Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa
Yhdessä kaakkoissuomalaisten luomutoimijoiden kanssa teimme Kaakkois-Suomen luomun toimintasuunnitelman, joka sisältää vision, tavoitteet ja toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi. Vahvistimme myös alueen luomuviljaosaamista kansallisesti ja toimme esiin luomusiementuotannon mahdollisuuksia.
Yhteistyöllä luomu lentoon!
Hanke on päättynyt.
Kaakkois-Suomen luomun toimintasuunnitelma
Kaakkois-Suomen luomun toimintasuunnitelma sisältää vision, tavoitteet ja toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi.
- Lataa toimintasuunnitelma tästä:
Kaakkois-Suomen luomun toimintasuunnitelma (pdf, 3 Mt)
Tältä sivulta löydät kaikki hankkeessa tuotetut materiaalit: Kaakkois-Suomen luomun toimintasuunnitelman, Luomusiementuotannon fokusryhmän raportin, katsauksia alueen luomutuotantoon ja -kulutukseen sekä artikkelit, työpajojen materiaalit ja blogikirjoitukset.
Ollaan ylpeitä kaakkoissuomalaisesta luomusta!
Luomusiementuotannon fokusryhmän raportti
Luomusiementuotannon fokusryhmän raportti tuo esiin luomusiementuotannon mahdollisuuksia Kaakkois-Suomessa ja kansallisesti.
- Lataa raportti tästä:
Lisää luomusiementuotantoa (pdf)
Luomu Kaakkois-Suomessa -kooste
Työn pohjaksi selvitimme kaakkoissuomalaisen luomun käytön nykytilaa, keskeisimpiä kehittämistarpeita ja tarvittavia toimenpiteitä luomun nostamiseksi lentoon.
- Lataa kooste tästä:
Luomu Kaakkois-Suomessa -kooste (pdf)
Video esittelee kaakkoissuomalaista luomua vuonna 2020.
Videon kuvat: Juuso Joona, Hanna Koikkalainen, Liisa Mattila, Tommi Mattila, Ari Piiroinen, Marko Suutari ja Anne Hytönen.
Julkaisut ja artikkelit
Kaakkois-Suomen luomun toimintasuunnitelma (pdf)
- Suuntaviivat Kaakkois-Suomen luomun kehittämiselle
Kaakkois-Suomen luomu (pdf)
- Tulostettava esite, jossa perustiedot (8/2020)
Lisää luomusiementuotantoa (pdf)
- Raportti luomusiementuotannon fokusryhmän työstä.
Luomun toimintasuunnitelman linjat (pdf)
- Kehittäjäryhmien työn ja Delphi-tutkimuksen pohjalta luonnostellut luomun toimintasuunnitelman linjaukset.
eDelphi-kyselyn tulokset (pdf)
- Delphi-tutkimuksessa kartoitettiin Kaakkois-Suomen luomun vision, tavoitteiden ja toimenpiteiden tärkeyttä ja toteutettavuutta.
Luomu Kaakkois-Suomessa -kooste (pdf, päivitetty 1.9.2020)
Mikä tekee ruoasta luomua / Kaakkois-Suomen luomu -esite (pdf)
- kaksipuoleinen esite, jossa toisella puolella Pro Luomun infograafi, toisella puolella tietoa Kaakkois-Suomen luomusta
Luomun käyttö maakunnittain (pdf)
- Luomubarometri 2019 -tutkimusta täydentävä Kantarin Mind -kuluttajatietopankin analyysi.
Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa -hankkeen loppuraportti (pdf)
Lähteekö luomu lentoon Kaakkois-Suomessa?
- Xamkin READ-verkkojulkaisu 4/2020
Luomusta Kaakkois-Suomen menestystekijä
- Luomulehti 5/2020 (sivut 34-35)
Makumarjan brändi rakentuu luomulle
- Luomulehti 4/2020 (sivut 36-37)
Hiiliviljelystä näkökulmaa luomuviljelyyn
- Luomulehti 3/2020 (sivut 22-24)
Luomun ja juuren maukas liitto
- Elintarvike ja Terveys -lehti 2:2020
- Xamkin READ-verkkojulkaisu 1/2020
Usko omaan tekemiseen vie Kuorttisen luomukanalaa eteenpäin
- Luomulehti 6/2019 (sivut 26-28)
Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa!
- Luomulehti 5/2019 (sivut 50-51)
Luomu on loistava mahdollisuus
- Xamkin READ-verkkojulkaisu 8.10.2019
Seminaariesitykset
Lähteekö luomu lentoon? Hankkeen loppuseminaari 16.9.2020
Linkit johtavat tallenteisiin Pro Luomun YouTube-kanavalla.
