Järviruoko rakennuslevyksi
Korresta kerrostaloksi-STALK -hankkeessa tutkitaan ruokomateriaalista valmistettavan rakennuslevyn soveltuvuutta kerrostalorakentamiseen.
Järviruo’on korjuu poistaa vesistöistä ylimääräistä ravinnekuormaa ja parantaa vesistön olosuhteita. Vesistöissä runsaana, ilman viljelytoimenpiteitä kasvavaa luonnonraaka-ainetta voidaan käyttää rakennuslevyn valmistuksessa.
Xamkissa kehitetään järviruokoon ja biopohjaisiin sideaineisiin pohjautuvaa rakennuslevyä
Luonnonmukaiset rakennustuotteet täydentävät puurakenteen hiilivarastoa
Yksivuotisia kasveja hyödyntämällä voidaan sitoa huomattava määrä hiilidioksidia ja varastoida se rakennuksiin pitkäaikaisiksi hiilivarastoiksi. Luonnonmukaisilla rakennustuotteilla voitaisiin laskea tavanomaisten puurakenteiden hiilijalanjälkeä arviolta 10–15 %.
Järviruo’osta ja biopohjaisesta sideaineista kuten tärkkelyksestä valmistettavalla rakennuslevyllä voitaisiin korvata puurakenteen ulkopinnan huokoinen puukuitulevy ja samalla edistää ravinteiden poistamista rehevöityneistä vesistöistä.
Luonnon raaka-aineista valmistettavat luonnonmukaiset rakennustuotteet, tarjoavat mielenkiintoisen vaihtoehdon vähähiiliseen rakentamiseen
Hankkeen keskeiset toimenpiteet
Stalk -hankkeen päätoteuttaja on Tampereen Yliopiston rakennusfysiikan tutkimusryhmä. Xamk toteuttaa hankkeen työpaketti 2:n tavoitteita ja sisältöjä.
Hankeen tuotekehitysosat keskittyvät kolmeen luonnonmukaiseen rakennustuotteeseen, joiden tavoitteena on:
- Kehittää olkielementin sisä- ja ulkopinnan vähähiilisiä rakenneratkaisuja niin, että ne olisivat Suomen ilmastossa
rakennusfysikaalisesti ja paloteknisesti turvallisia myös yli 2 kerroksisten rakennusten ulkoseinässä (TP1, TAU). - Kehittää silputusta hampun korresta ja järviruo’osta lämpöä eristäviä, riittävän lujia ja rappausalustaksi sopivia
rakennuslevyjä eri biopohjaisten sideaineiden kanssa (TP2, Xamk). - Optimoida savilaastin koostumus sen palonsuojaominaisuuksien perusteella laastista tehtävää rappausta ja eristelevyn
palonsuojakerrosta varten (TP3, TAU). Lisäksi selvitetään, mikä on kyseisten pintatuotteiden kyky tasapainottaa huoneilman
kosteusvaihteluita.
Lisäksi hankkeessa tuotetaan kestävän kerrostalon rakennejärjestelmä sekä luonnonmukaisten rakennusmateriaalien koulutuspaketti.
Korresta kerrostaloksi STALK-hanke
Artikkeli Rakennusfysiikka 2023 -seminaarissa