euroopan unionin osarahoittama

Lisäarvoa järvikalajalosteista

Vahvistamme itäsuomalaista kalanjalostusta ja kannattavuutta, selvitämme vientiä ja teknologiaa sekä luomme yhteistyötä Itä-Suomessa.

Tule mukaan!

Tavoitteet

Pitkän ajan tavoitteena on:

Hanke vahvistaa pitkällä aikavälillä Itä-Suomen elinkeinokalataloutta, edistää kalanjalostuksen liiketoiminnan kehitystä ja kannattavuutta, sekä lisää Suomen huoltovarmuutta elinkeinokalatalouden osalta.

Konkreettisena tavoitteena on:

  1. Lisätä tietoa ja osaamista sisävesien kalansaaliiden vientiin liittyvistä mahdollisuuksista,edellytyksistä ja riskeistä.
  2. Vahvistaa itäsuomalaisen kalanjalostuksen liiketoiminnan kasvun ja kannattavuudenedellytyksiä sisämarkkinoilla.

Ajankohtaista

Kestävyys & tuotekehitys -webinaari 13.11.2024

Tervetuloa inspiroivaan tapahtumaan, jossa vastuullisuus on keskiössä!

Tapahtumassa käsitellään kestävän kehityksen periaatteita ja käytännön toimia. Puhumme kestävästä raaka-aineiden valinnasta sekä hankinnasta ja toimitusketjun läpinäkyvyydestä ympäristövaikutusten huomioimiseksi tuotekehityksessä.

Lisäksi käsittelemme ympäristöystävällisessä pakkaussuunnittelussa huomioitavia asioita ja teknologian tuomia mahdollisuuksia kestävyystavoitteiden parantamisessa. Tapahtuma tarjoaa arvokasta tietoa vastuullisten valintojen tekemisestä tuotekehitysprosessissa.

Aika ja paikka: Ke 13.11.2024 klo 10.00–11.15, webinaari
Lue lisää tapahtumasta ja ilmoittaudu mukaan tästä

Kestävyys & tuotekehitys -webinaarin toteuttaa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) KISMET-hanke. Lue lisää KISMET-hankkeesta.

XAMK – Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu etsii yhteistyökumppania!

Haluatko olla mukana kehittämässä luonnonkalan lajittelukonetta yrityksellesi? Mitä odotamme sinulta? Näytekaloja ja vahvaa sitoutumista!

Ota yhteyttä: antti.kinnunen@xamk.fi

Hankkeen keskeiset toimenpiteet

  1. Selvitys kuoreen, muikunmädin ja pienikokoisen muikun vientimahdollisuuksista ja vienninedellytyksistä Itä-Suomessa.
  2. Selvitys kalanjalostuksen tuotantolaitteiden teknologian tasosta ja kehittämistarpeista.
  3. Esitys muikunmädin käsittelyn hyvistä käytänteistä/laatujärjestelmästä.
  4. Selvitys muikun tuotteistamisen mahdollisuuksista eri kohderyhmille.

Mitä hankkeen toimenpiteissä tehdään?

  • Nykytilan selvitys: Arvioidaan nykyisten tuotantolaitteistojen ja -menetelmien soveltuvuutta ja tunnistetaan kehittämistarpeita.
  • Uusien ratkaisujen tarve: Etsitään uusia ratkaisuja kalan lajitteluprosessiin, erityisesti optista lajittelua ja konenäköratkaisuja sekasaaliiden lajittelumenetelmiin.
  • Kansainvälinen vertailu: Tutkitaan esimerkkejä ja hyviä käytäntöjä Pohjoismaista, Baltiasta sekä Keski- ja Etelä-Euroopasta.
  • Rahoitusvaihtoehdot: Etsitään rahoitusmahdollisuuksia tuotantotekniikan kehittämiseen ja aktivoidaan toimijoita kehitysprosessin eteenpäin viemiseksi.
  • Yhteistyön edistäminen: Selvitetään yritysten ja muiden toimijoiden kiinnostusta yhteishankintoihin ja osallistumiseen uusien laitteiden kehittämisessä joko yksin tai useamman toimijan yhteistyönä.