- Seminaaritallenne (koko seminaari)
- Luomusta yksi Kaakkois-Suomen menestystekijöistä
valtiosihteeri Kimmo Tiilikainen - Luomu lentoon! Kaakkois-Suomen luomun toimintasuunnitelman julkistaminen
toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu - Luomutuotteen innovointia osaajien yhteistyöllä
luomutilan emäntä ja tuotekehittäjä Aira Sevón - Julkiset keittiöt lisäämään luomun käyttöä: Haminan ensimmäiset askeleet
ruokapalveluesimies Virve Rantala, Haminan kaupunki - Kaakkoissuomalaisten luomutuottajien osaaminen maan huipputasolle
maan viljelijä, agronomi Juuso Joona, Tyynelän tila, Joutseno - Luomua myös matkailuun yrittäjien yhteistyöllä
maaseutuyrittäjä Marko Suutari, Suutarin kartano, Taipalsaari - Miten tästä eteenpäin?
asiantuntija Marjut Henttonen, Kaakkois-Suomen ELY-keskus - Päätössanat
projektipäällikkö Anne Hytönen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Monimuotoinen luomutuotanto -seminaari 25.3.2020
Linkit johtavat tallenteisiin Pro Luomun YouTube-kanavalla, joistakin esityksistä löytyy myös esitysdiat.
- Seminaaritallenne (koko seminaari)
- Lisää ja monimuotoisempaa luomusiementä – Luomusiemen fokusryhmän tulosten esittely
ryhmän vetäjä Pekka Terhemaa, Etelä-Suomen ProAgria - Kommenttipuheenvuoro: Lisää luomusiementä
toimitusjohtaja Antti Ollila, Tilasiemen Oy - Kommenttipuheenvuoro: Monimuotoisuuden mahdollisuudet
luomuviljelijä Magnus Selenius - Lisäarvoa viljaketjuun hapanjuuresta
hyvän leivän sanansaattaja Eliisa Kuusela - Monimuotoisen viljelyjärjestelmän arvo kuluttajille
tutkimusprofessori Heikki Lehtonen, Luonnonvarakeskus
Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa -miniseminaari, Kouvola 19.9.2019
Esitysdiat
- Miltä Kaakkois-Suomen luomu näyttää
hankeväki / toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu ry - Luomutuotteiden käyttö Ravintola Pajassa
ravintolapäällikkö Tiina Montonen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu - Luomu kaupan näkökulmasta
vähittäiskaupan asiantuntija Anne Hietanen, Kymen Seudun Osuuskauppa - Miten tästä eteenpäin
hankeväki / projektipäällikkö Anne Hytönen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu - Mahdollisuuksien maaseutu – Kaakkois-Suomi
asiantuntija Jukka Penttilä, Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa miniseminaari, Lappeenranta 18.9.2019
Esitysdiat
- Miltä Kaakkois-Suomen luomu näyttää
hankeväki / toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu ry - Luomu kiinnostaa yhä enemmän
kauppias Ari Piiroinen, K-Citymarket Lappeenranta - Miten tästä eteenpäin
hankeväki / projektipäällikkö Anne Hytönen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu - Mahdollisuuksien maaseutu – Kaakkois-Suomi
asiantuntija, Elintarviketeollisuuden toimialapäällikkö Leena Hyrylä, Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Työpajojen aineistot
Kaakkois-Suomen Luomubuumi – lisää luomutuotteita -työpaja
Kannuskoski 12.8.2020
- Luomutuotteiden mahdollisuudet ja markkina-aukot (pdf, 2 Mt)
Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu - Myymälätarkastelu (pdf, 15 Mt)
Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu - Työpajan kysymyspatteristo (pdf)
Kymenlaaksolainen ruokamatkailu nousuun
Kouvola 30.1.2020
Kymenlaaksolainen ruokamatkailu nousuun!
Johanna Heinonen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
- Luomu- ja lähituotannon vahvuudet yhteistyön ja vastuullisen ruokamatkailun kulmakivenä
- Laura Pulkkinen, Smaku Events Oy
Luomualaan liittyvää aineistoa muualla
Ammattikeittiöt 2020 -tutkimus
- Ammattikeittiöille tammi-helmikuussa 2020 suunnattu kysely kotimaisten, lähellä tuotettujen ja luomuraaka-aineiden käytön määristä tuotteittain (pdf, Maa- ja metsätalousministeriö).
