Kymenlaakson liitto

Kymistämö koostaa osaajatarpeen ja elinvoiman tilannekuvan sekä johdattelee toimijat kohti ilmiölähtöistä verkostoyhteistyötä Kymenlaaksossa.

Kymenlaaksossa on tulevaisuutta!

Kymistämö koostaa kokonaiskuvaa

Osaamistarpeiden ennakointi, työvoiman varmistaminen ja alueellisen elinvoiman kasvattaminen ovat monien eri kehitystoimenpiteiden keskiössä. Monesti hankkeet ja projektit ovat kuitenkin lyhytaikaisia ja hyvätkin tulokset voivat unohtua.

Kymistämö-mallin avulla pyritään tunnistamaan eri organisaatioiden vahvuuksia ja tuomaan eri toimijoiden kyvykkyydet yhteen. Kehitystoiminnalle luodaan tiekartta, joka läpinäkyvästi ohjaa toimintaa kohti kestävästi menestyvän Kymenlaakson tulevaisuutta.

Osaajia tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa.

Kymistämössä tarkastelleen osaajatarvetta ilmiönä, joka koskettaa jokaista. Lapsista ja nuorista kasvaa tulevaisuuden osaajia. Nykyisten työntekijöiden osaamisen ajantasaisuus on ehto työmarkkinoilla menestymiseen ja työkyvystä on pidettävä huolta, jotta yhä useampi myös jaksaa työssään. Uusia osaajia houkutellaan maakunnan ulkopuolelta – myös ulkomailta.

Hankkeen keskeiset toimenpiteet

  1. Muodostetaan monitahoinen ja kokonaisvaltainen tilannekuva osaajatarpeesta ilmiönä. Keskiössä ovat merkitystään kasvattavat toimialat ja Kymenlaakson älykkään erikoistumisen strategia.
  2. Kootaan yhteen aiemmin tehtyjen kehittämistoimien tuloksia ja oppeja sekä olemassa olevia ilmiön parissa työskenteleviä verkostoja. Koottua tietoa rikastetaan kokeilujen avulla: ne voivat täydentää tiedon kapeikkoja tai vahvistaa hyviä käytänteitä.
  3. Tarkastellaan kymenlaaksomielikuvaa ja haastetaan maakuntaan liitettyjä tulevaisuuskuvia eri kohderyhmien näkökulmista. Palvelumuotoilullinen prosessi kohdistuu erityisesti nuoriin ja opiskelijoihin.
  4.  Kytketään koulutuskenttä aluekehitykseen tunnistamalla eri koulutusorganisaatioiden vahvuuksia ja alueellisia erityispiirteitä sekä edistämällä kehittäjien verkostoitumista.

Nuorten Kymenlaakso – tulevaisuustiedosta toimintaan

Maakunnan ennakoinnin päätapahtuma:
Kymenlaakson tulevaisuusverstas 23.4.2024

Kymenlaakson tulevaisuusverstas järjestettiin jo seitsemännen kerran. Huhtikuisessa verstaassa osallistujia haastettiin pohtimaan miltä Kymenlaakso näyttää tulevaisuuttaan pohtivien nuorten näkökulmasta ja mitä pitäisi tehdä, jotta maakunnassa viihdytään ja voidaan hyvin tulevaisuudessa koulutuksen, työn ja sujuvan arjen kannalta?

TAPAHTUMA TOTEUTETTIIN YHTEISTYÖSSÄ KYMENLAAKSON ENNAKOINTIVERKOSTON KANSSA

Kokonaisuutta koordinoi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Luovan talouden tutkimusyksikön ja Kymenlaakson Liiton rahoittama Kymistämö-projekti yhdessä Uudenmaan ELY-keskuksen Tulevaisuuden työmarkkinat ESR+ -koordinaatiohankkeen kanssa.