Näillä toimenpiteillä pyritään edistämään kalankäsittelyalan automatisointia ja tuomaan käytännön ratkaisuja nykyisiin haasteisiin.

  • Laatujärjestelmän kehittäminen: Selvitetään muikun mädin laatuun ja laatuvaihteluun vaikuttavia tekijöitä sekä määritellään eri laatukategoriat ja luokittelut Ruokaviraston ohjeistuksia ja kansainvälisiä standardeja hyödyntäen.
  • Testikokonaisuuksien toteutus: Suoritetaan tarvittavat testit muikunmädin käsittelyohjeistuksen pohjaksi ja tuotetaan esitys laatujärjestelmäksi.
  • Pastörointimenetelmän tutkimus ja testaus: Selvitetään pastörointimenetelmän soveltuvuutta, testataan pastörointiprosessia ja arvioidaan sen vaikutusta muikun mädin aistinvaraisiin ominaisuuksiin ja kuluttajien hyväksyttävyyteen.
  • Vertailu pakastamiseen: Tutkitaan pastörointiprosessin kokonaisvaikutuksia ja vertaillaan sitä pakastamiseen muun muassa mädin lypsämisessä, säilytyksessä, jäähdytyksessä, pakkaamisessa ja energiankulutuksessa.

Näiden toimenpiteiden avulla pyritään kehittämään muikun mädin laadunvarmistusprosessia ja pastörointimenetelmää, mikä edistää tuotteen laadun säilymistä ja kilpailukykyä markkinoilla.

  • Vientimahdollisuuksien selvittäminen: Arvioidaan pienikokoisen muikun, kuoreen ja muikunmädin vientimahdollisuuksia 2–3 potentiaaliseen kohdemaahan, kuten Japaniin, Ruotsiin ja Baltiaan tai Benelux-maihin. Tämä sisältää arvion viennin volyymista, ostohinnoista, teknisistä vaatimuksista, logistisista ratkaisuista ja odotetusta laadusta.
  • Yhteistyömuotojen kartoitus: Selvitetään yhdessä alan asiantuntijoiden kanssa toimivimmat yhteistyömuodot, kuten yhteinen myynti- ja markkinointiorganisaatio, jotka takaavat riittävän kalastus- ja jalostuskapasiteetin sekä toimitusvarmuuden vientiin.
  • Tulevaisuuden toimintamallin ehdottaminen: Tehdään ehdotuksia vientiin liittyvästä tulevaisuuden toimintamallista, sen eduista ja haasteista. Tämä auttaa myös kotimaan kaupan kasvua tukemalla.

Nämä toimenpiteet tukevat tavoitetta lisätä yritysten ja sidosryhmien tietämystä sisävesien kalansaaliiden vientiin liittyvistä mahdollisuuksista ja edistävät tavoitteellisten yhteistyöverkostojen syntymistä Itä-Suomessa.

  • Tuotteistamisen selvittäminen: Tutkitaan irtopakastetun muikun, muikkujalosteiden ja muiden järvikalatuotteiden tuotteistamismahdollisuuksia. Tämä sisältää irtopakastetun muikun tuotteistamisen kuluttaja- ja horeca-asiakkaille, vaihtoehtojen ideointia, kyselyitä, haastatteluja, tuotetestauksia ja lopputulosten yhteenvetoa.
  • Laadun vertailu: Selvitetään horeca-sektorin käsityksiä tuoreen ja irtopakastetun muikun käytettävyyden ja lopputuotteen laadun eroista, ja tavoitteena on tuoda esille irtopakastetun muikun yhtä hyvä laatu verrattuna tuoreena myytävään muikkuun.
  • Tuotekehitystuen selvittäminen: Tutkitaan mahdollisuuksia tuotekehitystukeen, alihankintaverkostojen kokoamiseen ja lisätään yritysten tietoa julkisten ja yksityisten ruokapalvelujen hankintaprosessista, erityisesti Itä-Suomen alueella.
  • Yhteistyön edistäminen: Selvitetään itäsuomalaisten ruokapalvelutoimijoiden kiinnostusta yhteiseen tuotekehitysprosessiin kalanjalostusyritysten kanssa ja edistetään yhteistyön syntymistä.

