Etelä-Savon maakuntaliitto

Klusterilla elinvoimaa Etelä-Savon ruoka-alalle

Hankkeen aikana perustettiin Etelä-Savon ruokaklusteri (South Savo Food Cluster).

Hanke on päättynyt.

Etelä-Savon ruokaklusterin toiminta on käynnistynyt

Klusterilla elinvoimaa Etelä-Savon ruoka-alalle -hankkeen aikana perustettiin Etelä-Savon ruokaklusteri (South Savo Food Cluster). Etelä-Savon ruokaklusteri kokoaa yhteiseen verkostoon toimijoita alkutuotannosta, elintarvikkeiden jalostajista, koulutuksesta, tutkimuksesta sekä elintarvikekaupan ja ravitsemispalvelujen alalta. Ruokaklusterin tavoitteena on lisätä ruoka-alan toimijoiden osaamista, verkostoitumista ja kansainvälistymistä sekä luoda edellytyksiä uusille innovaatioille ja elinikäisen oppimisen ekosysteemille.

Etelä-Savon ruokaklusterin kotisivuilla kerrotaan lisää klusterin tavoitteista ja toiminnasta. Klusteri on avoin kaikille kiinnostuneille ruoka-alan yrityksille ja sidosryhmille. Tervetuloa mukaan klusterin toimintaan.

Etelä-Savon ruokaklusteri on jäsenenä European Cluster Collaboration Platformin (ECCP) ja NordicHub alustoilla. ECCP:n tavoitteena on vahvistaa eurooppan taloutta yhhteistyön avulla. Lue lisää ECCP alustasta .  Etelä-Savon ruokaklusterin esittely ECCP alustalla löytyy täältä.

NordicHub on alusta suomalaiselle klusteritoiminnalle ja edistää pohjoista klusteriyhteistyötä. Lue lisää NordicHub toiminnasta.

Ruokaklusteri työ jatkuu

Etelä-Savon ruokaklusterin toimintaa viedään eteenpäin kahdessa hankkeessa.

Eurooppalaisesta klusteriverkostosta tukea eteläsavolaisille ruoka-alan yrityksille hanke keskittyy nimensä mukaisesti kansainvälisen yhteistyön ja rahoitusmahdollisuuksien hyödyntämiseen.  Lue lisää täältä.

Ruokaklusterin toiminnallistaminen – RUOTO -hanke työstää ruoka-alan yrityksille ja klusterin jäsenille tarjottavia palveluja.

Tapahtumat

29.9.2022

Miten ruokaklusteri toimii lähitulevaisuudessa? -työpaja

6.9.2022

Etelä-Savon ruokaklusterin julkistamistilaisuus

Mikkeli

13.4.2022

Etelä-Savon ruokaklusteri työpaja 2

14.3.2022

Etelä-Savon ruokaklusteri työpaja 1

Tilaisuuksien materiaaleja

Ruokaklusterin infotilaisuudet 2.2. ja 8.2.2022

Ohjelma:

Keskustelua ruokaklusterin toiminnasta

Klusterien merkitys Etelä-Savon maakunnalle, vt. elinkeinopäällikkö Riikka Tanskanen, Etelä-Savon maakuntaliitto

Mikä ruokaklusteri on ja miksi se perustetaan?, tutkimuspäällikkö Teija Rautiainen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Katso ruokaklusterin esittely tästä

Ruokaklusterin rakentaminen

Työpaja 1, 14.3.2022

Ruokaklusteri_työpaja_14032022

Raportti. Ruokaklusterin 1. työpaja

Työpaja 2, 13.4.2022

Raportti. Ruokaklusterin 2. työpaja

Työpaja 3, 29.9.2022

Raportti. Ruokaklusterin 3. työpaja

Kiinnostaako toiminta Etelä-Savon ruoka-alalle perustettavassa klusterissa?

Klikkaa ja laita viestiä tästä.

Ajankohtaista

Klusteri on tietyn teeman, toimialan tai toimialaryhmittymän ympärille rakentuva alueperustainen kehittämisverkosto. Kun puhutaan ruokaklusterista, on kysymys ruoan ympärille rakentuvasta arvoketjusta alkutuotannosta jalostuksen ja jakelun kautta aina erilaisille loppukäyttäjille. Kaikkia klustereita luonnehtii rakenteellisesti niin sanottu kolmoiskierre, jossa teeman tai toimialan yritykset, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimijat sekä julkiset ja muut sidosryhmät tukevat strategisesti toisiaan.

Klusteritoiminta on osa EU:n yritys- ja innovaatiopolitiikkaa, johon kannustetaan erilaisin kehittämisvälinein, kuten esimerkiksi rahoitusohjelmat, koulutus, verkostoitumistapahtumat ja  tiedonvälitys. Myös Etelä-Savon maakuntaohjelma ja älykkään erikoistumisen strategia nostavat maakuntamme kärkialojen – ruoka, vesi ja metsä – klusterityön käynnistämisen strategiseksi tavoitteekseen. Eikä suotta, sillä kärkialojen elinvoimasta ja uudistumisesta hyötyvät kaikki asukkaista aluetalouteen.