Aikaisemmista Tulevaisuusverstaista pääset lukemaan mm. täältä:

Etusivu – Ennakointi Kymenlaakson liitto

Kymenlaakso 2050 – Nuorten ääni

Osaajatarveilmiön sidosryhmät

Kymenlaakson osaajatarvehaasteen ratkaisujen tukemiseksi on muodostettu sidosryhmäkartta, joka koostettiin palvelumuotoilun menetelmin. Sidosryhmäkartta kiteyttää ymmärryksen siitä, ketkä vaikuttavat maakunnan elinvoimaisuuteen osaajatarpeen kokonaiskuvaa tarkasteltaessa.

Sidosryhmäkarttaan koostettuja toimijoita yhdistäviksi tekijöiksi ja teemoiksi laajan data-analyysin myötä nousi erityisesti:

– ennakoiva kehittämisote
– rooli veto- ja pitovoimatyössä
– työ-ja osaajamarkkinan kehittäminen
– ennaltaehkäisevä kehittämisote
– erilaiset hankkeistetut tutkimus- ja kehittämistoimet.

Edellämainitut, osapuolia yhdistävät tekijät voivat tukea yhteisen jaetun vision rakentumista ja strategisten toimenpiteiden suunnittelussa.

Alati muuttuvassa työmarkkinaympäristössä on keskeistä tavoittaa keskeiset sidosryhmät organisaatiorajat ylittäen.

Lue lisää tulevaisuusorientoituneesta kehittämisestä ja osaajatarveilmiön eri osa-alueista

Kymistämössä on koostettu paljon tietoa ja nostettu esiin eri näkökulmia osaajatarpeen kokonaiskuvaan liittyen. Linkkejä artikkeleihin löytyy alta.

Elokuussa 2024 ilmestyy Nuorten Kymenlaakso – tästä tulevaisuuteen -julkaisu, jossa painotetaan erityisesti nuorten parissa tekemämme työn tuloksia. Myös Kymenlaakson tulevaisuusverstaan 2024 tulokset kommentteineen esitellään kyseisessä julkaisussa.

Julkaisu tulee saataville sekä digitaalisena että painettuna. Painettu versio lähetetään Kymenlaakson peruskouluille automaattisesti. Jos olet kiinnostunut saamaan oman painetun version, otathan yhteyttä Kymistämö-hanketiimiin elokuun 2024 aikana! Painosta on hyvin rajoitettu määrä.

International students reshaping Kymenlaakso

Kymenlaakson tulevaisuusverstas ja sosiaalinen innovointi

Onko Kymenlaaksossa tilaa nuorten tulevaisuudelle?

Nuorten koulutus, ammatinvalinta ja työllistyminen

Tulevaisuutta tekemässä – Kysely peruskouluille

Teollisuusperintöä uudistettava kestävästi

Digin ja soten symbioosi strategisella tasolla

Ajatuksia Business Kouvola-tapahtumasta

Hankkeen asiantuntijat

Puhelin
+358504123188
Sähköposti
Kati.Viljakainen@xamk.fi
Yksikkö
Luovan talouden tutkimusyksikkö
Kati Viljakainen
Projektipäällikkö
+358504123188
Kati.Viljakainen@xamk.fi
Puhelin
+358447028776
Sähköposti
Enni.Jaatinen@xamk.fi
Yksikkö
Luovan talouden tutkimusyksikkö
Enni Jaatinen
Tki-asiantuntija
+358447028776
Enni.Jaatinen@xamk.fi

Hankkeen tiedot

Hankkeen nimi:

Kymistämö – osaajatarpeen kokonaiskuva

Hankkeen kesto: 1.9.2023–31.8.2024

Tiedot

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Vahvuusala: Digitaalinen talous
Osaamiskärki: Luova talous
Tutkimusyksikkö: Luova talous
Vaikuttavuustavoite: Ihminen ja käyttäjälähtöisyys

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Kymenlaakson liitto, AKKE-rahoitus
Kokonaisbudjetti: 96 169 euroa
Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 28 851 euroa

Asiasanat

aluekehittäminen ennakointi kymenlaakso osaaminen työllistyminen