiasta sekä kaikesta siitä, mitä kaupungissa harjoitetaan nykyään. Kierroksen jälkeen saimme hetken vapaata aikaa kiertää kauppoja ja katsella maisemia. Budapestinkin ulkopuolella vapaa-aikaa oli mukavasti, joka mahdollisti unkarilaisiin kunnolla tutustumisen ja hauskanpidon myös projektin aiheen ulkopuolella.

Pääsimme myös vierailemaan esimerkiksi unkarilaisella nuorisotalolla ja tapaamaan unkarilaisia nuoriso-ohjaajia. Unkarilaiset, etenkin nuoret, olivat yllättyneitä siitä, kuinka laajaa nuorisotyö Suomessa on. Unkarissa esimerkiksi nuokkareita ei ole läheskään yhtä paljon, ja jos niitä on, ei tieto aina yllä nuorten korville saakka. Saamme siis olla todella ylpeitä Suomen tilanteesta nuorisotyön suhteen! 

Käväisimme myös koululla, joka oli upea. Pääsimme siellä esittelemään maidemme ominaisuuksia ja miettimään, mistä kaikesta olemme maassamme kiitollisia.

Loppuviikkoa kohden pidimme molemmat ryhmät toisillemme myös esittelyt omista maistamme ja näiden kulttuurista ja hauskoista faktoista. Unkari- ja Suomi- iltoihin liittyi toki myös hyvää ruokaa! Pitämämme Suomi-ilta koostui muumeista, ruissipseistä sekä Suomen kauneuden esittelemisestä, kun taas Unkarilaiset esittelivät maansa perinteitä sekä maailmankuuluja keksintöjään. Tiesitkö, että Rubikin kuutio on unkarilaislähtöinen? 

Vaikka reissu oli opettavainen, oli se myös todella hauska ja ikimuistoinen. Odotamme kaikki innolla, mitä loppuprojekti, sekä tietenkin unkarilaisten vierailu elokuussa, tuo tullessaan!

Mitä muuta projektiin kuuluu?

Vaikka projektin jännittävin osuus olikin ulkomaanmatka, olemme kerenneet tehdä paljon muutakin hauskaa Suomenkin puolella. Yhdessä olemme järjestäneet tapaamisia, joihin kuuluu jonkinlainen aktiviteetti ja sitten taas projektin aiheesta keskusteleminen. Olemme miettineet paljon sitä, minkälaisia tapahtumia ja aktiviteetteja Mikkelistä puuttuu ja millaisia me tänne tahtoisimme.

Projekti on siis paljon laajempi kokonaisuus, kun vain yksi ulkomaanmatka, joka antaa meille hyvin aikaa perehtyä projektin aiheeseen ja tutustumaan toisiimme nuorten osallisuutta ja sen tärkeyttä pohtiessamme. 

Olemme kaikki todella kiitollisia tästä mahtavasta mahdollisuudesta oppia lisää ja kokea uusia asioita. Kuunnelkaa nuoria ja levittäkää tietoa mahdollisuuksista vaikuttaa. Nuorilla on paljon sanottavaa. Ole se, joka kuuntelee.

Hankkeen nimi:

MAP – Mission to Accomplish Participation!

Hankkeen kesto: 1.9.2022–1.3.2024

Tiedot

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Osatoteuttajat: Mikkelin kaupungin nuorisopalvelut, Gödöllő Város Önkormányzata, Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság
Muut kumppanit: Eotvos Lorand University, Faculty of Education and Psychology
Vahvuusala: Kestävä hyvinvointi
Tutkimusyksikkö: Juvenia

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Erasmus+
Kokonaisbudjetti: 60 000 euroa

Yhteystiedot

Antti Rantaniva
Projektipäällikkö
040 623 3082
etunimi.sukunimi@xamk.fi

Tanja Munnukka
TKI-asiantuntija
050 598 6478
etunimi.sukunimi@xamk.fi