Klusteritoiminnan valokeilassa on ennen muuta pk-yrityskenttä, jonka ympärille uutta osaamista, tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä verkostoitumista tukevat toimijat ryhmittyvät. Maakunnallisia toimiala- tai teemakohtaisia verkostoja on toki rakennettu jo aikaisemminkin. Lisäponnisteluille katsotaan kuitenkin olevan tarvetta niin uusien klustereiden synnyttämiseksi kuin vastaavantyyppisten olemassa olevien verkostojen kehittämiseksi vastaamaan paremmin alan yrityskentän tavoitteisiin ja tarpeisiin.

Millaisia palveluja klusterit tarjoavat – inspiraatiota eurooppalaisista ruokaklustereista

Organisoituneita teema- tai toimialakohtaisia klusteriorganisaatioita löytyy Euroopan Unionin klustereiden yhteisestä tietokannasta (ECCP) toista tuhatta. Klusteriorganisaatioista noin 60 on ilmoittanut teolliseksi toimialaryhmittymäksi (industrial ecosystem) ”agri-food”, mitä voidaan pitää vastineena ruoka-alalle. Siihen sisältyvät maa- ja kotieläintalous, kalatalous, vesiviljely, elintarvikkeiden ja juomien valmistus sekä näihin kytkeytyvien palveluiden ja kaupan toiminnot.

Ruoka-alan klustereilla on erilaisia tavoitteita ja palveluja. Niiden joukosta voidaan erottaa esimerkiksi kapeammalla toimialakärjellä ja toisaalla laajemmalla aluekärjellä määriteltyjä klustereita. Esimerkkeinä avaamme seuraavassa yhtä hollantilaista ja yhtä saksalaista ruoka-alan klusteria.

Länsi-Hollannin kasvintuotannon klusteri ja metaklusteri

Länsi-Hollannissa sijaitseva Greenport West Holland -klusteri on esimerkki kasvintuotannon, erityisesti puutarhatalouden ympärille rakentuvasta ruoka-alan klusterista. Hollanti on puutarhatuotannon ja sen logistiikan jättiläinen. Vuodesta 2015 toiminut Greenport West Holland-klusteri käsittää yhteensä 30 jäsenorganisaatiota, joista puolet on yrityksiä ja puolet TKI-toimijoita ja muita sidosryhmiä. Klusteri on organisoitunut yhdistysmuotoon.

Klusterin palveluina tuodaan esille mm. seuraavaa:

  • Jäsenten välisen yhteistyön helpottaminen klusterin sisällä (esimerkiksi yhteiset koulutukset ja opintomatkat)
  • Ulkoisen yhteistyön helpottaminen klusterin ulkopuolella (esimerkiksi matchmaking)
  • Kansainvälistymisen tuki EU:n ulkopuolisten maiden markkinoille pääsemiseksi (esimerkiksi markkinaselvitykset).
  • Tutkimuksen, kehityksen ja innovaatiotoiminnan tukeminen (esimerkiksi EU-projektikehitys).
  • Tukipalveluja yritysten työvoiman osaamisen täydentämiseen ja uudelleenkouluttamiseen

Greenport West Holland -klusteri on myös jäsen kasvintuotantoketjun parissa toimivien klustereiden alueidenvälisessä Plant InterCluster (PIC) verkostossa. Tällaista klustereita kokoavaa verkostoa kutsutaan myös metaklusteriksi. PIC-klusteriverkosto koostuu 12:sta ruoka-alan klusterista, jotka toimivat kahdeksassa eri EU-maassa.

PICin toimintamuotoihin kuuluvat säännölliset etätapaamiset ja vuotuiset kaksipäiväiset livetapahtumat. Etätapaamisten tavoitteena on toisiin klustereihin ja niiden jäsenorganisaatioihin tutustuminen ja sen myötä yhteistyömahdollisuuksien parempi tunnistaminen. Yhteistyötä rakennetaan joko tietyille jäsenorganisaatioille tai itse klusteriorganisaatioiden välille (ns. interklusterointi). Vuotuisiin livetapahtumiin kuuluu vuorossa olevan kohdealueen yritys- ja kenttävierailuja, temaattisia työpajoja ja konferensseja, joissa käsitellään mm. alan uutta tutkimusta.

PIC-verkoston avulla on syntynyt useita suoralla EU-rahoituksella toteutettuja projekteja (COSME, Innosup, Erasmus+). Säännöllisen keskustelun avulla verkosto pystyy ennakoimaan paremmin tulevia rahoitushakuja ja tunnistamaan kuhunkin hakuun sopivat yhteistyökonsortiot.

