Kymbio

Kymenlaakson biotaloustoimintaympäristön kehittäminen

Hanke edisti aluestrategiaa tehden kehitystyötä yhteistyön, kestävän kasvun sekä kansainvälisyyden edistämiseksi biotalouden alalla.

Hanke on päättynyt.

Kymenlaaksossa on selvitetty alueen vahvuuksia ja luotu strategia (Kymenlaakson RIS3), jolla tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan on nostettu esiin kärkialat, joilla näyttäisi olevan alueellisesti parhaat mahdollisuudet kehittyä ja joiden kehittämiseen kannattaa erityisesti panostaa. KYMBIO -hankkeessa toimitaan RIS3-strategiaan pohjautuen ja tuetaan alueellista elinvoimaisuutta erityisesti biotalouden osalta: monipuolistaen toimintaympäristöä ja tehden kehitystyötä yhteistyön, kestävän kasvun sekä kansainvälisyyden edistämiseksi.

Tavoite

Tavoitteena on eri osaajien ja ympäristöjen kokoaminen samaan verkostoon ja toimiminen yhdessä jokaisen vahvuudet huomioiden sekä toimintaa strategisesti kehittäen:
näin luodaan Kymenlaaksoon tunnustettu, osaava, kansainvälisesti toimiva bio- ja kiertotalouden tutkimus-, kehitys- , innovointi-, palvelu- ja koulutustoimintaympäristö, jonka toiminta on ennakoivaa, laaja-alaista, ja toiminta tapahtuu joustavassa yhteistyössä muiden (mm. RIS3-kärkien eli logistiikan ja digitalisaation) aluetoimijoiden kanssa.

Tavoite 1. Maakunnan, elinkeinoelämän ja liiketoiminnan vahvistaminen
Tavoite 2. Kansainvälisen yhteistyön lisääminen ja maakunnan osaamisen kasvattaminen
Tavoite 3. Teknologian implementoinnin ja kehittämisen edistäminen maakunnassa

Toimenpiteet

1. Toimia eri toimijoita (erityisesti oppilaitokset, yritykset, julkinen sektori, elinkeinoyhtiöt) yhdistävänä tekijänä: verkostoitua ja verkottaa erityisesti bio- ja kiertotalouden toimijoita eri tavoin
sekä selvittää alueelliset mahdollisuudet ja toimijoiden roolit. Suunnitellaan verkostojen toiminnan jatkuvuus.
2. Kartoittaa maakunnan kehittämisen kannalta keskeiset alueen toimijoilla olemassa olevat erityisesti kansainväliset verkostot sekä tunnistamalla uusia toimijoita. Osallistumalla, aktivoimalla ja tutustuttamalla toimijoita tutkimus- ja hankekonsortioiden sekä biotalousalan verkostojen toimintaan ja jakamalla tätä tietoa alueellisissa verkostoissa.
3. Selvittää teknologian ja digitaalisten työkalujen tarpeita ja mahdollisuuksia bio- ja kiertotaloudessa, sekä pilotoida eri toimia.

Tulokset

Kymenlaaksoon on kehittymässä monipuolinen, elinvoimainen ja houkutteleva biotalouden toimintaympäristö ja verkostot, jotka laajenevat systemaattisesti sekä tavoitteellisesti.
Toimintaympäristöä on kehitetty alueen yritysten, kuntien ja oppilaitostarpeiden mukaisesti, jolloin alueellinen vaikuttavuus ja tunnettuus sekä kansallisesti että kansainvälisesti ovat kehittyneet niin, että toimijoiden mahdollisuudet vastata entistä vaikeampiin haasteisiin ovat lisääntyneet ja mahdollisuuksia on hyödynnetty entistä paremmin. Myös lisäosaamista ja uusinta kansallista ja kansainvälistä tutkimustietoa on saatu aluetoimijoiden käyttöön.

Toimintaympäristössä hyödynnetään jo tunnettuja ratkaisuja ja edelleen kehitetään tarpeiden mukaista teknologiaa, menetelmiä ja palveluja, jotka tukevat bio- ja kiertotalouden tutkimuksen ja osaamisen kehittymistä. Lisäksi on luotu avoimuutta ja yhteinen toimintamalli, joka mahdollistaa korkealaatuisen osaamisen lisääntymisen maakunnan, kaupunkien ja yritysten kehittämisessä jatkossakin.

KYMBIO-hankkeen julkaisuja

KYMBIO-hankkeessa on tehty yritysten, kuntien ja muiden biotalouden parissa toimivien kanssa yhteistyössä ”Kymenlaakson biotalouden tiekartta 2025” –julkaisu, jossa nostetaan esiin Kymenlaakson bio- ja kiertotalouden mahdollisuuksia kehittää aluetta kohti hiilineutraaliutta. Tiekartta kuvaa erityisesti toimijaverkostoja, kehittämiskohteita ja -keinoja aluekehittämiseen. Tiekartta löytyy osoitteesta: https://www.theseus.fi/handle/10024/226963

Hankkeen loppujulkaisu, jossa kerrotaan hankkeen aikana myös muista tehdyistä kehittämistoimista, löytyy osoitteesta https://www.theseus.fi/handle/10024/226961

KYMBIO-hankkeen toteuttajat kiittävät hankkeeseen osallistujia. Hanke päättyy, mutta RIS3-työ jatkuu.

Erityiskiitokset hankkeen ohjausryhmälle, joka ohjasi ja auttoi hankkeen toteutuksessa.

KYMBIO ohjausryhmä

(suluissa tapahtuneet henkilövaihdokset)

Markku Tommiska, pj.
Haminan Energia

Jarmo Rinne, varapj.
Stora Enso Sunila

Teemu Heinänen (Risto Kauppila)
Hyötypaperi

Torsti Hyyryläinen
Helsingin yliopisto / Ruralia

Esa Partanen (Sauli Kivikunnas)
Cursor (edustaa myös Kotkan kaupunkia)

Mika Penttilä (Tuomo Kauha)
Kouvola Innovation Oy

Petteri Portaankorva
Kouvolan kaupunki

Lasse Pulkkinen
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

Marko Torkkeli
LUT Kouvola

Riitta Kallström
Kymenlaakson liitto (rahoittajan edustaja)

Hankkeen nimi:

Kymbio – Kymenlaakson biotaloustoimintaympäristön kehittäminen

Hankkeen kesto: 1.1.2017–31.7.2019

Tiedot

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Osatoteuttajat: Kouvola Innovation
Vahvuusala: Metsä, ympäristö ja energia

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Uudenmaan liitto, EAKR-rahoitus
Kokonaisbudjetti: 443 048 euroa
Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 345 088 euroa
Kymenlaakson liitto

Yhteystiedot

Kirsi Tallinen
Projektipäällikkö
044 702 8420
etunimi.sukunimi@xamk.fi