Miehiä konttien edessä.

LOGWELL

Hankkeen tavoitteena on logistiikka-alan pk-yritysten kilpailukyvyn ja liiketoiminnan kehittäminen muuttuneessa ympäristössä. Hanke on päättynyt.

Hankkeen tulokset

Osallistuneiden yritysten työntekijät ovat motivoituneempia ketterän kehityksen ja innovoinnin saralla, ja näitä taitoja osataan yhdistää jokapäiväiseen toimintaan. Yritysten reagointikyky äkillisiin muutoksiin on kasvanut, toimintaympäristöä osataan havainnoida, ja asiakastarpeita tulkita ja muuttaa osaksi liiketoimintaa. Yritykset oppivat näkemään liiketoimintamahdollisuuksia ydintoimintojen ympärille ennakoinnin, toimintaympäristöanalyysin ja asiakasymmärryksen kautta.

Muutoksesta uusia mahdollisuuksia logistiikka-alalle.

Hanketoimenpiteet

Logistiikka-alan yritykiselle suunnatut toimenpiteet ovat hankeaikana seuraavat:

  1. Valmennusspaketit  jonka teemat ovat toimintaympäristön tulkinta ja ennakointi, asiakastarpeen ymmärtäminen ja hyödyntäminen liiketoiminnassa. Koulutusmateriaali painottuu itseopiskeluun, joka tapaa joustavan tavan oppia ja hyödyntää materiaaleja omiin tarpeisiin. Osallistujilla oli mahdollisuus pyytää mentoria, jolla kokemusta alasta ja toivotuista teemoista.
  2. Ketterä kehittäminen ja innovointi: Ketterän kehittämisen tapoja harjoitellaan työpajoissa (1-3 krt). Toimintaympäristössä yksi ennalta valittu teema käsittelee logistiikan hiilineutraalisuutta ja vihreää siirtymää, jotka koskevat kaikkia alan toimijoita ja sopivat innovaatioprosessin harjoituskohteeksi.
  3. Kartoitukset ja opiskelumateriaali tyohyvinvointiin ja tuottavuuteen: Tyohyvinvoinnin asiantuntijaluento/ luennot ja henkilökohtaiset kartoitukset.

Osuudet pitävät sisällään asiantuntijaluenon tai- luentoja, lukusuosituksia ja kehittämistehtäviä, joita voi soveltaa oman yrityksen tarpeisiin. Mahdollisuus saada mentori sparraamaan valitulle osa-alueelle.

Yrityksistä voi osallistua yksi tai useampia joko yhteen, kahteen tai kaikkiin toimenpiteisiin. Osallistuminen vaatii aina ilmoittautumisen, mutta on maksutonta.

”Hanke rahoitetaan osana Euroopan unionin Covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.”

Toiminta-alue ja osallistujat

  • Kymenlaakson logistiikka-alan pk- ja mikroyritykset
  • Webinaareihin ja aamukahvitilaisuuksiin voivat osallistua kaikki teemoista kiinnostuneet
Worldwide logistics and distribution contract. Road transport documents, CMR transport document, international transportation regulation concept. Bright vibrant violet vector isolated illustration

Osallistu koulutukseen!

Itseopiskeltava, logistiikka-alalle räätälöity koulutusmateriaali teemoina toimintaympäristö & ennakointi, asiakasymmärrys liiketoiminnan kehittämisessä. Materiaali sisältää videoita, monipuolisia tehtäviä ja lukuvinkkejä. Koulutusmateriaali aukeaa marraskuussa 2022. 

Mentoriksi logistiikka-alalle

Mentori voi toimia sparraajana, kuuntelijana tai valmentajana yhdelle tai muutamalle hankkeessa mukana olevalle yritykselle. Mentori ei anna valmiita ratkaisuja vaan ohjaa, neuvoo ja vinkkaa omaa kokemustaan hyödyntäen. Mentoroinnista ei makseta palkkiota, vaan se perustuu haluun auttaa. Mentoroinnit tapahtuvat ajalla 1.10.2022 – 15.2.2023. 

Työhyvinvointi ja tuottavuus

Kuinka teillä voidaan? Kiinnostaisiko työhyvinvointikartoitus, tai selvittää työntekijäkokemusta ja sen roolia tuottavuuteen?

Logistiikan aamutsufet 3.11.22 klo 9–10

Kiitos kaikille webinaariin osallistuneille! 
Puhujana Elina Hiltunen, Futuristi 

Elina Hiltunen
Belinda Gerdt

Logistiikan aamutsufet 29.11.22 klo 9–10

Kiitos kaikille webinaariin osallistuneille! 
Puhujana Belinda Gerdt 

Logistiikan aamutsufet 13.12.22 klo 9–10

Kiitos kaikille webinaariin osallistuneille! 
Puhujana Sami Sallinen

Sami Sallinen

Blogitekstit hankkeen ajalta

Voittajajoukkue

Xamkin Kouvolan kampukselle kokoontui keskiviikkona 22.3. monialaiset opiskelijatiimit ideoimaan ratkaisuja logistiikka-alan vihreän siirtymän haasteisiin. Kyseessä oli yhden päivän hackathon, jossa opiskelijoiden tehtävänä oli ideoida logistiikka-, kiertotalous- ja digitaalialojen yhteistyö- ja innovaatioalusta. Alustan on tarkoitus palvella ja tukea logistiikka-alaa vihreässä siirtymässä.