Baijerin ruokaklusteri

Baijerin ruokaklusterin (Bavarian Food Cluster) tavoitteena on vahvistaa Baijerin kilpailukykyistä ja innovatiivista asemaa ruoka-alueena. Se kokoaa yhteen toimijoita maataloudesta, elintarviketeollisuudesta, elintarvikkeiden kaupasta ja tutkimuksesta. Klusteriverkosto on toiminut vuodesta 2006, mutta se on rekisteröitynyt Euroopan klusterialustalle vasta vuonna 2021.  Klusteriorganisaatiossa on yhteensä 31 jäsenorganisaatiota, joista 20 on yrityksiä (joista 7 on start-uppia). Klusteri on sopimuspohjainen ja sitä koordinoi Baijerin maatalousministeriön alainen ravitsemusalan osaamiskeskukseen KErn.

Baijerin ruokaklusteri korostaa elintarviketeollisuuden ja markkinoiden tarkkaa seuraamista ja ennakointia tunnistaakseen innovaatioita ja kehittääkseen relevantteja, tulevaisuuteen suuntautuvia hankkeita ja tapahtumia.

Klusterin palveluina tuodaan esille mm. seuraavaa:

  • Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden paikkabrändäys (sijainti ja alkuperämerkit).
  • Tuotekehitys, tuotelanseeraus- ja markkinointipalveluja ruoka-alan uusille tuotteille ja yrityksille.
  • Tuki innovatiivisten ideoiden start-up rahoitukseen
  • Tuki yritysten työvoiman täydennys- ja uudelleenkouluttamiseen
  • Monipuolinen tuki kansainväliseen yhteistyöhön ja markkinoiden kansainvälistymiseen (matkat, opintovierailut, messut, tapahtumat).

Klusterit yritysten ja alueiden mukaisesti

Eurooppalaisella klusterialustalla julkaistut kuutisenkymmentä ruoka-alan klusteriprofiilia varmistavat sen, että klusterityöhän lähtevillä ei ole pulaa ennakkotapauksista. Myös Suomesta on rekisteröity klusterialustalle hiljattain Pohjois-Savon agri-food klusteri.

Jokainen klusteriprofiili kuvaa, miten klusterit voivat palvella jäseniään ja millaisia tuloksia klusteritoiminnalta voi odottaa. Samalla kun on luontevaa hakea inspiraatiota jo toimiviin ruokaklustereihin tutustumalla, on tärkeä muistaa, että jokainen klusteri on omanlaisensa ja usein myös pitkän kehittämistyön tulosta. Klusteri heijastaa aina toimijoidensa sekä toimintaympäristönsä tarpeita ja tavoitteita.

Kun rakennetaan uutta klusteria, nojataan kolmoiskierteeseen: tarvitaan yrityksiä, tki-toimijoita ja muita sidosryhmiä mukaan lukien julkiset toimijat.  Juuri tästä syystä Etelä-Savon ruokaklusteritoimintaa käynnistetään yhteisten suunnittelutyöpajojen kautta. Erityisen tärkeää on saada mukaan alusta alkaen alueen yrityskentän tavoitteita ja kehittämistarpeita.

Klusteritoiminta on pitkäjänteistä kehittämistä ja samalla toimijoiden yhteinen oppimisprosessi. Klusterilla elinvoimaa Etelä-Savon ruoka-alalle –hankkeen TKI-asiantuntijat jatkavat blogisarjaa kirjoituksilla, jotka avaavat kulloinkin niitä kysymyksiä ja kiinnostuksenkohteita, joita alan yritykset ja sidosryhmät hankkeen kuluessa tunnistavat.  

Päivi Pylkkänen, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti

Lähteet:

European Cluster Collaboration Platform (ECCP).  https://clustercollaboration.eu/

European Cluster Panorama 2021 report. https://clustercollaboration.eu/sites/default/files/2021-12/European_Cluster_Panorama_Report_0.pdf

Muita saman aihepiirin hankkeita

  • URAKKA – Uudistuva ja kasvava Etelä-Savon ruoka-ala
Hankkeen nimi:

Klusterilla elinvoimaa Etelä-Savon ruoka-alalle

Hankkeen kesto: 1.11.2021–31.10.2022

Tiedot

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Osatoteuttajat: Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, Luonnonvarakeskus, Etelä-Savon Koulutus Oy Esedu ja ProAgria Etelä-Savo.
Vahvuusala: Kestävä hyvinvointi

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Etelä-Savon maakuntaliitto, Maakunnan omaehtoisen kehittämisen määräraha
Kokonaisbudjetti: 131 066 euroa
Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 53 740 euroa
Etelä-Savon ammattiopisto Esedu

Yhteystiedot

Teija Rautiainen
Tutkimuspäällikkö
+35840 0872 759
etunimi.sukunimi@xamk.fi