LOBRA
Logistiikkalabra
LOgistiikkalaBRA (LOBRA) ryhmähanke palvelee useiden eritoimijoiden omien oppimis-, tutkimus- ja innovaatio- sekä kokeiluympäristöjen kehittämistä kuljetus- ja varastoalaa laajemmin mm. kaupassa, teollisuudessa, rakentamisessa, kiertotaloudessa ja terveydenhoidossa.
Käyttäjäryhmälähtöistä logistiikan kehittämistä.
Mitä teemme?
LOgistiikkalaBRA (LOBRA) ryhmähanke palvelee useiden eritoimijoiden omien oppimis-, tutkimus- ja innovaatio- sekä kokeiluympäristöjen kehittämistä.
Kehittämisnäkökulmamme on kuljetus- ja varastoalaa laajemmin muun muassa kaupassa, teollisuudessa, rakentamisessa, kiertotaloudessa ja terveydenhoidossa niin käyttäjien, palveluntarjoajien, teknologiatoimittajien, asiantuntijoidenkuin muidenkin yhteisöjen näkökulmista.
Logistiikka vaikuttaa useisiin eri sektoreihin ja sitä on hyödyllistä katsoa myös maantieteellisesti laajempina kokonaisuuksina. Haastetta ratkotaan hankkeen osatoteutuksissa maakunnallisten erityistarpeiden ja kehitysmahdollisuuksien kautta syvennettyinä toimialakohtaisina ratkaisuina.
Ratkomme alan erityistarpeita ja kehitysmahdollisuuksia toimialoittain.
Kohderyhmiämme ovat koulutusorganisaatiot ja tutkimuslaitokset, teknologiatoimittajat, integraattorit, liiketoiminnan kehittäjät ja muut asiatuntijapalvelutoimijat, aluekehitysyhtiöt ja eri toimialojen yritykset.
Hankkeen keskeiset tavoitteet
Ryhmähankkeen tavoitteena on:
1) nostaa TKI-valmiuksia,
2) synnyttää toimintamalleja madaltamaan uuden teknologian käyttöönoton kynnystä logistiikkasektorissa,
3) selvittää logistiikan oppimis- ja innovaatioympäristöjen sekä laboratorioiden kehitystä nykytilasta eritoten kotimaassa ja soveltuvasti myös kansainvälisesti,
4) kehittää eri osahankkeissa syvällisemmin teemoittain ja lähestymistavoittain erikoistuneita ratkaisuja tai selvittää niiden tarpeita maakunnittain, ja
5) yhdistää näistä eri maakuntiin kohdistuvista osahankkeista kokonaisuus, joka ottaa kantaa laajemman mittakaavan logistiikan laboratorioiden (LOBRA) tarpeille, mahdollisuuksille, sisällöille ja/tai toimintamalleille (Laajempi mittakaava tarkoittaa tässä erityisesti ryhmähankkeella tapahtuvaa eri osahankkeita yhdistävää ratkaisumallia ja toteutettavuusselvitys sellaiselle logistiikan laboratoriolle, joka ottaa huomioon eri toimijoiden näkökulmat on myös kansainvälisellä tasolla merkittävä ja ainutlaatuinen innovaatio- ja oppimisympäristö)
6) Edistää LOBRAan kiinnittyvien osapuolten liittymistä laajempiin tutkimus-, kehitys- ja innovaatioverkostoihin EU-mittakaavassa ainakin tärkeimpien EU-ohjelmien osalta.
Yksi ryhmähankkeen keskeisistä tuloksista on suuremman mittakaavan logistiikan laboratorion toteutettavuussuunnitelma konkreettisine vaihtoehtoineen toimintamallista, rahoituksesta, osapuolista, syntyvistä hyödyistä jne. mahdollisine riskeineen.
Eri osahankkeilla syntyy niiden tavoitteistoon kuuluvia rajoitetumpaan substanssiin pureutuvia ehdotuksia toiminnan jatkosta, jotka ryhmähankkeella kytketään yhteen. Kymenlaakson osalta saadaan hankkeen tuloksena päivitetty nykytilankuvaus, tarvemäärittely ja toteutettavuussuunnitelma paikallisesta laboratoriosta joiden pohjalta voidaan tehdä päätös jatkosta.
.
.