Nämä toimenpiteet tukevat tavoitetta kasvattaa kalanjalostuksen potentiaalia ja tarjota kuluttajille sekä horeca-sektorille kiinnostavia ja helppokäyttöisiä tuotteita, mikä voi johtaa merkittävään kasvuun ja lisäarvon muodostumiseen alalla.

  • Yhteistyökumppanuuksien tukeminen: Hankkeen koko keston ajan pyritään tukemaan yhteistyökumppanuuksien rakentamista. Tämä toteutetaan monikanavaisen tiedottamisen ja viestinnän avulla sekä järjestämällä yrityksille suunnattuja tilaisuuksia.
  • Aktiivinen vuorovaikutus: Hankehenkilöstö on aktiivisesti yhteydessä yrityksiin ja vierailee niissä hankkeen aikana, mikä edistää vuorovaikutusta ja yhteistyön syntymistä.
  • Kontaktointi ja synergiaedut: Hanke kontaktoi ja hakee toimintaan synergiaetuja elinkeinokalatalouteen ja ruoka-alan liittyviltä kansainvälisiltä, kansallisilta ja alueellisilta verkostoilta ja kumppanuuksilta.
  • Ajankohtaisten asioiden esiintuominen: Hanke varautuu nostamaan esille myös yritysten toimintaan liittyviä ajankohtaisia asioita, kuten ohjeistuksia tai lainsäädännön muutoksia, mikä auttaa yrityksiä pysymään ajan tasalla.
  • Raportointi ja tavoitteiden seuranta: Hanke raportoi toiminnastaan rahoittajan ohjeiden mukaan ja seuraa hankkeen tavoitteiden saavuttamista, mikä varmistaa hankkeen tehokkaan etenemisen ja tulosten saavuttamisen.

Nämä toimenpiteet tukevat kokonaisvaltaisesti hankkeen tavoitetta edistää yhteistyötä ja tiedonvaihtoa yritysten välillä sekä varmistaa hankkeen tulosten tehokas hyödyntäminen ja levittäminen.

Tulokset

  1. Tuotantotekniikan nykytila ja kehittämistarpeet.
  2. Kalastustuotteiden viennin yhteistyön vaatimukset ja organisointivaihtoehdot.
  3. Yhtenäinen muikunmädin käsittely- ja laatujärjestelmä.
  4. Kalanjalosteiden kotimaan myynnin kasvattaminen.
Kalasaalis lasketaan haavilla isoon sammioon.

Työpajat:

Lisäarvoa järvikalajalosteista-hankkeen työpajapäivä TeaHouse of Wehmaisin upeissa puitteissa

Perjantaina 6.9.2024 järjestettiin TeaHouse of Wehmaisin tiloissa Juvalla työpaja, jonka tarkoituksena oli yhdistää kalastajat, kalajalostajat, ammattikeittiöt ja vähittäiskaupan toimijat. Tapahtumassa luotiin uusia mahdollisuuksia kehittää yhteistyössä tuotteita eri sektoreille sekä reseptejä ammattikeittiöiden käyttöön.

Työpaja alkoi klo 12.00 ja tarjosi mielenkiintoisia esityksiä, kuten TKI-asiantuntija Merja Ylösen katsauksen kotimaisen järvikalan käytöstä ruokapalveluissa. Lisäksi ProAgrian yritysasiantuntija Sanna Lento-Kemppi esitteli Ruoto-hankkeen innovaatiopäivää ja projektipäällikkö Piia Mikonsaari KISMET-hankkeesta kertoi kestävän tuotekehityksen merkityksestä.

Tapahtuma loi uusia kontakteja ja kehitysideoita, joista hyötyvät niin tuottajat kuin kuluttajatkin.