- Kooste luomun tuotannon ja kulutuksen kehityksen keskeisistä tilastoista (pdf, Pro Luomu ry).
Luomun kuluttajabarometri 2019
- Luomun kuluttajabarometri (pdf, Pro Luomu ry).
- Pro Luomun sivulla kokoelma infograafeja (pdf ja jpg), jotka kertovat, mikä tekee ruoasta luomua myös tuotantoaloittain.
Kooste luomun tuotannon ja kulutuksen kehityksen keskeisistä tilastoista (pdf, Pro Luomu ry).
Olimme mukana myös näissä tapahtumissa
Luomubuumi-työpaja valloittaa Kaakkois-Suomen elokuussa!
Työpaja järjestetään inspiroivissa maisemissa Tuhannen Tarinan Talon matkailutilalla Kannuskosken kylällä, kätevästi Kouvolan ja Lappeenrannan välissä.
Kasvava luomukysyntä tarjoaa paljon uusia mahdollisuuksia kaikille elintarvikealan toimijoille. Luomubuumi-työpajassa on oiva mahdollisuus keskustella yritysten tuotekehitystarpeista ja ideoida uusia luomutuotteita.
Millaisia markkina-aukkoja luomutuotteille löytyy päivittäistavarakaupasta? Entä millaista luomutuotetarjontaa näkyi tämän vuoden Biofach-messuilla? Miten luomun tuotekehitystarpeisiin voidaan vastata Kaakkois-Suomessa?
Tule kuuntelemaan, keskustelemaan ja ideoimaan!
Aloitamme luomu- ja lähiruokalounaalla kello 13.00, minkä jälkeen aloitamme työpajan klo 14.00. Työpajan tarjoilut (lounas, kahvit) ovat maksuttomia.
Luomubuumi-työpaja järjestetään osallistujien turvallisuus huomioiden ja seuraamme tiiviisti viranomaisten suosituksia Covid19-tilanteessa.
Luomubuumi-työpajan järjestää Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa -hanke yhteistyössä Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin ja Luonnonvarakeskus Luken Luomubuumi-hankkeen kanssa.
Nyt on oiva mahdollisuus esitellä omia luomutuotteita tai omaa yritystä maaseudun ruokapalveluyrityksille!
Ruokahävikki kuriin Kaakkois-Suomessa -hankkeen kick off -tilaisuudet järjestetään Kouvolassa 4.8.2020 ja Lappeenrannassa 5.8.2020.
Ohjelmassa on Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa -hankkeen puheenvuoro luomun näkymistä Kaakkois-Suomessa, ja kahvitauolla on mahdollisuus verkostoitua ruokapalveluyritysten kanssa. Samalla tarjoutuu mahdollisuus kuunnella mielenkiintoisia asiantuntijaluentoja aiheesta.
Tule mukaan esittelemään tuotteitasi ja yritystäsi! Jos et itse pääse paikalle, Ruokahävikki kuriin -hankkeen väki tarjoaa apua ja järjestää esimerkiksi maistatuksia. Ilmoittauduthan siksi ajoissa :)!
Molempien päivien ohjelmarunko on sama:
12.30 Ruokahävikki kuriin -hankkeen esittely
12.40 Verkostoitumisen mahdollisuudet
13.00 Luomu Kaakkois-Suomessa (Luomu lentoon -hanke)
13.30 Päiväkahvit – luomu- ja lähituottajat esittäytyvät ja maistattavat tuotteitaan
14.00 Ruokahävikki ravitsemuspalveluissa
15.00 Hyödynnä ylijäämäruoka
15.30 Työpaja – ideat ja kommentit hankkeen sisällöstä
15.50 Yhteenveto ja lopetus
Ilmoittaudu tuote- ja yritysesittelyihin viimeistään 30.6.2020 sähköpostitse Anne Hytöselle (anne.hytonen@xamk.fi). Kerro samalla, tuletko tapahtumaan itse vai kaipaatko esittelyapua.
Jos tulet kuuntelemaan asiantuntijaluentoja, ilmoittaudu osallistujaksi myös täällä:
• ti 4.8.2020 Aikuiskoulutus Taitaja, Taitajantie 2, 45100 Kouvola
• ke 5.8.2020 Antell Saimaa, Kirkkokatu 9, 53100 Lappeenranta
Kysy lisätietoja joko Annelta (anne.hytonen@xamk.fi) tai Merjalta (merja.ylonen@xamk.fi).
Tervetuloa mukaan!
Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa -hanke oli mukana järjestämässä pellonpiennarpäivää Tyynelän tilalla.