Ihmisiä seuraamassa esitelmää.

EU:n vihreän siirtymän tavoitteena on vähentää fossiilisten energialähteiden käyttöä ja luonnonvarojen ylikulutusta. Tavoitteena on muutos kohti kestävää taloutta, joka nojaa vähähiilisiin, kiertotaloutta ja luonnon monimuotoisuutta edistäviin ratkaisuihin. Logistiikka-alan toimijoille vihreä siirtymä tarkoittaa muun muassa fossiilisista polttoaineista luopumista, kuljetusten järkeistämistä ja tehostamista.

Hackathon aloitettiin aamukahveilla ja esittelykierroksella, jonka jälkeen opiskelijoita johdattivat aiheeseen Limowa ry:n toiminnanjohtaja Heikki Lahtinen, Merikotka ry:n projektitutkija Emilia Luoma, Xamkin TKI-asiantuntija Jani Kiviranta sekä Finnhub ry:n toiminnanjohtaja Elina Multanen. Alustuksessa opiskelijat saivat tietoa vihreästä siirtymästä, digitaalisuuden mahdollisuuksista logistiikkasektorilla, yhteistyö- ja innovaatioalustaan liittyvistä toiveista sekä esimerkit kahdesta erilaisesta alustakonseptista. Näiden jälkeen vielä tiivis hackathon ohjeistus ja tiimien muodostus – ja ei kun hommiin!

Opiskelijat aloittivat tehokkaasti tiimiytymisen ja innovointiprosessit, joihin he saivat halutessaan tukea mentoreilta ja fasilitaattoreilta. Innovointi tuotti hyvää tulosta ja iltapäivällä kaikki tiimit olivat valmiina pitchaamaan ideansa. Tiimit esittivät tuloksensa 5 minuutin pitchinä, jonka tuomaristo pisteytti ja arvioi neljän kategorian perusteella: idea, saavutettavuus, käytettävyys, innovatiivisuus.

Yhden päivän hackathonin aikana syntyi hienoja ideoita ja tiimien välinen kisa oli tasainen. Voittajajoukkueen ja toisena olleen joukkueen välinen ero oli vain yksi piste. Voittajana palkittiin idea ja suunnitelma digitaalisesta alustasta, jossa yhdistyivät taloudelliset ja ympäristöhyödyt. Digitaalisen alustan tarkoitus on tukea kestävää logistiikkaa tarjoten mahdollisuuksia kuljetusten yhdistämiseen ja reittien optimointiin, sekä uusia teknisiä ratkaisuja ja koulutusta. Monialaisen voittajatiimin muodosti yhteisöpedagogiikan, logistiikan ja ympäristöteknologian opiskelijat ja tiimi palkittiin yhteensä 500 euron palkinnolla.

Yleisö

Hackathon toteutettiin yhteistyössä Vihreän siirtymän yhteistyö- ja Innovaatioalusta logistiikkasektorille (VISIIRI), Logistiikkakeskus TKI- ja oppimisympäristönä ja Logwell – muutoksesta uusia mahdollisuuksia logistiikka-alalle hankkeiden kanssa.

Vahvuusala:

logistiikka ja merenkulku

Liittyy hankkeeseen:

Logistiikkakeskus

Logistiikkakeskus TKI- ja oppimisympäristönä

Hanke selvittää ja tuo esiin Kymenlaakson alueen logistiikkasektorin tarpeet, joihin TKI-toimintaa ja investointeja tulisi kohdentaa.

Miehet konttien edessä.

LOGWELL – Muutoksesta uusia mahdollisuuksia logistiikka-alalle

Hankkeen tavoitteena on logistiikka-alan pk-yritysten kilpailukyvyn ja liiketoiminnan kehittäminen muuttuneessa ympäristössä.

KESTÄVÄ KEHITYS LOGISTIIKKA

Hankkeen nimi:

LOGWELL – Muutoksesta uusia mahdollisuuksia logistiikka-alalle

Hankkeen kesto: 1.4.2022–31.3.2023

Tiedot

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu
Vahvuusala: Logistiikka ja merenkulku

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Euroopan sosiaalirahasto
Kokonaisbudjetti: 68560 euroa

Yhteystiedot

Heidi Järvi
Projektipäällikkö
Puh. 050 439 2163
heidi.jarvi@xamk.fi