Tutustu työpajan materiaaleihin:

Lisäarvoa järvikalajalosteista-hanke, kotimaisen järvikalan käyttö ruokapalveluissa ja työpajan yhteenveto 6.9.24

Kismet-hanke, kestävän tuotekehityksen merkitys 6.9.24

Kuva: Antti Kinnunen, Xamk

Kuva: Antti Kinnunen, Xamk

Rohkeutta ruokainnovaatioihin – Kuore nousee ruokalistalle

Mikkelin Esedulla järjestetty Rohkeutta ruokainnovaatioihin -tapahtuma 28.10.24 vei kuoreen aivan uuteen rooliin suomalaisessa keittiössä. Tarjolla oli tuorepastaa kuoreella, friteerattua kuoretta ja kuoreella täytettyjä tortellineja, pikkelöityä omenaa ja sitruuna-aiolia.

Kuusi Etelä-Savon ravintola- ja kala-alan ammattilaista työskenteli yhdessä keittiömestari Remi Trémouillen kanssa valmistellen innovatiivisia kuorepohjaisia ruokia. Esedun tuotekehitystilassa kuoretta kokeiltiin eri tavoin – pakastekuivattuna, ilmakuivattuna ja jauhettuna – mikä avasi uusia näkökulmia sen käyttöön. Osallistujat saivat perehtyä myös tuorepastan saloihin ja tekniikoihin, joilla saatiin friteeratulle kuoreelle täydellisen rapea pinta.

Iltapäivällä ruokia tarjottiin yleisön arvioitavaksi, ja moni yllättyi kuoreen mausta positiivisesti. Tilaisuuteen kuului myös Pekka Sahaman esitys Itä-Suomen kalalajeista ja kalatalouden rahoitusmahdollisuuksista.

Esedu ja yhteistyöhankkeet

Etelä-Savon ammattiopiston järjestämä tapahtuma toteutettiin yhteistyössä Lisäarvoa järvikalajalosteista-, Ruoto– ja Kismet (Sustainable Food Environments) -hankkeiden kanssa, ja mukana oli Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Merja Ylönen.

Kohderyhmä

Varsinainen kohderyhmä: Kalanjalostusyritykset (jalostajat, kalatukut) Itä-Suomessa.


Välillinen kohderyhmä: Elintarvikkeita jalostavat yritykset, joilla on valikoimassa kalatuotteita tai kiinnostusta niiden jalostamiseen. Itä-Suomen kalaleader, alan kehittäjät ja viranomaiset.

Seuranta ja ohjaus

Hankkeelle on muodostettu ohjausryhmä, joka nimensä mukaan ohjaa hanketta eteenpäin. Mikäli kiinnostuit ohjausryhmän toiminnasta, niin ota yhteyttä: antti.kinnunen(A)xamk.fi

Ota yhteyttä

Puhelin
+358504763894
Sähköposti
Antti.Kinnunen@xamk.fi
Yksikkö
Kestävä hyvinvointi
Antti Kinnunen
Projektipäällikkö
+358504763894
Antti.Kinnunen@xamk.fi
Puhelin
+358504796569
Sähköposti
Teemu.Pulkkinen@xamk.fi
Yksikkö
Kestävä hyvinvointi
Teemu Pulkkinen
Projektipäällikkö
+358504796569
Teemu.Pulkkinen@xamk.fi
Puhelin
+358407094834
Sähköposti
Merja.Ylonen@xamk.fi
Yksikkö
Kestävä hyvinvointi
Merja Ylönen
TKI-asiantuntija
+358407094834
Merja.Ylonen@xamk.fi

Seuraa meitä somessa

X: X / EnemmanKalaa

Facebook: Enemmän kotimaista kalaa ruokapöytään

Nostot muihin hankkeisiin

Hankkeen tiedot

Hankkeen nimi:

Lisäarvoa järvikalajalosteista

Hankkeen kesto: 1.3.2024–31.10.2025

Tiedot

Hallinnoija: Xamk
Muut kumppanit: Itä-Suomen Kalaleader ja Itä-Suomen elinkeinokalatalouden yritykset
Vahvuusala: Kestävä hyvinvointi

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Euroopan unionin osarahoittama Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen kautta
Kokonaisbudjetti: 266 980 euroa
Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 266 980 euroa

Yhteistyökumppanit

Yhteistyö hankkeet