Tyynelän tilalla Joutsenossa, Etelä-Karjalassa, viljellään vilja-, palko- ja öljykasveja siemeniksi sekä ruuaksi ekologisin viljelymenetelmin.
Niin Tyynelän tilalla kuin useissa viimeaikaisissa koulutus- ja tutkimushankkeissa maan fysikaalinen rakenne on todettu maan kasvukuntoa ja siten sadontuottoa sekä hiilensidontaa rajoittavaksi tekijäksi.
Siispä tänä vuonna pellonpiennarpäivän teemana on maan rakenne. Opettelemme maan rakenteen arviointia MARA-kortin mukaisella kuoppatestillä eri maalajeilla pienryhmissä ja pohdimme ratkaisuja maan rakenteen parantamiseksi. Tietenkin maan parhaiden asiantuntijoiden opastamana.
Lisäksi teemme kävellen kasvustokierroksen, jolla näemme syysvehnä, -ruis ja -rypsikasvustot sekä kaura- ja herne-vehnäkasvustot erilaisin aluskasvustoin. Käymme läpi onnistumisia sekä etenkin kokeiluja ja virheitä oppiaksemme yhdessä. Maata tongimme joka välissä, joten ota oma lapio kyytiin.
Aloitamme kahveilla ja karjalanpiirakoilla iltapäivä-kahden aikoihin. Tilan esittelyn sekä yhteistyökumppaneiden puheenvuorojen jälkeen noin puoli kolmelta menemme pellolle.
Kasvustokierroksen jälkeen n. klo 17 tarjoamme pientä iltapalaa ja voimme jatkaa vapaata keskustelua lähtöpaikalla.
Huomioittehan koronavirus-suositukset sekä säänmukaisen varustuksen. Vietämme iltapäivän ulkoilmassa asianmukaisilla turvaväleillä ja hygienialla säästä riippumatta.
Tervetuloa pellonpiennarpäivään Tyynelän tilalle Joutsenoon torstaina 23.7.2020 klo 14 osoitteeseen Jokimäentie, Imatra.
Parhain terveisin
Juuso Joona
Maan viljelijä
Tyynelän tila
Mukana pellonpientareella:
- Soil Diver Agro -hanke
- Carbon Action
- Luomu Lentoon Kaakkois Suomessa -hanke / XAMK – Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu & Pro Luomu
- Pro Agria Etelä-Suomi – ELINA 2-hanke
- Joutsenon Maamiesseura
- Kymen Luomu
- Soilfood
- Peltosiemen
- Naturcom
Tervetuloa mukaan!
Blogiarkisto
21.10.2020 – Hankkeista on hyötyä verkostoitumiselle
28.9.2020 – Hanke päättyy, mutta työ jatkuu!
24.9.2020 – Kaakkois-Suomi sai kesällä ensimmäiset luomukeruualueensa
16.9.2020 – Luomusta leivotaan Kaakkois-Suomeen uutta menestystekijää
7.9.2020 – Lähteekö luomu lentoon?
9.7.2020 – Lisää luomutuotteita Kaakkois-Suomeen – tietoa ja tapahtumia tarjolla
10.6.2020 – Kesän monet mahdollisuudet luomulle – klikkaa itsesi lisätiedon lähteille!
25.3.2020 – Luomusiementä tarvitaan lisää
20.3.2020 – Seminaarista tuli webinaari, kehittäjäryhmistä verkkoyhteisö
10.2.2020 – Nyt tiedon äärelle ja verkostoitumaan!
3.2.2020 – Luomufoorumissa 25.3.2020: Diverfarming-hankkeella monimuotoisuutta edistävää viljelyä
23.1.2020 – Luomumatkailuyhdistys viitoittaa tieto kestävälle turismille
16.1.2020 – Kymenlaaksolainen ruokamatkailu nousuun!
16.12.2019 – Kohti vuotta 2020!
27.11.2019 – Kaakkois-Suomi on vahvaa luomuvilja-aluetta – Luomu Kaakkois-Suomessa -kooste on nyt julkaistu!
4.11.2019 – Kaakkois-Suomi saa alueellisen luomusuunnitelman
11.10.2019 – Poimi tästä luomuiset uutistärpit ja menovinkit!
20.9.2019 – Miltä luomu näyttää Kaakkois-Suomessa?
7.8.2019 – Uteliaan projektipäällikön pohdintoja
27.6.2019 – Kaakkois-Suomen kauppiaat tahtovat myyntiin lisää paikallista luomua
23.5.2019 – Tule siivittämään luomu lentoon!